КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 19 вересня 2007 р. N 1154


Про внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 серпня 2002 р. N 1183

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Внести до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 серпня 2002 р. N 1183 "Про заходи щодо реалiзацiї Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 34, ст. 1592) такi змiни:

     абзац четвертий пункту 1 постанови викласти у такiй редакцiї:

     "Порядок сплати зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на сорти рослин";

     Порядок сплати збору за дiї, пов'язанi з набуттям, здiйсненням та захистом прав на сорти рослин, затверджений зазначеною постановою, викласти у редакцiї, що додається.

Прем'єр-мiнiстр України В. ЯНУКОВИЧ

Iнд. 22

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 19 серпня 2002 р. N 1183
(у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 19 вересня 2007 р. N 1154)

ПОРЯДОК
сплати зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на сорти рослин

     1. Цей Порядок визначає механiзм сплати зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на сорти рослин (далi - збори).

     2. Термiни, що використовуються у цьому Порядку, вживаються у значеннi, наведеному в Законi України "Про охорону прав на сорти рослин".

     3. У разi коли вiд iменi Уряду України укладено договiр про сплату зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на сорти рослин, яким визначено iнший порядок сплати зборiв, застосовуються положення такого договору.

     4. Збори сплачуються до державного бюджету.

     Розмiри зборiв установлюються в нацiональнiй валютi згiдно з додатком.

     Фiзичнi особи, що постiйно проживають за межами України та юридичнi особи, що розташованi за межами України (нерезиденти), можуть сплачувати збори у нацiональнiй валютi, в євро чи доларах США за офiцiйним курсом Нацiонального банку на дату сплати збору.

     До суми збору не включається вартiсть послуг, пов'язаних з його сплатою.

     5. Сплата зборiв здiйснюється через банкiвськi установи.

     Кошти вiд зборiв, що сплачуються в нацiональнiй валютi, зараховуються на рахунки з облiку власних надходжень Держсортслужби або визначених нею закладiв експертизи державної системи охорони прав на сорти рослин (далi - заклади експертизи), вiдкритi в органах Державного казначейства за бюджетною програмою, за якою здiйснюється фiнансове забезпечення дiяльностi закладiв експертизи в системi охорони прав на сорти рослин.

     Кошти вiд зборiв, що сплачуються в євро чи доларах США, зараховуються на валютний рахунок Держсортслужби, вiдкритий в установi банку. Гривневий еквiвалент валютних надходжень зараховується протягом трьох робочих днiв на рахунок з облiку власних надходжень Держсортслужби, вiдкритий в Державному казначействi.

     Вiдомостi про реквiзити рахункiв Держсортслужби та визначених нею закладiв експертизи, вiдкритих для зарахування коштiв вiд зборiв, оприлюднює Держсортслужба в офiцiйному бюлетенi "Охорона прав на сорти рослин".

     6. Держсортслужба або заклад експертизи ведуть облiк документiв про сплату зборiв та здiйснюють контроль за сплатою вiдповiдно до вимог цього Порядку.

     7. Документом про сплату збору є копiя платiжного доручення з вiдмiткою установи банку або вiдповiдна квитанцiя. У документi про сплату збору зазначаються iм'я (найменування) платника збору, вид збору, сума сплаченого збору, а також номер заявки (у разi наявностi) або номер патенту чи свiдоцтва про державну реєстрацiю сорту рослин, назва країни платника збору - нерезидента. У разi коли збiр сплачено в євро чи доларах США, зазначається курс євро чи долара США за офiцiйним курсом Нацiонального банку на дату сплати збору.

     8. У разi сплати збору в бiльшому розмiрi кошти вiд збору за клопотанням його платника можуть бути зарахованi в рахунок збору, який платник повинен внести за вчинення iншої дiї.

     Повернення коштiв платнику збору в разi сплати збору в бiльшому розмiрi чи з порушенням вимог цього Порядку здiйснюється в установленому порядку.

