ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

21.04.2006 р. N 11/2-10/4427-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


     Для вiдома та використання в роботi направляємо роз'яснення щодо застосування митних режимiв, встановлених Митним кодексом України у вiдповiдностi до характеру мiжнародних передач товарiв, визначених Законом України вiд 20.02.03 N 549-IV "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання", викладенi у спiльному листi Держмитслужби вiд 19.04.2006 N 11/2-10/4255 i Держекспортконтролю вiд 19.04.2006 N 881.

     При цьому звертаємо увагу, що митне оформлення товарiв, якi ввозяться на митну територiю України з метою ремонту (за винятком вказаних у статтi 206 Митного кодексу України), а також якi вивозяться за межi цiєї територiї з аналогiчною метою, має здiйснюватись iз додержанням вiдповiдних вимог глав 38 або 39 Митного кодексу України.

     Лист Держмитслужби вiд 10.02.2004 N 11/2-10-1434-ЕП вважати таким, що втратив чиннiсть.

     Додаток: на 2 арк.

Перший заступник Голови Служби О.О.Федоров

 

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ЕКСПОРТНОГО КОНТРОЛЮ УКРАЇНИ

вiд 19.04.2006 N 11/2-10/4255
N 881


     З метою виключення неоднозначного трактування вимог законодавства України при здiйсненнi митного оформлення товарiв, що пiдлягають експортному контролю, повiдомляємо.

     Статтею 1 Закону України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання" вiд 20.02.03 N 549-IV (далi - Закон) визначено, що мiжнароднi передачi товарiв - експорт, iмпорт, реекспорт товарiв, їх тимчасове вивезення за межi України або тимчасове ввезення на її територiю, транзит товарiв територiєю України, а також будь-якi iншi передачi товарiв, що здiйснюються за межами України, за умови участi в них суб'єктiв здiйснення мiжнародних передач товарiв.

     Статтею 6 Закону визначено, що реалiзацiю державної полiтики в галузi державного експортного контролю забезпечують спецiально уповноважений орган виконавчої влади з питань державного експортного контролю, а також мiнiстерства, iншi центральнi органи виконавчої влади, уповноваженi згiдно iз законодавством здiйснювати заходи в галузi державного експортного контролю.

     На здiйснення мiжнародних передач товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання спецiально уповноваженим органом виконавчої влади з питань державного експортного контролю надається дозвiл або висновок (статтi 5, 15 Закону).

     Згiдно з Положенням про Державну службу експортного контролю України, затвердженим Указом Президента України вiд 17.04.02 N 342 (iз змiнами та доповненнями), спецiально уповноваженим органом виконавчої влади з питань державного експортного контролю є Держекспортконтроль України.

     Статтею 21 Закону встановлено, що митне оформлення та митний контроль товарiв здiйснюються в порядку, передбаченому Митним кодексом України.

     Згiдно з пунктом 16 статтi 1 Митного кодексу України (далi - Кодекс) митний режим - сукупнiсть норм, встановлених законами України з питань митної справи, що залежно вiд заявленої мети перемiщення товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України визначають порядок такого перемiщення та обсяг митних процедур, якi при цьому здiйснюються.

     Вiдповiдно до статтi 186 Кодексу декларант самостiйно визначає митний режим товарiв i транспортних засобiв, якi перемiщуються через митний кордон України, вiдповiдно до мети їх перемiщення та на пiдставi документiв, що подаються митному органу для здiйснення митного контролю та митного оформлення.

     Назва виду мiжнародної передачi товарiв, зазначена у роздiлi "Характер мiжнародної передачi" дозволу/висновку, наданого Державною службою експортного контролю України, не є визначальною для обрання митного режиму при перемiщеннi товарiв через митний кордон України, а лише враховується при цьому.

     Таким чином, згiдно з вимогами законодавства з питань митної справи, до товарiв, у залежностi вiд виду їх мiжнародної передачi, можуть бути застосованi такi митнi режими:

Мiжнародна передача товарiв, зазначена у дозволi/висновку Держекспортконтролю України Митнi режими
Експорт Експорт
Реекспорт
Тимчасове вивезення
Митний склад
Iмпорт Iмпорт
Реiмпорт
Тимчасове ввезення
Митний склад
Знищення або руйнування
Вiдмова на користь держави
Транзит Транзит
Митний склад
Тимчасове ввезення Тимчасове ввезення
Переробка на митнiй територiї України
Митний склад
Тимчасове вивезення Тимчасове вивезення
Переробка за межами митної територiї України
Митний склад

     При цьому, пiдставою для митного оформлення вiдремонтованих товарiв при їх поверненнi, яка поширюється також i на встановленi у процесi їх ремонту складовi частини, є висновок Держекспортконтролю, на пiдставi якого здiйснювалося митне оформлення цих товарiв при їх ввезеннi (вивезеннi) з метою ремонту чи технiчного обслуговування. Переоформлення тимчасово ввезених чи вивезених на пiдставi висновкiв Держекспортконтролю товарiв (у випадку їх втрати, знищення тощо) у iнший митний режим здiйснюється на пiдставi письмового погодження Держекспортконтролю, яке за вiдповiдним обґрунтованим запитом суб'єкта пiдприємницької дiяльностi надається також на адресу Держмитслужби.

Перший заступник Голови Держмитслужби О.О.Федоров
Заступник Голови Держекспортконтролю Г.О.Сиревич
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.