МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ
ГОЛОВНА ДЕРЖАВНА IНСПЕКЦIЯ З КАРАНТИНУ РОСЛИН УКРАЇНИ

23.05.05 N 812-03-9

 

Державна митна служба України


Про здiйснення попереднього документального контролю у пунктах пропуску через державний кордон України

     З метою практичної реалiзацiї пункту 3 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.04.2005 N 269 "Про здiйснення попереднього документального контролю товарiв у пунктах пропуску через державний кордон України", а також пунктiв 3 та 4 "Порядку здiйснення попереднього документального контролю товарiв у пунктах пропуску через державний кордон України", затвердженого цiєю постановою Кабiнету Мiнiстрiв України, надсилаємо вiдповiднi матерiали про розподiл повноважень мiж нашими вiдомствами щодо здiйснення фiтосанiтарного контролю товарiв у пунктах пропуску через державний кордон України та рекомендацiї щодо особливостей здiйснення документального контролю.

     Необхiднiсть у розподiлi таких повноважень обґрунтована наступним. Базовий перелiк товарiв, що пiдлягають фiтосанiтарному контролю, визначено у додатку 2 до Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.10.2002 N 1569.

     Поряд з цим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.05.2004 року N 672 "Про затвердження Порядку проведення iнспектування, огляду, аналiзу, обстеження та знезараження пiдкарантинних матерiалiв i об'єктiв та їх перелiку" затверджено перелiк товарiв, що пiдлягають iнспектуванню, огляду, аналiзу та обстеженню державними iнспекторами з карантину рослин. Вiдповiдно до цiєї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України, пiдкарантиннi матерiали i об'єкти ввозяться в Україну у супроводi фiтосанiтарного сертифiката країни експортера та карантинного дозволу на iмпорт i пiдлягають первинному карантинному огляду в пунктах пропуску через державний кордон державними iнспекторами з карантину рослин з вiдбором зразкiв для експертизи, а у митницях призначення - вторинному карантинному огляду i обов'язковiй фiтосанiтарнiй експертизi. У зв'язку з цим товари, що не ввiйшли до перелiку пiдкарантинних матерiалiв i об'єктiв, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.05.2004 року N 672, але визначенi у додатку 2 до Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.10.2002 року N 1569, повиннi проходити попереднiй документальний контроль вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.04.2005 року N 269.

     З огляду на вищезазначене, надаємо для керiвництва в роботi Перелiк товарiв, що пiдлягають обов'язковому фiтосанiтарному контролю в пунктах пропуску через державний кордон України в разi їх ввезення на митну територiю України.

     Окрiм цього, згiдно Мiжнародної конвенцiї про узгодження умов проведення контролю вантажiв на кордонах вiд 21.10.82 року, до якої Україна приєдналась 04.07.2002 року пiд "фiтосанiтарним контролем" визначено контроль, направлений на попередження розповсюдження i перемiщення через державнi кордони шкiдливих органiзмiв рослин i продуктiв рослинного походження.

     В статтi 4 п. 2 зазначено, що фiтосанiтарний контроль рослин i продуктiв рослинного походження можливо здiйснювати у пунктах, розмiщених в серединi країни, якщо буде доведено, що транспортнi засоби, якi використовуються такi, в яких рослини та продукти рослинного походження не можуть стати джерелом зараження при перевезеннi, а контроль транспортних засобiв та умов перевезення рослин входить до компетенцiї фiтосанiтарного контролю. Виходячи з вище наведеного вважаємо, що положення про здiйснення попереднього документального контролю можливо застосовувати тiльки до пiдкарантинних матерiалiв, якi перевозяться в герметичних транспортних засобах рефрижераторногс типу, в тому числi контейнерах.

     Поряд з цим звертаємо Вашу увагу, що:

     - при здiйсненнi попереднього документального контролю товари, якi не входять до перелiку пiдкарантинних матерiалiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.05.04 N 672, подання карантинних документiв у пунктах пропуску не потрiбно.

     - пiдставою для завершення попереднього документального контролю в пунктах пропуску пiдкарантинних матерiалiв, що перемiщуються через державний кордон у герметичних транспортних засобах рефрежираторного типу є наявнiсть фiтосанiтарного сертифiкату країни експортера та карантинного дозволу, що видається Головною державною iнспекцiєю з карантину рослин України.

     Додатки:
     Перелiк товарiв, що пiдлягають фiтосанiтарному контролю в пунктах пропуску через державний кордон України в разi їх ввезення на митну територiю України та копiя карантинного дозволу на 17 арк.

Перший заступник начальника О.I. Куць
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.