Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 1046 від 24.11.2006

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

25.04.06 N 328


Про затвердження Тимчасового положення про склади органiзацiй - отримувачiв гуманiтарної допомоги

     Вiдповiдно до Закону України вiд 07.02.06 N 3397-IV "Про внесення змiн до Митного кодексу України" i з метою забезпечення порядку роботи складiв органiзацiй - отримувачiв гуманiтарної допомоги до затвердження Положення про склади органiзацiй - отримувачiв гуманiтарної допомоги наказую:

     1. Затвердити Тимчасове положення про склади органiзацiй - отримувачiв гуманiтарної допомоги (додається).

     2. Начальникам регiональних митниць, митниць:

     iнформувати про вимоги наказу суб'єктiв господарської дiяльностi шляхом висвiтлення його на наочних стендах у мiсцях розташування вiдповiдних пiдроздiлiв митних органiв;

     забезпечити неухильний контроль за дiяльнiстю складiв органiзацiй-отримувачiв гуманiтарної допомоги.

     3. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Державної митної служби України Федорова О.О.

Голова Державної митної служби України О.Б.Єгоров

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
25.04.2006 N 328

ТИМЧАСОВЕ ПОЛОЖЕННЯ
про склади органiзацiй - отримувачiв гуманiтарної допомоги

1. Загальнi положення

     1.1. Це Тимчасове положення розроблено на виконання Закону України вiд 07.02.06 N 3397-IV "Про внесення змiн до Митного кодексу України" i з метою визначення вимог до складiв органiзацiй - отримувачiв гуманiтарної допомоги (далi - СГД), а також порядку розмiщення, зберiгання, облiку товарiв гуманiтарної допомоги й видачi їх iз СГД.

     1.2. СГД є альтернативою складу тимчасового зберiгання.

     1.3. У цьому Положеннi термiни вживаються в таких значеннях:

     власник СГД - суб'єкт господарської дiяльностi, унесений до Єдиного реєстру отримувачiв гуманiтарної допомоги та який перебуває на облiку в регiональнiй митницi, митницi (далi - митниця), у власностi, володiннi, користуваннi або розпорядженнi якого перебуває СГД;

     СГД - примiщення або його частина, резервуар, критий чи вiдкритий майданчик, якi використовуються для зберiгання товарiв гуманiтарної допомоги, що адресованi власниковi СГД;

     транспортний засiб - будь-який засiб авiацiйного, водного, залiзничного, автомобiльного транспорту, що використовується для перевезення товарiв через митний кордон України, а також транспортне обладнання (контейнер, клiтка, знiмна цистерна або iнший подiбний пристрiй).

     1.4. На строк тимчасового зберiгання товарiв гуманiтарної допомоги й транспортних засобiв пiд митним контролем створюється тимчасова зона митного контролю в межах СГД.

2. Обов'язки власника СГД

     2.1. Власник СГД зобов'язаний:

     облаштувати склад i створити всi необхiднi умови для здiйснення митного контролю;

     виключити можливiсть вилучення зi складу поза митним контролем товарiв гуманiтарної допомоги й транспортних засобiв, якi зберiгаються на складi;

     не перешкоджати здiйсненню митного контролю;

     унеможливити проникнення стороннiх осiб на склад, де зберiгаються товари гуманiтарної допомоги й транспортнi засоби;

     обладнати склад не менше нiж двома засобами забезпечення (iдентифiкацiї), один з яких має знаходитися у вiданнi митницi;

     забезпечувати доступ посадових осiб митницi до товарiв гуманiтарної допомоги й транспортних засобiв, що зберiгаються на складi, в будь-який час на їхню вимогу надавати примiщення, обладнання i засоби зв'язку для здiйснення й забезпечення митного контролю;

     забезпечити наявнiсть охоронної сигналiзацiї чи цiлодобову охорону, наявнiсть засобiв пожежогасiння.

3. Порядок розгляду заяви та прийняття рiшення митницею про розмiщення товарiв гуманiтарної допомоги на СГД

     3.1. Керiвник органiзацiї - отримувача гуманiтарної допомоги або вповноважена ним матерiально - вiдповiдальна особа пiсля фактичного надходження таких товарiв у митницю призначення звертається з письмовою заявою на iм'я начальника митницi (далi - заява) щодо можливостi розмiщення товарiв гуманiтарної допомоги на СГД. Форма заяви наведена в додатку 1.

