МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 1 березня 2006 року N 95


Про внесення змiн i доповнень до наказу МОЗ України вiд 26.08.2005 N 426

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 березня 2006 р. за N 349/12223


     Вiдповiдно до Порядку державної реєстрацiї (перереєстрацiї) лiкарських засобiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.05.2005 N 376, та з метою забезпечення поетапного впровадження в Українi свiтових вимог щодо реєстрацiї лiкарських засобiв наказую:

     1. Унести до наказу МОЗ України вiд 26.08.2005 N 426 "Про затвердження Порядку проведення експертизи реєстрацiйних матерiалiв на лiкарськi засоби, що подаються на державну реєстрацiю (перереєстрацiю), а також експертизи матерiалiв про внесення змiн до реєстрацiйних матерiалiв протягом дiї реєстрацiйного посвiдчення", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 19.09.2005 за N 1069/11349 (далi - Наказ), такi змiни:

     У пунктi 6 слова "заступника Мiнiстра Рибчука В. О." замiнити словами "заступника Мiнiстра Снiсаря В. Ф.".

     2. До Порядку проведення експертизи матерiалiв на лiкарськi засоби, що подаються на державну реєстрацiю (перереєстрацiю), а також експертизи матерiалiв про внесення змiн до реєстрацiйних матерiалiв протягом дiї реєстрацiйного посвiдчення, затвердженого Наказом (далi - Порядок), унести такi змiни:

     2.1. Пункт 3.2 доповнити новим пiдпунктом 3.2.1 такого змiсту:

     "3.2.1. Первинну експертизу заяви на предмет вмотивованого висновку щодо можливостi реєстрацiї (перереєстрацiї) лiкарського засобу з точки зору його належностi до заборонених до застосування в Українi лiкарських засобiв, а також правильностi визначення типу заяви".

     У зв'язку з цим пiдпункти 3.2.1 та 3.2.2 вважати вiдповiдно пiдпунктами 3.2.2 та 3.2.3.

     2.1.1. Пункт 3.2.2. викласти в такiй редакцiї:

     "3.2.2. Попередню експертизу, метою якої є перевiрка вiдповiдностi наданих реєстрацiйних матерiалiв установленим вимогам з точки зору повноти за обсягом та правильностi їх оформлення".

     2.2. У пунктi 3.3:

     2.2.1. У другом абзацi слова "(додаток 1)" замiнити словами "(додаток 1 або додаток 17 - за бажанням заявника)".

     2.2.2. У четвертому абзацi слова "(додаток 14)" замiнити словами "(додаток 14 або додаток 17 - за бажанням заявника)".

     2.2.3. Абзац шостий - виключити.

     2.2.4. Додаток 16 до пункту 3.3 викласти в новiй редакцiї (додається).

     2.3. Пiсля пункту 3.3 додати новi пункти такого змiсту:

     "3.4. За результатами первинної експертизи Центр надає заявнику письмову вiдповiдь та, у разi її позитивних висновкiв, мiж Центром i заявником укладається договiр про проведення експертизи, вартiсть якої визначається у встановленому порядку залежно вiд типу заяви та є однаковою для всiх суб'єктiв господарювання (резидентiв i нерезидентiв).

     3.5. Пiсля оплати заявником державного збору за реєстрацiю (перереєстрацiю) лiкарського засобу та вартостi експертних робiт (попередня експертиза, спецiалiзована оцiнка) реєстрацiйнi матерiали приймаються Центром до розгляду.

     Якщо Центром здiйснювалася експертиза доклiнiчних та/або клiнiчних матерiалiв у встановленому порядку, то заявник оплачує тiльки експертнi роботи додаткових матерiалiв, якщо такi є".

     У зв'язку з цим пункти 3.4 - 3.14 уважати пунктами 3.6 - 3.16.

     2.4. Додаток 15 до пункту 6.3 доповнити новим пiдпунктом 3.1.6 такого змiсту:

     "3.1.6. Iнформацiю Державної iнспекцiї з контролю якостi лiкарських засобiв МОЗ щодо вiдповiдностi лiкарського засобу вимогам АНД за останнi 5 рокiв з пропозицiями щодо перереєстрацiї лiкарського засобу".

     2.5. У назвi додатка 4 слова "до пункту 3.10" замiнити словами "до пункту 6.1".

     2.6. Друге речення у пунктi 3.9 викласти в такiй редакцiї:

     "За результатами експертизи проекту технологiчного регламенту або вiдомостей про технологiю виробництва лiкарського засобу, яка здiйснюється у термiн до 30 календарних днiв, Служба надсилає до Центру висновки з рекомендацiєю щодо їх погодження".

     2.7. Пункт 4.1 викласти в новiй редакцiї:

     "4.1. Заявник зобов'язаний повiдомити Центр про змiни в технологiї виробництва та/або змiну обладнання, виробника дiючих та допомiжних речовин з наданням вичерпної iнформацiї про причини цих змiн та їх можливий вплив на ефективнiсть, безпечнiсть, якiсть лiкарського засобу i внести вiдповiднi змiни до реєстрацiйних матерiалiв.

     За характером змiни класифiкують на:

     змiни типу IА та IБ - незначнi змiни, викладенi в додатку 5 до цього Порядку, якi стосуються внесення поправок до змiсту реєстрацiйних документiв, поданих на момент прийняття рiшення про реєстрацiю (перереєстрацiю) лiкарського засобу, i не потребують його нової реєстрацiї;

     змiни типу II - будь-якi змiни до реєстрацiйних документiв, якi також не потребують нової реєстрацiї лiкарського засобу, але не можуть розглядатися як змiни типу I. До змiн типу II належать, зокрема, термiновi тимчасовi обмеження, якi пов'язанi з безпечнiстю використання лiкарського засобу i якi впроваджуються заявником у разi виявлення ризику для здоров'я людини при застосуваннi зареєстрованого (перереєстрованого) лiкарського засобу. Про кожну причину, характер i дату передбачуваного введення в дiю тимчасових термiнових обмежень заявник повiдомляє Центр, який протягом 24 годин приймає рiшення щодо їх запровадження. При позитивному рiшеннi Центру подальша експертиза матерiалiв про внесення змiн здiйснюється у порядку, описаному в даному роздiлi;

     усi iншi змiни (у тому числi змiни, викладенi в додатку 6 до цього Порядку), якi супроводжуються суттєвими змiнами характеристик лiкарського засобу i потребують його нової реєстрацiї. До змiн, що потребують нової реєстрацiї лiкарського засобу, вiдносяться змiни, що призводять до розширення застосування i для яких незалежно вiд того, чи вiдбувається змiна назви лiкарського засобу порiвняно з уже зареєстрованим, застосовується процедура, передбачена для проведення державної реєстрацiї".

     2.8. У третьому абзацi пункту 4.3 слова "(додаток 1)" замiнити словами "(додаток 1 або додаток 7 - за бажанням заявника)".

     2.9. У назвах додаткiв 2 та 3 слова "до пункту 6.5" замiнити словами "до пункту 6.8".

     2.10. Додаток 5 до пункту 4.1 викласти в новiй редакцiї (додається).

     2.11. Додаток 6 до пункту 4.1 викласти в новiй редакцiї (додається).

     2.12. У додатку 7 до пункту 4.3 роздiл "Примiтки" доповнити реченням: "У разi змiн, якi потребують нової реєстрацiї, вилучають тi змiни типу I та II, на якi не розповсюджується заява". 

     2.13. Пункт 6.1 доповнити реченням такого змiсту: "При пiдготовцi реєстрацiйних матерiалiв заявник може використовувати рекомендацiї, наведенi в додатку 4 до Порядку".

     2.14. Пункт 6.7 викласти в новiй редакцiї:

     "6.7. Якщо вiдповiдно до пiдпункту 6.3.2 наданi бiблiографiчнi посилання на опублiкованi данi, вони викладаються з урахуванням рекомендацiй, наведених у додатку 4, в обсягах, якi дозволяють заявнику довести правомiрнiсть застосування пiдпункту 6.3.2".

     2.15. Пункт 6.8 викласти у новiй редакцiї:

     "6.8. Реєстрацiйнi матерiали структуруються вiдповiдно до додаткiв 2, 3, а в разi подання заяви вiдповiдно до додатка 17, матерiали структуруються вiдповiдно до додатка 18".

     2.16. У пунктi 6.9 слова "(додаток 1)" замiнити на слова "(додаток 1 або додаток 17)".

     2.17. Пункт 6.10 викласти в такiй редакцiї:

     "6.10. Обсяг матерiалiв, що подаються на перереєстрацiю, визначений у додатку 15, а в разi подання заяви вiдповiдно до додатка 17, обсяг матерiалiв визначається додатком 19".

     2.18. У пiдпунктi "i" пункту 1.1 додатка 9 слова "назва та мiсцезнаходження виробника та, за бажанням заявника, й назва та мiсцезнаходження заявника" замiнити на слова "назва та мiсцезнаходження виробника та/або заявника".

     2.19. У пунктi 1.4 додатка 9 слова "назва виробника" замiнити словами "назва виробника та/або заявника".

     3. Директору Державного фармакологiчного центру МОЗ України Чумаку В. Т. забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Мiнiстра Снiсаря В. Ф.

Мiнiстр Ю. Поляченко

 

Додаток 5
до пункту 4.1 Порядку проведення експертизи матерiалiв на лiкарськi засоби, що подаються на державну реєстрацiю (перереєстрацiю), а також експертизи матерiалiв про внесення змiн до реєстрацiйних матерiалiв протягом дiї реєстрацiйного посвiдчення
(у редакцiї наказу Мiнiстерства охорони здоров'я України
вiд 1 березня 2006 р. N 95)

I. ВИМОГИ ДО ДОКУМЕНТIВ, ЩО ПОДАЮТЬСЯ ДЛЯ ЕКСПЕРТИЗИ ПРИ ВНЕСЕННI ЗМIН ТИПУ I ДО РЕЄСТРАЦIЙНИХ МАТЕРIАЛIВ ПРОТЯГОМ ДIЇ РЕЄСТРАЦIЙНОГО ПОСВIДЧЕННЯ

N
з/п
Змiна назви та/або мiсцезнаходження заявника (власника) реєстрацiйного посвiдчення Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
1 Змiна назви та/або адреси заявника (власника реєстрацiйного посвiдчення) 1 1, 2, 3
Умови
1. Власником реєстрацiйного посвiдчення повинна залишатися одна й та сама юридична особа.
Документацiя
1. Документ вiдповiдного компетентного вповноваженого органу, у якому зазначено нову назву та/або нове мiсцезнаходження заявника (власника реєстрацiйного посвiдчення).
2. Лист вiд заявника.
3. Змiни стосовно короткої характеристики препарату, оновленi листок-вкладиш та зразки етикетки.
2 Змiна назви лiкарського засобу Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
  1, 2, 3 1, 2
Умови
1. Вiдсутнiсть подiбностi назв iснуючих лiкарських препаратiв або мiжнародних непатентованих назв (МНН).
2. Перевiрка Центром прийнятностi нової назви має закiнчитися до подачi заяви про внесення змiн.
3. Змiна не стосується доповнення назви.
Документацiя
1. Обґрунтування внесення змiни та нової назви.
2. Змiни стосовно короткої характеристики препарату, оновленi листок-вкладиш та зразки етикетки.
3 Змiна назви активної субстанцiї Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
  1 1, 2
Умови
1. Активна субстанцiя повинна залишатися тiєю самою.
 
