ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

06.08.07 N 664


Про затвердження Порядку закупiвлi товарiв, робiт i послуг за державнi кошти в митних органах, спецiалiзованих митних установах i органiзацiях

     У зв'язку з унесенням змiн до Закону України вiд 22.02.00 N 1490-III "Про закупiвлю товарiв, робiт i послуг за державнi кошти" (iз змiнами й доповненнями) наказую:

     1. Затвердити Порядок закупiвлi товарiв, робiт i послуг за державнi кошти в митних органах, спецiалiзованих митних установах i органiзацiях, що додається.

     2. Начальникам митних органiв, спецiалiзованих митних установ i органiзацiй:

     2.1. Привести свої нормативно-правовi акти з питань закупiвлi товарiв, робiт i послуг за державнi кошти у вiдповiднiсть до законодавства.

     2.2. До 2-го числа мiсяця, наступного за звiтним кварталом, подавати Департаменту ресурсного забезпечення капiтального будiвництва та експлуатацiї об'єктiв митної iнфраструктури звiт про проведення торгiв (тендерiв) на закупiвлю товарiв, робiт i послуг за державнi кошти з наростаючим пiдсумком за формою N 1-торги (тендери).

     3. Департаменту ресурсного забезпечення, капiтального будiвництва та експлуатацiї об'єктiв митної iнфраструктури 6 числа пiсля звiтного перiоду подавати до Мiнiстерства фiнансiв України зведений звiт про проведення торгiв (тендерiв) на закупiвлю товарiв, робiт i послуг за державнi кошти з наростаючим пiдсумком за формою N 1-торги (тендери).

     4. Уважати таким, що втратив чиннiсть, наказ Державної митної служби України вiд 19.05.04 N 366 "Про затвердження Порядку закупiвлi товарiв, робiт i послуг за державнi кошти в митних органах, спецiалiзованих митних установах i органiзацiях"

     5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Служби Шейка О.П.

Голова Служби О.Б.Єгоров

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держмитслужби України
06.08.07 N 664

ПОРЯДОК
закупiвлi товарiв, робiт i послуг за державнi кошти в митних органах, спецiалiзованих митних установах i органiзацiях

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до Закону України вiд 22.02.00 N 1490-III "Про закупiвлю товарiв, робiт i послуг за державнi кошти", зi змiнами й доповненнями (далi - Закон), з метою створення конкурентного середовища у сферi державних закупiвель при закупiвлi товарiв, робiт i послуг за державнi кошти для потреб митних органiв, спецiалiзованих митних установ i органiзацiй, а також запобiгання проявам корупцiї у цiй сферi, забезпечення прозоростi процедур закупiвель товарiв, робiт i послуг за державнi кошти та досягнення оптимального й рацiонального їх використання.

     1.2. Цей Порядок регулює механiзм здiйснення закупiвель товарiв, робiт i послуг для потреб Держмитслужби України, а саме:

     товарiв, у тому числi форменого одягу, транспортних засобiв, спецiальної та комп'ютерної технiки, технiчних засобiв митного контролю, житла для працiвникiв митних органiв, спецiалiзованих митних установ i органiзацiй i їх сiмей;

     послуг, у тому числi на побутове обслуговування, проведення поточного ремонту службових примiщень, забезпечення транспортом (крiм залiзничного), на здiйснення наукових дослiджень, експериментiв, розробок i створення науково-технiчної продукцiї згiдно з Багатогалузевою науково-технiчною програмою розвитку Державної митної служби України;

     робiт, у тому числi з проектування, будiвництва (реконструкцiї) та капiтального ремонту об'єктiв митної iнфраструктури.

     1.3. Цей Порядок застосовується до всiх закупiвель товарiв, робiт i послуг, якi здiйснюються за рахунок державних коштiв, за умови, що вартiсть закупiвлi товару (товарiв), послуги (послуг) становить або перевищує 20 тисяч гривень, а для робiт - 50 тисяч гривень.

     1.4. Процедури закупiвлi, передбаченi цим Порядком, не застосовуються у випадках, якщо предметом закупiвлi є:

     централiзоване водопостачання та водовiдведення;

     централiзоване постачання теплової енергiї;

     поштовi послуги, а також поштовi марки та маркованi конверти;

     телекомунiкацiйнi послуги, у тому числi щодо трансляцiї радiо- та телесигналiв (за винятком послуг мобiльного зв'язку та Iнтернет-послуг);

     користування залiзничними колiями;

     товари, роботи чи послуги, якi у зв'язку з їх спецiальним призначенням становлять державну таємницю;

     електрична енергiя, її передача та розподiл;

     послуги з авiаперевезення офiцiйних державних делегацiй;

     послуги з продовження строку оренди засобiв зв'язку.