     3.2. До заяви додаються (оригiнали та їх копiї, завiренi пiдписом керiвника органiзацiї - отримувача гуманiтарної допомоги або вповноваженої ним особи та печаткою цiєї органiзацiї):

     товарно-транспортнi документи, що дають можливiсть iдентифiкувати товари, що заявляються для розмiщення на СГД;

     документ контролю за доставкою товарiв;

     копiї документiв, що пiдтверджують право власностi (володiння, користування, розпорядження) на СГД.

     Якщо товари гуманiтарної допомоги, що перемiщуються через митний кордон України, пiдлягають санiтарно-епiдемiологiчному, ветеринарному, фiтосанiтарному, радiологiчному, екологiчному контролю та контролю за перемiщенням культурних цiнностей, то їх розмiщення на СГД може бути здiйснене тiльки за наявностi результатiв такого контролю у виглядi вiдмiток (штампiв, печаток) державних iнспекторiв цих служб на товарно-транспортних документах, якi прямують з товарами, у встановлених законодавством України випадках.

     3.4. Рiшення щодо можливостi розмiщення товарiв гуманiтарної допомоги на СГД приймає начальник митницi (особа, що його замiщує) або вповноважена ним особа шляхом учинення вiдповiдної резолюцiї на заявi, за умови виконання власником СГД вимог пункту 2.1 цього Положення.

     3.5. Пiдставою для вiдмови в розмiщеннi товарiв гуманiтарної допомоги на СГД може бути:

     невиконання вимог пунктiв 2.1, 3.2 цього Положення;

     перевищення строкiв зберiгання товарiв, зазначених у частинах першiй, другiй та третiй статтi 108 Митного кодексу України, над кiнцевим термiном володiння (оренди, користування, розпорядження) СГД;

     притягнення до вiдповiдальностi працiвникiв органiзацiї за вчинення порушень митних правил протягом року, що передує моменту подання заяви;

     недотримання власником СГД вимог статей 99, 108 Митного кодексу України протягом року, що передує моменту подання заяви.

     3.6. Заява реєструється згiдно з установленим порядком i разом з поданими документами передається (у тому числi через заявника) до виконання в пiдроздiл митницi, що здiйснює митний контроль та митне оформлення товарiв гуманiтарної допомоги.

4. Розмiщення товарiв гуманiтарної допомоги на СГД

     4.1. Вiдомостi, наявнi в заявi, заносяться керiвником пiдроздiлу митницi, що здiйснює митний контроль та митне оформлення товарiв гуманiтарної допомоги, до вiдповiдних граф Журналу облiку товарiв гуманiтарної допомоги, що зберiгаються на СГД (далi - Журнал). Форма Журналу наведена в додатку 2.

     За рiшенням начальника пiдроздiлу митницi, що здiйснює митний контроль та митне оформлення товарiв гуманiтарної допомоги, до Журналу можуть вноситись iншi додатковi вiдомостi.

     4.2. Перед розмiщенням товарiв гуманiтарної допомоги на СГД посадова особа пiдроздiлу митницi, що здiйснює митний контроль та митне оформлення цих товарiв, перевiряє вiдповiднiсть цього СГД вимогам пункту 2.1 Положення.

     4.3. Передання гуманiтарної допомоги для зберiгання пiд митним контролем на СГД керiвнику органiзацiї - отримувача гуманiтарної допомоги або вповноваженiй ним особi здiйснюється посадовою особою пiдроздiлу митницi, що здiйснює митний контроль та митне оформлення товарiв гуманiтарної допомоги, про що складається Акт про розмiщення товарiв гуманiтарної допомоги на СГД (далi - Акт), форма якого наведена в додатку 3.

     Реєстрацiйний номер Акта складається з 15 знакiв:

     знаки 1 - 9 - першi дев'ять цифр - код пiдроздiлу митницi вiдповiдно до Класифiкатора митних органiв України та їх структурних пiдроздiлiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 02.04.04 N 233 (зi змiнами);

     знак 10 - остання цифра року, в якому складено Акт, вiдокремлена з обох бокiв скiсною лiнiєю;

     знаки 11 - 14 - порядковий номер заяви за Журналом (у порядку зростання протягом поточного року, починаючи з одиницi).

     4.4. Акт заповнюється у двох примiрниках:

     перший примiрник залишається у справах митницi;

     другий примiрник призначається для власника СГД.

     Одержувач другого примiрника Акта розписується про факт його отримання в першому примiрнику.