Документацiя
1. Пiдтвердження рекомендованих ВООЗ МНН або копiя списку МНН. Для лiкарських препаратiв рослинного походження - заява про те, що назва вiдповiдає прийнятим вимогам або Керiвництву з якостi лiкарських препаратiв рослинного походження.
2. Змiни стосовно короткої характеристики препарату, вiдповiдних роздiлiв частини II РД або вiдповiдних роздiлiв ЗТД, оновленi листок-вкладиш та зразки етикетки.
4 Змiна назви та/або мiсцезнаходження виробника активної субстанцiї (за вiдсутностi сертифiката вiдповiдностi Європейськiй Фармакопеї) Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
  1 1, 2
Умови      
1. Мiсце виробництва не змiнилося.      
Документацiя
1. Документ вiдповiдного компетентного вповноваженого органу, у якому зазначено нову назву та/або мiсцезнаходження виробника активної субстанцiї.
2. Змiни до пiдроздiлiв роздiлу IIC або вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
5 Змiна назви та/або мiсцезнаходження виробника готового лiкарського засобу Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
  1 1, 2, 3
Умови
1. Мiсце виробництва не змiнилося.
Документацiя
1. Копiя змiненої лiцензiї на виробництво, за потреби, або документ, виданий компетентним уповноваженим органом, у якому зазначено нову назву та/або мiсцезнаходження.
2. За потреби, змiни до роздiлу IIB або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
3. Змiни стосовно короткої характеристики препарату, вiдповiдних роздiлiв частини II РД або вiдповiдних роздiлiв ЗТД, оновленi листок-вкладиш та зразки етикетки.
6 Змiна коду АТС Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
  1 1, 2
Умови
1. Присвоєння нового або змiна ВООЗ коду АТС.
Документацiя
1. Пiдтвердження присвоєння ВООЗ коду АТС або копiя списку кодiв АТС.
2. Змiни стосовно короткої характеристики препарату, оновлений листок-вкладиш та зразки етикетки (за потреби).
7 Замiна або введення додаткової дiльницi виробництва для частини або всього виробничого процесу готового лiкарського засобу Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) мiсце вторинного пакування для всiх типiв лiкарських форм 1, 2 1, 2, 5
(б) мiсце первинного пакування:      
1. Твердi лiкарськi форми, наприклад, таблетки або капсули 1, 2, 3, 5 1, 2, 5
2. М'якi або рiдкi лiкарськi форми 1, 2, 3, 5 1, 2, 5
3. Рiдкi лiкарськi форми (суспензiї, емульсiї) 1, 2, 3, 4, 5 1, 2, 4, 5
(в) усi iншi виробничi стадiї, за винятком випуску серiї 1, 2, 4, 5 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Умови
1. Задовiльнi результати перевiрки виробництва за останнi три роки iнспекцiєю, яка проведена компетентними вповноваженими органами держав, якi входять до PIC/S, iнспекцiєю ВООЗ або Iнспекторатом GMP України.
2. Дiльниця виробництва має вiдповiдний дозвiл (лiцензiю) на виробництво вiдповiдних лiкарських форм або препарату.
3. Даний препарат не є стерильним.
4. Проведена схема валiдацiї процесу або успiшно виконана валiдацiя виробництва на новiй дiльницi вiдповiдно до затвердженого протоколу на трьох промислових серiях.
5. Даний препарат не є бiологiчним лiкарським засобом.
Документацiя
1. Пiдтвердження, що запропонована дiльниця виробництва має вiдповiдний дозвiл на виробництво лiкарської форми або лiкарського засобу, а саме:
- для виробничої дiльницi в Українi - копiя дiючої лiцензiї на виробництво;
- для виробничої дiльницi поза Україною - якщо iснує взаємна угода про пiдтвердження GMP;
- копiї дiючої лiцензiї на виробництво, сертифiката GMP, або документа, еквiвалентного сертифiката GMP, виданого уповноваженим органом країни-виробника;
- для виробничої дiльницi поза Україною, якщо вiдсутня взаємна угода про пiдтвердження GMP, документ, виданий Iнспекторатом GMP України, або копiї дiючої лiцензiї на виробництво, сертифiката GMP або документа, еквiвалентного сертифiкату GMP, виданого вповноваженим органом країни-виробника (за потреби).
2. Дата останньої задовiльної перевiрки виробництва, проведеної компетентними органами держав, якi входять до PIC/S, iнспекцiєю ВООЗ або Iнспекторатом GMP України, або їх уповноваженими органами країни-виробника, за останнi три роки (за потреби).
3. Дата та сфера (указати, чи є продукт специфiчним, чи належить до специфiчної лiкарської форми тощо) останньої задовiльної перевiрки виробництва, проведеної вповноваженими органами країни-виробника, за останнi три роки (за потреби).
4. Iнформацiя щодо кiлькостi серiй (і3) та їх номери, використанi у валiдацiйних дослiдженнях, або протокол (схема) валiдацiї.
5. Заява про внесення змiн має чiтко визначати "затвердженого" та "запропонованого" виробника готового препарату, як зазначено в роздiлi 2.5 форми заяви для державної реєстрацiї лiкарського засобу.
6. Копiї затверджених специфiкацiй при випуску та протягом термiну придатностi.
7. Данi аналiзiв (у виглядi таблицi порiвняння) на одну промислову та двi дослiдно-промисловi серiї (або двi промисловi серiї), виробленi на запропонованiй дiльницi та порiвняльнi данi вiдносно трьох серiй, вироблених на попереднiй дiльницi. Данi про наступнi двi повнi промисловi серiї мають бути наданi на вимогу, а також має бути заявлено, що в разi невiдповiдностi специфiкацiй буде повiдомлено в Центр (з вiдповiдною пропозицiєю).
8. Для м'яких та рiдких лiкарських форм, у яких активна субстанцiя присутня у нерозчиненiй формi, мають бути наданi необхiднi данi з валiдацiї, мiкроскопiчне зображення розподiлу та морфологiї часток.
Примiтка. За вiдсутностi сертифiката GMP, визнаного в Українi, власникам реєстрацiйного посвiдчення можна порадити проконсультуватися з вiдповiдними вповноваженими органами перед поданням заяви та забезпечити надання iнформацiї про будь-яку попередню iнспекцiю виробництва, яка мала мiсце за останнi 2 - 3 роки, та/або будь-яку заплановану iнспекцiю, уключаючи дату iнспекцiї, категорiю препарату, що iнспектувалася, наглядовий орган та iншу вiдповiдну iнформацiю. Це полегшить роботу Iнспекторату GMP України.
8 Змiни виробничої дiльницi випуску серiй i мiсця проведення контролю якостi готового лiкарського засобу Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) замiна або додаткова дiльниця для проведення контролю серiї/випробувань 1, 2, 3 1, 2
(б) замiна або додатковий виробник, вiдповiдальний за випуск серiї:      
1. Не включаючи контроль серiї/випробування 1 1, 2, 3
2. Включаючи контроль серiї/випробування 1, 2, 3 1, 2, 3
Умови
1. Виробнича дiльниця повинна мати вiдповiдний дозвiл.
2. Препарат не є бiологiчним лiкарським засобом.
3. Перехiд зi старого на нове мiсце або в нову лабораторiю для проведення випробувань має бути успiшно виконаний.
Документацiя
1. Для виробничої дiльницi в Українi: копiя дiючої лiцензiї на виробництво або свiдоцтво про атестацiю лабораторiї.
2. Заява про внесення змiн має чiтко визначати "затвердженого" та "запропонованого" виробника готового препарату, як зазначено в роздiлi 2.5 форми заяви для державної реєстрацiї лiкарського засобу.
3. Iнформацiя про нову уповноважену особу, вiдповiдальну за вiдкликання бракованої продукцiї.
9 Вилучення виробничої дiльницi (для активної субстанцiї, промiжного продукту або готового препарату, дiльницi для проведення пакування, якщо виробник несе вiдповiдальнiсть за випуск серiї i дiлянку для проведення контролю серiї) Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
  Немає 1, 2
Умови
Немає.
Документацiя
1. Заява про внесення змiн має чiтко визначати "затвердженого" та "запропонованого" виробника, як зазначено в роздiлi 2.5 форми заяви для державної реєстрацiї лiкарського засобу.
2. Змiни або доповнення до вiдповiдних частин реєстрацiйного досьє (II частина або модуль 3).
10 Незначнi змiни в процесi виробництва активної субстанцiї Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
  1, 2, 3 1, 2, 3
Умови
1. Не повинно бути жодних змiн у якiсному та кiлькiсному складi домiшок та органiчних розчинникiв або змiн фiзико-хiмiчних властивостей субстанцiї.
2. Активна субстанцiя не є речовиною бiологiчного походження.
3. Спосiб синтезу не змiнюється, наприклад промiжнi продукти залишаються незмiнними.
Якщо субстанцiя одержується з лiкарських рослин, то джерело одержання та технологiя виробництва залишаються незмiнними.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIC або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД та затверджений Drug Master File (при можливостi), а також результати порiвняння узгодженого та нового виробничого процесу.
2. Данi аналiзiв (у виглядi таблицi порiвняння) принаймнi для двох серiй (принаймнi дослiдно-промислових), вироблених вiдповiдно до узгодженого та запропонованого процесу виробництва.
3. Копiя затверджених специфiкацiй на активну субстанцiю.
11 Змiни розмiру серiї активної субстанцiї або промiжного продукту Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) до 10 разiв у порiвняннi з оригiнальним розмiром серiї, затвердженим при реєстрацiї 1, 2, 3, 4 1, 2
(б) зменшення обсягу виробництва 1, 2, 3, 4, 5 1, 2
(в) понад 10 разiв у порiвняннi з оригiнальним розмiром серiї, затвердженим при реєстрацiї 1, 2, 3, 4 1, 3, 4
Умови
1. Змiни у виробничому процесi, обумовленi тiльки збiльшенням об'єму виробництва, наприклад використанням обладнання iншого об'єму.
2. Наявнiсть результатiв аналiзу двох серiй вiдповiдно до специфiкацiй для запропонованого розмiру серiї.
3. Активна субстанцiя не є речовиною бiологiчного походження.
4. Змiни не повиннi впливати на вiдтворюванiсть процесу виробництва.
5. Змiни не повиннi бути обумовленi непередбаченими обставинами в процесi виробництва або з пересторогами щодо стабiльностi.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIC або вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
2. Сертифiкати аналiзу для серiй запропонованого розмiру.
3. Данi аналiзiв (у виглядi таблицi порiвняння) принаймнi однiєї промислової серiї для узгодженого та запропонованого розмiру. Данi про наступнi двi повнi промисловi серiї мають бути наданi на вимогу, а також має бути заявлено, що в разi невiдповiдностi специфiкацiй буде повiдомлено в Центр (з вiдповiдною пропозицiєю).
4. Копiї затверджених специфiкацiй на активну субстанцiю (та промiжнi продукти, за потреби).
12 Змiни в специфiкацiях активної субстанцiї або вихiдного/промiжного продукту/реагенту, що використовується у процесi виробництва активної субстанцiї Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) звуження допустимих меж, визначених у специфiкацiї 1, 2, 3 1, 2
2, 3 1, 2
(б) доповнення специфiкацiї новим показником якостi:      
1. Активної субстанцiї 2, 4, 5 1, 2, 3, 4, 5, 6
2. Вихiдного/промiжного продукту/реагенту, що використовується у виробничому процесi активної субстанцiї 2, 4 1, 2, 3, 4
Умови
1. Змiни, не обумовленi попередньою оцiнкою, що здiйснювалась для перегляду показникiв, визначених у специфiкацiї (наприклад, зробленою пiд час процедури подання заяви на реєстрацiю або процедури внесення змiн типу II).
2. Змiни не повиннi бути обумовленi непередбаченими обставинами в процесi виробництва.
3. Будь-якi змiни не повиннi виходити за дiючi допустимi межi затвердженої специфiкацiї.
4. Будь-який новий метод випробувань не належить до нового нестандартного методу або стандартного методу, що використовується у новий спосiб.
5. Активна субстанцiя не є речовиною бiологiчного походження.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIC або вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
