ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
АДМIНIСТРАЦIЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 24 сiчня 2006 року N 51/49


Про затвердження Iнструкцiї про порядок розмiщення на територiях пунктiв пропуску через державний кордон України пiдприємств, що здiйснюють господарську або iншу дiяльнiсть, пов'язану iз забезпеченням дiяльностi пунктiв пропуску, i пiдприємств (установ) сфери обслуговування

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
24 лютого 2006 р. за N 176/12050


     Вiдповiдно до Законiв України "Про державний кордон України", "Про Державну прикордонну службу України", Митного кодексу України й на виконання пункту 24 Заходiв щодо протидiї контрабандi на 2005 - 2006 роки, визначених Державною програмою "Контрабандi - СТОП" на 2005 - 2006 роки, затвердженою постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.04.2005 N 260, наказуємо:

     1. Затвердити Iнструкцiю про порядок розмiщення на територiях пунктiв пропуску через державний кордон України пiдприємств, що здiйснюють господарську або iншу дiяльнiсть, пов'язану iз забезпеченням дiяльностi пунктiв пропуску, i пiдприємств (установ) сфери обслуговування (додається).

     2. Уважати таким, що втратив чиннiсть, наказ Державного комiтету у справах охорони державного кордону України й Державної митної служби України вiд 21.05.97 N 203/220 "Про затвердження Iнструкцiї про порядок видачi дозволiв на розмiщення та функцiонування пiдприємств (установ) сфери обслуговування пасажирiв закордонного прямування в пунктах пропуску через державний кордон України", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 03.06.97 за N 206/2010.

     3. Департаменту органiзацiї митного контролю (Сьомка С. М.) i Юридичному департаменту (Мельник М. В.) Державної митної служби України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     4. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 10 днiв з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Державної митної служби України Федорова О. О. i першого заступника Голови Державної прикордонної служби України Шишолiна П. А.

Голова Державної митної служби України О. Б. Єгоров
Голова Державної прикордонної служби України М. М. Литвин
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстр фiнансiв України В. Пинзеник
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва А. В. Дашкевич

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України,
Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України
вiд 24 сiчня 2006 р. N 51/49
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
24 лютого 2006 р. за N 176/12050

IНСТРУКЦIЯ
про порядок розмiщення на територiях пунктiв пропуску через державний кордон України пiдприємств, що здiйснюють господарську або iншу дiяльнiсть, пов'язану iз забезпеченням дiяльностi пунктiв пропуску, i пiдприємств (установ) сфери обслуговування

1. Загальнi положення

     Цю Iнструкцiю розроблено вiдповiдно до Законiв України "Про державний кордон України", "Про Державну прикордонну службу України", Митного кодексу України й на виконання пункту 24 Заходiв щодо протидiї контрабандi на 2005 - 2006 роки, визначених Державною програмою "Контрабандi - СТОП" на 2005 - 2006 роки, затвердженою постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.04.2005 N 260.

     1.1. У цiй Iнструкцiї термiни вживаються в таких значеннях:

     пiдприємства, що здiйснюють господарську або iншу дiяльнiсть, пов'язану iз забезпеченням дiяльностi пунктiв пропуску, - юридичнi особи, їх вiдокремленi пiдроздiли та фiзичнi особи - пiдприємцi, що розташованi на територiях пунктiв пропуску, здiйснюють митну брокерську дiяльнiсть, надають банкiвськi послуги;

     пiдприємства (установи) сфери обслуговування - юридичнi особи, їх вiдокремленi пiдроздiли та фiзичнi особи - пiдприємцi, що розташованi на територiях пунктiв пропуску, безпосередньо здiйснюють обслуговування громадян пiд час їх перебування в пунктах пропуску та забезпечують у цих пунктах пропуску дiяльнiсть контрольних служб у таких напрямах: громадського харчування, медичного обслуговування, надання санiтарно-гiгiєнiчних, юридичних, послуг зв'язку та iнших послуг;

     заявник - юридична особа або фiзична особа - пiдприємець, що претендує на отримання рiшення про можливiсть розмiщення пiдприємства (установи) на територiї пункту пропуску через державний кордон України.

     1.2. Ця Iнструкцiя встановлює єдиний порядок розмiщення на територiях пунктiв пропуску через державний кордон України (далi - пункт пропуску) пiдприємств, що здiйснюють господарську або iншу дiяльнiсть, пов'язану iз забезпеченням дiяльностi пунктiв пропуску, i пiдприємств (установ) сфери обслуговування (далi - пiдприємства).

2. Порядок видачi й скасування рiшення про можливiсть розмiщення пiдприємства в пунктi пропуску

     2.1. Заявник подає митному органу й органу охорони державного кордону, у зонi дiяльностi яких планується розмiщення пiдприємства, заяву про видачу рiшення про можливiсть розмiщення пiдприємства в пунктi пропуску через державний кордон України (далi - Рiшення).