     9. Документ про сплату збору за подання заявки на сорт рослин повинен надiйти до Держсортслужби разом iз заявкою.

     10. Документ про сплату збору за проведення квалiфiкацiйної експертизи заявки на сорт рослин за перший рiк повинен надiйти до закладу експертизи протягом двох мiсяцiв пiсля отримання заявником експертного висновку про позитивнi результати формальної експертизи.

     Документ про сплату такого збору за кожний наступний рiк повинен надiйти до закладу експертизи протягом двох мiсяцiв пiсля отримання звiту про результати експертизи за попереднiй рiк.

     У разi проведення дослiджень складних гiбридiв збiр сплачується окремо за експертизу кожної складової гiбриду. Загалом збiр не повинен перевищувати трикратного розмiру збору за проведення квалiфiкацiйної експертизи заявки на сорт рослин.

     11. Документ про сплату збору за експертизу на придатнiсть на поширення сорту в Українi за перший рiк повинен надiйти до закладу експертизи протягом двох мiсяцiв пiсля отримання заявником експертного висновку про позитивнi результати формальної експертизи.

     Документ про сплату такого збору за кожний наступний рiк повинен надiйти до закладу експертизи протягом двох мiсяцiв пiсля отримання звiту про результати дослiджень за попереднiй рiк.

     12. Документ про сплату збору за виникнення майнового права iнтелектуальної власностi на поширення сорту рослин повинен надiйти до закладу експертизи протягом трьох мiсяцiв вiд дати надходження до заявника повiдомлення про рiшення про державну реєстрацiю.

     13. Документ про сплату збору за видачу завiреної копiї свiдоцтва про державну реєстрацiю сорту рослин та завiреної копiї патенту на сорт рослин повинен надiйти до Держсортслужби за три днi до видачi таких копiй.

     14. Документ про сплату збору за внесення змiн до Реєстру патентiв щодо майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт рослин за iнiцiативою особи, якiй належать цi права, повинен бути поданим до Держсортслужби одночасно з клопотанням про внесення таких змiн.

     15. Документ про сплату збору за внесення змiн до Реєстру сортiв за iнiцiативою особи, якiй належать права на сорт, повинен бути поданим до Держсортслужби одночасно з клопотанням.

     16. Документ про сплату рiчного збору за перший рiк пiдтримання чинностi майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт рослин (чинностi патенту) повинен надiйти до закладу експертизи протягом останнiх чотирьох мiсяцiв року державної реєстрацiї майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт рослин або перших чотирьох мiсяцiв поточного року.

     Документ про сплату такого збору за кожний наступний рiк повинен надiйти до закладу експертизи протягом останнiх чотирьох мiсяцiв поточного календарного року.

     Збiр за пiдтримання чинностi майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт рослин (чинностi патенту) може бути сплачено протягом 12 мiсяцiв пiсля закiнчення встановленого строку. В цьому разi розмiр збору збiльшується на 50 вiдсоткiв, а документ про його сплату повинен бути надiсланий до закладу експертизи протягом зазначених 12 мiсяцiв.

     17. Документ про сплату рiчного збору за перший рiк пiдтримання чинностi майнових прав iнтелектуальної власностi на поширення сорту рослин повинен надiйти до закладу експертизи протягом останнiх чотирьох мiсяцiв року державної реєстрацiї сорту або перших чотирьох мiсяцiв поточного року.

     Документ про сплату такого збору за кожний наступний рiк повинен надiйти до закладу експертизи протягом останнiх чотирьох мiсяцiв поточного календарного року.

     Збiр за пiдтримання чинностi майнового права iнтелектуальної власностi на поширення сорту рослин може бути сплачено протягом 12 мiсяцiв пiсля закiнчення встановленого строку. В цьому разi документ про його сплату повинен бути надiсланий до закладу експертизи протягом зазначених 12 мiсяцiв.

     18. Документ про сплату збору за подання клопотання про вчинення будь-яких дiй, пов'язаних з розглядом заявки, визначених Законом України "Про охорону прав на сорти рослин", та за поновлення строку їх вчинення повинен надiйти до закладу експертизи разом з клопотанням.