2. Порiвняльна таблиця вимог затвердженої та запропонованої специфiкацiй.
3. Опис нової аналiтичної методики випробувань та данi з валiдацiї.
4. Сертифiкати аналiзу двох промислових серiй з використанням запропонованої субстанцiї за всiма показниками якостi нової специфiкацiї.
5. Для твердих лiкарських форм орального застосування данi дослiджень, що пiдтверджують вiдсутнiсть змiн щодо профiлю розчинення препарату принаймнi однiєї дослiдно-промислової серiї (розмiр повинен бути 1/10 промислової серiї або 100000 одиниць залежно вiд того, що бiльше), виготовленої з субстанцiї, проконтрольованої за всiма показниками нової специфiкацiї, при порiвняннi з профiлем розчинення лiкарського засобу, до складу якого входить субстанцiя, контроль якої здiйснювався за затвердженою специфiкацiєю (див. Примiтку до таблицi). Для лiкарських препаратiв рослинного походження можуть бути прийнятнi порiвняльнi данi щодо розпадання.
6. Обґрунтування вiдсутностi необхiдностi надання результатiв нових дослiджень бiоеквiвалентностi вiдповiдно до Настанови 42-7.1:2005 "Дослiдження бiодоступностi та бiоеквiвалентностi", за потреби.
13 Змiни в методах випробування активної субстанцiї або вихiдного/промiжного продукту/реагенту, що використовується у процесi виробництва активних субстанцiй Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) незначнi змiни в затверджених методах випробувань 1, 2, 3, 5 1
(б) iншi змiни в методах випробувань, уключаючи замiну або доповнення методу випробувань 2, 3, 4, 5 1, 2
Умови      
1. Метод аналiзу не змiнюється (наприклад, змiни довжини колонки або температури, але не iнший тип колонки або метод); жодних нових домiшок не повинно бути виявлено.
2. Вiдповiднi дослiдження з валiдацiї, якi були виконанi стосовно вимог ДФУ "Валiдацiя аналiтичних методик i випробувань" або Керiвництва з валiдацiї аналiтичних методик: методологiя (CPMP /ICH/281/95/Q2B).
3. Данi з валiдацiї, якi пiдтверджують, що результати, одержанi за затвердженою методикою, iдентичнi результатам, одержаним за новою методикою.
4. Будь-який новий метод випробувань не належить до нового нестандартного методу або стандартного, що використовується у новий спосiб.
5. Активна субстанцiя або вихiдний/ промiжний продукт/ реагент не є речовиною бiологiчного походження.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIC або вiдповiдних роздiлiв ЗТД, якi включають опис методологiї аналiтичних дослiджень, звiт про данi з валiдацiї, переглянутi допустимi межi для домiшок (за потреби); змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIF або вiдповiдних роздiлiв ЗТД (за потреби).
2. Данi з валiдацiї, якi пiдтверджують, що результати, одержанi за затвердженою методикою, є iдентичними результатам, одержаним за новою методикою.
14 Змiна виробника активної субстанцiї або вихiдного/промiжного продукту/ реагенту у виробничому процесi активної субстанцiї, якщо вiдсутнiй сертифiкат вiдповiдностi Європейської Фармакопеї. Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) змiна мiсця виробництва вже затвердженого виробника (замiна або доповнення) 1, 2, 4 1, 2, 3, 4, 6
(б) новий виробник (замiна або доповнення) 1, 2, 3, 4 1, 2, 3, 4, 5, 6
Умови
1. Специфiкацiї (у тому числi при контролi в процесi виробництва та всiх продуктiв), технологiчний процес (у тому числi розмiр серiї, вихiдна сировина, профiль домiшок тощо) i докладний опис способу синтезу, данi щодо стабiльностi мають бути iдентичнi затвердженим.
2. Якщо в процесi використовуються матерiали людського або тваринного походження, виробник не повинен використовувати нових постачальникiв, для яких не було проведено оцiнки на вiрусну безпечнiсть або не доведено вiдповiдностi вимогам щодо мiнiмiзацiї ризику передачi губчатої енцефалопатiї (ГЕ) через лiкарський препарат, вироблений вiдповiдно до Керiвництва з мiнiмiзацiї ризику передачi збудникiв губчатої енцефалопатiї тварин з лiкарськими препаратами.
3. Виробник вiдомих або нових активних субстанцiй не використовує файл власника ноу-хау на виробництво.
4. Активна субстанцiя або вихiдний/ промiжний продукт/ реагент не є речовиною бiологiчного походження.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлiв IIC та IIF або вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
2. Заява вiд власника реєстрацiйного посвiдчення, що метод синтезу (або в разi лiкарських засобiв рослинного походження, за потреби, метод пiдготовки, географiчне походження сировини, технологiя виробництва активної субстанцiї), методи контролю якостi та специфiкацiї активної субстанцiї вихiдного/ промiжного продукту/ реагенту, якi використовуються у процесi виробництва активної субстанцiї, є iдентичнi затвердженим.
3. ГЕ Сертифiкат вiдповiдностi Європейськiй Фармакопеї для нового вихiдного продукту або, якщо можливо, документальне пiдтвердження того, що джерело одержання субстанцiї, яке має ризик ГЕ, попередньо оцiнено вповноваженими органами країни-виробника та продемонстровано: лiкарський препарат вироблений вiдповiдно до Керiвництва з мiнiмiзацiї ризику передачi збудникiв губчатої енцефалопатiї тварин з лiкарськими препаратами. Iнформацiя повинна мiстити таке: назву виробника, види та тканини тварин, з яких було одержано препарат, країна - постачальник тваринної сировини, її використання та попереднiй дозвiл.
4. Данi аналiзiв (у виглядi таблиць порiвняння) принаймнi для двох серiй (мiнiмум дослiдно-промислових), активної субстанцiї вiд затвердженого та запропонованого виробника/дiльницi.
5. Для твердих лiкарських форм орального застосування данi дослiджень, що пiдтверджують вiдсутнiсть змiн щодо профiлю розчинення для препарату, який зазнав змiн, установленого мiнiмум на двох дослiдно-промислових серiях або промислових серiях, при порiвняннi з профiлем розчинення лiкарського засобу, до складу якого входить активна субстанцiя вiд попереднього затвердженого виробника (див. примiтку до таблицi).
6. Заява має чiтко визначати "затверджених" та "запропонованих" виробникiв, як зазначено в роздiлi 2.5 форми заяви для державної реєстрацiї лiкарського засобу.
15 Подання нового або оновленого сертифiката вiдповiдностi Європейської Фармакопеї для активної субстанцiї або вихiдного/промiжного продукту/ реагенту, якi використовуються у виробничому процесi активної субстанцiї Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) вiд уже затвердженого виробника 1, 2, 4 1, 2, 3, 4
(б) вiд нового виробника (замiна або доповнення)      
1. Субстанцiї для виробництва стерильних лiкарських препаратiв 1, 2, 3, 4 1, 2, 3, 4
2. Iншi субстанцiї 1, 2, 3, 4 1, 2, 3, 4
Умови
1. Специфiкацiї при випуску та протягом термiну придатностi готового лiкарського засобу залишаються незмiнними.
2. У специфiкацiї (ДФУ або Європейськiй Фармакопеї) визначенi додатковi показники якостi "Супровiднi домiшки" та iншi вимоги до субстанцiї (наприклад, розмiр часток, полiморфна форма) залишаються незмiнними.
3. Активна субстанцiя повинна проходити вхiдний контроль, якщо повторна перевiрка не передбачена в сертифiкатi вiдповiдностi Європейської Фармакопеї або якщо данi про додаткову перевiрку не передбаченi.
4. Процес виробництва активної субстанцiї, вихiдного/промiжного продукту/реагенту не включає використання сировини людського або тваринного походження, для яких необхiдна оцiнка на вiрусну безпечнiсть.
Документацiя
1. Копiя нового (оновленого) сертифiката вiдповiдностi Європейськiй Фармакопеї.
2. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлiв IIC та IIF або вiдповiдних роздiлiв ЗТД (за потреби).
3. При використаннi сировини людського або тваринного походження iнформацiю про будь-якi матерiали, якi пiдпадають пiд дiю Керiвництва з мiнiмiзацiї ризику передачi збудникiв губчатої енцефалопатiї тварин з лiкарськими препаратами, уключаючи тi, що використовуються при виробництвi активної субстанцiї. Iнформацiя повинна мiстити таке: назву виробника, види та тканини тварин, з яких було одержано препарат, країна - постачальник тваринної сировини, її використання та попереднiй дозвiл.
4. Форма заяви про внесення змiн має чiтко визначати "затверджених" та "запропонованих" виробникiв, як зазначено в роздiлi 2.5 форми заяви для державної реєстрацiї лiкарського засобу.
Примiтка. Посилання на незмiнену специфiкацiю щодо домiшок в умовах N 2 має вiдсилати до нових додаткових домiшок.
У змiнi N 10 стосовно незначних змiн у виробничому процесi активної субстанцiї умови N 1 передбачають, що немає будь-яких змiн у якiсному та кiлькiсному профiлi домiшок або у фiзико-хiмiчних властивостях. У змiнi N 12 щодо змiн у специфiкацiї на активну субстанцiю дозволяється звуження допустимих меж у специфiкацiї або доповнення нового показника контролю. Однiєю з умов для таких змiн, що квалiфiкуються як змiни типу I, є повiдомлення, що змiни не мають бути результатом непередбачених ситуацiй у процесi виробництва. Умови, що зазначаються, мають бути вiднесенi до виконання умов змiни N 15.
16 Подача нового або оновленого сертифiката вiдповiдностi ГЕ Європейськiй Фармакопеї активної субстанцiї або вихiдного/промiжного продукту/реагенту, якi використовуються у виробничому процесi активної субстанцiї для затвердженого виробника та узгодженого виробничого процесу Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
  Немає 1, 2, 3
Умови
Немає
Документацiя
1. Копiя затвердженого (оновленого) сертифiката вiдповiдностi ГЕ Європейськiй Фармакопеї.
2. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIC або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД (за потреби).
3. Iнформацiя про будь-якi матерiали, якi пiдпадають пiд дiю Керiвництва з мiнiмiзацiї ризику передачi збудникiв губчатої енцефалопатiї тварин з лiкарськими препаратами, включаючи тi, що використовуються при виробництвi активної субстанцiї. Iнформацiя повинна мiстити таке: назву виробника, види та тканини тварин, з яких було одержано препарат, країна - постачальник тваринної сировини, її використання та попереднiй дозвiл.
17 Змiни: Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) перiодичностi повторних випробувань активної субстанцiї 1, 2, 3 1, 2
(б) умов зберiгання активної субстанцiї 1, 2 1, 2
Умови
1. Дослiдження стабiльностi були виконанi вiдповiдно до затвердженого протоколу. Дослiдження повиннi пiдтвердити вiдповiднiсть специфiкацiй.
2. Змiни не повиннi бути обумовленi непередбаченими обставинами виробництва або пересторогами вiдносно стабiльностi.
3. Активна субстанцiя не є субстанцiєю бiологiчного походження.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлiв IIC, IIF або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД. Результати дослiджень стабiльностi повиннi бути представленi в реальному часi й проведенi вiдповiдно до керiвництва "Дослiдження стабiльностi нових активних субстанцiй та лiкарських засобiв", принаймнi для двох (для трьох лiкарських препаратiв бiологiчного походження) дослiдно-промислових або промислових серiй активної субстанцiї у затвердженiй упаковцi з вiдповiдною перiодичнiстю повторного контролю якостi та у визначених умовах зберiгання.
2. Копiї затверджених специфiкацiй на активну субстанцiю.
18 Замiна допомiжної речовини на аналогiчну допомiжну речовину Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
  1, 2, 3, 4, 5, 6 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

