ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 17.04.2006 р. N 4446/5/22-1016


Про застосування простих векселiв при ввезеннi в Україну товарiв з метою ремонту

     Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист Державної митної служби України вiд 03.04.2006 р. N 11/4-15/3524 щодо можливостi видачi простого неавальованого векселя при ввезеннi рухомого майна з метою ремонту та повiдомляє наступне.

     Згiдно з пунктом 11.5 статтi 11 Закону України "Про податок на додану вартiсть" платники податку при iмпортi товарiв на митну територiю України, за умови оформлення митної декларацiї (за винятком тимчасової чи неповної, перiодичної чи попередньої декларацiї), можуть за власним бажанням надавати органам митного контролю податковий вексель на суму податкового зобов'язання зi строком погашення на тридцятий календарний день з дня його поставки органу митного контролю.

     Податковий вексель пiдлягає обов'язковому пiдтвердженню комерцiйними банками шляхом авалю.

     Кабiнет Мiнiстрiв України має право визначити бiльш довгi строки погашення податкового векселя для окремих видiв дiяльностi, якi мають сезонний характер або здiйснюються з використанням довгострокових договорiв.

     Вiдповiдно до пункту 1 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.11.2004 р. N 1524 "Про порядок випуску, обiгу i погашення простих векселiв при ввезеннi (пересиланнi) на митну територiю України товарiв з метою ремонту" встановлено, що платники податку на додану вартiсть при ввезеннi (пересиланнi) вiдповiдно до режиму переробки на митнiй територiї України товарiв з метою ремонту, у тому числi гарантiйного, можуть за своїм рiшенням надавати митним органам простi векселi на суму ввiзного мита та податку на додану вартiсть iз строком погашення, що дорiвнює строку ремонту цих товарiв, але не бiльш як 360 днiв, за умови вивезення вiдремонтованих товарiв за межi митної територiї України.

     Випуск, обiг та погашення зазначених векселiв здiйснюється у порядку, визначеному Законом України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" (далi - Закон).

     Згiдно з частиною 2 статтi 2 зазначеного Закону при ввезеннi давальницької сировини iноземного замовника сплата ввiзного мита, податкiв та зборiв (крiм митних зборiв) провадиться українським виконавцем шляхом видачi органу державної податкової служби за мiсцезнаходженням виконавця простого авальованого векселя iз строком платежу, що дорiвнює строку здiйснення операцiї з давальницькою сировиною, але не бiльш як 90 календарних днiв з моменту оформлення вантажної митної декларацiї.

     Пунктом 11.43 статтi 11 Закону України "Про податок на додану вартiсть" встановлено, що сплата податку на додану вартiсть при ввезеннi рухомого майна для здiйснення операцiй з ремонту у митному режимi переробки, а також з метою модернiзацiї провадиться шляхом видачi простого векселя у випадку та порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Враховуючи зазначене та оскiльки пунктом 11.43 Закону передбачена лише можливiсть видачi векселя у рахунок сплати податку на додану вартiсть при ввезеннi рухомого майна для здiйснення операцiй з ремонту у митному режимi переробки, а також з метою модернiзацiї, а порядок такої видачi i погашення встановлено Кабiнетом Мiнiстрiв України та передбачає авалювання векселiв комерцiйними банками, тому, на думку Державної податкової адмiнiстрацiї України, при ввезеннi товарiв з метою ремонту, якi пiдпадають пiд визначення рухомого майна, сплата податку на додану вартiсть повинна провадитись шляхом видачi простого авальованого векселя.

Заступник Голови Б. Горбанський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.