     У разi розмiщення товарiв гуманiтарної допомоги на СГД у присутностi представникiв iнших органiв виконавчої влади вiдомостi про цих осiб (прiзвище, iм'я, по батьковi, мiсце роботи, посада) заносяться посадовою особою митницi до Акта.

     4.5. Заява, Акт та копiї поданих документiв перебувають на контролi в пiдроздiлi митницi, що здiйснює митний контроль та митне оформлення гуманiтарної допомоги.

     4.6. Узяття (надання) проб i зразкiв товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) здiйснюється вiдповiдно до Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.02 N 1862.

     4.7. У пiдроздiлi митницi, що здiйснює митний контроль та митне оформлення товарiв гуманiтарної допомоги, до Журналу вносяться вiдомостi, якi ранiше не були зазначенi, або в графi "Примiтки" зазначається причина, з якої товар не був розмiщений на СГД.

     4.8. При потребi, за рiшенням посадової особи, зазначеної в пунктi 3.4 Положення, товари гуманiтарної допомоги можуть зберiгатися пiд митним контролем у транспортному засобi, яким їх було доставлено на адресу отримувача вiдповiдно до товарно-транспортних документiв.

5. Зберiгання товарiв гуманiтарної допомоги на СГД та їх видача

     5.1. Власник СГД забезпечує окреме зберiгання партiй товарiв на СГД.

     Дозволяється одночасне зберiгання на СГД до тридцяти робочих днiв товарiв гуманiтарної допомоги, що перебувають пiд митним контролем, i товарiв гуманiтарної допомоги, розмiщених на цьому СГД й оформлених у вiдповiдному митному режимi. При цьому власник СГД повинен забезпечити окреме зберiгання цих товарiв.

     5.2. Митне оформлення товарiв гуманiтарної допомоги, розмiщених на СГД i задекларованих до обраного митного режиму, здiйснюється в загальному порядку.

     Реквiзити Акта зазначаються в графi 44 вантажної митної декларацiї пiд кодом "9008".

     Оформлена вiдповiдно до обраного митного режиму вантажна митна декларацiя є пiдставою для видачi з СГД заявлених у нiй товарiв гуманiтарної допомоги.

     5.3. Перевезення товарiв гуманiтарної допомоги з СГД, на якому вони зберiгалися пiд митним контролем, на iнший склад у зонi дiяльностi тiєї ж митницi здiйснюється за рiшенням посадової особи, зазначеної в пунктi 3.4 Положення, на пiдставi письмової заяви керiвника органiзацiї - отримувача гуманiтарної допомоги.

     Перевезення здiйснюється тiльки з накладенням митного забезпечення i пiд контролем iнспектора пiдроздiлу митницi, що здiйснює митний контроль та митне оформлення товарiв гуманiтарної допомоги. Документ контролю за доставкою товарiв не виписується.

     5.4. Термiн зберiгання товарiв гуманiтарної допомоги при їх перевезеннi з СГД на iнший склад встановлюється з моменту первинного розмiщення на СГД.

     При розмiщеннi товарiв гуманiтарної допомоги на зберiгання пiд митним контролем на iншому складi оформлюється вiдповiдний акт.

6. Прикiнцевi положення

     6.1. Вiдповiдальним перед митницею за втрату чи пошкодження товарiв гуманiтарної допомоги та транспортних засобiв, розмiщених на СГД, є власник СГД.

     За видачу без дозволу митницi або втрату товарiв гуманiтарної допомоги та транспортних засобiв, розмiщених на СГД, власник СГД несе вiдповiдальнiсть, передбачену Митним кодексом України.

     6.2. Контроль за дотриманням власником СГД вимог цього Положення здiйснюється пiдроздiлом митницi, що здiйснює митний контроль та митне оформлення товарiв гуманiтарної допомоги.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю С.М.Сьомка

 

Додаток 1
до Тимчасового положення про склади органiзацiй - отримувачiв гуманiтарної допомоги
Форма
Начальнику  
(назва митного органу)
 
(прiзвище, iм'я, по батьковi керiвника
 
органiзацiї, її мiсцезнаходження)

ЗАЯВА

Прошу вiдповiдно до статей 99, 108 Митного кодексу України розмiстити товари гуманiтарної допомоги на склад нашої органiзацiї
  ,
(повна назва органiзацiї)
код за ЄДРПОУ   ,
фактична адреса складу   .
1. Загальнi характеристики товарiв гуманiтарної допомоги:
 
