ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

22.08.2006 р. N 11/2-10/9294-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць, Департаменту iнформацiйних технологiй та митної статистики


     В доповнення до листа Держмитслужби вiд 11.03.2006 N 11/2-10/2524-ЕП повiдомляємо.

     У разi якщо сформована не за мiсцезнаходженням експортера партiя вiдходiв та брухту чорних металiв при вивезеннi за межi митної територiї України без перевантаження засобами водного транспорту навантажується на судно в рiчковому порту не в пунктi пропуску через державний кордон, митному органу в зонi дiяльностi якого здiйснюється навантаження зазначеного товару необхiдно враховувати наступне.

     Вiдповiдно до пiдпункту 1.3.2 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771 (далi - Положення), митницею вiдправлення є будь-який митний орган України, з якого для всiєї кiлькостi товарiв та iнших предметiв або їх частини починається перемiщення.

     Згiдно з пунктом 1.9 Положення, контроль за доставкою товарiв у митницi призначення здiйснює митниця вiдправлення цих товарiв.

     Вiдповiдно до абзацу другого пiдпункту 1.6.1 Положення, негабаритнi вантажi та товари, що перемiщуються пристосованими (спецiально не обладнаними) транспортними засобами, можуть перевозитися без накладення митного забезпечення у виглядi пломбування транспортних засобiв, в яких перемiщуються такi товари. У таких випадках митнi органи у товаросупровiдних документах роблять детальний опис таких товарiв та наносять на самi товари або на їх упаковку маркування або iншi iдентифiкацiйнi знаки з метою виключення можливостi пiдмiни цих товарiв iншими або аналогiчними.

     Статтею 64 Митного кодексу України встановлено, що iдентифiкацiя товарiв здiйснюється шляхом накладення митних забезпечень: одноразових номерних запiрно-пломбувальних пристроїв, печаток, голографiчних мiток, нанесення цифрового, лiтерного чи iншого маркування, iдентифiкацiйних знакiв, проставлення штампiв, взяття проб i зразкiв, складання опису товарiв i транспортних засобiв, креслень, масштабних зображень, виготовлення фотографiй, iлюстрацiй, використання товаросупровiдної документацiї тощо.

     Враховуючи вищевикладене, митний орган в зонi дiяльностi якого вiдбувається навантаження на судно брухту та вiдходiв чорних металiв має забезпечити контроль за доставкою зазначеного товару шляхом застосування внутрiшнього транзитного документу.

     При цьому посадовими особами митницi вiдправлення вчиняються дiї, передбаченi Iнструкцiєю про органiзацiю митного контролю та митного оформлення суден i товарiв, що перемiщуються ними, затвердженою наказом Держмитслужби України вiд 17.09.04 N 678, зокрема пунктами 3.2.2 - 3.2.7 Iнструкцiї, складається акт митного огляду з обов'язковим зазначенням фактичної кiлькостi навантаженого товару. На зворотнiй сторонi четвертого аркушу перiодичної митної декларацiї (далi - ПМД) вчиняється запис про фактичну кiлькiсть навантаженого товару, що завiряється штампом "Пiд митним контролем". Четвертий основний аркуш ПМД, один екземпляр акту митного огляду разом з iншими товаросупровiдними документами доставляються у пункт пропуску через державний кордон митницi призначення.

     Дiї митних органiв стосовно здiйснення митного контролю та оформлення зазначеного товару в пунктах пропуску на державному кордонi визначенi абзацами шостим i сьомим листа Держмитслужби вiд 11.03.2006 N 11/2-10/2524-ЕП.

Перший заступник Голови Служби Р.А.Черкасський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.