ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Закону України "Про наукову i науково-технiчну дiяльнiсть"

     Верховна Рада України постановляє:

     1. Внести до Закону України "Про наукову i науково-технiчну дiяльнiсть" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1999 р., N 2-3, ст. 20; 2004 р., N 14, ст. 198, N 17-18, ст. 250; 2005 р., N 2, ст. 26; 2006 р., N 1, ст. 18, NN 9-11, ст. 96) такi змiни:

     1) частину другу статтi 23 викласти в такiй редакцiї:

     "Заробiтна плата наукових працiвникiв складається з посадових окладiв (ставок), премiй, доплати за науковi ступенi, вченi звання, надбавки за стаж наукової (науково-педагогiчної) роботи та iнших надбавок, доплат та винагород за наукову (науково-педагогiчну) дiяльнiсть, передбачених законодавством";

     2) статтю 24 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 24. Пенсiйне забезпечення та соцiальний захист наукового працiвника

     Держава встановлює для наукових (науково-педагогiчних) працiвникiв, якi мають необхiдний стаж наукової роботи, пенсiї на рiвнi, що забезпечує престижнiсть наукової працi та стимулює систематичне оновлення наукових кадрiв.

     Пенсiя науковому (науково-педагогiчному) працiвнику призначається при досягненнi пенсiйного вiку:

     чоловiкам - за наявностi стажу роботи не менше 25 рокiв, у тому числi стажу наукової роботи не менше 20 рокiв;

     жiнкам - за наявностi стажу роботи не менше 20 рокiв, у тому числi стажу наукової роботи не менше 15 рокiв.

     Пенсiї науковим (науково-педагогiчним) працiвникам призначаються в розмiрi 80 вiдсоткiв вiд сум заробiтної плати наукового (науково-педагогiчного) працiвника, яка визначається вiдповiдно до статтi 23 цього Закону та частини другої статтi 40 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсiйне страхування" та на яку вiдповiдно до законодавства нараховується збiр на обов'язкове державне пенсiйне страхування (внески).

     За кожний повний рiк роботи понад стаж наукової роботи, визначений частиною другою цiєї статтi, пенсiя збiльшується на один вiдсоток заробiтної плати, але не може бути бiльше 90 вiдсоткiв середньомiсячної заробiтної плати.

     Для обчислення пенсiї враховується заробiтна плата наукового працiвника за основним мiсцем роботи за будь-якi 60 календарних мiсяцiв наукового стажу пiдряд до 1 липня 2000 року незалежно вiд перерв та за весь перiод наукового стажу починаючи з 1 липня 2000 року.

     За вибором особи, яка звернулася за пенсiєю, з перiоду, за який враховується заробiтна плата для обчислення пенсiї, виключається перiод до 60 календарних мiсяцiв пiдряд за умови, що зазначений перiод становить не бiльше нiж 10 вiдсоткiв тривалостi наукового стажу.

     У всiх випадках перiод, за який враховується заробiтна плата, з урахуванням виключення, передбаченого цим Законом, не може бути меншим нiж 60 календарних мiсяцiв.

     Перелiк посад наукових (науково-педагогiчних) працiвникiв пiдприємств, установ, органiзацiй, вищих навчальних закладiв III-IV рiвнiв акредитацiї, перебування на яких дає право на призначення пенсiї та виплату грошової допомоги у разi виходу на пенсiю вiдповiдно до цiєї статтi, затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України з урахуванням положень статей 221, 222 цього Закону.

     Рiзниця мiж сумою пенсiї, призначеної за цим Законом, та сумою пенсiї, обчисленої вiдповiдно до iнших законодавчих актiв, на яку має право науковий працiвник, фiнансується:

     для наукових (науково-педагогiчних) працiвникiв державних бюджетних наукових установ, органiзацiй та вищих навчальних закладiв III-IV рiвнiв акредитацiї - за рахунок коштiв державного бюджету;

     для наукових (науково-педагогiчних) працiвникiв iнших державних пiдприємств, установ, органiзацiй та вищих навчальних закладiв III-IV рiвнiв акредитацiї - за рахунок коштiв цих пiдприємств, установ, органiзацiй та закладiв, а також коштiв державного бюджету в порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв України. При цьому за рахунок коштiв державного бюджету науковим (науково-педагогiчним) працiвникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 вiдсоткiв рiзницi пенсiї, призначеної за цим Законом;

     для наукових (науково-педагогiчних) працiвникiв недержавних наукових установ, органiзацiй та вищих навчальних закладiв III-IV рiвнiв акредитацiї - за рахунок коштiв цих установ, органiзацiй та закладiв.

     Середня заробiтна плата працiвникiв, зайнятих у галузях економiки України, у тому числi в сiльському господарствi, визначається спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi статистики.

     При цьому заробiток для обчислення пенсiї в усiх випадках не може перевищувати граничну суму заробiтку (доходу), з якої справляється збiр на обов'язкове державне пенсiйне страхування.

     Пенсiї, призначенi за цим Законом, iндексуються вiдповiдно до законодавства про iндексацiю грошових доходiв населення.

