МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

06.03.2006 р. N 31-20020-06-13/4585

 

Державна митна служба України


     Мiнiстерство фiнансiв України розглянуло лист Державної митної служби України вiд 21.02.06 N 11/4-Д5/1772 щодо надання роз'яснення стосовно застосування Iмпортерами виробiв медичного призначення для закладiв охорони здоров'я пiльгового режиму оподаткування податком на додану вартiсть, i повiдомляє.

     Вiдповiдно до пiдпункту 5.1.7 пункту 5,1 статтi 5 Закону України "Про податок на додану вартiсть" вiд оподаткування податком на додану вартiсть звiльняються операцiї з поставки (у тому числi аптечними закладами) зареєстрованих та допущених до застосування в Українi лiкарських засобiв та виробiв медичного призначення за перелiком, що щорiчно визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України до 1 вересня року, попереднього звiтному. Якщо

     у такий строк перелiк не встановлено, дiє перелiк минулого року. Перелiк лiкарських засобiв та виробiв медичного призначення до поставки яких застосовується пiльговий режим оподаткування затверджений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.12.03 N 1949 "Про перелiк лiкарських засобiв та виробiв медичного призначення, операцiї з продажу яких звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть".

     Вказаний режим звiльнення цим податком поширюється також на операцiї з iмпорту вказаних товарiв, згiдно пункту 5.5 статтi 5 Закону України "Про податок на додану вартiсть".

     Ввезення на митну територiю України та використання виробiв медичного призначення в медичнiй практицi дозволяється лише при наявностi дозвiльного документа, виданого Державним департаментом з контролю за якiстю, безпекою та виробництвом лiкарських засобiв та виробiв медичного призначення, як це визначено у листi Мiнiстерства охорони здоров'я вiд 21.07.00 N 1.06/178.

     Вiдповiдно до пункту 1.2 спiльного наказу Державного комiтету з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва й Мiнiстерства охорони здоров'я "Лiцензiйнi умови провадження господарської дiяльностi з медичної практики" вiд 16.02.2001 N 38/63, медична практика це дiяльнiсть, пов'язана з комплексом спецiальних заходiв спрямованих на сприяння полiпшенню здоров'я, пiдвищення i санiтарної культури, запобiгання захворюванням та iнвалiдностi, на дiагностику, допомогу особам з гострими та хронiчними захворюваннями й реабiлiтацiю хворих та iнвалiдiв, що здiйснюється особами, якi мають спецiальну освiту.

     Згiдно роз'яснення Державної митної служби України вiд 19.01.06 N 11/4-15/423-ЕП, при здiйсненнi митного оформлення виробiв медичного призначення для закладiв охорони здоров'я, що iмпортуються суб'єктами господарської дiяльностi, одним iз видiв яких є медична практика, для пiдтвердження пiльги з оподаткування ПДВ такi суб'єкти повиннi пред'являти митному органу лiцензiю на право здiйснення медичної практики та належним чином її завiрену копiю.

     У разi ввезення на митну територiю України виробiв медичного призначення для закладiв охорони здоров'я суб'єктами господарської дiяльностi посередниками, якi в подальшому реалiзують їх закладам охорони здоров'я, на думку Мiнiстерства фiнансiв України, для пiдтвердження пiльги з оподаткування ПДВ такi суб'єкти повиннi пред'являти митному органу договiр на поставку ввезених виробiв медичного призначення закладам охорони здоров'я та копiю лiцензiї на право здiйснення цими закладами медичної практики.

     Водночас зазнаємо, що вiдповiдно до пiдпункту 4.4.2. пункту 4 статтi 4 цього Закону роз'яснення окремих положень податкового законодавства надаються контролюючими органами у порядку, визначеному вiдповiдним центральним (керiвним) органом контролюючого органу, до яких Мiнiстерство фiнансiв України не належить.

Заступник Мiнiстра В.В. Регурецький
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.