Документ скасований: Наказ Мінфіну № 1740 від 27.12.2011

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 5 березня 2007 року N 187


Про внесення змiн до наказу Держмитслужби України вiд 04.04.2005 N 238

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 березня 2007 р. за N 258/13525


     Вiдповiдно до Положення про Державну митну службу України, затвердженого Указом Президента України вiд 24.08.2000 N 1022, та з метою приведення нормативно-правових актiв Держмитслужби України у вiдповiднiсть до вимог законодавства наказую:

     1. Порядок прийняття попереднiх рiшень щодо класифiкацiї та кодування товарiв в УКТЗЕД, затверджений наказом Державної митної служби України вiд 04.04.2005 N 238 i зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 28.04.2005 за N 449/10729, викласти в редакцiї, що додається.

     2. Центральному митному управлiнню лабораторних дослiджень та експертної роботи (Рамусь I. П.) i Юридичному департаменту (Небрат Л. М.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Регiональнiй iнформацiйнiй митницi (Копосов С. А.) протягом 20 днiв з моменту державної реєстрацiї цього наказу доопрацювати дiюче програмне забезпечення для ведення реєстру попереднiх рiшень про класифiкацiю товарiв згiдно з УКТЗЕД.

     4. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 10 днiв з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Державної митної служби України Гутника А. Є.

Голова Державної митної служби України О. Б. Єгоров
ПОГОДЖЕНО:
В. о. Голови Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва К. О. Ващенко
Перший заступник Мiнiстра фiнансiв України В. А. Копилов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 4 квiтня 2005 р. N 238
(у редакцiї наказу Державної митної служби України
вiд 5 березня 2007 р. N 187)
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 березня 2007 р. за N 258/13525

Порядок
прийняття попереднiх рiшень про класифiкацiю та кодування товарiв в УКТЗЕД

1. Загальнi положення

     1.1. Цим Порядком регламентовано процедуру прийняття попереднiх рiшень про класифiкацiю та кодування товарiв згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - попереднє рiшення).

     1.2. Термiни вживаються в цьому Порядку в таких значеннях:

     Українська класифiкацiя товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД) - є товарною номенклатурою Митного тарифу України;

     класифiкацiя товарiв - визначення коду товару згiдно з УКТЗЕД, тобто вiднесення товару до визначеної десятизначної товарної пiдкатегорiї за УКТЗЕД, до якої товар належить вiдповiдно до Основних правил iнтерпретацiї класифiкацiї товарiв i вимог УКТЗЕД;

     попереднє рiшення - документ установленої форми, який оформлюється на запит заявника посадовими особами Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи (далi - Управлiння) або регiональних митниць, митниць (далi - митнi органи), перелiк яких визначає Держмитслужба України;

     заявник - суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi або вповноважена ним особа, визначений Законом України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть".

     1.3. Попереднє рiшення приймається до моменту надання митному органу товару для здiйснення митного контролю та митного оформлення.

     1.4. Попереднє рiшення приймається стосовно товарiв, якi є об'єктом зовнiшньоекономiчного договору (контракту).

     1.5. Попереднє рiшення видається тiльки заявнику.

     1.6. Попереднє рiшення дiє протягом трьох рокiв з дня його прийняття, якщо воно не втратило чиннiсть або не було вiдкликане.

     1.7. Пiсля закiнчення строку, зазначеного в пунктi 1.6 цього Порядку, попереднє рiшення втрачає чиннiсть, що не перешкоджає заявнику звернутися з новим зверненням про прийняття попереднього рiшення.

     1.8. Оригiнал попереднього рiшення та його копiя подаються до митного органу одночасно з документами для митного оформлення.

     Посадова особа митного органу пiсля звiрення копiї попереднього рiшення з оригiналом повертає оригiнал декларанту. Копiя попереднього рiшення залишається в митному органi.

     1.9. Попереднє рiшення застосовується всiма митними органами при митному оформленнi.

     Вiдсутнiсть попереднього рiшення не є пiдставою для вiдмови в митному оформленнi.

     При митному оформленнi митнi органи проводять iдентифiкацiю товару з метою встановлення вiдповiдностi його характеристик вiдомостям про товар, наведеним у попередньому рiшеннi.

     У разi встановлення факту невiдповiдностi характеристик пред'явленого до митного оформлення товару вiдомостям, наведеним у попередньому рiшеннi, митний орган iнформує про цей факт Управлiння (митний орган, який видав попереднє рiшення), пiсля чого приймає рiшення щодо митного оформлення пред'явленого товару згiдно iз законодавством.

     1.10. Управлiння (митнi органи) у межах своєї компетенцiї ведуть облiк попереднiх рiшень в електронному виглядi та формують базу даних цих рiшень. Електронна копiя попереднього рiшення протягом п'яти робочих днiв з моменту прийняття заноситься до бази даних Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Державної митної служби України.