     У разi коли величина середньої заробiтної плати в Українi за даними спецiально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у галузi статистики за минулий рiк зросла, то з 1 березня кожного року розмiр пенсiї пiдвищується у порядку, встановленому частиною другою статтi 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсiйне страхування".

     При визначеннi середньомiсячного заробiтку наукових (науково-педагогiчних) працiвникiв недержавних наукових установ, органiзацiй та вищих навчальних закладiв III-IV рiвнiв акредитацiї для обчислення пенсiї враховується заробiтна плата, яку вони отримували пiд час перебування на посадах, зазначених у Перелiку посад наукових (науково-педагогiчних) працiвникiв пiдприємств, установ, органiзацiй, вищих навчальних закладiв III-IV рiвнiв акредитацiї, перебування на яких дає право на призначення пенсiї та виплату грошової допомоги у разi виходу на пенсiю вiдповiдно до цiєї статтi, затвердженому Кабiнетом Мiнiстрiв України, розмiр якої не перевищував:

     для керiвникiв, заступникiв керiвникiв недержавних наукових установ, органiзацiй - максимального розмiру посадового окладу (ставки) керiвника, заступника керiвника науково-дослiдної установи Нацiональної академiї наук України з урахуванням доплати за науковий ступiнь та надбавки за стаж наукової роботи згiдно iз законодавством, обчислених iз зазначеного максимального розмiру посадового окладу (ставки), а для керiвникiв, заступникiв керiвникiв недержавних вищих навчальних закладiв III-IV рiвнiв акредитацiї - максимального розмiру посадового окладу (ставки) ректора, проректора вiдповiдного державного вищого навчального закладу III-IV рiвнiв акредитацiї з урахуванням доплати за науковий ступiнь та надбавки за стаж наукової роботи згiдно iз законодавством, обчислених iз зазначеного максимального розмiру посадового окладу (ставки);

     для iнших наукових працiвникiв недержавних наукових установ, органiзацiй, закладiв - максимального розмiру посадового окладу (ставки) старшого наукового спiвробiтника науково-дослiдної установи Нацiональної академiї наук України з урахуванням доплати за науковий ступiнь та надбавки за стаж наукової роботи згiдно iз законодавством, обчислених iз зазначеного максимального розмiру посадового окладу (ставки), а для науково-педагогiчних працiвникiв недержавних вищих навчальних закладiв III-IV рiвнiв акредитацiї - максимального розмiру посадового окладу (ставки) аналогiчних посад вiдповiдного державного вищого навчального закладу III-IV рiвнiв акредитацiї з урахуванням доплати за науковий ступiнь та надбавки за стаж наукової роботи згiдно iз законодавством, обчислених iз зазначеного максимального розмiру посадового окладу (ставки).

     Положення цiєї статтi поширюються також на пенсiонерiв iз числа наукових працiвникiв, яким пенсiя призначена до набрання чинностi цим Законом.

     Пенсiя науковим (науково-педагогiчним) працiвникам вiдповiдно до цього Закону призначається з дня звернення за призначенням пенсiї та за умов звiльнення з посади наукового (науково-педагогiчного) працiвника, за винятком осiб, якi працюють за строковим трудовим договором (контрактом), що укладений пiсля досягнення пенсiйного вiку.

     Пенсiонерам, якi пiсля призначення пенсiї вiдповiдно до цього Закону працювали за строковим трудовим договором (контрактом) на посадах наукових (науково-педагогiчних) працiвникiв не менш як два роки, проводиться перерахунок пенсiї з урахуванням стажу наукової роботи пiсля призначення пенсiї. Перерахунок пенсiї здiйснюється iз заробiтної плати наукового (науково-педагогiчного) працiвника, з якої була обчислена пенсiя, або iз заробiтної плати, визначеної у порядку, передбаченому частинами третьою - сьомою цiєї статтi.

     Право на призначення пенсiї вiдповiдно до цього Закону поширюється також i на осiб, якi на момент звернення за призначенням пенсiї працюють на будь-яких посадах на пiдприємствах, в установах, органiзацiях усiх форм власностi та мають стаж наукової роботи, передбачений частиною другою цiєї статтi.

     При виходi на пенсiю з посади наукового (науково-педагогiчного) працiвника вiдповiдно до цього Закону науковому (науково-педагогiчному) працiвнику видається грошова допомога в розмiрi шести мiсячних посадових окладiв (ставок) з урахуванням надбавок i доплат за наявностi стажу роботи на посадах, зазначених у Перелiку посад наукових (науково-педагогiчних) працiвникiв пiдприємств, установ, органiзацiй, вищих навчальних закладiв III-IV рiвнiв акредитацiї, перебування на яких дає право на призначення пенсiї та виплату грошової допомоги у разi виходу на пенсiю вiдповiдно до цiєї статтi, затвердженому Кабiнетом Мiнiстрiв України, не менше:

     для чоловiкiв - 12,5 року;

     для жiнок - 10 рокiв.

