ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

10.02.2004 р. N 11/2-10-1434-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо визначення митного режиму

     У зв'язку iз запитами митних органiв та суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi щодо визначення митного режиму при декларуваннi товарiв, що пiдлягають державному експортному контролю, повiдомляємо.

     Статтею 1 Закону України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання" вiд 20.02.03 N 549-IV визначено, що мiжнароднi передачi товарiв - експорт, iмпорт, реекспорт товарiв, їх тимчасове вивезення за межi України або тимчасове ввезення на її територiю, транзит товарiв територiєю України, а також будь-якi iншi передачi товарiв, що здiйснюються за межами України, за умови участi в них суб'єктiв здiйснення мiжнародних передач товарiв.

     На здiйснення мiжнародних передач товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання спецiально уповноваженим органом виконавчої влади з питань державного експортного контролю надається дозвiл або висновок (статтi 5, 15 зазначеного Закону).

     При цьому, згiдно з Iнструкцiєю про порядок оформлення та використання дозволiв/висновкiв на право здiйснення вивезення, ввезення та транзиту товарiв, що вiдповiдно до законодавства пiдлягають або не пiдлягають експортному контролю, затвердженою наказом Державної служби експортного контролю України вiд 03.08.98 N 163, назва мiжнародного режиму передачi товарiв зазначається у вiдповiдному роздiлi дозволу/висновку.

     Статтею 21 вищезазначеного Закону встановлено, що митне оформлення та митний контроль товарiв здiйснюються в порядку, передбаченому Митним кодексом України.

     Згiдно з пунктом 16 статтi 1 Митного кодексу України (далi - Кодекс), митний режим - сукупнiсть норм, встановлених законами України з питань митної справи, що залежно вiд заявленої мети перемiщення товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України визначають порядок такого перемiщення та обсяг митних процедур, якi при цьому здiйснюються.

     Вiдповiдно до статтi 186 Кодексу, декларант самостiйно визначає митний режим товарiв i транспортних засобiв, якi перемiщуються через митний кордон України, вiдповiдно до мети їх перемiщення та на пiдставi документiв, що подаються митному органу для здiйснення митного контролю та митного оформлення.

     Таким чином, назва мiжнародного режиму передачi товарiв, зазначена у роздiлi "Характер мiжнародної передачi" дозволу/висновку, наданого Державною службою експортного контролю України як спецiально уповноваженим органом виконавчої влади з питань державного експортного контролю, не є визначальною для вибору митного режиму при перемiщеннi товарiв через митний кордон України, а лише враховується при цьому.

     Митне оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України з метою ремонту, має здiйснюватись iз додержанням вимог глави 38 Митного кодексу України, Порядку застосування митних режимiв переробки на митнiй територiї України та переробки за межами митної територiї України, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 13.09.03 N 609, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 06.10.03 за N 897/8218, та з урахуванням положень постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.01.04 N 47 "Про порядок випуску, обiгу i погашення податкових векселiв при ввезеннi (пересиланнi) на митну територiю України товарiв з метою ремонту".

     По вiдношенню до товарiв, оформлених у митному режимi тимчасового ввезення згiдно з положеннями Митного кодексу України вiд 12.12.91 N 1970-XII, до закiнчення строкiв тимчасового ввезення мають бути вчиненi дiї, передбаченi статтями 186 та 210 Митного кодексу України вiд 11.07.02 N 92-IV.

     Лист Держмитслужби вiд 12.08.02 N 11/3-10-7108-ЕП вважати таким, що втратив чиннiсть.

Перший заступник Голови Служби М.М.Iванюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.