ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

04.04.2007р. N 11/3-15/3466-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо модулю облiку митних платежiв ПIК "Iнспектор - 2006"

     З метою вдосконалення механiзму проведення митного оформлення товарiв та iнших предметiв, Держмитслужбою розроблено та розпочато дослiдну експлуатацiю програмно-iнформацiйного комплексу (далi - ПIК) "Iнспектор-2006". Складовою частиною цього ПIК є модуль облiку митних платежiв (далi -Модуль).

     Метою розробки Модуля було налагодження автоматичного контролю та облiку митних платежiв, нарахованих за вантажними митними декларацiями.

     Для забезпечення методологiчного супроводження Модуля Держмитслужбою пiдготовлено та направлено на погодження до Мiнiстерства фiнансiв України проект наказу Держмитслужби "Про затвердження Порядку ведення митними органами оперативного облiку коштiв, що облiковуються на вiдповiдних рахунках митних органiв як передоплата (доплата) i сум митних та iнших платежiв, якi сплачуються платниками податкiв пiд час митного оформлення товарiв". Цим проектом наказу змiнено форму Картки - особового рахунку платника податкiв та передбачено форму облiку коштiв "Залишок коштiв платника податкiв на депозитному рахунку митницi" (проекти форм додаються). Iнформацiя по цим формам буде формуватись в автоматизованому режимi.

     Проектом наказу передбачено, що в першочерговому порядку будуть перераховуватися кошти, якi облiковуються на банкiвському балансовому рахунку 2603 i призначенi для сплати митних та iнших платежiв, а потiм - кошти, що розмiщенi на депозитному рахунку митного органу в УДК. Незважаючи на те, що порядок списання коштiв буде дещо змiнений, ПIК передбачає можливiсть друку журналiв облiку сум митних платежiв, якi перераховуються до держбюджету, а також сум коштiв передоплати, якi повертаються платникам податкiв у розрiзi платiжних доручень.

     З метою гармонiзацiї норм вищезазначеного проекту наказу з чинним порядком заповнення граф ВМД, Держмитслужбою розроблено та погоджується в установленому порядку наказ Держмитслужби України "Про внесення змiн до деяких наказiв Держмитслужби України", яким буде визначено новий порядок заповнення граф В та С ВМД (окремi норми цього наказу наводяться в додатку до цього листа).

     З урахуванням викладеного, найближчим часом нормативно-правовi акти Держмитслужби будуть приведенi у вiдповiднiсть до методологiчних засад та технiчних вимог ПIК "Iнспектор - 2006".

     Таким чином, тимчасово, до внесення змiн у встановленi форми:

     - картки-особового рахунку учасника ЗЕД (додаток N 1 до Положення про вiддiл митних платежiв регiональної митницi, митницi прямого пiдпорядкування, митницi, затвердженого наказом ДМСУ вiд 28.12.1999 N 864, далi - Положення),

     - журналу облiку надходжень коштiв на спецiальний рахунок митницi на пiдставi банкiвських виписок (Додаток N 2 до Порядку)

     - журналу облiку повернених суб'єктам ЗЕД митних платежiв (Додаток N 6 до Порядку),

     вiддiлами митних платежiв зазначенi форми можуть вестися в режимi дослiдної експлуатацiї в електронному виглядi в формi, наявнiй в ПIК "Iнспектор-2006".

     Додаток: на 3 арк.

Заступник Голови Служби П.В. Пашко

 

Додаток

     2. Унести такi змiни до наказу Держмитслужби України вiд 09.07.97 N 307 "Про затвердження Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї", зареєстрованого в Мiн'юстi України 24.09.97 за N 443/2247, зi змiнами (далi - наказ N 307):

     2.1. Викласти текстовий опис граф В "Подробицi розрахункiв" та С глави 2 Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом N 307, у такiй редакцiї:

     "Графа В "Подробицi розрахункiв"

     У графi основного аркуша зазначаються:

     - код виду податку або збору вiдповiдно до Класифiкатора видiв податкiв i зборiв;

     - загальна сума податкiв i зборiв за цим кодом, що включає в себе суми податкiв i зборiв за основним i кожним додатковим аркушем ВМД;

     - код за ЄДРПОУ/ДРФО платника або в разi сплати податкiв особою, на яку не вiдкрито особовий рахунок учасника ЗЕД у митницi, - реквiзити платiжного документа (номер, дата сплати).

     При використаннi вексельної форми розрахунку в графi зазначаються реквiзити векселя (номер, дата видачi /у дужках - дата погашення/), назва векселедержателя.

     Якщо податки та збори за ВМД нараховуються умовно або не сплачуються в iнших випадках, то такi вiдомостi в графу не вносяться.

     Графа С

     Уповноваженою посадовою особою митного органу, яка здiйснює контроль за справлянням податкiв i зборiв за ВМД, у графi проставляються номерний штамп "СПЛАЧЕНО", пiдпис i дата.

     Якщо податки та збори за ВМД нараховуються умовно або не сплачуються в iнших випадках, то в графi вчиняється запис "Перевiрено", проставляються номерний штамп "СПЛАЧЕНО", дата i пiдпис уповноваженої посадової особи митного органу, яка здiйснює контроль за справлянням податкiв i зборiв за ВМД.

     У разi вiдображення на зворотному боцi основних аркушiв ВМД запису про доплаченi (повернутi) суми податкiв i зборiв, що вiдбувається пiсля закiнчення процедури митного оформлення товарiв iз застосуванням ВМД, у графi вчиняється запис "Див.на зворотi", проставляються номерний штамп "СПЛАЧЕНО" i пiдпис уповноваженої посадової особи митного органу, яка здiйснює донарахування (повернення) сум податкiв i зборiв".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.