МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

15.03.2006 N 95


Про затвердження Змiн до Положення про порядок застосування до суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi України та iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi спецiальних санкцiй, передбачених статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть"

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
3 квiтня 2006 р. за N 369/12243


     У зв'язку з прийняттям Закону України вiд 22.12.2005 N 3268-IV "Про внесення змiн до статтi 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" наказую:

     1. Затвердити Змiни до Положення про порядок застосування до суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi України та iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi спецiальних санкцiй, передбачених статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", затвердженого наказом Мiнiстерства економiки України вiд 17.04.2000 N 52, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 05.05.2000 за N 260/4481, що додаються.

     2. Змiни, що вносяться до Положення набирають чинностi з дня набрання чинностi Законом України вiд 22.12.2005 N 3268-IV "Про внесення змiн до статтi 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть".

     3. Вiддiлу контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю:

     разом з юридичним департаментом подати цей наказ на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України в установлений законодавством термiн;

     разом з адмiнiстративним департаментом пiсля державної реєстрацiї цього наказу довести його до вiдома заiнтересованих державних органiв.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра економiки України Березного А.В.

Мiнiстр економiки України А.Яценюк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства економiки України
15.03.2006 N 95
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
3 квiтня 2006 р. за N 369/12243

ЗМIНИ
до Положення про порядок застосування до суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi України та iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi спецiальних санкцiй, передбачених статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть"

     1. У текстi Положення слова "призупинення дiї" замiнити словами "тимчасового зупинення дiї".

     2. Пункт 1.1 викласти в такiй редакцiї:

     "1.1. Спецiальнi санкцiї - iндивiдуальний режим лiцензування або тимчасове зупинення зовнiшньоекономiчної дiяльностi - застосовуються Мiнiстерством економiки України до суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi за поданням органiв державної податкової та контрольно-ревiзiйної служб, митних, правоохоронних органiв, органiв Антимонопольного комiтету України, спецiально уповноваженого органу виконавчої влади у сферi регулювання ринкiв фiнансових послуг та Нацiонального банку України або за рiшенням суду".

     3. У пунктi 1.2 слова "пов'язаного з їх зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю" замiнити словами "що встановлює певнi заборони, обмеження або порядок здiйснення зовнiшньоекономiчних операцiй".

     4. Пункт 1.3 викласти в такiй редакцiї:

     "1.3. Санкцiї можуть бути застосованi до суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi протягом трьох рокiв з дня виявлення порушення законодавства".

     5. Пункт 1.4 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Оскарження застосування санкцiй у судовому порядку до винесення судом вiдповiдного рiшення по сутi справи не зупиняє їх дiю".

     6. Пiсля пункту 2.2 доповнити новим пунктом 2.3 такого змiсту:

     "2.3. Iндивiдуальний режим лiцензування дiє до моменту усунення порушень законодавства України або застосування практичних заходiв, що гарантують виконання Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" та/або пов'язаних з ним законiв України, i скасовується Мiнiстерством економiки України".

     7. Пункт 3.2 викласти в такiй редакцiї:

     "3.2. Тимчасове зупинення зовнiшньоекономiчної дiяльностi дiє до моменту усунення порушень законодавства України або застосування практичних заходiв, що гарантують виконання Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" та/або пов'язаних з ним законiв України, але не бiльше трьох мiсяцiв з дати винесення вiдповiдного рiшення Мiнiстерством економiки України. Пiсля тимчасового зупинення зовнiшньоекономiчної дiяльностi суб'єкти зовнiшньоекономiчної дiяльностi переводяться Мiнiстерством економiки України на iндивiдуальний режим лiцензування.

     Подовження дiї тимчасового зупинення зовнiшньоекономiчної дiяльностi здiйснюється виключно за рiшенням суду".

     8. Пункт 4.1 пiсля слiв "Антимонопольного комiтету України" доповнити словами "спецiально уповноваженого органу виконавчої влади у сферi регулювання ринкiв фiнансових послуг".