 
 
2. Документи, що додаються:
 
(реквiзити документiв iз зазначенням кiлькостi аркушiв)
 
 
 
 
 
3. Зобов'язання органiзацiї:
З правилами розмiщення, зберiгання пiд митним контролем та видачi товарiв гуманiтарної допомоги й транспортних засобiв зi складу органiзацiї - отримувача гуманiтарної допомоги та зi статтями 99, 108, 329, 330, 331, 334, 336, 337, 338, 342, 344 Митного кодексу України ознайомлений. Вимоги пункту 2.1 Тимчасового положення про склади органiзацiй-отримувачiв гуманiтарної допомоги виконано.

Зворотний бiк заяви

Зобов'язуюсь до "___"_______ _____р.:
1) задекларувати товари гуманiтарної допомоги до обраного митного режиму;
2) або передати товари гуманiтарної допомоги для зберiгання митному органу.
Керiвник пiдприємства    
(пiдпис, дата) (iнiцiали, прiзвище)
М. П.

 

РIШЕННЯ МИТНОГО ОРГАНУ:
Розмiщення товарiв гуманiтарної допомоги на складi органiзацiї - отримувача гуманiтарної допомоги вважаю (не) можливим.
Причини вiдмови:
 
 
  .
     
(посада) (пiдпис, дата) (iнiцiали, прiзвище)

 

Додаток 2
до Тимчасового положення про склади органiзацiй - отримувачiв гуманiтарної допомоги
Форма

ЖУРНАЛ
облiку товарiв гуманiтарної допомоги, що зберiгаються на СГД

N з/п Заява
(вх. реєстр.N)
Органiзацiя - отримувач товарiв гуманiтарної допомоги Дата складання акта Найменування товарiв гуманiтарної допомоги Кiлькiсть товарiв Вартiсть товарiв,
грн.
Кiнцевий термiн зберiгання Примiтки
кiлькiсть мiсць вага, кг
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
                   
                   

 

Додаток 3
до Тимчасового положення про склади органiзацiй - отримувачiв гуманiтарної допомоги
Форма

АКТ
про розмiщення товарiв гуманiтарної допомоги на складi органiзацiї - отримувача гуманiтарної допомоги

N _______ вiд "___" ________ 200__ р.
Мною,  
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi посадової особи митного органу;
  ,
назва митного органу)
у присутностi  
(посада,
  -
прiзвище, iм'я, по батьковi)
представника органiзацiї - отримувача гуманiтарної допомоги  
  ,
(повна назва органiзацiї)
яка приймає товари гуманiтарної допомоги на зберiгання пiд митним контролем,
знято пломбу N   з   ,
(вид транспортного засобу)
реєстрацiйний N   , i проведено митний огляд товарiв
гуманiтарної допомоги, якi надiйшли з  
(країна вiдправлення)
за документом контролю доставки N   ,
виписаним   митницею.
При митному оглядi встановлено, що кiлькiсть мiсць вiдповiдає/не вiдповiдає
(непотрiбне закреслити)
даним, зазначеним у товарно-транспортних документах:
 
(реквiзити товарно-транспортних документiв)
 
 
Нижчеперелiченi товари гуманiтарної допомоги прийнято на зберiгання пiд митним контролем на склад за адресою: ______________________________ на строк до "____" _______________ 200_ р.
N з/п Назва товарiв (особливi ознаки) Кiлькiсть (вага)
1 2 3
     
     
     
     
     
     
Результати проведення митного огляду:
 
 
(обов'язково зазначаються вiдомостi, необхiднi для визначення країни походження,
 
митної вартостi,
 
коду товарiв за УКТЗЕД,
  .
про здiйснення вiдбору проб (зразкiв) товарiв тощо)
На склад накладено митне забезпечення N ______ та забезпечення власника складу N ________.
Товари на зберiгання пiд митним контролем прийняв  
(пiдпис, прiзвище, iнiцiали керiвника органiзацiї або матерiально вiдповiдальної особи)
Посадова особа митного органу  
(пiдпис, посада, прiзвище, iнiцiали)
 
Вiдтиск штампу "Пiд
митним контролем"
 
 
(посади, мiсця роботи, пiдписи, прiзвища та iм'я по батьковi
 
представникiв iнших органiв виконавчої влади, присутнiх при розмiщеннi товарiв на склад)
 
Копiю акта отримав:   "___" ______________200_ р.
(пiдпис)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.