Документ скасований: Постанова КМУ № 1236 від 27.12.2010

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 16 травня 2001 р. N 494


Про затвердження Порядку надання податкових роз'яснень

Iз змiнами, внесеними згiдно з Постановою КМ
N 1510 вiд 11.10.2002

     Вiдповiдно до пiдпункту 4.4.2 статтi 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок надання податкових роз'яснень (додається).

     2. Мiнiстерству фiнансiв передбачати починаючи з 2002 року пiд час формування показникiв проекту Державного бюджету України на вiдповiдний рiк видатки контролюючим органам на оприлюднення роз'яснень щодо застосування норм податкового законодавства та форм податкового облiку чи обов'язкової податкової звiтностi.

Перший вiце-прем'єр-мiнiстр України Ю.ЄХАНУРОВ

Iнд. 34

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 16 травня 2001 р. N 494

ПОРЯДОК
надання податкових роз'яснень

     1. Податковi роз'яснення (далi - роз'яснення) - це оприлюднення офiцiйного розумiння окремих положень законодавства з питань оподаткування уповноваженими на це контролюючими органами з метою обгрунтування їх рiшень у разi проведення апеляцiйних процедур. Роз'яснення не має сили нормативно-правового акта.

     Якщо законом з питань оподаткування обов'язки з роз'яснення окремих його положень покладено на iншi державнi органи, такi роз'яснення надаються згiдно з цим Порядком.

     2. Роз'яснення надається у разi, коли:

     1) нормою закону чи iншого нормативно-правового акта, виданого на пiдставi закону, або нормами рiзних законiв чи рiзних нормативно-правових актiв припускається неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язкiв платникiв податкiв або контролюючих органiв, внаслiдок чого може бути прийняте рiшення як на користь платника податкiв, так i на користь контролюючого органу;

     2) запроваджується новий вид податку, збору (обов'язкового платежу) або вносяться змiни до правил оподаткування.

     3. Роз'яснення є чинними протягом термiну дiї вiдповiдної норми законодавства з питань оподаткування.

     4. Роз'яснення на запит платникiв податкiв повинне надаватися у термiни, встановленi законом для надання вiдповiдi на звернення громадян до органiв державної влади.

     5. Роз'яснення вiдповiдного рiшення повиннi бути оприлюдненi в десятиденний термiн з моменту їх прийняття i набирають чинностi з дня оприлюднення у засобах масової iнформацiї.

     6. Контролюючi та iншi державнi органи зобов'язанi безоплатно оприлюднити форми податкового облiку чи обов'язкової податкової звiтностi, якщо внаслiдок запровадження нового виду податку, збору (обов'язкового платежу) або внесення змiн до правил оподаткування змiнюються форми податкового облiку чи обов'язкової податкової звiтностi.

     7. Роз'яснення повинне вiдповiдати таким вимогам:

     1) надаватися згiдно з цим Порядком виходячи з положень Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами", принципiв оподаткування, визначених у Законi України "Про систему оподаткування", та економiчного змiсту того чи iншого виду податку, збору (обов'язкового платежу);

     2) мiстити у назвi посилання на конкретну статтю або пункт акта законодавства, щодо якого воно надається;

     3) оформлятися вiдповiдним наказом центрального податкового, контролюючого або iншого державного органу в установленому порядку.

     8. У разi внесення змiн до тексту роз'яснення оприлюднюються лише змiни, а не обов'язково нова редакцiя цього роз'яснення.

     9. Платник податкiв має право безоплатно отримати вiдповiдь на свiй запит у будь-якому органi державної податкової служби або контролюючому органi, яка повинна грунтуватися на роз'ясненнях, наданих центральним податковим органом.

     10. У разi коли суд визнав роз'яснення недiйсним, контролюючi та iншi державнi органи зобов'язанi у триденний термiн з дня прийняття такого судового рiшення надати його копiю центральному податковому органу та скасувати вiдповiдне роз'яснення.

(Абзац перший пункту 10 iз змiнами, внесеними згiдно з Постановою КМ N 1510 вiд 11.10.2002)

     Таке судове рiшення повинне бути оприлюднене протягом 30 календарних днiв з моменту його прийняття за рахунок сторони, що програла спiр (була визнана винною).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.