     2.2. До заяви додаються такi документи:

     затверджена в установленому порядку копiя установчих документiв (для юридичних осiб);

     копiя свiдоцтва про реєстрацiю суб'єкта пiдприємницької дiяльностi;

     обґрунтування потреби розмiщення iз зазначенням пiдстав для здiйснення дiяльностi;

     попередня письмова згода власника будiвлi або примiщення, розташованих у пунктi пропуску, на укладення договору їх оренди (якщо заявник не є власником будiвлi або примiщення), план-схему будiвлi (примiщення) з позначенням мiсця, де передбачається розмiстити пiдприємство.

     2.3. Заява разом iз зазначеними в пунктi 2.2 цiєї Iнструкцiї документами розглядається протягом 15 дiб начальником митного органу i начальником органу охорони державного кордону.

     2.4. За результатами такого розгляду складається спiльний висновок у двох примiрниках про можливiсть розмiщення пiдприємства в пунктi пропуску (далi - висновок керiвникiв).

     У цьому висновку повиннi бути обов'язково зазначенi:

     перелiк, дати й номери документiв, отриманих вiд заявника;

     вiдомостi про доцiльнiсть i можливiсть розмiщення пiдприємства в пунктi пропуску.

     Обидва примiрники висновку керiвникiв пiдписуються начальником митного органу й органу охорони державного кордону.

     Митний орган i орган охорони державного кордону направляють вiдповiдно до Держмитслужби України й Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби України заяву заявника разом iз супровiдним листом i зазначеними в пунктi 2.2 цiєї Iнструкцiї документами, висновок керiвникiв i погоджену начальником митного органу й начальником органу охорони державного кордону план-схему пункту пропуску з позначенням меж пункту пропуску, зон митного та прикордонного контролю, мiсць розмiщення iнших контрольних служб i пiдприємств, мiсця, де планується розмiстити примiщення заявника. Копiї документiв зберiгаються в митному органi й органi охорони державного кордону.

     2.5. На пiдставi висновку керiвникiв, а також заяви й поданих заявником документiв спiльною робочою групою Держмитслужби України й Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби України (далi - спiльна робоча група), склад якої затверджується наказом цих центральних органiв виконавчої влади, приймається спiльне рiшення про можливiсть розмiщення пiдприємства в пунктi пропуску через державний кордон України.

     2.6. Рiшення про вiдмову в розмiщеннi пiдприємства в пунктi пропуску приймається спiльною робочою групою в разi:

     подання заявником неповного пакета документiв, зазначених у пунктi 2.2 цiєї Iнструкцiї;

     такого розташування пiдприємства в пунктi пропуску, яке ускладнюватиме забезпечення режиму, установленого в цьому пунктi пропуску.

     2.7. Рiшення про вiдмову в розмiщеннi пiдприємства в пунктi пропуску надсилається в 5-денний строк заявниковi в письмовiй формi iз зазначенням причин вiдмови.

     Таке рiшення може бути оскаржене в порядку, установленому законодавством.

     2.8. На пiдставi протоколу засiдання спiльної робочої групи видається Рiшення за формою, наведеною в додатку 1 до цiєї Iнструкцiї.

     2.9. Рiшення пiдписується Головою Держмитслужби України й Головою Держприкордонслужби України або їх заступниками. Пiдписи скрiплюються гербовими печатками. Рiшення набирає чинностi з моменту його реєстрацiї в Держмитслужбi України та Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби України.

     2.10. Рiшення видається на строк до одного року й може бути продовжено на такий самий строк на пiдставi заяви пiдприємства, яка подається не пiзнiше нiж за тридцять днiв до закiнчення строку дiї Рiшення.

     У разi звернення пiдприємства до митного органу й органу охорони державного кордону з питання продовження строку Рiшення й за вiдсутностi змiн у поданих ранiше документах або в законодавствi України, що регулює питання розмiщення та функцiонування пiдприємств у пунктах пропуску, погоджена цими органами заява надсилається до Держмитслужби України й Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби України.

     У разi порушення пiдприємством законодавства України з питань митної справи й охорони державного кордону начальник митного органу або органу охорони державного кордону надсилає на адресу цього пiдприємства письмове попередження про те, що в разi невжиття в тижневий строк заходiв для припинення таких порушень Рiшення буде достроково скасовано.

