Документ скасований: Наказ ДПАУ № 979 від 22.12.2010

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

25.04.2006 N 216


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв щодо облiку, реєстрацiї та iдентифiкацiї як платникiв податкiв iноземних юридичних осiб та їх вiдокремлених пiдроздiлiв в Українi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 травня 2006 р. за N 563/12437


     Вiдповiдно до статей 2, 8 Закону України "Про державну податкову службу в Українi", з метою удосконалення облiку, реєстрацiї та iдентифiкацiї як платникiв податкiв iноземних юридичних осiб та їх вiдокремлених пiдроздiлiв в Українi, приведення нормативно-правових актiв Державної податкової адмiнiстрацiї України у вiдповiднiсть до Положення про Єдиний державний реєстр пiдприємств та органiзацiй України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22.01.96 N 118 (у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22.06.2005 N 499), та iнших нормативно-правових актiв наказую:

     1. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про порядок облiку платникiв податкiв, затвердженої наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 19.02.98 N 80, зареєстрованої у Мiнiстерствi юстицiї України 16.03.98 за N 172/2612 (у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 17.11.98 N 552 (iз змiнами), що додаються.

     2. Затвердити Змiни до Порядку присвоєння реєстрацiйних (облiкових) номерiв платникiв податкiв, затвердженого наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 03.08.98 N 380, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 01.09.98 за N 540/2980 (iз змiнами), що додаються.

     3. Затвердити Змiни до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть, затвердженого наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.03.2000 N 79, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 03.04.2000 за N 208/4429 (iз змiнами), що додаються.

     4. Затвердити Змiни до Положення про порядок реєстрацiї та облiку постiйних представництв нерезидентiв в Українi як платникiв податку на прибуток, затвердженого наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 12.08.97 N 293, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 21.08.97 за N 331/2135 (у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.98 N 23), що додаються.

     5. Управлiнню реєстрацiї та облiку платникiв податкiв (Калєнiченко Н.Г.) подати цей наказ до Мiнiстерства юстицiї України на державну реєстрацiю.

     6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови ДПА України Ревуна В.I.

Голова О.I.Кiрєєв

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної податкової адмiнiстрацiї України
25.04.2006 N 216
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 травня 2006 р. за N 563/12437

ЗМIНИ
до Iнструкцiї про порядок облiку платникiв податкiв

     1. У преамбулi слова "Iнструкцiя про порядок облiку платникiв податкiв (далi - Iнструкцiя)" замiнити словами "ця Iнструкцiя".

     2. У пунктi 2.2 роздiлу 2:

     2.1. Абзац перший пiсля слова "дiя" доповнити словом "цiєї".

     2.2. Пiдпункт 2.2.2 доповнити абзацом четвертим такого змiсту:

     "iншi вiдокремленi пiдроздiли нерезидентiв в Українi, якi не здiйснюють господарської дiяльностi в Українi та не пiдпадають пiд визначення постiйних представництв нерезидентiв, але якi вiдповiдно до законодавства України зобов'язанi сплачувати податки i збори (обов'язковi платежi)".

     3. Назву роздiлу 5 викласти в такiй редакцiї:

     "5. Узяття на облiк фiзичних осiб - платникiв податкiв".

     4. Роздiл 5 доповнити пунктами 5.10 та 5.11 такого змiсту:

     "5.10. Реєстрацiя фiзичних осiб з присвоєнням їм iдентифiкацiйних номерiв здiйснюється органами державної податкової служби в порядку, визначеному законодавством України.

     5.11. Облiк фiзичних осiб, якi не є самозайнятими особами, здiйснюється органами державної податкової служби залежно вiд наявностi у фiзичних осiб об'єктiв оподаткування".