     1.5. Якщо предметом закупiвлi є продукцiя харчової промисловостi, лiкарськi засоби та вироби медичного призначення, пальне, послуги з органiзацiї гарячого харчування, транспортнi послуги, послуги з ремонту, то Держмитслужба, iншi митнi органи й спецiалiзованi митнi установи та органiзацiї на перiод проведення процедури закупiвлi мають право для поточних потреб здiйснити закупiвлю необхiдного предмета закупiвлi без застосування процедур закупiвлi, передбачених цим Порядком, на суму коштiв, яка не перевищує 10 вiдсоткiв загальної очiкуваної вартостi предмета закупiвлi, про що протягом трьох робочих днiв повiдомляє Антимонопольний комiтет України, Мiжвiдомчу комiсiю з питань державних закупiвель (далi - Комiсiя) та Тендерну палату України.

     Положення, передбаченi абзацом першим цього пункту, не застосовуються при проведеннi Держмитслужбою, митними органами й спецiалiзованими митними установами та органiзацiями наступної процедури закупiвлi щодо такого самого предмета закупiвлi.

2. Стадiї державних закупiвель та їх планування

     2.1. Стадiями державних закупiвель є:

     1) затвердження кошторису;

     2) затвердження рiчного плану державних закупiвель;

     3) обрання i проведення процедур закупiвель на пiдставi затвердженого кошторису та рiчного плану державних закупiвель;

     4) визначення переможця процедури закупiвлi;

     5) укладання договорiв про закупiвлю;

     6) складання звiту про результати здiйснення процедури закупiвлi;

     7) виконання договорiв про закупiвлю;

     8) контроль за виконанням договорiв про закупiвлю.

     2.2. Рiчний план закупiвель затверджується у мiсячний строк пiсля затвердження кошторису й оприлюднюється шляхом розмiщення в однiй iнформацiйнiй системi в мережi Iнтернет протягом 15 календарних днiв з дати його затвердження, змiни до нього надсилаються Антимонопольному комiтету України у випадку та в порядку, що визначенi цим органом, та оприлюднюються шляхом розмiщення в iнформацiйнiй системi в мережi Iнтернет протягом 15 календарних днiв з дати їх затвердження.

3. Порядок органiзацiї та проведення процедур закупiвлi товарiв, робiт i послуг

     3.1. Органiзацiя та проведення процедур закупiвель товарiв, робiт i послуг за рахунок державних коштiв у централiзованому порядку та для потреб центрального апарату здiйснюються Тендерним комiтетом Державної митної служби України.

     3.2. При закупiвлi товарiв, робiт i послуг за рахунок державних коштiв для потреб окремого митного органу, спецiалiзованої митної установи або органiзацiї органiзацiя та проведення процедур закупiвлi здiйснюються Тендерним комiтетом вiдповiдного митного органу, спецiалiзованої митної установи або органiзацiї.

     3.3. Закупiвля товарiв, робiт i послуг може здiйснюватися шляхом проведення таких процедур:

     вiдкритих торгiв iз зменшенням цiни;

     торгiв з обмеженою участю;

     двоступеневих торгiв;

     запиту цiнових пропозицiй (котирувань);

     закупiвлi в одного учасника;

     редукцiону.

     3.4. Керiвник митного органу (спецiалiзованої митної установи або органiзацiї), на який положенням про цей орган (установу) покладено функцiї здiйснення закупiвлi (у тому числi в централiзованому порядку) товарiв, робiт i послуг для потреб митних органiв, спецiалiзованих митних установ i органiзацiй, подає на погодження до Фiнансово-економiчного управлiння Держмитслужби України (служби фiнансiв, бухгалтерського облiку та звiтностi iншого митного органу, спецiалiзованої митної установи або органiзацiї) у строк, що не перевищує 10 календарних днiв з дня затвердження кошторису витрат, пропозицiї до проекту рiчного плану закупiвель вiдповiдно до затвердженого кошторису у частинi вiдповiдностi кошторисним призначенням i Рiчний план дiяльностi Тендерного комiтету з органiзацiї та проведення процедур державних закупiвель.