     Умови

1. Функцiональнi характеристики допомiжної речовини не змiнилися.
2. Вiдсутнiсть змiн щодо профiлю розчинення препарату iз змiненим складом допомiжної речовини, установленого мiнiмум на двох дослiдно-промислових серiях, у порiвняннi з препаратом iз попереднiм складом. Для лiкарських препаратiв рослинного походження, для яких неможливо провести випробування на розчиннiсть, можуть бути прийнятнi порiвняльнi данi щодо розпадання.
3. Новi допомiжнi речовини не передбачають використання матерiалiв людського або тваринного походження, для яких потрiбна оцiнка даних на вiрусну безпечнiсть.
4. Лiкарськi препарати не мiстять бiологiчно активних субстанцiй.
5. Розпочатi дослiдження стабiльностi вiдповiдно до встановлених вимог на двох дослiдно-промислових або промислових серiях iз задовiльними показниками стабiльностi протягом 3 мiсяцiв або бiльше; при цьому заявник гарантує, що одразу по завершеннi данi будуть негайно наданi в Центр у разi невiдповiдностi специфiкацiям або за наявної iмовiрностi протягом затвердженого термiну зберiгання (з вiдповiдною пропозицiєю).
6. Вiдсутнiсть змiн у специфiкацiї готового лiкарського засобу.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлiв IIA, IIB, IIC, IIE та IIF або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
2. Обґрунтування змiни/вибору допомiжних речовин, що має бути представлено вiдповiдно до фармацевтичної розробки (уключаючи стабiльнiсть та антимiкробнi консерванти).
3. Для твердих лiкарських форм - порiвняльнi данi щодо профiлiв розчинення принаймнi для двох дослiдно-промислових серiй готового препарату затвердженого та нового складу (див. Примiтку до таблицi). Для лiкарських препаратiв рослинного походження можуть бути прийнятнi порiвняльнi данi щодо розпадання.
4. Обґрунтування вiдсутностi необхiдностi надання результатiв нових дослiджень на бiоеквiвалентнiсть вiдповiдно до Настанови 42-7.1:2005 "Дослiдження бiодоступностi та бiоеквiвалентностi", за потреби.
5. ГЕ Сертифiкат вiдповiдностi Європейськiй Фармакопеї для нового вихiдного продукту або документальне пiдтвердження того, що джерело одержання субстанцiї, яке має ризик ГЕ, попередньо оцiнено вповноваженими органами країни-виробника та продемонстровано: лiкарський препарат вироблений вiдповiдно до Керiвництва з мiнiмiзацiї ризику передачi збудникiв губчатої енцефалопатiї тварин з лiкарськими препаратами. Iнформацiя повинна мiстити таке: назву виробника, види та тканини тварин, з яких було одержано препарат, країна - постачальник тваринної сировини, її використання та попереднiй дозвiл.
6. Данi, якi пiдтверджують, що нова допомiжна речовина не впливає на результати випробування готового лiкарського засобу згiдно з методиками, наведеними в специфiкацiї на готовий препарат (за потреби).
7. Мають бути наданi номери серiй, використанi при дослiдженнi стабiльностi.
8. Сертифiкати якостi готового лiкарського засобу (не менше двох серiй) з новим складом допомiжних речовин.
9. Змiни стосовно короткої характеристики препарату, оновленi листок-вкладиш та зразки етикетки (за потреби).
19 Змiни в специфiкацiї допомiжної речовини Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) звуження допустимих меж, установлених у специфiкацiї 1, 2, 3 1, 2
2, 3 1, 2
(б) доповнення специфiкацiї додатковими показниками якостi 2, 4, 5 1, 2, 3, 4, 5, 6
Умови
1. Змiни, не обумовленi попередньою оцiнкою, що здiйснювалась для перегляду показникiв, визначених у специфiкацiї (наприклад, зробленою пiд час процедури подання заяви на реєстрацiю або процедури внесення змiн типу II).
2. Змiни не повиннi бути обумовленi непередбаченими обставинами в процесi виробництва.
3. Будь-якi змiни повиннi вiдповiдати дiючим затвердженим допустимим межам.
4. Будь-який новий метод випробувань не належить до нового нестандартного методу або стандартного, що використовується у новий спосiб.
5. Допомiжна речовина не є речовиною бiологiчного походження.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIC або вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
2. Порiвняльна таблиця вимог затвердженої та запропонованої специфiкацiй.
3. Опис нової аналiтичної методики випробувань та данi з валiдацiї.
4. Сертифiкати аналiзу двох промислових серiй з використанням запропонованої допомiжної речовини за всiма показниками якостi нової специфiкацiї.
5. Для твердих лiкарських форм орального застосування - данi дослiджень, що пiдтверджують вiдсутнiсть змiн щодо профiлю розчинення препарату принаймнi однiєї дослiдно-промислової серiї, виготовленої з допомiжної речовини, проконтрольованої за всiма показниками нової специфiкацiї, при порiвняннi з профiлем розчинення лiкарського засобу, до складу якого входить допомiжна речовина, контроль якої здiйснювався за затвердженою специфiкацiєю (див. примiтку до таблицi). Для лiкарських препаратiв рослинного походження можуть бути прийнятнi порiвняльнi данi щодо розпадання.
6. Обґрунтування вiдсутностi необхiдностi надання результатiв нових дослiджень бiоеквiвалентностi вiдповiдно до Настанови 42-7.1:2005 "Дослiдження бiодоступностi та бiоеквiвалентностi", за потреби.
20 Змiни у методах випробування допомiжної речовини Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) незначнi змiни в затверджених методах випробувань 1, 2, 3, 5 1
(б) незначнi змiни в затверджених методах випробувань для допомiжних речовин бiологiчного походження 1, 2, 3 1, 2
(в) iншi змiни в методах випробувань, уключаючи замiну затверджених методик випробувань новими 2, 3, 4, 5 1, 2
Умови
1. Метод аналiзу не змiнюється (наприклад, змiни довжини колонки або температури, але не iнший тип колонки або метод); жодних нових домiшок не повинно бути виявлено.
2. Вiдповiднi дослiдження з валiдацiї, якi були виконанi стосовно вимог ДФУ "Валiдацiя аналiтичних методик i випробувань" або Керiвництва з валiдацiї аналiтичних методик: методологiя (CPMP /ICH/281/95/Q2B).
3. Данi з валiдацiї, якi пiдтверджують, що результати, одержанi за затвердженою методикою, iдентичнi результатам, одержаним за новою методикою.
4. Будь-який новий метод випробувань не належить до нового нестандартного методу або стандартного, що використовується у новий спосiб.
5. Допомiжна речовина не є речовиною бiологiчного походження.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIC або вiдповiдних роздiлiв ЗТД, якi мiстять опис методологiї аналiтичних дослiджень, звiт про данi з валiдацiї, переглянутi допустимi межi для домiшок (за потреби); змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIF або вiдповiдних роздiлiв ЗТД (за потреби).
2. Данi з валiдацiї, якi пiдтверджують, що результати, одержанi за затвердженою методикою, є iдентичними до результатiв, одержаних за новою методикою.
21 Подання нового (оновленого) сертифiката вiдповiдностi Європейськiй Фармакопеї для допомiжної речовини Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) вiд уже затвердженого виробника 1, 2, 3 1, 2, 3
(б) вiд нового виробника (замiна або доповнення)      
1. Допомiжнi речовини для виробництва стерильних лiкарських препаратiв 1, 2, 3 1, 2, 3
2. Iншi допомiжнi речовини 1, 2, 3 1, 2, 3
Умови
1. Специфiкацiї при випуску та протягом термiну придатностi готового лiкарського засобу залишаються незмiнними.
2. У специфiкацiї (ДФУ або Європейськiй Фармакопеї) визначенi додатковi показники якостi до препарату (наприклад, розмiр часток, полiморфна форма) залишаються незмiнними.
3. Процес виробництва допомiжної речовини не включає використання матерiалiв тваринного походження, для яких необхiдна оцiнка на вiрусну безпечнiсть.
Документацiя
1. Копiя нового (оновленого) сертифiката вiдповiдностi Європейськiй Фармакопеї.
2. Змiни вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIC або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
3. Для допомiжних речовин тваринного походження iнформацiю про будь-якi матерiали, якi пiдпадають пiд Керiвництво з мiнiмiзацiї ризику передачi збудникiв губчатої енцефалопатiї тварин з лiкарськими препаратами, уключаючи тi, якi використанi при виробництвi допомiжної речовини. Iнформацiя повинна мiстити: назву виробника, види та тканини тварин, з яких було одержано препарат, країна - постачальник тваринної сировини, її використання та попереднiй дозвiл.
22 Подання нового (оновленого) ГЕ сертифiката вiдповiдностi Європейськiй Фармакопеї вiд лiцензованого або нового виробника (замiна або доповнення) для допомiжної речовини Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
  Немає 1, 2, 3
Умови
Немає.
Документацiя
1. Копiя нового (оновленого) ГЕ сертифiката вiдповiдностi Європейськiй Фармакопеї.
2. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIC або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
3. Для допомiжних речовин тваринного походження iнформацiю про будь-якi матерiали, якi пiдпадають пiд Керiвництво з мiнiмiзацiї ризику передачi збудникiв губчатої енцефалопатiї тварин з лiкарськими препаратами, уключаючи тi, якi використанi при виробництвi допомiжної речовини. Iнформацiя повинна мiстити таке: назву виробника, види та тканини тварин, з яких було одержано матерiал, країна походження тваринної сировини, її використання та попереднiй дозвiл.
23 Замiна джерела одержання допомiжної речовини, що становить ризик ГЕ, на джерело одержання допомiжної речовини рослинного або синтетичного походження Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) допомiжна речовина або реагент, яка використовується у виробництвi активної речовини бiологiчного походження або виробництвi готового лiкарського засобу, до складу якого входить речовина бiологiчного походження 1 1, 2
(б) iншi випадки 1 1
Умови
1. Специфiкацiї та термiни зберiгання допомiжної речовини та готового лiкарського засобу залишаються незмiнними.
Документацiя
1. Заява вiд виробника, яка пiдтверджує, що вихiдна сировина є виключно рослинного або синтетичного походження.
2. Результати вивчення рiвноцiнностi вихiдної сировини та впливу на виробництво готового лiкарського засобу.
24 Змiни в синтезi або регенерацiї допомiжної речовини, яка не наведена у ДФУ або Європейськiй Фармакопеї (за наявностi в досьє) Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
  1, 2 1, 2, 3, 4
Умови
1. Змiни не спричиняють небажаного впливу на специфiкацiї; вiдсутнi змiни в якiсних i кiлькiсних показниках профiлю домiшок або змiни фiзико-хiмiчних властивостей.
2. Допомiжна речовина не є речовиною бiологiчного походження.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIC або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
2. Данi аналiзiв (у формi таблиць порiвняння) принаймнi двох серiй (мiнiмум дослiдно-промислових) з використанням допомiжної речовини, виготовленої за попередньою та новою технологiями.
3. Для твердих лiкарських форм орального застосування данi дослiджень, що пiдтверджують вiдсутнiсть змiн щодо профiлю розчинення препарату принаймнi двох дослiдно-промислових серiй, у складi яких мiститься допомiжна речовина, виготовлена за новою технологiєю, при порiвняннi з профiлем розчинення лiкарського засобу, до складу якого входить допомiжна речовина, отримана за попередньою технологiєю (див. примiтку до таблицi). Для лiкарських препаратiв рослинного походження можуть бути прийнятнi порiвняльнi данi щодо розпадання.
4. Копiї затверджених та нових (за потреби) специфiкацiй допомiжної речовини.
25 Змiни, пов'язанi iз змiнами в ДФУ або Європейськiй Фармакопеї Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) змiна специфiкацiй фармакопейної субстанцiї, пов'язана iз змiнами в ДФУ або Європейськiй Фармакопеї      
1. Дiюча речовина 1, 2 1, 2, 3, 4, 5, 6
2. Допомiжна речовина 1, 2 1, 2, 3, 4, 5, 6
(б) змiни, пов'язанi з необхiднiстю приведення у вiдповiднiсть до монографiї ДФУ або Європейської Фармакопеї      
1. Дiюча речовина 1, 2 1, 2
2. Допомiжна речовина 1, 2 1, 2
Умови
1. Змiни вносяться тiльки для приведення у вiдповiднiсть до вимог фармакопеї.
2. Не змiненi специфiкацiї (на доповнення до фармакопеї) для специфiчних показникiв продукту (наприклад, профiль розмiру часток, полiморфна форма), за потреби.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIC або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
2. Порiвняльна таблиця вимог затвердженої та запропонованої специфiкацiй.
3. Сертифiкати аналiзу на двi промисловi серiї за всiма показниками нової специфiкацiї.
4. Данi, якi пiдтверджують придатнiсть монографiї для контролю субстанцiї.
5. Данi аналiзiв (у формi таблиць порiвняння) для двох промислових серiй готового препарату, який мiстить субстанцiю, яка вiдповiдає затвердженiй та запропонованiй специфiкацiям. Для твердих лiкарських форм орального застосування данi дослiджень, що пiдтверджують вiдсутнiсть змiн щодо профiлю розчинення принаймнi для однiєї дослiдно-промислової серiї готового препарату, до складу якого входить субстанцiя, яка вiдповiдає запропонованiй специфiкацiї, при порiвняннi з профiлем розчинення лiкарського засобу iз субстанцiєю, що вiдповiдає затвердженiй специфiкацiї (див. Примiтку до таблицi). Для лiкарських препаратiв рослинного походження можуть бути прийнятнi порiвняльнi данi щодо розпадання.
6. Для бiологiчних лiкарських препаратiв має бути пiдтвердження, що методи контролю якостi та технологiї виробництва не змiнилися
26 Змiна специфiкацiй первинної упаковки готового лiкарського засобу Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) звуження допустимих меж, визначених у специфiкацiї 1, 2, 3 1, 2
2, 3 1, 2
(б) доповнення специфiкацiї новим показником якостi: 2, 4 1, 2, 3, 4
Умови
1. Змiни, не обумовленi попередньою оцiнкою, що здiйснювалась для перегляду показникiв, визначених у специфiкацiї (наприклад, зробленою пiд час процедури подання заяви на реєстрацiю або процедури внесення змiн типу II).
2. Змiна не повинна бути обумовлена непередбаченими обставинами в процесi виробництва.
3. Змiни не повиннi виходити за дiючi допустимi межi затвердженої специфiкацiї.
4. Новий метод випробувань не належить до нового нестандартного методу або стандартного, що використовується у новий спосiб.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIC або вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
2. Порiвняльна таблиця вимог затвердженої та запропонованої специфiкацiй.
3. Опис нової аналiтичної методики випробувань та данi з валiдацiї.
4. Сертифiкати аналiзу двох промислових серiй з використанням запропонованої первинної упаковки.
27 Змiна в методах випробувань первинної упаковки готового лiкарського засобу Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) незначнi змiни у затверджених методах випробувань 1, 2, 3 1
(б) iншi змiни в методах випробувань, включаючи замiну або доповнення методу випробувань 2, 3, 4 1, 2
Умови
1. Метод аналiзу не змiнюється (наприклад, змiна довжини колонки або температури, але не iнший тип колонки або iнший метод).
2. Вiдповiднi дослiдження з валiдацiї, якi були виконанi стосовно вимог ДФУ "Валiдацiя аналiтичних методик i випробувань" або Керiвництва з валiдацiї аналiтичних методик: методологiя (CPMP /ICH/281/95/Q2B).
3. Данi з валiдацiї, якi пiдтверджують, що результати, одержанi за затвердженою методикою, iдентичнi результатам, одержаним за новою методикою.
4. Будь-який новий метод випробувань не належить до нового нестандартного методу або стандартного, що використовується у новий спосiб.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIC або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД, якi включають опис методологiї аналiтичних дослiджень та звiт про данi з валiдацiї.
2. Данi з валiдацiї, якi пiдтверджують, що результати, одержанi за затвердженою методикою, є iдентичними результатам, одержаним за новою методикою.
28 Змiна будь-якої частини матерiалу (первинної) упаковки, що не вступає в контакт з готовим лiкарським препаратом (такi, наприклад, як колiр кришечок, колiр кодiв на ампулах, змiна контейнера для голок (рiзнi види пластику) Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
  1 1
Умови
1. Змiна не стосується основних частин пакувального матерiалу, якi б вплинули на транспортування, зручнiсть застосування, умови зберiгання, безпечнiсть та стабiльнiсть готового продукту.
Документацiя
Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIC або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
29 Якiснi та/або кiлькiснi змiни складу первинної упаковки Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) м'якi й рiдкi лiкарськi форми 1, 2, 3, 4 1, 2, 3, 4, 5
(б) усi iншi лiкарськi форми 1, 2, 3, 4 1, 4, 5
1, 3, 4 1, 2, 3, 4, 5
Умови
1. Дослiджуваний продукт не є речовиною бiологiчного походження або стерильним.
2. Змiна стосується тiльки однакового виду упаковки та матерiалу (наприклад, блiстер на блiстер).
3. Запропонований пакувальний матерiал має бути iдентичним за вiдповiдними показниками якостi попередньому матерiаловi.
4. Розпочатi дослiдження стабiльностi вiдповiдно до встановлених вимог на двох дослiдно-промислових або промислових серiях iз задовiльними показниками стабiльностi протягом 3 мiсяцiв або бiльше; при цьому заявник гарантує, що одразу по завершеннi данi будуть негайно наданi в Центр у разi невiдповiдностi специфiкацiям або за наявної iмовiрностi протягом затвердженого термiну зберiгання (з вiдповiдною пропозицiєю).
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлiв IIA, IIC та IIF або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
2. Вiдповiднi данi щодо нового пакування (порiвняльнi данi про проникнiсть, наприклад для O2, CO2, вологи).
3. Пiдтвердження, що не було жодної взаємодiї мiж компонентами препарату та пакувальним матерiалом (наприклад, не було перенесення компонентiв запропонованого пакувального матерiалу до препарату, показники якостi препарату в новiй упаковцi не змiнилися).
4. Мають бути вказанi номери серiй готового лiкарського засобу, використанi при вивченнi стабiльностi.
5. Порiвняльна таблиця вимог затвердженої та запропонованої специфiкацiй, за потреби.
30 Змiна (замiна, доповнення або вилучення) постачальника матерiалiв упакування або комплектуючих (якщо зазначено в досьє), за винятком спейсерiв для дозованих iнгаляторiв Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) вилучення постачальника 1 1
(б) замiна або доповнення постачальника 1, 2, 3, 4 1, 2, 3
Умови

     1. Вiдсутнi змiни матерiалiв упакування або пристрою.
2. Кiлькiсний та якiсний склад матерiалiв упакування/ пристроїв не змiнюється.
3. Специфiкацiї i методи контролю якостi не змiнюються.
4. Якщо використовується, метод стерилiзацiї й умови стерилiзацiї залишаються незмiнними.

Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIC або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
2. Для пристроїв для введення лiкарських препаратiв - пiдтвердження CE маркування (за потреби) та висновок, виданий МОЗ України, про безпечнiсть пристрою.
3. Порiвняльна таблиця вимог затвердженої та запропонованої специфiкацiй, за потреби.
Примiтка. CE-маркування (CE marking) - обов'язкове маркування окремих груп продуктiв для пiдтвердження вiдповiдностi вимогам Європейських Директив щодо їх безпечностi для здоров'я. Маркування "CE" - скорочення вiд Conformit Europeane (Європейська вiдповiднiсть). До того, як CE-маркування може бути застосоване до продукту, мають бути виконанi встановленi Європейськими Директивами вимоги. Крiм того, вiдповiднiсть продукту має бути пiдтверджена пiд час реєстрацiї та/або випробувань.
31 Змiни показникiв випробувань або допустимих меж у процесi виробництва лiкарського засобу Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) звуження допустимих меж у процесi виробництва 1, 2, 3 1, 2
2, 3 1, 2
(б) доповнення нових показникiв якостi та допустимих меж 2, 4 1, 2, 3, 4
Умови
1. Змiна не є наслiдком будь-яких попереднiх оцiнок щодо необхiдностi переглянути параметри специфiкацiй (наприклад, пiд час процедури реєстрацiї або процедури внесення змiн типу II).
2. Змiна не є наслiдком непередбачених обставин, якi виникли в процесi виробництва або через стабiльнiсть.
3. Будь-яка змiна не повинна виходити за межi дiючих затверджених допустимих меж.
4. Будь-який новий метод випробувань не належить до нового нестандартного методу або стандартного, що використовується у новий спосiб.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIB або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД та роздiлу IID або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
2. Порiвняльна таблиця вимог затвердженої та запропонованої специфiкацiй.
3. Опис нової аналiтичної методики та данi з валiдацiї.
4. Сертифiкати аналiзу на двi (три для бiологiчних лiкарських препаратiв) промисловi серiї за всiма показниками нової специфiкацiї.
32 Змiна розмiру серiї готового лiкарського засобу Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) до 10 разiв у порiвняннi з первинним розмiром серiї, затвердженим при реєстрацiї 1, 2, 3, 4, 5 1, 4
(б) зменшення до 10 разiв 1, 2, 3, 4, 5, 6 1, 4
(в) iншi випадки 1, 2, 3, 4, 5, 7 1, 2, 3, 4, 5
Умови
1. Змiна не впливає на вiдтворюванiсть та/або сталiсть функцiональних характеристик препарату.
2. Змiна стосується тiльки стандартних лiкарських форм швидкого вивiльнення для перорального застосування та нестерильних рiдких лiкарських препаратiв.
3. Будь-якi змiни методу виробництва та/або контролю у процесi виробництва, спричиненi необхiднiстю змiни розмiру серiї, наприклад, використання устаткування, призначеного для iншого обсягу виробництва.
4. Iснує схема валiдацiї або згiдно iз затвердженим протоколом проведена вiдповiдно до вимог валiдацiя виробництва з використанням принаймнi трьох серiй iз запропонованим новим розмiром серiй.
5. Лiкарський засiб не належить до препаратiв, що мiстять речовини бiологiчного походження.
6. Змiна не повинна бути обумовлена непередбаченими обставинами в процесi виробництва або через стабiльнiсть.
7. Розпочатi дослiдження стабiльностi вiдповiдно до встановлених вимог на двох дослiдно-промислових або промислових серiях iз задовiльними показниками стабiльностi протягом 3 мiсяцiв або бiльше; при цьому заявник гарантує, що одразу по завершеннi данi будуть негайно наданi в Центр у разi невiдповiдностi специфiкацiям або за наявної iмовiрностi протягом затвердженого термiну зберiгання (з вiдповiдною пропозицiєю).
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIB або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
2. Данi аналiзiв (у виглядi таблицi порiвняння) принаймнi однiєї промислової серiї узгодженого та запропонованого розмiру. Данi про наступнi двi повнi промисловi серiї мають бути наданi на вимогу, а також має бути заявлено, що в разi невiдповiдностi специфiкацiй буде повiдомлено в Центр (з вiдповiдною пропозицiєю).
3. Копiї затверджених специфiкацiй при випуску та протягом термiну придатностi.
4. Iнформацiя щодо кiлькостi серiй (і3) та їх номери, використанi у валiдацiйних дослiдженнях, або протокол (схема) валiдацiї.
5. Мають бути вказанi номери серiй, використанi в дослiдженнях стабiльностi.
33 Незначнi змiни у виробництвi готового лiкарського засобу Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
  1, 2, 3, 4, 5 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Умови
1. Технологiя виробництва не змiнилася.
2. Унаслiдок нового виробництва повинен бути отриманий iдентичний продукт, який вiдповiдає всiм показникам якостi, безпечностi та ефективностi.
3. Лiкарський препарат не мiстить речовин бiологiчного походження.
4. Якщо змiна стосується процесу стерилiзацiї, вона повинна належати тiльки до стандартного фармакопейного методу.
5. Розпочатi дослiдження стабiльностi вiдповiдно до встановлених вимог на двох дослiдно-промислових або промислових серiях iз задовiльними показниками стабiльностi протягом 3 мiсяцiв або бiльше; при цьому заявник гарантує, що одразу по завершеннi данi будуть негайно наданi в Центр у разi невiдповiдностi специфiкацiям або за наявної iмовiрностi протягом затвердженого термiну зберiгання (з вiдповiдною пропозицiєю).
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIB або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
2. Для м'яких та рiдких лiкарських форм, у яких дiюча речовина присутня у нерозчиннiй формi, - вiдповiднi данi з валiдацiї змiн, уключаючи мiкроскопiю часток для перевiрки видимих змiн у морфологiї; порiвняльнi данi про розподiл за розмiром за вiдповiдним методом.
3. Для твердих лiкарських форм орального застосування данi дослiджень, що пiдтверджують вiдсутнiсть змiн щодо профiлю розчинення для однiєї промислової серiї лiкарського засобу, виробництво якого зазнало змiн порiвняно з останнiми трьома серiями, виробленими за узгодженою технологiєю (див. примiтку до таблицi). Данi про наступнi двi серiї мають бути наданi на вимогу, а також має бути заявлено, що в разi невiдповiдностi специфiкацiй буде повiдомлено у Центр (з вiдповiдною пропозицiєю). Для лiкарських препаратiв рослинного походження можуть бути прийнятними порiвняльнi данi щодо розпадання.
4. Обґрунтування вiдсутностi необхiдностi проведення дослiджень бiоеквiвалентностi вiдповiдно до Настанови 42-7.1:2005 "Дослiдження бiодоступностi та бiоеквiвалентностi".
5. У разi змiн у процесi стерилiзацiї, мають бути представленi данi з валiдацiї.
6. Копiї специфiкацiй при випуску та протягом термiну придатностi.
7. Данi аналiзiв (у виглядi таблицi порiвняння) принаймнi однiєї промислової серiї узгодженого та запропонованого розмiру. Данi про наступнi двi повнi промисловi серiї мають бути наданi на вимогу, а також має бути заявлено, що в разi невiдповiдностi специфiкацiй буде повiдомлено у Центр (з вiдповiдною пропозицiєю).
8. Мають бути вказанi номери серiй, використанi при дослiдженнi стабiльностi.
34 Змiна барвникiв або смакових добавок, використовуваних у виробництвi готового препарату Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) зменшення або вилучення одного або бiльше компонентiв:      
1. Барвникiв 1, 2, 3, 4, 7 1, 2, 3
2. Смакових добавок 1, 2, 3, 4, 7 1, 2, 3
(б) збiльшення, доповнення або замiна одного або бiльше компонентiв:      
1. Барвникiв 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 1, 2, 3, 4, 5
2. Смакових добавок 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 1, 2, 3, 4, 5
Умови
1. Не вiдбулося будь-яких змiн функцiональних характеристик лiкарської форми, наприклад часу розпадання, профiлю розчинення.
2. Будь-яке коригування складу для збереження загальної маси повинне належати до допомiжної речовини, що становить основну частину складу готового лiкарського засобу.
3. Специфiкацiї готового лiкарського засобу змiнилися тiльки щодо виду/запаху/смаку i, за потреби, вилучений або доповнений показник якостi, що стосується барвника або смакової добавки.
4. Розпочатi дослiдження стабiльностi вiдповiдно до встановлених вимог на двох дослiдно-промислових або промислових серiях iз задовiльними показниками стабiльностi протягом 3 мiсяцiв або бiльше; при цьому заявник гарантує, що одразу по завершеннi данi будуть негайно наданi в Центр у разi невiдповiдностi специфiкацiям або за наявної iмовiрностi протягом затвердженого термiну зберiгання (з вiдповiдною пропозицiєю). Крiм того, за потреби мають бути проведенi дослiдження фото стабiльностi готового лiкарського засобу.
5. Будь-якi новi компоненти повиннi вiдповiдати встановленим вимогам.
6. Будь-який новий компонент не повинен передбачати використання матерiалiв тваринного або людського походження, для яких необхiдно проведення дослiджень щодо пiдтвердження вiдсутностi вiрусiв або ГЕ.
7. Змiни стосовно короткої характеристики препарату, оновленi листок-вкладиш та зразки етикетки.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлiв IIA, IIB, IIC, IIE або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД (уключаючи метод iдентифiкацiї будь-якого нового барвника, за потреби) та IIF або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД (якщо були оновленi специфiкацiї протягом термiну зберiгання).
2. Мають бути вказанi номери серiй, використанi при дослiдженнях стабiльностi.
3. Зразок нового готового лiкарського засобу.
4. ГЕ Сертифiкат вiдповiдностi Європейськiй Фармакопеї для будь-якого нового вихiдного продукту або, якщо можливо, документальне пiдтвердження того, що джерело одержання субстанцiї, яке має ризик ГЕ, попередньо оцiнено вповноваженими органами країни-виробника та продемонстровано: лiкарський препарат вироблений вiдповiдно до Керiвництва з мiнiмiзацiї ризику передачi збудникiв губчатої енцефалопатiї тварин з лiкарськими препаратами. Iнформацiя повинна мiстити: назву виробника, види та тканини тварин, з яких було одержано препарат, країна - постачальник тваринної сировини, її використання та попереднiй дозвiл.
5. Данi, якi пiдтверджують, що новий барвник або смакова добавка не впливає на методи контролю готового продукту, визначенi специфiкацiєю (за потреби).
35 Змiна маси оболонки таблеток або капсул Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) лiкарськi форми швидкого вивiльнення для перорального застосування 1, 2, 3, 4 1, 4
(б) лiкарськi форми, стiйкi до дiї шлункового соку, з модифiкованим вивiльненням або пролонгованої дiї 1, 2, 3, 4 1, 2, 3, 4
Умови
1. Вiдсутнiсть змiн щодо профiлю розчинення принаймнi двох дослiдно-промислових серiй лiкарського засобу нового складу при порiвняннi з профiлем розчинення двох промислових серiй затвердженого складу. Для лiкарських препаратiв рослинного походження можуть бути прийнятними порiвняльнi данi щодо розпадання.
2. Оболонка не є вирiшальним чинником механiзму вивiльнення.
3. Специфiкацiї готового лiкарського засобу змiненi тiльки щодо маси i розмiру, за потреби.
4. Розпочатi дослiдження стабiльностi вiдповiдно до встановлених вимог на двох дослiдно-промислових або промислових серiях iз задовiльними показниками стабiльностi протягом 3 мiсяцiв або бiльше; при цьому заявник гарантує, що одразу по завершеннi данi будуть негайно наданi в Центр у разi невiдповiдностi специфiкацiям або за наявної iмовiрностi протягом затвердженого термiну зберiгання (з вiдповiдною пропозицiєю).
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлiв IIA, IIB та IIE або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
2. Данi дослiджень, якi пiдтверджують вiдсутнiсть змiн щодо профiлю розчинення принаймнi двох дослiдно-промислових серiй лiкарського засобу нового складу, при порiвняннi з профiлем розчинення двох промислових серiй лiкарського засобу затвердженого складу (див. примiтку до таблицi). Для лiкарських препаратiв рослинного походження можуть бути прийнятними порiвняльнi данi щодо розпадання.
3. Обґрунтування вiдсутностi необхiдностi проведення дослiджень бiоеквiвалентностi вiдповiдно до Настанови 42-7.1:2005 "Дослiдження бiодоступностi та бiоеквiвалентностi".
4. Мають бути вказанi номери серiй, використанi в дослiдженнях стабiльностi.
36 Змiна форми або розмiрiв контейнера чи закупорювального засобу Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) стерильнi лiкарськi форми i бiологiчнi лiкарськi препарати 1, 2, 3 1, 2, 3