     5. Роздiл 6 викласти в такiй редакцiї:

"6. Особливостi облiку нерезидентiв та їх вiдокремлених пiдроздiлiв

     6.1. Облiк фiлiй, вiддiлень, представництв та iнших вiдокремлених пiдроздiлiв юридичних осiб - нерезидентiв в Українi

     6.1.1. Вiдокремленi пiдроздiли юридичних осiб - нерезидентiв, якi вiдповiдають визначенню постiйних представництв нерезидентiв в Українi згiдно iз Законом України "Про оподаткування прибутку пiдприємств", до початку своєї господарської дiяльностi реєструються платниками податку на прибуток в органах державної податкової служби за своїм мiсцезнаходженням згiдно з Положенням про порядок реєстрацiї та облiку постiйних представництв нерезидентiв в Українi як платникiв податку на прибуток, затвердженим наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 12.08.97 N 293, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 21.08.97 за N 331/2135 (у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.98 N 23, та з урахуванням вимог цiєї Iнструкцiї.

     Узяття на облiк вiдокремленого пiдроздiлу нерезидента згiдно з цiєю Iнструкцiєю не звiльняє такий пiдроздiл вiд обов'язку реєстрацiї платником податку на прибуток, якщо вiн розпочинає господарську дiяльнiсть та вiдповiдає визначенню постiйного представництва нерезидента в Українi згiдно iз Законом України "Про оподаткування прибутку пiдприємств".

     У разi реєстрацiї постiйного представництва нерезидента в Українi платником податку на прибуток уважається, що такий платник податкiв є взятим на облiк в органi державної податкової служби за його мiсцезнаходженням з дати такої податкової реєстрацiї та не зобов'язаний подавати документи для взяття на облiк згiдно з цiєю Iнструкцiєю. За письмовим зверненням постiйного представництва нерезидента в Українi йому може бути видана довiдка про взяття на облiк за ф. N 4-ОПП вiдповiдно до цiєї Iнструкцiї.

     6.1.2. Облiк вiдокремлених пiдроздiлiв юридичних осiб - нерезидентiв, якi не здiйснюють господарської дiяльностi в Українi та не пiдпадають пiд визначення постiйних представництв нерезидентiв в Українi вiдповiдно до Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств", але вiдповiдно до законодавства України зобов'язанi сплачувати податки i збори (обов'язковi платежi), здiйснюється вiдповiдно до цiєї Iнструкцiї. Для взяття на облiк в органах державної податкової служби такi вiдокремленi пiдроздiли подають документи згiдно з пунктом 4.9 цiєї Iнструкцiї.

     6.1.3. Документом про реєстрацiю вiдокремлених пiдроздiлiв нерезидентiв на територiї України є:

     свiдоцтво про реєстрацiю представництва, видане центральним органом виконавчої влади з питань економiчної полiтики, - для представництв iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi в Українi, на якi поширюється дiя Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть";

     свiдоцтво про реєстрацiю структурного осередку громадської (неурядової) органiзацiї зарубiжної держави в Українi, видане Мiнiстерством юстицiї України, - для фiлiй, вiддiлень, представництв та iнших структурних осередкiв громадських (неурядових) органiзацiй зарубiжних держав в Українi;

     свiдоцтво про державну реєстрацiю представництва iноземного банку, видане Нацiональним банком України, - для представництв iноземних банкiв;

     документ, виданий уповноваженим органом державної влади України, що засвiдчує реєстрацiю, акредитацiю, створення, отримання згоди, дозволу тощо на функцiонування пiдроздiлу нерезидента на територiї України, - для iнших вiдокремлених пiдроздiлiв нерезидентiв.

     6.2. Узяття на облiк договорiв (контрактiв) про виробничу кооперацiю, спiльне виробництво та iншi види спiльної iнвестицiйної дiяльностi за участi iноземного iнвестора здiйснюється у порядку, визначеному пiдпунктом 4.12.2 пункту 4.12 цiєї Iнструкцiї, пiсля реєстрацiї договору (контракту) центральним органом виконавчої влади з питань економiчної полiтики.

     Узяття на облiк угод про розподiл продукцiї за участi iноземного iнвестора здiйснюється у порядку, визначеному пiдпунктом 4.12.1 пункту 4.12 цiєї Iнструкцiї, пiсля отримання свiдоцтва про державну реєстрацiю угоди про розподiл продукцiї, пiдписаного головою Мiжвiдомчої комiсiї з органiзацiї укладення та виконання угод про розподiл продукцiї, з проставленням печатки Кабiнету Мiнiстрiв України.