     19. З рахунку, вiдкритого для облiку власних надходжень, Держсортслужба здiйснює перерахування коштiв пiдвiдомчим установам i органiзацiям. Перерахування здiйснюється на пiдставi платiжних доручень Держсортслужби виходячи з фактичних надходжень коштiв та однiєї групи власних надходжень за вiдповiдною бюджетною програмою.

     20. Держсортслужба подає щокварталу Мiнагрополiтики звiт про надходження i використання коштiв, що надiйшли вiд сплати зборiв, за формою, затвердженою Державним казначейством.

     21. Мiнагрополiтики подає Мiнфiну щокварталу до 20 числа мiсяця, що настає за звiтним кварталом, та щороку до 10 лютого року, що настає за звiтним, звiт про надходження i використання коштiв, що надiйшли вiд сплати зборiв, за формою, затвердженою Державним казначейством.

 

Додаток
до Порядку

РОЗМIРИ
зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на сорти рослин

Види зборiв Розмiр зборiв, гривень
1. За подання заявки на сорт рослин 1300
2. За проведення квалiфiкацiйної експертизи заявки на сорт рослин (за перший i кожний наступний рiк):  
визначення вiдповiдностi сорту критерiям вiдмiнностi, однорiдностi та стабiльностi в експертних закладах Держсортслужби 1900
визначення вiдповiдностi сорту критерiям вiдмiнностi, однорiдностi та стабiльностi безпосередньо у заявника 210
експертиза на придатнiсть на поширення сорту 4070
3. За виникнення майнового права iнтелектуальної власностi на поширення сорту 500
4. За видачу завiреної копiї свiдоцтва про державну реєстрацiю сорту рослин 200
5. За видачу завiреної копiї патенту на сорт рослин 500
6. За внесення змiн до Реєстру патентiв щодо майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт за iнiцiативою особи, якiй належать такi права 600
7. За внесення змiн до Реєстру сортiв за iнiцiативою особи, якiй належать права на сорт 600
8. За пiдтримання чинностi майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт рослин (чинностi патенту):  
за перший рiк 400
за другий рiк 450
за третiй рiк 550
за четвертий рiк 650
за п'ятий рiк 800
за шостий рiк 950
за сьомий рiк 1100
за восьмий рiк 1300
за дев'ятий рiк 1600
за десятий i кожний наступний рiк 1900
9. За пiдтримання чинностi виключного права володiльця патенту в разi подання до Держсортслужби заяви про готовнiсть надати дозвiл будь-якiй особi на використання сорту (вiдкриту лiцензiю) та її офiцiйну публiкацiю:  
за перший рiк 200
за другий рiк 225
за третiй рiк 275
за четвертий рiк 325
за п'ятий рiк 400
за шостий рiк 475
за сьомий рiк 550
за восьмий рiк 650
за дев'ятий рiк 800
за десятий i кожний наступний рiк 950
10. За пiдтримання чинностi майнових прав iнтелектуальної власностi на поширення сорту рослин:  
за перший - п'ятий рiк 350
за шостий - десятий рiк 900
за одинадцятий - п'ятнадцятий рiк 2000
за шiстнадцятий i кожний подальший рiк 2500
11. За подання клопотання про вчинення будь-яких дiй, пов'язаних з розглядом заявки, визначених Законом України "Про охорону прав на сорти рослин" (частина третя статей 16 i 22, частина п'ята статтi 25, частина восьма статтi 26, частини п'ята i дев'ята статтi 28, частина друга статтi 30, частина четверта статтi 35, частина шоста статтi 40) 500
12. За поновлення строку вчинення будь-яких дiй, пов'язаних з розглядом заявки, визначених Законом України "Про охорону прав на сорти рослин" (частина восьма статтi 26, частина шоста статтi 27, частина п'ята статтi 28, частина друга статтi 30) 1000
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.