(б) iншi лiкарськi форми 1, 2, 3 1, 2, 3
Умови
1. Вiдсутнi якiснi або кiлькiснi змiни складу контейнера.
2. Змiна не стосується основної частини пакувального матерiалу, яка вплинула б на транспортування, зручнiсть застосування, умови зберiгання, безпечнiсть та стабiльнiсть готового продукту.
3. У разi змiн вiльного простору над продуктом або спiввiдношення поверхня/об'єм у розпорядженнi заявника повиннi бути данi дослiджень стабiльностi, розпочатих вiдповiдно до встановлених вимог на двох дослiдно-промислових (трьох для бiологiчних лiкарських препаратiв) або промислових серiях iз задовiльними показниками стабiльностi протягом 3 мiсяцiв або бiльше (шiсть для бiологiчних лiкарських препаратiв); при цьому заявник гарантує, що одразу по завершеннi данi будуть негайно наданi в Центр у разi невiдповiдностi специфiкацiям або за наявної iмовiрностi протягом затвердженого термiну зберiгання (з вiдповiдною пропозицiєю).
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлiв IIC або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД (уключаючи опис, детальне зображення та склад контейнера або закупорювального засобу).
2. Мають бути вказанi номери серiй, використанi в дослiдженнях стабiльностi.
3. Зразки нового контейнера/ закупорювального засобу.
37 Змiна специфiкацiї готового препарату Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) звуження допустимих меж, установлених у специфiкацiї 1, 2, 3 1, 2
2, 3 1, 2
(б) доповнення нового показника якостi 2, 4, 5 1, 2, 3, 4
Умови
1. Змiна не є наслiдком будь-яких попереднiх оцiнок, якi потребують перегляду допустимих меж, установлених у специфiкацiї (наприклад, пiд час процедури реєстрацiї або процедури внесення змiн типу II).
2. Змiна не є наслiдком непередбачених обставин, що виникли в процесi виробництва або через стабiльнiсть.
3. Будь-яка змiна не повинна виходити за межi дiючих затверджених допустимих меж у специфiкацiї.
4. Будь-який новий метод випробувань не належить до нового нестандартного методу або стандартного, що використовується у новий спосiб.
5. Метод випробування не застосовується для дiючих або допомiжних речовин бiологiчного походження, що входять до складу лiкарського засобу.
Документацiя
1. Поправка до вiдповiдного пiдроздiлу роздiлу IIE або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
2. Порiвняльна таблиця вимог затвердженої та запропонованої специфiкацiй.
3. Опис нової аналiтичної методики та данi з валiдацiї.
4. Сертифiкати аналiзу на двi промисловi серiї за всiма показниками запропонованої специфiкацiї.
38 Змiна методу випробувань готового лiкарського засобу Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) незначна змiна затвердженого методу випробувань 1, 2, 3, 4, 5 1
(б) незначна змiна затвердженого методу випробувань для бiологiчної активної речовини або допомiжних речовин бiологiчного походження 1, 2, 3, 4 1, 2
(в) Iншi змiни процедур випробувань, уключаючи замiну або доповнення методу випробувань 2, 3, 4, 5 1, 2
Умови
1. Метод аналiзу не змiнюється (наприклад, змiна довжини колонки або температури, але не iнший тип колонки або метод).
2. Вiдповiднi дослiдження з валiдацiї, якi були виконанi стосовно вимог ДФУ "Валiдацiя аналiтичних методик i випробувань" або Керiвництва з валiдацiї аналiтичних методик: методологiя (CPMP /ICH/281/95/Q2B).
3. Данi з валiдацiї, якi пiдтверджують, що результати, одержанi за затвердженою методикою, iдентичнi результатам, одержаним за новою методикою.
4. Новий метод випробувань не належить до нового нестандартного методу або стандартного, що використовується у новий спосiб.
5. Метод випробування не застосовується для дiючих або допомiжних речовин бiологiчного походження, що входять до складу лiкарського засобу.
Документацiя
1. Змiна до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIE або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД, що включає опис аналiтичної методики, короткий опис даних з валiдацiї, переглянутi специфiкацiї для домiшок (за потреби); доповнення до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIF або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД (за потреби).
2. Данi з валiдацiї, якi пiдтверджують, що результати, одержанi за затвердженою методикою, є iдентичними результатам, одержаним за новою методикою.
39 Змiна або доповнення штампiв, потовщень або iнших маркувань (крiм рисок) на таблетках або штампiв на капсулах, уключаючи замiну або доповнення фарб, використовуваних для маркування продукту Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
  1, 2 1, 2
Умови
1. Специфiкацiї на випуск готового продукту i протягом термiну зберiгання не змiнилися (крiм зовнiшнього вигляду).
2. Будь-яка фарба повинна вiдповiдати встановленим вимогам.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлiв IIA, IIC (у разi використання нового чорнила), IID та IIC або вiдповiдних роздiлiв ЗТД (уключаючи детальне зображення або письмовий опис затвердженого та запропонованого вигляду).
2. Зразки готового лiкарського засобу.
3. Змiни стосовно короткої характеристики препарату, оновленi листок-вкладиш та зразки етикетки.
40 Змiна розмiрiв таблеток, капсул, супозиторiїв або песарiїв без кiлькiсних та якiсних змiн складу i середньої маси Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) лiкарськi форми, стiйкi до дiї шлункового соку, модифiкованого або пролонгованого вивiльнення, та дiлимi таблетки 1, 2 1, 2, 3, 4, 5
(б) усi iншi таблетки, капсули, супозиторiї та песарiї 1, 2 1, 2
Умови      
1. Вiдсутнiсть змiн щодо профiлю розчинення для препарату з новими розмiрами при порiвняннi з профiлем розчинення препарату з попереднiми розмiрами. Для лiкарських препаратiв рослинного походження, де тест на розчиннiсть може бути неприйнятним, можуть бути представленi порiвняльнi данi щодо розпадання.
2. Специфiкацiї при випуску препарату i протягом термiну придатностi препарату не змiнюються (крiм розмiру).
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлiв IIB та IIE (уключаючи детальне зображення затвердженого та запропонованого розмiру таблеток, капсул, супозиторiїв або песарiїв) або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
2. Для твердих лiкарських форм орального застосування данi дослiджень, якi пiдтверджують вiдсутнiсть змiн щодо профiлю розчинення для однiєї дослiдно-промислової серiї лiкарського засобу нового розмiру, при порiвняннi з профiлем розчинення препарату з попереднiми розмiрами (див. примiтку до таблицi). Для лiкарських препаратiв рослинного походження можуть бути прийнятними порiвняльнi данi щодо розпадання.
3. Обґрунтування вiдсутностi необхiдностi проведення дослiджень бiоеквiвалентностi вiдповiдно до Настанови 42-7.1:2005 "Дослiдження бiодоступностi та бiоеквiвалентностi".
4. Зразки готового лiкарського засобу.
5. За потреби, мають бути представленi данi тесту на стiйкiсть таблеток до роздавлювання при випуску та має бути надане зобов'язання представити данi про стiйкiсть таблеток до роздавлювання протягом термiну зберiгання.
41 Змiна розмiру пакування готового продукту Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) змiна кiлькостi одиниць (наприклад, таблеток, ампул та iн.) в упаковцi:      
1. Змiна в рамках затвердженого розмiру упаковки 1, 2 1, 3
2. Змiна поза затвердженим розмiром упаковки 1, 2 1, 2, 3
(б) змiна маси/об'єму допомiжних речовин для позапарентеральних багатодозових препаратiв 1, 2 1, 2, 3, 4
Умови
1. Новий розмiр упаковки повинен вiдповiдати дозуванню i тривалостi лiкування вiдповiдно до затвердженої короткої характеристики препарату.
2. Основний пакувальний матерiал не змiнився.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлiв IIA, IIC та IIE до вiдповiдних роздiлiв ЗТД.
2. Обґрунтування для нового розмiру пакування про те, що новий розмiр вiдповiдає режиму дозування та тривалостi використання, затвердженому в короткiй характеристицi препарату.
3. Заява, що дослiдження стабiльностi будуть проводитись вiдповiдно до керiвництва "Дослiдження стабiльностi нових активних субстанцiй та лiкарських засобiв", якщо показники стабiльностi будуть змiненi. Данi мають бути представленi лише в разi вiдхилень вiд специфiкацiї (з вiдповiдною пропозицiєю).
4. Змiни стосовно короткої характеристики препарату, оновленi листок-вкладиш та зразки етикетки.
42 Змiни: Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) термiну зберiгання готового продукту:      
1. Для торгової упаковки 1, 2, 3 1, 3
2. Пiсля першого вiдкриття 1, 2 1, 2, 3
3. Пiсля розчинення або розведення у розчинi 1, 2 1, 2, 3
(б) умов зберiгання готового препарату або розчиненого/ розведеного препарату 1, 2, 4  
Умови
1. Дослiдження стабiльностi, виконанi вiдповiдно до затвердженого протоколу. Дослiдження повиннi пiдтверджувати, що вiдповiдних затверджених специфiкацiй дотримано.
2. Змiна не повинна бути результатом непередбачених ситуацiй у процесi виробництва або стосуватися стабiльностi.
3. Термiн зберiгання не перевищує п'яти рокiв.
4. Продукт не є бiологiчним лiкарським препаратом.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлу IIF або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД мають мiстити результати дослiджень стабiльностi в реальному часi, проведених вiдповiдно до керiвництва "Дослiдження стабiльностi нових активних субстанцiй та лiкарських засобiв", принаймнi двох промислових серiй готового препарату в затвердженому пакувальному матерiалi та/або пiсля першого вiдкриття або розчинення/розведення, за потреби; за потреби, мають бути включенi результати мiкробiологiчних дослiджень.
2. Копiя затвердженої специфiкацiї протягом термiну зберiгання готового препарату та, за потреби, специфiкацiї пiсля розчинення/розведення або першого вiдкриття.
3. Змiни стосовно короткої характеристики препарату, оновленi листок-вкладиш та зразки етикетки.
43 Доповнення, замiна або вилучення комплектуючих для вимiрювання дози або введення препарату, якi не є частиною первинної упаковки (за винятком спейсерiв для дозованих iнгаляторiв) Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
1. Доповнення або замiна 1, 2 1, 2, 4
2. Вилучення 3 1, 3, 4
Умови
1. Запропонований пристрiй для вимiрювання дози повинен точно видавати необхiдну дозу препарату вiдповiдно до затвердженого дозування, також повиннi бути представленi результати вiдповiдних дослiджень.
2. Новий пристрiй повинен бути сумiсний з лiкарським препаратом.
3. Лiкарський препарат, як i ранiше, має вiдтворюванiсть дози.
Документацiя
1. Змiни до вiдповiдних пiдроздiлiв роздiлiв IIA та частини IIC або до вiдповiдних роздiлiв ЗТД (уключаючи опис, детальне зображення та склад матерiалу пристрою та постачальника, за потреби).
2. Доказ (перевiрка CE маркування), за потреби, або вiдповiдний висновок МОЗ України про безпечнiсть пристрою.
3. Посилання на CE маркування пристрою, за потреби, або данi, якi пiдтверджують безпечнiсть, точнiсть та сумiснiсть пристрою, якщо CE маркування недоступне.
4. Зразки нового пристрою.
44 Змiни в короткiй характеристицi препарату, листку-вкладишi та маркуваннi, якi внесенi в iнтересах охорони здоров'я, зокрема за результатами пiсляреєстрацiйного нагляду Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
  1 1, 2
Умови
1. Змiни стосуються лише внесення змiн у коротку характеристику препарату, листок-вкладиш та маркування, беручи до уваги рiшення, унесенi в iнтересах охорони здоров'я, зокрема за результатами пiсля реєстрацiйного нагляду.
Документацiя
1. Обґрунтування внесення змiн.
2. Оновленi тексти короткої характеристики препарату, маркування, листка-вкладиша, оригiнал-макети графiчного оформлення упаковки.
45 Вилучення Умови, якi мають бути виконанi Документи, якi мають бути представленi Тип змiни
(а) лiкарських форм 1 1, 2, 3
(б) сили дiї 1 1, 2, 3
(в) розмiрiв упаковки 1 1, 2, 3
Умови
1. Характеристики препарату, що залишилися, повиннi вiдповiдати iнструкцiї з дозування та тривалостi лiкування, як викладено в короткiй характеристицi препарату.
Документацiя
1. Обґрунтування вилучення лiкарської форми, сили дiї та/або упаковки (упаковок) та заява, що змiни безпечностi лiкарського засобу не вiдбудуться.
2. Заява, що лiкарський препарат, який залишається, вiдповiдає дозуванню та перiоду лiкування, визначеним у короткiй характеристицi препарату.
3. Оновлена коротка характеристика препарату, листок-вкладиш, упаковка (за потреби).