     6.3. Нерезидент - виконавець проекту (програми) мiжнародної технiчної допомоги, акредитований Мiнiстерством економiки України, для взяття на облiк подає до вiдповiдного органу державної податкової служби за адресою виконавця в Українi:

     лист-звернення, у якому зазначаються найменування, мiсцезнаходження в Українi, телефон виконавця, прiзвище, iм'я, за наявностi - по батьковi та номер ДРФО, посада уповноваженої особи;

     копiю свiдоцтва про акредитацiю виконавця (юридичної особи - нерезидента) проекту (програми) мiжнародної технiчної допомоги.

     6.4. З метою забезпечення автоматизованого облiку сум та адмiнiстрування податку з доходiв фiзичних осiб та податку на додану вартiсть до районного рiвня Єдиного банку юридичних осiб уносяться вiдомостi про дипломатичнi представництва, консульськi установи iноземних держав та прирiвнянi до них представництва мiжнародних органiзацiй в Українi (далi - дипломатичнi мiсiї) у разi:

     якщо дипломатична мiсiя здiйснює виконання функцiй податкового агента щодо сплати податку з доходiв фiзичних осiб;

     якщо за заявою дипломатичної мiсiї органом державної податкової служби приймається рiшення про вiдшкодування з бюджету податку на додану вартiсть.

     Дипломатична мiсiя за її зверненням включається до Єдиного банку юридичних осiб та їй присвоюється номер iз ТРДПАУ органом державної податкової служби без подання додаткових документiв, про що орган державної податкової служби iнформує дипломатичну мiсiю не пiзнiше наступного робочого дня пiсля такого включення.

     У разi необхiдностi за письмовим зверненням дипломатичної мiсiї, яка виконує обов'язки податкового агента щодо сплати податку з доходiв фiзичних осiб, їй видається довiдка про взяття на облiк за формою N 4-ОПП (додаток 4) у порядку, визначеному пунктом 4.17 цiєї Iнструкцiї. У такiй довiдцi пiсля слiв "(назва ДПI)" зазначається "як податковий агент щодо сплати податку з доходiв фiзичних осiб".

     6.5. Облiк iноземних громадян, якi мають постiйне мiсце проживання в Українi й одержують доходи з джерелом його походження з України, здiйснюється органами державної податкової служби на загальних пiдставах. Винятком є особи, якi мають дипломатичний iмунiтет i звiльняються вiд сплати податкiв вiдповiдно до законодавства України та при цьому не мають доходiв чи об'єктiв оподаткування в Українi, не пов'язаних iз дипломатичною дiяльнiстю".

Начальник Управлiння реєстрацiї та облiку платникiв податкiв Н.Г.Калєнiченко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної податкової адмiнiстрацiї України
25.04.2006 N 216
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 травня 2006 р. за N 564/12438

ЗМIНИ
до Порядку присвоєння реєстрацiйних (облiкових) номерiв платникiв податкiв

     1. Пункт 3 доповнити абзацами п'ятим та шостим такого змiсту:

     "виконавцям (юридичним особам - нерезидентам) проектiв (програм) мiжнародної технiчної допомоги;

     дипломатичним представництвам, консульським установам iноземних держав та прирiвняним до них представництвам мiжнародних органiзацiй в Українi (дипломатичним мiсiям), якi виконують функцiї податкового агента щодо сплати податку з доходiв фiзичних осiб або яким здiйснюється вiдшкодування сум податку на додану вартiсть".

     2. У пунктi 4 слово "Реєстр" замiнити словом "реєстрацiю".

     3. Пункт 8 доповнити абзацом другим такого змiсту:

     "З моменту отримання органами державної податкової служби вiдомостей про включення до ЄДРПОУ постiйного представництва нерезидента в Українi, яке на дату реєстрацiї як платника податку на прибуток не було включене до ЄДРПОУ та якому органами державної податкової служби наданий номер iз ТРДПАУ, такий платник податкiв iдентифiкується та облiковується в органах державної податкової служби за iдентифiкацiйним кодом ЄДРПОУ, а номер iз ТРДПАУ, наданий такому представництву, закривається".

