ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

11.03.06 N 11/2-10/2524-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць, Департаменту iнформацiйних технологiй та митної статистики


     У зв'язку з численними запитами митних органiв i суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi щодо здiйснення митного оформлення вiдходiв i брухту чорних металiв, якi вивозяться з України морським (рiчковим) транспортом, повiдомляємо.

     У разi регулярних вiдправок за межi України морським (рiчковим) транспортом металобрухту, який накопичено не за мiсцезнаходженням експортера, Держмитслужба вiдповiдно до статей 71 та 187 Митного кодексу України вважає за можливе здiйснювати документальне митне оформлення металобрухту митницею за мiсцем реєстрацiї суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi iз застосуванням перiодичної митної декларацiї (далi - ПМД).

     Умовою проведення митного оформлення вiдходiв i брухту чорних металiв iз застосуванням ПМД є наявнiсть на спецiальних рахунках митних органiв сум обов'язкових платежiв, якi пiдлягають сплатi при оформленнi таких товарiв у митному режимi експорту.

     Вiдповiдно до Порядку заповнення граф перiодичної митної декларацiї, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 30.12.03 N 931, при експортi вiдходiв i брухту чорних металiв у графi 47 ПМД нараховується вивiзне (експортне) мито, що пiдлягало б сплатi при оформленнi товарiв у митному режимi експорту, iз зазначенням у колонцi "Спосiб платежу" коду способу розрахунку "19" згiдно з Класифiкатором способiв розрахункiв.

     Також звертаємо увагу, що до внесення доповнень у зазначений Порядок графи "В" i "С" ПМД необхiдно заповнювати вiдповiдно до Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби України вiд 09.07.97 N 307.

     При здiйсненнi митного контролю та митного оформлення вiдходiв i брухту чорних металiв митними органами в пунктах пропуску на державному кордонi України повинна здiйснюватися обов'язкова iдентифiкацiя товару (у тому числi за кiлькiсними та якiсними показниками) та складатися акт про проведення митного огляду товарiв. При цьому на четвертому аркушi ПМД посадовою особою митного органу, що здiйснює митне оформлення i пропуск цього товару за межi митної територiї України, вчиняється запис про фактичну кiлькiсть вивезеного товару яка не може перевищувати кiлькостi товару зазначеної у ПМД. Запис засвiдчується вiдбитком особистої номерної печатки цiєї посадової особи.

     Митний орган, що здiйснив пропуск товару, у триденний термiн надсилає митному органу оформлення ПМД засвiдченi в установленому порядку копiї документiв, що були пiдставою для пропуску товару через митний кордон України. При цьому iнформацiя про фактичний обсяг товару, вивезеного за цiєю ПМД, надсилається невiдкладно засобами електронного зв'язку.

Перший заступник Голови Служби О.О.Федоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.