2. Подання звернення про прийняття попереднього рiшення

     2.1. З метою одержання попереднього рiшення заявник направляє до Управлiння або митного органу письмове звернення про прийняття попереднього рiшення про класифiкацiю та кодування товару в УКТЗЕД, щодо класифiкацiї одного найменування (артикула) товару. Форму звернення наведено в додатку 1 до цього Порядку.

     2.2. До звернення в обов'язковому порядку додаються документи, що мiстять вiдомостi, необхiднi для прийняття попереднього рiшення (зовнiшньоекономiчний договiр (контракт), технiчнi умови, технологiчнi схеми виготовлення, фотографiї, креслення, дозволи й сертифiкати вповноважених державних органiв (у випадках, встановлених законодавством), специфiкацiї, каталоги та паспортнi данi про товар виробника, сертифiкати походження, дозволи, маркувальнi етикетки тощо). Документи надаються у виглядi оригiналiв або копiй, завiрених у встановленому порядку. До звернення у разi потреби додаються зразки товару.

     2.3. Звернення, що надходить вiд заявника, який є юридичною особою, повинне бути пiдписане його керiвником (заступником керiвника) iз зазначенням прiзвища, iм'я та по батьковi, завiрене печаткою та мiстити данi про її мiсцезнаходження, iдентифiкацiйний код за Єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України i контактний телефон.

     Звернення, що надходить вiд заявника, який здiйснює пiдприємницьку дiяльнiсть без створення юридичної особи або є його вповноваженою особою, повинно мiстити данi про його мiсце проживання, а також номер, серiю паспорта, ким i коли виданий, iдентифiкацiйний номер за Єдиним державним реєстром юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв (за наявностi), номер контактного телефону (за наявностi).

     2.4. Якщо наданi заявником у зверненнi вiдомостi про товар є недостатнiми для прийняття попереднього рiшення, то Управлiння (митний орган) протягом 10 днiв вiд дня реєстрацiї звернення повiдомляє заявника про необхiднiсть надання додаткової iнформацiї та/чи документiв, необхiдних для прийняття попереднього рiшення. Строк надання додаткової iнформацiї складає не бiльше 10 днiв вiд дня реєстрацiї Управлiнням або митним органом повiдомлення про необхiднiсть подання такої iнформацiї.

     2.5. У разi ненадання заявником додаткової iнформацiї, необхiдної для класифiкацiї товару, або надання неповної iнформацiї, а також у разi вiдмови заявника в наданнi додаткової iнформацiї або подання документiв, оформлених з порушенням вимог пункту 2.2 цього Порядку, Управлiння (митний орган) вiдмовляє у розглядi звернення з обґрунтуванням причин, що стали пiдставою для вiдмови в прийняттi попереднього рiшення, з поверненням проб i зразкiв товару (у разi їх наявностi).

     2.6. Попереднє рiшення не надається, якщо митним органом надавалося рiшення про визначення коду товару стосовно товару, що є об'єктом зовнiшньоекономiчного договору (контракту) заявника, i таке рiшення не змiнено чи не скасовано.

     2.7. Вiдмова в розглядi звернення не перешкоджає повторному зверненню заявника за умови усунення причин, що були пiдставою для вiдмови.

3. Прийняття попереднього рiшення

     3.1. Попереднє рiшення приймається протягом 30 днiв, зi складних питань (питань щодо однозначного встановлення коду товару згiдно з УКТЗЕД, що полягає у суперечностi наявної iнформацiї про товар та дозволяє класифiкувати його за iншим кодом УКТЗЕД) - не бiльше 60 днiв з дня реєстрацiї звернення в Управлiннi (митному органi), а у випадку, передбаченому в пунктi 2.5 цього Порядку, строк прийняття попереднього рiшення вiдраховується з дня подання заявником документiв, що мiстять вiдомостi, необхiднi для прийняття рiшення про класифiкацiю товару.

     3.2. Попереднє рiшення оформлюється на бланку, форму якого наведено в додатку 2 до цього Порядку.

     3.3. Порядок заповнення граф бланка попереднього рiшення:

     У графi 1 зазначається повна назва Управлiння (митного органу), який видав попереднє рiшення.

     У графi 2 зазначається реєстрацiйний номер попереднього рiшення.

     Реєстрацiйний номер попереднього рiшення має такий вигляд

     "ПРК - ХХХ - УУУУУУ - ZZ",

     де "ПРК" - скорочена назва попереднього рiшення;

     "ХХХ" - першi три цифри коду Управлiння (митного органу), що прийняв попереднє рiшення;

     "УУУУУУ" - порядковий номер попереднього рiшення;

     "ZZ" - останнi двi цифри поточного року.

     У графi 3 зазначаються в називному вiдмiнку реквiзити заявника (повне найменування /прiзвище, iм'я, по батьковi/, мiсцезнаходження /мiсце проживання/, код за ЄДРПОУ /номер ДРФО (за наявностi), контактний телефон).