     4. Доповнити Порядок новим пунктом 10 такого змiсту:

     "10. Номер iз ТРДПАУ, наданий платнику податкiв органами державної податкової служби, не змiнюється протягом усього перiоду перебування на облiку в органах державної податкової служби такого платника податкiв, за винятком випадкiв уключення платника податкiв до ЄДРПОУ.

     Пiсля зняття з облiку платника податкiв номер iз ТРДПАУ закривається та надалi не використовується".

Начальник Управлiння реєстрацiї та облiку платникiв податкiв Н.Г.Калєнiченко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної податкової адмiнiстрацiї України
25.04.2006 N 216
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 травня 2006 р. за N 565/12439

ЗМIНИ
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть

     1. Пункт 13 доповнити абзацом десятим такого змiсту:

     "Починаючи з 1 червня 2006 року, реєстрацiя та перереєстрацiя представництв нерезидентiв як платникiв податку на додану вартiсть, а також замiна їм Свiдоцтв здiйснюються пiсля включення таких вiдокремлених пiдроздiлiв до ЄДРПОУ. З метою пiдтвердження включення представництва нерезидента до ЄДРПОУ до реєстрацiйної заяви може бути додана копiя довiдки з ЄДРПОУ".

     2. В абзацi першому пiдпункту 23.4 пункту 23 цифри та слова "10-денний термiн" замiнити цифрами та словами "30-денний термiн".

     3. У роздiлi 11 додатка 1, роздiлi 4 додатка 3, роздiлi 3 додатка 4, роздiлi 3 додатка 8, роздiлi 4 додатка 9, роздiлах 2 та 5 додатка 10 кожне поле клiтинок, призначене для занесення номерiв свiдоцтв про реєстрацiю, нових та старих свiдоцтв, доповнити однiєю клiтинкою вiдповiдного розмiру.

Начальник Управлiння реєстрацiї та облiку платникiв податкiв Н.Г.Калєнiченко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної податкової адмiнiстрацiї України
25.04.2006 N 216
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 травня 2006 р. за N 566/12440

ЗМIНИ
до Положення про порядок реєстрацiї та облiку постiйних представництв нерезидентiв в Українi як платникiв податку на прибуток

     1. Доповнити главу 1 пунктом 1.6 такого змiсту:

     "1.6. З питань облiку постiйних представництв нерезидентiв в Українi як платникiв податку на прибуток, не визначених цим Положенням, застосовуються норми Iнструкцiї про порядок облiку платникiв податкiв, затвердженої наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 19.02.98 N 80, зареєстрованої у Мiнiстерствi юстицiї України 16.03.98 за N 172/2612 (у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 17.11.98 N 552, iз змiнами (далi - Iнструкцiя)".

     2. У главi 2:

     2.1. Пункт 2.3 викласти в такiй редакцiї:

     "2.3. Постiйне представництво нерезидента в Українi, яке має свiдоцтво, видане центральним органом виконавчої влади з питань економiчної полiтики, протягом 10 днiв вiд дати реєстрацiї, зазначеної у такому свiдоцтвi, замiсть документiв, визначених пунктами 2.1 та 2.2 цього Положення, подає до органу державної податкової служби для реєстрацiї як платника податку на прибуток такi документи:

     заяву про реєстрацiю постiйного представництва нерезидента як платника податку на прибуток за формою, що додається (додаток 1);

     копiю свiдоцтва про реєстрацiю представництва;

     копiю довiдки з Єдиного державного реєстру пiдприємств та органiзацiй України (далi - ЄДРПОУ)".

     2.2. У пунктi 2.8:

     2.2.1. Слово "Реєстр" замiнити словами "реєстр постiйних представництв (далi - Реєстр)".

