ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

16.05.2006 р. N 11/2-10/5271-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць,
Департаменту iнформацiйних технологiй та митної статистики


Щодо митного оформлення комплектних об'єктiв

     У зв'язку зi зверненнями, що надходять на адресу Держмитслужби щодо питань, якi виникають при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення комплектних об'єктiв, що перемiщуються через митний кордон України вiдповiдно до Порядку прийняття рiшення про класифiкацiю комплектного об'єкта згiдно з УКТЗЕД, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 12.12.05 N 1219 (дiлi - Порядок), зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 13.01.06 за N 26/11900, повiдомляємо.

     1. У випадках коли митним органом на комплектний об'єкт встановлено код УКТЗЕД вiдмiнний вiд вказаного пiдприємством у заявi, митний орган повинен зазначити цей код у заявi (роздiл "Рiшення митного органу").

     Нагадуємо, що вiдповiдно до статтi 313 Митного кодексу України, рiшення митних органiв щодо класифiкацiї товарiв для митних цiлей є обов'язковим для пiдприємств i громадян.

     2. У разi звернення пiдприємства до митного органу iз заявою про класифiкацiю комплектного об'єкта згiдно з УКТЗЕД, строк перемiщення та декларування якого перевищує шiсть мiсяцiв, митний орган вiдповiдно до пункту 2.5. Порядку приймає рiшення про класифiкацiю комплектного об'єкта згiдно з УКТЗЕД (далi - Рiшення) за погодженням з Держмитслужбою України. Погодження з Держмитслужбою здiйснюється пiсля прийняття позитивного Рiшення митним органом. При цьому, до Департаменту декларування та митних режимiв надсилається з iнформацiйним листом митницi копiя заяви з Рiшенням митного органу та копiї документiв, що зазначенi у пунктi 2.2. Порядку. Митне оформлення таких товарiв здiйснюється виключно пiсля аналiзу Департаментом декларування та митних режимiв отриманих документiв та погодження строкiв перемiщення та декларування комплектного об'єкта.

     3. Порядок погашення зобов'язань юридичних або фiзичних осiб перед бюджетами та державними цiльовими фондами з податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), нарахування i сплати пенi та штрафних санкцiй, що застосовуються до платникiв податкiв контролюючими органами, визначає Закон України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" вiд 21.12.2000 N 2181-III.

     Вiдповiдно до пiдпункту 2.1.1 статтi 2 цього Закону митнi органи визначено контролюючими органами стосовно акцизного збору та податку на додану вартiсть (з урахуванням випадкiв, коли законом обов'язок з їх стягнення або контролю покладається на податковi органи), ввiзного та вивiзного мита, iнших податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), якi вiдповiдно до законiв справляються при ввезеннi (пересиланнi) товарiв i предметiв на митну територiю України або вивезеннi (пересиланнi) товарiв i предметiв з митної територiї України.

     У разi не декларування у повному обсязi комплектного об'єкту митний орган зобов'язаний у вiдповiдностi до вищезгаданого Закону та у порядку, затвердженому наказом Державної митної служби України вiд 25.04.05 N 329 зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 21.07.05 за N 789/11069, пiдготувати та направити платнику податкiв податковi повiдомлення на суму розрахованого податкового зобов'язання.

     Податкове зобов'язання розраховується у вiдповiдностi до законiв України про оподаткування, якими встановлено порядок та строки сплати до бюджету мита, ПДВ та акцизного збору.

     При цьому зазначаємо, що у вiдповiдностi до законiв про оподаткування податковi зобов'язання за вищезазначеними податками i зборами, щодо яких митнi органи визначено контролюючими, виникають на момент подачi вантажної митної декларацiї.

Перший заступник Голови Державної митної служби України О.О.Федоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.