     3.5. Вибiр процедури закупiвлi, строки її проведення та визначення вiдповiдального за проведення закупiвлi, розглядаються на засiданнi Тендерного комiтету, що вiдображається у Рiчному планi закупiвель товарiв, робiт i послуг за державнi кошти, який затверджується головою Тендерного комiтету.

     3.6. Вiдповiдальний за проведення торгiв забезпечує:

     розроблення тендерної документацiї та узгодження її членами Тендерного комiтету Держмитслужби України (iншого митного органу, спецiалiзованої митної установи або органiзацiї), розгляд на засiданнi Тендерного комiтету та затвердження головою Тендерного комiтету;

     розроблення листа-запрошення на участь у торгах за процедурою запиту цiнових пропозицiй (котирувань) та узгодження цього листа членами Тендерного комiтету;

     розмiщення оголошення про заплановану закупiвлю чи про проведення попередньої квалiфiкацiї учасникiв у спецiалiзованому друкованому засобi масової iнформацiї iз загальнодержавною сферою розповсюдження, що публiкує iнформацiю виключно з питань державних закупiвель, в iнформацiйному бюлетенi, що видає Тендерна палата України, а також в iнформацiйних системах у мережi Iнтернет. Розсилання запрошень учасникам щодо участi в процедурi торгiв (тендера) з обмеженою участю, запиту цiнових пропозицiй (котирувань) та закупiвлi в одного учасника, а також iнформування учасникiв процедур закупiвель про їх результати.

     Оголошення про заплановану закупiвлю чи про проведення попередньої квалiфiкацiї учасникiв додатково розмiщуються у вiдповiдних мiжнародних виданнях або в iнформацiйних системах у мережi Iнтернет англiйською мовою у разi, якщо очiкувана вартiсть предмета закупiвлi перевищує суму, еквiвалентну: для товарiв - 200 тисячам євро; для послуг - 300 тисячам євро; для робiт - 4 мiльйонам євро.

     Курс євро фiксується згiдно з офiцiйним курсом Нацiонального банку України, установленим на день вiдправлення для публiкацiї оголошення про проведення торгiв або на день вiдправлення запрошень до участi у торгах - у разi застосування торгiв з обмеженою участю;

     надання (надiслання) учаснику торгiв тендерної документацiї протягом трьох робочих днiв за його офiцiйним запитом;

     у разi надання (надiслання) тендерної документацiї учаснику торгiв на оплатнiй основi - таке надання (надiслання) здiйснюється протягом трьох робочих днiв з моменту її оплати учасником;

     надiслання учасникам тендерної документацiї одночасно iз запрошенням до участi у торгах (при проведеннi торгiв з обмеженою участю);

     надання роз'яснень учасникам процедур закупiвель щодо змiсту тендерної документацiї у разi отримання вiд останнiх вiдповiдних запитiв за пiдписом Голови Тендерного комiтету Держмитслужби України;

     органiзацiю приймання, зберiгання та подання Тендерному комiтету тендерних пропозицiй учасникiв процедур закупiвель для органiзацiї проведення процедури розкриття цих пропозицiй;

     пiдготовку листа-звернення на адресу Комiсiї та необхiдної документацiї щодо погодження застосування процедури закупiвлi в одного учасника у разi, якщо очiкувана вартiсть закупiвлi для товарiв та послуг перевищує 30 тисяч гривень та 300 тисяч гривень для робiт, а також листа-звернення до Комiсiї для отримання висновку щодо процедури торгiв з обмеженою участю для закупiвлi товарiв, робiт i послуг, очiкувана вартiсть яких перевищує 500 тисяч гривень, крiм випадку, коли процедура торгiв з обмеженою участю застосовується пiсля проведення попередньої квалiфiкацiї учасникiв;

     оформлення Протоколу про розкриття тендерних пропозицiй при здiйсненнi процедур закупiвель товарiв, робiт i послуг за державнi кошти, Протоколу проведення процедури попередньої квалiфiкацiї учасникiв процедур державних закупiвель, матерiалiв для розгляду, порiвняння та оцiнки тендерних пропозицiй (у довiльнiй формi або у виглядi таблиць) Тендерним комiтетом;

     оформлення Звiту про результати здiйснення процедури закупiвлi та оприлюднення його (крiм iнформацiї, що мiстить державну таємницю) протягом 10 календарних днiв з дати його затвердження в iнформацiйнiй системi в мережi Iнтернет;