     9. У пунктi 4.2:

     абзац другий викласти в такiй редакцiї:

     "найменування та реквiзити суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi (для iноземних суб'єктiв господарювання мовою країни їхнього мiсцезнаходження), найменування та реквiзити контрагента, при виконаннi контракту з яким порушено законодавство";

     абзац третiй викласти в такiй редакцiї:

     "вiдомостi про змiст порушення з посиланням на конкретнi положення законодавства України, iншу доцiльну iнформацiю";

     в абзацi четвертому слово "може" замiнити словом "повинна".

     10. У пунктi 4.3:

     слово "достовiрнiсть" замiнити словом "недостовiрнiсть";

     слова "чинним законодавством України" замiнити словом "законом".

     11. Пiсля пункту 4.8 доповнити новим пунктом 4.9 такого змiсту:

     "4.9. При застосуваннi тимчасового зупинення зовнiшньоекономiчної дiяльностi вiддiл контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю за 40 днiв до закiнчення термiну його дiї надсилає до iнiцiатора подання застосування такої санкцiї запит щодо доцiльностi подовження дiї тимчасового зупинення зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     На пiдставi отриманих матерiалiв (у разi, якщо допущенi порушення законодавства України не усунуто й виникає доцiльнiсть подовження дiї тимчасового зупинення зовнiшньоекономiчної дiяльностi) вiддiл контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю разом iз вiддiлом правового забезпечення зовнiшньоекономiчної дiяльностi та/або вiддiлом правового захисту iнтересiв Мiнiстерства в судових та iнших органах готують вiдповiдну позовну заяву до суду.

     З метою забезпечення позову Мiнiстерство економiки України може робити клопотання щодо подовження дiї тимчасового зупинення зовнiшньоекономiчної дiяльностi на перiод розгляду справи.

     У разi, якщо судом дане клопотання буде незадоволено, а також якщо iнформацiя на запит Мiнiстерства економiки України щодо доцiльностi подовження дiї тимчасового зупинення зовнiшньоекономiчної дiяльностi вiд iнiцiатора подання застосування санкцiї не надiйде в термiн за 10 днiв до закiнчення його дiї або надiйде з пропозицiєю щодо недоцiльностi подовження дiї тимчасового зупинення зовнiшньоекономiчної дiяльностi, Мiнiстерством економiки України видається наказ про змiну виду спецiальних санкцiй, яким скасовується дiя тимчасового зупинення зовнiшньоекономiчної дiяльностi та одночасно застосовується iндивiдуальний режим лiцензування.

     При цьому термiн дiї тимчасового зупинення зовнiшньоекономiчної дiяльностi не повинен перевищувати трьох мiсяцiв з дати винесення Мiнiстерством економiки України вiдповiдного рiшення про його застосування".

     У зв'язку з цим пункти 4.9-4.16 уважати вiдповiдно пунктами 4.10-4.17.

     12. Пункт 4.11 викласти в такiй редакцiї:

     "4.11. З метою iнформування суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi iнформацiя щодо застосування (скасування, змiни виду, тимчасового зупинення дiї) санкцiй до українських суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi та iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi розмiщується на офiцiйному ВЕБ-сайтi Мiнiстерства економiки України за адресою: http//www.me.gov.ua в мережi iнтернет".

     13. Пiсля пункту 4.12 доповнити новим пунктом 4.13 такого змiсту:

     "4.13. Якщо суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi або iноземними суб'єктами господарської дiяльностi, до яких застосовано санкцiї,

     усунуто допущенi порушення законодавства України або вжито практичнi заходи, що гарантують виконання Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" та/або пов'язаних з ним законiв України, iнiцiатори подання щодо застосування санкцiй можуть направляти Мiнiстерству економiки України матерiали про їх скасування (змiна виду, тимчасове зупинення)".

     У зв'язку з цим пункти 4.13-4.17 уважати вiдповiдно пунктами 4.14-4.18.