     2.2.2. Додати абзац другий такого змiсту:

     "Якщо постiйне представництво нерезидента в Українi як вiдокремлений пiдроздiл iноземної юридичної особи в Українi включене до ЄДРПОУ, Реєстрацiйним номером такого постiйного представництва є iдентифiкацiйний код ЄДРПОУ".

     2.3. Пункт 2.10 викласти в такiй редакцiї:

     "2.10. Постiйне представництво нерезидента в Українi, яке на дату реєстрацiї як платника податку на прибуток не було включене до ЄДРПОУ, пiсля такої реєстрацiї включається до ЄДРПОУ згiдно з Положенням про Єдиний державний реєстр пiдприємств та органiзацiй України, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22.01.96 N 118 (у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22.06.2005 N 499)".

     2.4. Додати пункт 2.11 такого змiсту:

     "2.11. У результатi взаємодiї iнформацiйних систем органiв державної податкової служби та органiв державної статистики органи державної податкової служби отримують вiдомостi про включення до ЄДРПОУ постiйних представництв нерезидентiв в Українi.

     Якщо внаслiдок звiрки даних Реєстру та даних ЄДРПОУ органом державної податкової служби встановлено факт включення постiйного представництва нерезидента до ЄДРПОУ, яке на дату реєстрацiї як платника податку на прибуток не було включене до ЄДРПОУ, або постiйним представництвом нерезидента подана до органу державної податкової служби довiдка з ЄДРПОУ, у Реєстрi проводиться замiна Реєстрацiйного номера на iдентифiкацiйний код ЄДРПОУ, про що вноситься вiдповiдний запис до Реєстру. Надалi такий платник податкiв iдентифiкується та облiковується в органах державної податкової служби за iдентифiкацiйним кодом ЄДРПОУ".

     3. У пунктi 4.1 глави 4 слова "постiйних представництв (далi - Реєстр)" виключити.

     4. У главi 5:

     4.1. У пунктi 5.1 глави 5 друге речення викласти в такiй редакцiї: "До такої заяви додається довiдка з ЄДРПОУ".

     4.2. Додати пункти 5.2-5.4 такого змiсту:

     "5.2. У разi змiни мiсцезнаходження (iз змiною адмiнiстративного району) постiйного представництва нерезидента в Українi зняття такого платника податкiв з облiку в органi державної податкової служби за попереднiм мiсцезнаходженням та взяття його на облiк в органi державної податкової служби за новим мiсцезнаходженням проводиться у загальному порядку, визначеному Iнструкцiєю. При цьому процедури зняття з облiку, узяття на облiк постiйного представництва нерезидента в Українi розпочинаються та проводяться органами державної податкової служби при надходженнi вiд такого платника податкiв до органу державної податкової служби за новим мiсцезнаходженням документiв згiдно iз пунктом 5.1 цього Положення.

     5.3. У разi отримання додаткової заяви про реєстрацiю постiйного представництва нерезидента як платника податку на прибуток з позначкою "змiни" або "доповнення" орган державної податкової служби за мiсцезнаходженням постiйного представництва нерезидента в Українi у десятиденний термiн пiсля отримання такої заяви вносить змiни до Реєстру, а також видає нове свiдоцтво про реєстрацiю постiйного представництва нерезидента в Українi як платника податку на прибуток в обмiн на свiдоцтво, яке було видане ранiше, якщо виникли змiни в даних постiйного представництва нерезидента, що вказуються у такому свiдоцтвi.

     5.4. Данi Реєстру можуть бути оновленi (доповненi, змiненi) органами державної податкової служби на пiдставi даних ЄДРПОУ або iнформацiї центрального органу виконавчої влади з питань економiчної полiтики".

     5. Доповнити главу 6 пунктом 6.3 такого змiсту:

     "6.3. Пiсля виключення з Реєстру постiйного представництва нерезидента орган державної податкової служби видає довiдку про зняття з облiку платника податкiв за формою, установленою Iнструкцiєю, яку постiйне представництво нерезидента подає до вiдповiдного органу державної статистики для виключення з ЄДРПОУ".

Начальник Управлiння реєстрацiї та облiку платникiв податкiв Н.Г.Калєнiченко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.