ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

28.02.06 N 11/2-9/2064-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Про надання роз'яснень

     За результатами розгляду звернень суб'єктiв господарської дiяльностi та митних органiв України стосовно необхiдностi справляння митними органами плати за прийняття екзаменiв та видачу квалiфiкацiйних свiдоцтв особам, уповноваженим на декларування, повiдомляємо.

     Вiдповiдно до пункту 2 роздiлу XXI "Прикiнцевi положення" Митного кодексу України вiд 11.07.02 N 92-IV (далi - Кодекс), до приведення нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Кодексом чиннi нормативно-правовi акти застосовуються в частинi, що не суперечить цьому Кодексу.

     Згiдно iз статтею 32 Кодексу, митнi органи, спецiалiзованi митнi установи та органiзацiї можуть надавати заiнтересованим особам, у тому числi на платнiй основi, консультацiї з питань митної справи, а також тексти опублiкованих нормативно-правових актiв iз зазначених питань.

     Порядок надання текстiв нормативно-правових актiв та консультацiй з питань митної справи визначається законодавством України та цим Кодексом. Види консультацiй, в тому числi платних, що можуть надаватися митними органами, а також розмiри плати за їх надання встановлюються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.02 N 1952 "Про затвердження перелiку платних послуг, що можуть надаватися митними органами" (далi - постанова) затверджено вiдповiдний перелiк платних послуг, що можуть надаватися митними органами. Тарифи на послуги, що можуть надаватися митними органами повиннi бути затвердженi Держмитслужбою України спiльно з Мiнiстерством економiки України та Мiнiстерством фiнансiв України.

     На даний час, тарифи на перелiченi у постановi послуги, що можуть надаватись митними органами України, не затверджено.

     Окрiм цього, у затвердженому постановою перелiку, не наведено такого виду послуги як прийняття екзаменiв та видача квалiфiкацiйних свiдоцтв особам, уповноваженим на декларування.

     Поряд з цим повiдомляємо, що 26.02.06 набирає чинностi наказ Держмитслужби України 07.12.05 N 1201 "Про затвердження Класифiкатора видiв податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв) та iнших бюджетних надходжень" (зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 22.12.05 за N 1552/11832), яким скасовується наказ Держмитслужби України вiд 19.02.01 N 101 "Про затвердження Класифiкатора видiв податкiв, зборiв та iнших бюджетних надходжень" i вилучається з перелiку iнших бюджетних надходжень плата за прийняття екзаменiв та видачу квалiфiкацiйних свiдоцтв особам, уповноваженим на декларування.

     З урахуванням вищевикладеного вважаємо, що практика справляння митними органами плати з осiб, якi бажають отримати квалiфiкацiйнi свiдоцтва, особи уповноваженої на декларування є законодавчо необґрунтованою.

Перший заступник Голови Служби О.О.Федоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.