     14. Пункт 4.15 викласти в такiй редакцiї:

     "4.15. У разi усунення порушень законодавства України або застосування практичних заходiв, що гарантують виконання Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" та/або пов'язаних з ним законiв України, i приведення своєї зовнiшньоекономiчної дiяльностi у вiдповiднiсть iз законами України або надання достатнiх доказiв неможливостi (безперспективностi) застосування практичних заходiв, що гарантують виконання зазначеного Закону, суб'єкти зовнiшньоекономiчної дiяльностi та iноземнi суб'єкти господарської дiяльностi, до яких застосовано санкцiї, мають право подавати до Мiнiстерства економiки України вiдповiднi матерiали та виходити з клопотанням про скасування (змiна виду, тимчасове зупинення) дiї санкцiй.

     Клопотання повинно мiстити такi документи:

     лист-звернення з викладенням причин, що призвели до порушення, та про вжитi заходи щодо приведення своєї дiяльностi у вiдповiднiсть iз нормами законодавства України;

     оригiнали або завiренi в установленому порядку копiї матерiалiв (довiдки) вiд державних органiв, що здiйснюють контроль за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю чи валютний контроль, та/або агентiв валютного контролю, якi засвiдчують вжитi суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi практичнi заходи щодо приведення своєї дiяльностi у вiдповiднiсть iз нормами законодавства України.

     Загальний термiн розгляду цих клопотань не повинен перевищувати тридцяти календарних днiв".

     15. Пiсля пункту 4.15 доповнити новим пунктом 4.16 такого змiсту:

     "4.16. З метою уточнення iнформацiї Мiнiстерство економiки України може звертатися до державних органiв, що здiйснюють контроль у сферi зовнiшньоекономiчної дiяльностi, валютний контроль, та агентiв валютного контролю iз запитами про одержання додаткових матерiалiв (iнформацiї) щодо дiяльностi суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, якi звернулися до нього з клопотанням про скасування (змiна виду, тимчасове зупинення) дiї санкцiї".

     У зв'язку з цим пункти 4.16-4.18 уважати вiдповiдно пунктами 4.17-4.19.

     16. Пункти 4.17, 4.18, 4.19 викласти в такiй редакцiї:

     "4.17. Дiя санкцiй скасовується Мiнiстерством економiки України в разi усунення суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi порушень законодавства України або застосування практичних заходiв, що гарантують виконання Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" та/або пов'язаних з ним законiв України, i приведення своєї зовнiшньоекономiчної дiяльностi у вiдповiднiсть до законiв України або надання достатнiх доказiв неможливостi (безперспективностi) застосування практичних заходiв, що гарантують виконання Закону, а також якщо в Мiнiстерствi економiки України вiдсутнi матерiали щодо порушення цим суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi валютного, митного, податкового, iншого законодавства, яке встановлює певнi заборони, обмеження або порядок здiйснення зовнiшньоекономiчних операцiй, та матерiали щодо проведених ним дiй, що можуть зашкодити iнтересам нацiональної економiчної безпеки.

     4.18. У разi виникнення форс-мажорних обставин подання позову до суду країни розташування контрагента чи Мiжнародного комерцiйного арбiтражного суду, Морської арбiтражної комiсiї при Торгово-промисловiй палатi України про визнання або стягнення з iноземного суб'єкта господарської дiяльностi боргу, пов'язаного з невиконанням умов зовнiшньоекономiчного договору (контракту), а також у разi вжиття заходiв щодо усунення порушень законодавства дiю санкцiй Мiнiстерством економiки України може бути тимчасово зупинено при поданнi вiдповiдних документiв.

     Пiсля закiнчення строку зупинення санкцiї дiя її поновлюється без додаткового наказу Мiнiстерства економiки України.

     4.19. Вiдповiдальнiсть за недостовiрнiсть вiдомостей, поданих до Мiнiстерства економiки України, несуть суб'єкти зовнiшньоекономiчної дiяльностi".

Начальник вiддiлу контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю О.Жижко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.