     Пенсiя по iнвалiдностi внаслiдок трудового калiцтва чи професiйного захворювання, а також унаслiдок калiцтва чи захворювання у зв'язку з Чорнобильською катастрофою науковому (науково-педагогiчному) працiвнику призначається в таких розмiрах:

     iнвалiдам I групи - 80 вiдсоткiв заробiтної плати наукового (науково-педагогiчного) працiвника;

     iнвалiдам II групи - 60 вiдсоткiв заробiтної плати наукового (науково-педагогiчного) працiвника;

     iнвалiдам III групи - 40 вiдсоткiв заробiтної плати наукового (науково-педагогiчного) працiвника.

     Науковим (науково-педагогiчним) працiвникам, якi стали iнвалiдами I, II, III груп, призначається пенсiя по iнвалiдностi в розмiрi пенсiї наукового (науково-педагогiчного) працiвника незалежно вiд вiку та за наявностi стажу згiдно з частиною другою цiєї статтi.

     Пенсiя в разi втрати годувальника призначається непрацездатним членам сiм'ї померлого наукового (науково-педагогiчного) працiвника (годувальника), якi були на його утриманнi (при цьому дiтям пенсiя призначається незалежно вiд того, чи були вони на утриманнi годувальника), у розмiрi:

     80 вiдсоткiв пенсiї наукового (науково-педагогiчного) працiвника - на трьох i бiльше непрацездатних членiв сiм'ї;

     60 вiдсоткiв - на двох непрацездатних членiв сiм'ї;

     40 вiдсоткiв - на одного непрацездатного члена сiм'ї.

     До непрацездатних членiв сiм'ї померлого наукового (науково-педагогiчного) працiвника належать особи, зазначенi в статтi 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсiйне страхування".

     Право на призначення пенсiї вiдповiдно до цього Закону поширюється на всiх осiб, якi вийшли на пенсiю до набрання чинностi цим Законом та мають стаж наукової роботи, передбачений частиною другою цiєї статтi. Призначення пенсiй таким працiвникам здiйснюється вiдповiдно до частин третьої - сьомої цiєї статтi з дня звернення за призначенням пенсiї та за умови звiльнення з посади наукового (науково-педагогiчного) працiвника, за винятком осiб, якi працюють за строковим трудовим договором (контрактом), що укладений пiсля досягнення пенсiйного вiку.

     Право на призначення пенсiї вiдповiдно до цього Закону поширюється також на непрацездатних членiв сiм'ї наукового (науково-педагогiчного) працiвника, який помер до набрання чинностi цим Законом. Пенсiя встановлюється в розмiрах, передбачених частиною двадцять другою цiєї статтi.

     Для осiб, якi працюють на посадах, що згiдно iз законодавством належать до посад державного службовця, попереднiй стаж наукової роботи, набутий у державних установах, органiзацiях, закладах, зараховується до стажу державної служби незалежно вiд наявностi перерв у роботi, а для осiб, якi працювали (працюють) на посадах наукових (науково-педагогiчних) працiвникiв, попереднiй стаж державної служби зараховується до стажу наукової роботи незалежно вiд наявностi перерв у роботi.

     Пенсiя науковому (науково-педагогiчному) працiвнику виплачується в повному розмiрi незалежно вiд його доходiв, одержуваних пiсля виходу на пенсiю.

     Науковим працiвникам, якi зробили вагомий внесок у розвиток науки, можуть встановлюватися державнi стипендiї, а для пiдтримки наукової молодi - стипендiї для молодих учених вiдповiдно до законодавства.

     Науковим працiвникам, якi мають науковий ступiнь кандидата або доктора наук, для забезпечення умов для наукової дiяльностi надається в установленому законодавством порядку додаткова жила площа у виглядi кiмнати (кабiнету) або в розмiрi до 20 кв. метрiв. Зазначена додаткова жила площа оплачується в одинарному розмiрi.

     Окремим категорiям наукових (науково-педагогiчних) працiвникiв (за перелiком, затвердженим спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi освiти i науки, президiями Нацiональної та галузевих академiй наук) науковими органiзацiями та установами можуть надаватися службовi жилi примiщення.

     Дiя цiєї статтi поширюється на наукових (науково-педагогiчних) працiвникiв наукових установ та органiзацiй недержавної форми власностi, якi пройшли державну атестацiю згiдно iз цим Законом, недержавних вищих навчальних закладiв III-IV рiвнiв акредитацiї, що дiють вiдповiдно до Закону України "Про вищу освiту", мiжнародних наукових органiзацiй, вiдкритих на територiї України вiдповiдно до мiжнародних договорiв, установчi документи яких затверджено Кабiнетом Мiнiстрiв України, а також на наукових (науково-педагогiчних) працiвникiв наукових установ i вищих навчальних закладiв III-IV рiвнiв акредитацiї, що належали партiйним та громадським органiзацiям колишнiх Української РСР, iнших республiк СРСР та СРСР".

     2. Цей Закон набирає чинностi з 1 сiчня 2007 року

Президент України В.ЮЩЕНКО

м. Київ
22 вересня 2006 року
N 190-V

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.