Примiтка до таблицi

Пiдтвердження подiбностi профiлiв розчинення для твердих лiкарських форм орального застосування

     Проведення випробування на пiдтвердження подiбностi профiлiв розчинення для твердих лiкарських форм орального застосування мають вiдповiдати вимогам загальної статтi "Розчинення" ДФУ або Європейськiй Фармакопеї у разi, якщо не доведено, що цi вимоги є неприйнятними. Якщо ж цi умови проведення на розчинення не вiдповiдають фармакопейним, необхiдно представити результати валiдацiї зазначеного випробування.

     При представленнi даних щодо профiлю розчинення має бути зазначено таке:

     1. Короткий опис препарату, що зазнав змiн, уключаючи iнформацiю про розмiр серiї, номери серiй, термiн придатностi, дозування, кiлькiсть випробовуваних зразкiв.

     2. Використовуваний прилад (прилад з лопаттю або прилад з кошиком, або iнший прилад при обґрунтуваннi).

     3. Швидкiсть обертання (для приладу з лопаттю - 50 об./хв., для приладу з кошиком - 100 об./хв. або iншi зазначення при обґрунтуваннi).

     4. Обґрунтування складу середовищ розчинення для забезпечення значень pH 1.2, pH 4.5, pH 6.8.

     5. Об'єм середовищ розчинення 900 мл, якщо не зазначений iнший при обґрунтуваннi.

     6. Температура середовища розчинення (37.0 ± 0.5)° C.

     7. Час вiдбирання проб (наприклад, для лiкарських засобiв з негайним вивiльненням - 10, 15, 30, 45, 60 хвилин i для препаратiв з пролонгованим вивiльненням - 1, 2, 3, 5, 8 годин).

     8. Аналiтичнi методики кiлькiсного визначення активної субстанцiї, що перейшла в розчин, та результати валiдацiї наданих методик.

     9. Данi щодо розчинення, одержанi для 12 iндивiдуальних одиниць препарату, що зазнав змiн, та препарату, виробленого за попередньою технологiєю, одержаних у трьох рiзних середовищах розчинення в iнтервалi значень pH 1.2 - 6.8 (повиннi бути зазначенi розрахунковi данi щодо кiлькiсного визначення активної субстанцiї, яка перейшла у розчин, середнє значення (у вiдсотках), вiдносне стандартне вiдхилення та графiчне надання профiлiв розчинення.

     10. Данi, якi пiдтверджують подiбнiсть профiлiв розчинення препарату, який зазнав змiн, та препарату, виробленого за попередньою технологiєю (наприклад, за допомогою методу статистичного порiвняння параметрiв функцiї Вейбулла або за допомогою обчислення коефiцiєнта подiбностi). При використаннi коефiцiєнта подiбностi розрахунки здiйснюють за формулою

f2 = 50 х log [1 + (1/n)t = 1n (R(t) - T(t))2]-0.5 х 100,

     де

     f2 - коефiцiєнт подiбностi;

     n - кiлькiсть точок контролю;

     R(t) - середнє значення кiлькiсного визначення активної субстанцiї, що перейшла у розчин при кожнiй зазначенiй точцi вiдбору, при дослiдженнi препарату, виробленого за попередньою технологiєю (у вiдсотках);

     T(t) - середнє значення кiлькiсного визначення активної субстанцiї, що перейшла в розчин при кожнiй зазначенiй точцi вiдбору, при дослiдженнi препарату, який зазнав змiн (у вiдсотках).

     Оцiнка подiбностi має бути обґрунтована за таких умов:

     - не менше трьох часових точок контролю (крiм нуля);

     - 12 окремих значень у кожнiй часовiй точцi контролю для кожного препарату;

     - не бiльше одного середнього значення, що перевищує 85 %, для кожного складу;

     - стандартне вiдхилення середнього значення для кожного препарату має становити менше 10 %, починаючи з другої i до останньої часової точки контролю.

     Значення коефiцiєнта подiбностi (f2) вiд 50 до 100 пiдтверджує, що два профiлi розчинення є подiбними.

     Якщо понад 85 % лiкарського засобу розчиняється протягом 15 хвилин, то профiлi розчинення можуть бути подiбними без подальшої статистичної оцiнки.

Директор Державного фармакологiчного центру МОЗ В. Чумак

 

Додаток 6
до пункту 4.1 Порядку проведення експертизи матерiалiв на лiкарськi засоби, що подаються на державну реєстрацiю (перереєстрацiю), а також експертизи матерiалiв про внесення змiн до реєстрацiйних матерiалiв протягом дiї реєстрацiйного посвiдчення
(у редакцiї наказу Мiнiстерства охорони здоров'я України
вiд 1 березня 2006 р. N 95)

Змiни, якi потребують нової реєстрацiї лiкарського засобу

     До змiн, якi потребують нової реєстрацiї лiкарського засобу, належать:

     1. Змiни активних речовин:

     додання однiєї чи бiльше активних речовин;

     вилучення однiєї чи бiльше активних речовин;

     кiлькiснi змiни активних речовин;

     замiна активної речовини на її сольове чи iзомерне похiдне з тим самим терапевтичним ефектом;

     замiна iзомерiв та їхнiх сумiшей;

     замiна речовини, видiленої з природних джерел або одержаної бiотехнологiчним шляхом, на речовину або продукт з iншою хiмiчною будовою;

     новий носiй для радiоактивних лiкарських засобiв.

     2. Змiни терапевтичних показань:

     додання показань в iншiй терапевтичнiй галузi (лiкування, дiагностика або профiлактика - визначається вiдповiдно до дiючої АТС-класифiкацiї);

     змiни показань в iншiй терапевтичнiй галузi (лiкування, дiагностика або профiлактика - визначається вiдповiдно до дiючої АТС-класифiкацiї).

     3. Змiни дозування, лiкарської форми та способу застосування:

     змiни бiодоступностi;

     змiни фармакокiнетики;

     змiни дозування лiкарського засобу;

     змiна або додання нової лiкарської форми;

     змiна або додання нового шляху введення (для парентеральних форм у зв'язку з вiдмiнностями в ефективностi та безпечностi препарату при внутрiшньоартерiальному, внутрiшньовенному, внутрiшньом'язовому та iнших шляхах уведення).

     При таких змiнах заявник разом з обґрунтуванням потреби внесення змiн подає до Центру вiдповiднi роздiли реєстрацiйних матерiалiв, якi обґрунтовують указанi змiни i є достатнiми для експертизи лiкарського засобу.

Директор Державного фармакологiчного центру МОЗ В. Чумак

 

Додаток 16
до п. 3.3 Порядку проведення експертизи матерiалiв на лiкарськi засоби, що подаються на державну реєстрацiю (перереєстрацiю), а також експертизи матерiалiв про внесення змiн до реєстрацiйних матерiалiв протягом дiї реєстрацiйного посвiдчення
(у редакцiї наказу Мiнiстерства охорони здоров'я України
вiд 1 березня 2006 р. N 95)

ЗАЯВА
про проведення експертизи матерiалiв щодо державної реєстрацiї (перереєстрацiї) дiючих речовин (субстанцiй)

Дата надходження заяви
"___" ____________ 200_ р.
N ______________________
ГАРАНТIЙНЕ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ
Торговельна назва субстанцiї  
Заявник  
Уповноважена контактна
особа*, що виступає вiд
iменi заявника
 

     Даним пiдтверджується, що всi iснуючi данi, що стосуються якостi субстанцiї, по змозi, представленi в реєстрацiйному досьє.

     Також даним пiдтверджується, що всi передбаченi внески сплаченi/ будуть сплаченi** в термiн до 30 календарних днiв з моменту одержання висновку за результатами первинної експертизи вiдповiдно до вимог законодавства.

Вiд iменi заявника _____________________________________
Пiдпис(и)
_____________________________________
Iм'я/назва*
_____________________________________
Посада
_____________________________________
Мiсце                                дата (.. /.. /....)

____________
     * Долучiть доручення, оформлене для ведення переговорiв/ пiдписання документiв вiд iменi заявника до додатка 6.3.

     ** Якщо внески були сплаченi, долучiть пiдтвердження про оплату до додатка 6.1. У разi, якщо внески на момент подання заяви не сплаченi, - подайте пiдтвердження про оплату до Центру одразу пiсля сплати.

     1. ОСОБЛИВI ПУНКТИ ЗАЯВИ ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦIЇ СУБСТАНЦIЇ

     1.1. Пропонована (торгова) назва субстанцiї в Українi

 

 

     1.2. Назва активної субстанцiї

      Примiтка. Тiльки одна назва повинна бути наведена у такому порядку:
               МНН*, Європейська Фармакопея, ДФУ, загальноприйнята назва, наукова назва;
*активна субстанцiя повинна бути названа за рекомендованою МНН вiдповiдно до форми солi або гiдрату (якщо iснує).

     1.3. Упаковка

     1.3.1 Упаковка, кришка, уключаючи опис матерiалу, з якого вони виготовленi (використовуйте дiючий список стандартних термiнiв - ДФУ або Європейська Фармакопея)

     Для кожного типу упаковки вкажiть:
1.3.1.1 Розмiр(и) пакування
1.3.1.2 Пропонований термiн зберiгання
1.3.1.3 Пропонований термiн придатностi (пiсля першого розкриття упаковки)
1.3.1.4 Пропонованi умови зберiгання
1.3.1.5 Пропонованi умови зберiгання пiсля першого розкриття упаковки

     1.4. Заявник (власник реєстрацiйного посвiдчення/контактна особа/компанiя)

     1.4.1 Власник реєстрацiйного посвiдчення в Українi
Назва компанiї:
Адреса
Країна
Телефон
Факс
e-mail

 

     1.4.2 Особа/компанiя, визначена для ведення переговорiв вiд iменi заявника пiд час процедури реєстрацiї в Українi:
Прiзвище, iм'я/ назва компанiї:
Адреса
Телефон
Факс
e-mail

     1.5. Виробник

     1.5.1 Виробник (або iмпортер), що вiдповiдає за випуск серiї субстанцiї, яка надходить на ринок України
Назва виробника (або прiзвище та iм'я уповноваженої особи)

Адреса
Країна
Телефон/Факс
e-mail

 

     1.5.2 Виробник субстанцiї
        Примiтка. Повинен бути зазначений тiльки кiнцевий виробник(и)
Назва
Адреса
Країна
Телефон/факс
E-mail

 

     1.5.3 Якщо субстанцiя тваринного походження, через яку iснує ризик передачi губчастої енцефалопатiї (ГЕ)
Додайте сертифiкат вiдповiдностi ДФУ або Європейської Фармакопеї щодо ГЕ або документ, виданий компетентними органами ветеринарного нагляду країни походження сировини щодо реєстрацiї в країнi (за результатами клiнiчного та лабораторного контролю) випадкiв губчастої енцефалопатiї (додаток 6.6)

     2. IНШI ВIДОМОСТI

     2.1. Чи захищена субстанцiя патентами, дiя яких розповсюджується на Україну?

              o Нi                     o Так

     Якщо так, то наведiть таку iнформацiю:

Номер патенту Дата видачi Дiє до Власник патенту
       

           вкладiть копiї патентiв у додаток 6.7

 

     2.2. Чи захищений товарний знак в Українi?

                o Нi                     o Так

     Якщо так, то наведiть таку iнформацiю:

Номер документа Дата видачi Дiє до Власник документа
       

           вкладiть копiї документiв у додаток 6.8

     3. ДОКУМЕНТИ, ЯКI ДОДАЮТЬСЯ (позначте необхiдне)

     3.1 Пiдтвердження про оплату.

     3.2 Доручення, оформлене для ведення переговорiв/пiдписання документiв вiд iменi заявника. 

     3.3 Лiцензiя на виробництво (для виробництва в Українi).

     3.4 Сертифiката вiдповiдностi ДФУ або Європейськiй Фармакопеї (при наявностi).

     3.5 Копiя письмового зобов'язання виробника дiючої речовини iнформувати заявника про змiни у виробничому процесi або специфiкацiях з урахуванням додатка 4 до цього Порядку (необхiднiсть або вiдсутнiсть такої потреби має довести заявник для дiючих речовин, для яких це має суттєве значення, виходячи з обґрунтування складу готового лiкарського засобу, для виготовлення якого використовується ця дiюча речовина).

     3.6 Сертифiкат про вiдповiднiсть ДФУ або Європейської Фармакопеї щодо ГЕ (у разi тваринного походження).

     3.7 Копiї патентiв, дiя яких розповсюджується на Україну, якщо такi є.

     3.8 Копiї документiв щодо захисту товарного знака в Українi, якщо такий є.