     У графi 4 зазначається дата видачi попереднього рiшення.

     У графi 5 зазначається десятизначна товарна пiдкатегорiя за УКТЗЕД.

     У графi 6 зазначаються повна назва товару, його марка, модель, сорт, артикул, модифiкацiя, розмiри, розфасування, комплектнiсть, виробник, країна походження.

     У графi 7 зазначається детальний опис товару з наведенням усiх вiдомостей, що є визначальними для вiднесення цього товару до десятизначної товарної пiдкатегорiї за УКТЗЕД, яка наводиться у графi 6. За потреби даються посилання на додатки до попереднього рiшення, що мiстять зображення товарiв, їх параметри, окремi характеристики тощо.

     У графi 8 зазначається нормативно-правове обґрунтування прийняття попереднього рiшення.

     У графi 9 усi примiрники попереднього рiшення пiдписуються начальником Управлiння (митного органу) або його заступником та завiряються печаткою Управлiння (митного органу).

     3.4. Оригiнал попереднього рiшення видається (направляється) заявнику, копiя залишається в Управлiннi або митному органi, який його видав.

     3.5. У разi втрати оригiналу попереднього рiшення Управлiння або митний орган, який його видав, за мотивованим зверненням видає заявниковi дублiкат попереднього рiшення.

4. Втрата чинностi та вiдкликання попереднього рiшення

     4.1. Попереднє рiшення втрачає чиннiсть у разi:

     змiн у законодавствi України, що мають значення для класифiкацiї товару, на який видавалося попереднє рiшення;

     прийняття Держмитслужбою України обов'язкових для всiх митних органiв i суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi рiшень щодо класифiкацiї та кодування товарiв в УКТЗЕД.

     4.2. Попереднє рiшення вiдкликається у разi iнформування митними органами про виявленi факти невiдповiдностi характеристик товару вiдомостям, наведеним у попередньому рiшеннi, при проведеннi iдентифiкацiї товару пiд час митного оформлення.

     4.3. Рiшення Управлiння (митного органу) про вiдкликання попереднього рiшення направляється заявниковi не пiзнiше нiж через день пiсля його прийняття.

     4.4. Рiшення Управлiння (митного органу) про вiдкликання попереднього рiшення доводиться до вiдома всiх митних органiв не пiзнiше нiж через день пiсля прийняття такого рiшення.

     4.5. Прийняття Управлiнням (митним органом) рiшення про вiдкликання попереднього рiшення не перешкоджає заявнику повторно звернутися iз зверненням вiдповiдно до вимог цього Порядку.

5. Прикiнцевi положення

     Одержана в зверненнi заявника iнформацiя, що мiстить комерцiйну таємницю або iнформацiю з обмеженим доступом, без згоди заявника не пiдлягає розголосу, переданню третiм особам i державним органам за винятком випадкiв, передбачених законодавством України.

     Заявник зобов'язаний у зверненнi повiдомити про вищезазначений характер iнформацiї, що надається.

Начальник Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи I. П. Рамусь

 

Додаток 1
до Порядку прийняття попереднiх рiшень про класифiкацiю та кодування товарiв в УКТЗЕД
Форма
Начальнику Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи
(митного органу)

Звернення
про прийняття попереднього рiшення про класифiкацiю та кодування товару

     Найменування юридичної особи (прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи), мiсцезнаходження (мiсце проживання) та повна поштова адреса, код за ЄДРПОУ / номер ДРФО (за наявностi).

     Прошу надати попереднє рiшення щодо класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД нижченаведеного товару.

     Детальний опис товару: комерцiйна та фiрмова назва, характеристики товару, що визначають його основнi якiснi та кiлькiснi параметри, а саме: стандарти, технiчнi умови, сорт, марка, модель, артикул, розмiр, маркування, розфасування, комплектнiсть, функцiї, що виконує товар, упаковка (опис, вага, розмiри), виробник, країна походження та iншi вiдомостi, необхiднi для класифiкацiї у вiдповiднiй пiдкатегорiї УКТЗЕД.

     Найменування та номери документiв, що надаються для розгляду згiдно з пунктом 2.2 цього Порядку.

     
(дата) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище заявника)

 

Додаток 2
до Порядку прийняття попереднiх рiшень про класифiкацiю та кодування товарiв в УКТЗЕД
Форма

Попереднє рiшення
про класифiкацiю та кодування товару в УКТЗЕД

1. Центральне митне управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи (назва митного органу)

 

2. Реєстрацiйний номер
3. Заявник 4. Дата видачi (число, мiсяць, рiк)

 

5. Код товару згiдно з УКТЗЕД

 

6. Назва товару

 

7. Вiдомостi про товар, необхiднi для класифiкацiї

 

8. Обґрунтування видачi попереднього рiшення

 

9. Пiдпис начальника (заступника) Управлiння (митного органу)
     
(посада) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.