     на запит (вимогу) Комiсiї надання iнформацiї, завiрених належним чином копiй вiдповiдних документiв i матерiалiв щодо дiяльностi Тендерного комiтету Держмитслужби України, здiйснених Держмитслужбою України закупiвель, стану виконання договорiв про закупiвлю на будь-якiй стадiї виконання, за винятком тих, що мiстять таємницю, яка охороняється законом;

     надання Тендернiй палатi України в паперовому або електронному виглядi тендерної (квалiфiкацiйної) документацiї, протоколу розкриття тендерних (квалiфiкацiйних, цiнових) пропозицiй, протоколу оцiнки та звiту про результати здiйснення процедури закупiвлi протягом трьох робочих днiв з дати їх затвердження;

     на запит Тендерної палати України надання iнформацiї, завiрених належним чином копiй документiв i матерiалiв щодо дiяльностi Тендерного комiтету Держмитслужби України, здiйснених Держмитслужбою України закупiвель, стану виконання договорiв про закупiвлю на будь-якiй стадiї виконання, за винятком тих, якi мiстять таємницю, яка охороняється законом.

     Протягом п'яти календарних днiв з дня акцепту вiдповiдальний за проведення торгiв Держмитслужби України (iншого митного органу, спецiалiзованої митної установи або органiзацiї) надсилає переможцю торгiв повiдомлення про акцепт тендерної пропозицiї, строк дiї якої незакiнчений, а також надсилає всiм учасникам процедур вiдкритих торгiв iз зменшенням цiни, двоступеневих торгiв i торгiв з обмеженою участю письмове повiдомлення про результати торгiв (у тому числi через iнформацiйнi системи в мережi Iнтернет) iз зазначенням назви та мiсцезнаходження учасника-переможця, тендерна пропозицiя якого визнана найкращою за результатами оцiнки.

     3.7. Вимоги тендерної документацiї повиннi бути однаковими для всiх учасникiв процедури закупiвлi, однозначними в трактуваннi та мiстити всю потрiбну iнформацiю. Обсяг i склад тендерної документацiї, порядок її розроблення визначаються залежно вiд особливостей предмета закупiвлi.

     3.8. При проведеннi редукцiону, який здiйснюється у два етапи, на першому етапi всi учасники подають попереднi тендернi пропозицiї без зазначення цiни. Тендерна документацiя при цьому передбачає лише пропозицiї щодо технiчних, якiсних та iнших характеристик предмета закупiвлi, а також умови поставки та квалiфiкацiйнi вимоги.

     На другому етапi учасники, попереднi тендернi пропозицiї яких не було вiдхилено на першому етапi, надають остаточнi тендернi пропозицiї iз зазначенням цiни.

     Пiд час розкриття тендерних пропозицiй на другому етапi представники учасникiв можуть зменшувати цiну тендерної пропозицiї на крок редукцiону. Початковою цiною для редукцiону вважається мiнiмальна цiна тендерної пропозицiї. Якщо пiсля трикратного оголошення початкової або наступної цiни жоден з учасникiв не запропонував нової цiни, редукцiон припиняється i переможцем визначається учасник, який був названий останнiм та запропонував найнижчу цiну.

     3.9. При проведеннi вiдкритих торгiв iз зменшенням цiни, двоступеневих торгiв i торгiв з обмеженою участю переможець торгiв визначається iз числа учасникiв, тендернi пропозицiї яких не були вiдхиленi, на основi критерiїв i методики оцiнки тендерних пропозицiй, зазначених у тендернiй документацiї.

     Тендерний комiтет Держмитслужби України (iншого митного органу, спецiалiзованої митної установи або органiзацiї) акцептує тендерну пропозицiю, що визнана найкращою за результатами оцiнки.

     3.10. При проведеннi процедури запиту цiнових пропозицiй (котирувань) переможцем визначається той учасник, який подав пропозицiю, що вiдповiдає вимогам, викладеним у запитi (листi-запрошеннi для участi в процедурi закупiвлi) Держмитслужби України (iншого митного органу, спецiалiзованої митної установи або органiзацiї), та має найнижчу цiну.

     3.11. Рiшення Тендерного комiтету Держмитслужби України (iнших митних органiв, спецiалiзованих митних установ або органiзацiй) приймається на закритих засiданнях у присутностi не менш як двох третин його складу вiдкритим голосуванням простою бiльшiстю голосiв та оформлюється протоколом.

Директор Юридичного департаменту Л.М.Небрат
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.