Директор Державного фармакологiчного центру МОЗ В. Чумак

 

Додаток 17
до пункту 3.3 Порядку проведення експертизи матерiалiв на лiкарськi засоби, що подаються на державну реєстрацiю (перереєстрацiю), а також експертизи матерiалiв про внесення змiн до реєстрацiйних матерiалiв протягом дiї реєстрацiйного посвiдчення

ЗАЯВА
про проведення експертизи матерiалiв на лiкарський засiб, що подається на державну реєстрацiю (перереєстрацiю)  _____________________________________________

Дата надходження заяви
"___" ____________ 200_ р.
N ______________________
1. Назва препарату (українською та англiйською мовами)
 
 
2. Мiжнародна непатентована назва або загальноприйнята назва (англiйською мовою)
 
 
3. Лiкарська форма (українською та англiйською мовами)  
 
 
4. Упаковка:
зовнiшня  
внутрiшня  
5. Заявник (для вiтчизняних виробникiв - українською, зарубiжних - українською та англiйською мовами)
Назва компанiї (фiрми)  
 
 
 
Юридична адреса  
 
 
Адреса мiсцезнаходження  
 
 
Телефон  
Факс  
Керiвник  
 
Повноважний представник заявника в Українi (українською мовою):
Прiзвище, iм'я, по батьковi  
 
Юридична адреса  
 
 
Адреса мiсцезнаходження  
 
 
Телефон  
Факс  
6. Виробник(и) лiкарського засобу (для вiтчизняних виробникiв - українською, зарубiжних - українською та англiйською мовами)
6.1. Назва компанiї (фiрми)  
 
 
Юридична адреса  
 
 
Телефон  
Факс  
Керiвник  
 
Виробництво лiкарського засобу (потрiбне позначити):
 
повнiстю на данiй фiрмi
  
 
частково на данiй фiрмi
  
 
повнiстю на iншiй фiрмi
6.2. Назва компанiї (фiрми)  
 
 
Юридична адреса  
 
 
Телефон  
Факс  
Керiвник  
 
Виробництво лiкарського засобу (потрiбне позначити):
 
повнiстю на данiй фiрмi
  
 
частково на данiй фiрмi
  
 
повнiстю на iншiй фiрмi
7. Якiсний i кiлькiсний склад лiкарського засобу, у т. ч. допомiжнi речовини*, виробники дiючих i допомiжних речовин
Речовина Кiлькiсть на одиницю лiкарської форми Виробник
     
     
     
     
     
     
     
     
     
____________
* В одиницях ваги чи бiологiчних одиницях на 1 одиницю лiкарської форми: драже, таблетки, супозиторiї, ампули, флакони; у вiдсотках чи мг/мл, мг/г: мазi, креми, розчини, неподiльнi порошки, збори. 
8. Фармакологiчна дiя
 
 
 
 
 
 
9. АТС код або пропозицiї щодо нього  
10. Галузь застосування (зазначити захворювання, при яких препарат рекомендується як профiлактичний чи лiкувальний засiб)
 
 
 
 
 
 
11. Рекомендованi дози:
разова: середня -   вища -  
добова: середня -   вища -  
курсова: середня -   вища -  
12. Реєстрацiя в iнших країнах (перелiк країн)  
 
 
 
13. Захищенiсть патентами в Українi (потрiбне закреслити):
так
нi
13.1. Якщо так, то навести iнформацiю:
Номер патенту Дата видачi Термiн дiї Володар патенту
       
14. Захищенiсть товарного знака в Українi (потрiбне закреслити):
так
нi
14.1. Якщо так, то навести iнформацiю:
Номер патенту Дата видачi Термiн дiї Володар патенту
       
15. Термiн зберiгання лiкарського засобу
 
 
 
16. Умови зберiгання (потрiбне позначити):
Температура Спецiальнi умови
 
- 18° C
 
4 - 8° C
- 15° C
 
отруйнi
 
контролюються мiжнародним комiтетом з контролю за наркотиками
 
(-1-2° C) -
(-8° C)
 
кiмнатна темп.
 
сильнодiйнi
 
iншi
17. Форма продажу в країнi заявника (уписується буквений iндекс вiдповiдної форми продажу)
 
А - строго за рецептом лiкаря (без права повтору)
 
Б - в аптеках за рецептом
 
В - в аптеках та аптечних кiосках
 
Г - у закладах торговельної мережi
18. Чи передбачена реклама (потрiбне закреслити):
так
нi
Заявник бере на себе вiдповiдальнiсть за ефективнiсть, безпечнiсть i якiсть лiкарського засобу, а також гарантує достовiрнiсть iнформацiї, що мiститься в реєстрацiйних матерiалах.
Дата заповнення:
"___" ____________ 200_ р.
Пiдпис керiвника фiрми або
офiцiйного представника
________________________

печатка

 
 
Директор Державного фармакологiчного центру МОЗ
В. Чумак

 

Додаток 18
до пункту 6.8 Порядку проведення експертизи матерiалiв на лiкарськi засоби, що подаються на державну реєстрацiю (перереєстрацiю), а також експертизи матерiалiв про внесення змiн до реєстрацiйних матерiалiв протягом дiї реєстрацiйного посвiдчення

Структура реєстрацiйного досьє

     Повне реєстрацiйне досьє складається з чотирьох частин:

     Частина I. Загальна документацiя

     I A. Адмiнiстративнi данi:

     • назва лiкарського засобу, лiкарська форма та дозування;

     • кiлькiсний та якiсний склад дiючих та допомiжних речовин;

     • фармакотерапевтична група (АТС-код або пропозицiї щодо нього);

     • пропозицiї щодо категорiї вiдпуску (за рецептом, без рецепту);

     • кiлькiсть одиниць в упаковцi;

     • упаковка, кришка;

     • умови зберiгання;

     • термiни зберiгання (за потреби - термiни зберiгання пiсля першого вiдкривання упаковки або пiсля розчинення);

     • iнформацiя щодо заявника:

     - найменування та адреса;

     - найменування офiцiйного представника;

     • iнформацiя щодо виробника(iв) готового лiкарського засобу:

     - найменування та адреса, включаючи мiсцезнаходження виробництва;

     • iнформацiя щодо виробникiв(а) дiючих(ої) речовин(и):

     - найменування та адреса;

     • перелiк країн, де даний лiкарський засiб був:

     - зареєстрований (уключаючи дату реєстрацiї);

     - препарату було вiдмовлено в реєстрацiї, препарат вiдкликаний з ринку компетентним органом або заявником, дiю реєстрацiйного посвiдчення припинено або призупинено компетентним органом (iз зазначенням причини);

     - заявка на одержання дозволу на продаж розглядається компетентними органами;

     • копiя лiцензiї на виробництво для всiх мiсцезнаходжень виробника, уключаючи копiї свiдоцтв GMP, засвiдченi компетентними органами країни мiсцезнаходження виробника;

     • узагальненi данi про характеристики лiкарського засобу, ухваленi (затвердженi) в iнших країнах;

     • опис документiв, що мiстять реєстрацiйнi матерiали, iз зазначенням сторiнок (якщо окремi частини документацiї не включенi до матерiалiв, то слiд у вiдповiдному мiсцi зазначити причину пiд вiдповiдним заголовком);

     • зразки лiкарського засобу:

     - примiрник у кiнцевiй безпосереднiй (внутрiшнiй) та вториннiй (зовнiшнiй) упаковках*;

     - сертифiкат якостi на три виробничi серiї лiкарського засобу або один сертифiкат на одну вироблену партiю у супроводi зобов'язання надати сертифiкати на двi iншi партiї, як тiльки вони стануть доступними (усi сертифiкати повиннi подаватися за кожним заявленим мiсцем виробництва).

     I B. Коротка характеристика про властивостi лiкарського засобу; пропозицiї щодо упаковки, етикетки, iнструкцiї для медичного застосування та/або аркуша-вкладиша.

     I C. Висновки експертiв щодо хiмiчних, фармацевтичних, фармакологiчних, токсикологiчних та клiнiчних даних (резюме основних властивостей препарату).

     Частина II. Хiмiчна, фармацевтична та бiологiчна документацiя

     II. Змiст

     II A. Склад

     II A 1. Склад лiкарського препарату

     II A 2. Упаковка (короткий опис)

     II A 3. Фармацевтична розробка

     II B. Схема технологiчного процесу або проект технологiчного регламенту.

     II C. Методи контролю вихiдних матерiалiв**, ***.

     II C 1. Активна субстанцiя***

     II C 1.1. Специфiкацiї та стандартнi методики***

     II C 1.2. Науковi данi***

     II C 1.2.1. Номенклатура***

     II C 1.2.2. Опис***

     II C 1.2.3. Виробництво***

     II C 1.2.4. Контроль якостi в процесi виробництва

     II C 3. Пакувальний матерiал (внутрiшня/зовнiшня упаковка)***

     II D. Методи аналiзу промiжних продуктiв.

     II E. Методи аналiзу готового лiкарського засобу

     II F. Стабiльнiсть

     II G. Данi щодо бiодоступностi/бiоеквiвалентностi

     II H. Данi щодо вiрогiдної небезпеки для навколишнього середовища щодо препаратiв, якi мiстять генетично модифiкованi мiкроорганiзми

     II Q. Iнша iнформацiя

____________
     * За вiдсутностi - примiрник у кiнцевiй безпосереднiй (внутрiшнiй) упаковцi без кiнцевого маркування. При цьому примiрник у кiнцевiй безпосереднiй (внутрiшнiй) та вториннiй (зовнiшнiй) упаковках має бути поданий додатково, як тiльки вiн стане доступним. Надалi для апробацiї методiв аналiзу якостi лiкарського засобу можуть також бути запитанi додатковi примiрники, еталоннi субстанцiї iз сертифiкатами на партiю, уключаючи дату виробництва, термiни та умови зберiгання.
     ** Для препаратiв тваринного походження подаються:

     сертифiкат вiдповiдностi ДФУ або Європейської Фармакопеї щодо ГЕ або документ, виданий компетентними органами ветеринарного нагляду країни - походження сировини щодо реєстрацiї в країнi (за результатами клiнiчного та лабораторного контролю) випадкiв губчатоподiбної енцефалопатiї;

     даних щодо виду, вiку, рацiону тварин, вiд яких отримана сировина;

     данi про характер (категорiю) тканини, з якої одержується сировина для виробництва лiкарського засобу, з точки зору її небезпеки щодо вмiсту прiонiв;

     технологiчна схема обробки сировини з наведенням екстрагентiв, температурного режиму тощо;

     методи контролю вихiдної сировини, уключаючи методи виявлення прiонiв у кiнцевому продуктi (за необхiдностi).

     *** Трьома зiрочками позначений мiнiмальний обсяг вiдомостей, якi необхiдно надавати в складi реєстрацiйного досьє у межах рекомендацiй, визначених додатком 4.

     Частина III. Фармакологiчна та токсикологiчна документацiя

     III. Змiст

     III A. Токсичнiсть при однократному введеннi та введеннi повторних доз

     III B. Вплив на репродуктивну функцiю

     III C. Данi щодо ембрiотоксичностi та тератогенностi

     III D. Данi щодо мутагенностi

     III E. Данi щодо канцерогенностi

     III F. Фармакодинамiка:

     - данi щодо специфiчної фармакологiчної дiї;

     - данi iз загальної фармакологiї;

     - данi щодо взаємодiї з iншими лiкарськими засобами.

     III G. Фармакокiнетика

     III H. Данi щодо мiсцево подразнювальної дiї

     III Q. Iнша iнформацiя (данi щодо алергенностi тощо)

     Частина IV. Клiнiчна документацiя

     IV. Змiст

     IV A. Данi з клiнiчної фармакологiї (фармакодинамiка, фармакокiнетика)

     IV B. Результати клiнiчних випробувань, науковi публiкацiї

     IV Q. Iнша iнформацiя

     У разi реєстрацiї "за суттю аналогiчного лiкарського препарату" (генерика) - надаються данi, що наведенi в частинах I - II, а для лiкарських форм, для яких не визначається бiоеквiвалентнiсть, - данi iнших вiдповiдних дослiджень (in vitro, фармакологiчних, токсикологiчних або клiнiчних - експериментальних або лiтературних у залежностi вiд природи препарату щодо його безпечностi).

 
 
Директор Державного фармакологiчного центру МОЗ
В. Чумак

 

Додаток 19
до пункту 6.10 Порядку проведення експертизи матерiалiв на лiкарськi засоби, що подаються на державну реєстрацiю (перереєстрацiю), а також експертизи матерiалiв про внесення змiн до реєстрацiйних матерiалiв протягом дiї реєстрацiйного посвiдчення

Перелiк документiв для проведення експертизи матерiалiв для державної перереєстрацiї лiкарського засобу

     Разом iз заявою про перереєстрацiю встановленого зразка (додаток 17) подаються такi документи:

     • коротка характеристика лiкарського засобу, що подається до перереєстрацiї, оновлена заявником;

     • данi щодо безпечностi лiкарського засобу, якi базуються на результатах ретроспективних дослiджень;

     • оновлена заявником iнструкцiя для медичного застосування;

     • усi змiни в процесi виробництва та контролю якостi, якi не були зазначенi протягом дiї реєстрацiйного посвiдчення;

     • оновлена заявником аналiтична нормативна документацiя;

     • копiя посвiдчення про реєстрацiю лiкарського засобу в країнi мiсцезнаходження заявника та в Українi;

     • довiдка щодо рекламацiй на препарат за останнi 5 рокiв.

Директор Державного фармакологiчного центру МОЗ В. Чумак
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.