     2.11. Рiшення може бути скасовано достроково на пiдставi висновку спiльної робочої групи Держмитслужби України й Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби України, зафiксованого в протоколi засiдання цiєї групи, за поданням начальника митного органу чи органу охорони державного кордону, у зонi дiяльностi яких функцiонує пiдприємство, у разi:

     змiни режиму зони митного контролю чи режиму, установленого в пунктi пропуску;

     подання пiдприємством заяви про закриття пiдприємства в пунктi пропуску чи про потребу внесення змiн у поданi ранiше документи;

     невжиття пiдприємством заходiв для припинення порушень законодавства України з питань митної справи й охорони державного кордону.

     До подання додаються вiдповiднi документи, що пiдтверджують факти порушень.

     Рiшення також може бути скасовано достроково на пiдставi рiшення спiльної робочої групи в разi змiн у законодавствi України, що регулює питання розмiщення та функцiонування пiдприємств у пунктах пропуску.

     2.12. Форму такого рiшення, яке надсилається пiдприємству (з повiдомленням про вручення), наведено в додатку 2 до цiєї Iнструкцiї.

     Копiї зазначеного рiшення надсилаються до митного органу й органу охорони державного кордону, у зонi дiяльностi яких функцiонує пiдприємство.

     2.13. Графiк роботи пiдприємства, що отримало Рiшення, погоджується начальником митного органу й начальником органу охорони державного кордону з урахуванням режиму роботи пункту пропуску.

     Пiдприємство, що отримало таке Рiшення, розмiщується поза межами зон прикордонного й митного контролю пунктiв пропуску.

     2.14. Працiвники пiдприємства, розмiщеного в пунктi пропуску, допускаються на територiю пункту пропуску за перепустками, виданими начальником органу охорони державного кордону, згiдно з графiком роботи пiдприємства.

     Для оформлення перепусток керiвник цього пiдприємства подає начальниковi органу охорони державного кордону список працiвникiв пiдприємства, якi за своїми функцiональними обов'язками повиннi перебувати на територiї пункту пропуску.

     2.15. Працiвники пiдприємства, що мають допуск на територiю пункту пропуску, зобов'язанi дотримуватись вимог режиму, установленого в пунктi пропуску.

     2.16. Контроль за додержанням режиму в пунктi пропуску працiвниками пiдприємства, що мають допуск на територiю пункту пропуску, здiйснюється вiдповiдно до компетенцiї митним органом i органом охорони державного кордону.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю Державної митної служби України С. М. Сьомка
Заступник директора Департаменту охорони державного кордону - начальник Управлiння прикордонного контролю та реєстрацiї Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України В. Г. Антонюк

 

Додаток 1
до Iнструкцiї про порядок розмiщення на територiях пунктiв пропуску через державний кордон України пiдприємств, що здiйснюють господарську або iншу дiяльнiсть, пов'язану iз забезпеченням дiяльностi пунктiв пропуску, i пiдприємств (установ) сфери обслуговування
Форма

Рiшення
про можливiсть розмiщення пiдприємства в пунктi пропуску через державний кордон України

"___" ____________ 200_ року N _____________/_____________
Пункт пропуску  
Пiдприємство  
Вид дiяльностi  
 
Строк дiї
рiшення  
Iншi умови  
 
Державна митна служба України Адмiнiстрацiя Державної прикордонної служби України
   
(посада, пiдпис, дата, iнiцiали, прiзвище) (посада, пiдпис, дата, iнiцiали, прiзвище)
М. П. М. П.

 

Додаток 2
до Iнструкцiї про порядок розмiщення на територiях пунктiв пропуску через державний кордон України пiдприємств, що здiйснюють господарську або iншу дiяльнiсть, пов'язану iз забезпеченням дiяльностi пунктiв пропуску, i пiдприємств (установ) сфери обслуговування
Форма

Рiшення
про скасування рiшення про можливiсть розмiщення пiдприємства в пунктi пропуску через державний кордон України

"___" ____________ 200_ року N _____________/_____________
Пункт пропуску  
Пiдприємство  
Вид дiяльностi  
 
Рiшення про можливiсть розмiщення пiдприємства в пунктi пропуску через державний кордон України вiд "___" ____________ 200_ року N _____________ /______________ скасовано у зв'язку з
 
(документ, що пiдтверджує факт порушення, або iнше згiдно з пунктом 2.11 Iнструкцiї про порядок розмiщення на територiях пунктiв пропуску через державний кордон України пiдприємств, що здiйснюють господарську або iншу дiяльнiсть, пов'язану iз забезпеченням дiяльностi пунктiв пропуску, i пiдприємств (установ) сфери обслуговування, затвердженої наказом Держмитслужби України та Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби України вiд 24.01.2006 N 51/49)
Державна митна служба України Адмiнiстрацiя Державної прикордонної служби України
   
(посада, пiдпис, дата, iнiцiали, прiзвище) (посада, пiдпис, дата, iнiцiали, прiзвище)
М. П. М. П.
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.