КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 19 серпня 2002 р. N 1183


Про заходи щодо реалiзацiї Закону України "Про охорону прав на сорти рослин"

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 29 сiчня 2003 року N 121,
вiд 26 квiтня 2007 року N 673,
вiд 19 вересня 2007 року N 1154,
вiд 9 квiтня 2008 року N 331,
вiд 10 серпня 2011 року N 853,
вiд 14 вересня 2011 року N 957,
вiд 13 грудня 2017 року N 998,
вiд 6 листопада 2019 року N 916

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Положення про представникiв з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин;

     Умови дотримання законних iнтересiв власника сорту рослин у разi обмеження його виключного права;

     Порядок сплати зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на сорти рослин;

(абзац четвертий пункту 1 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.09.2007р. N 1154, змiни, внесенi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.09.2007р. N 1154, зупинено до 16 травня 2008 року - дня вступу України до Свiтової органiзацiї торгiвлi, у зв'язку iз зупиненням дiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.09.2007р. N 1154, згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.04.2008р. N 331)

     перелiк родiв i видiв рослин, на сорти яких поширюється право власника сорту у перiод до 2006 року.

     2. Установити, що винагорода автору за створення сорту визначається в розмiрi не менше нiж 5 вiдсоткiв загальної суми коштiв, отриманих роботодавцем (власником сорту) за використання сорту (на час використання сорту), а щодо сортiв деревних i чагарникових рослин та винограду - не менше нiж 8 вiдсоткiв.

     Якщо авторiв сорту декiлька, винагорода розподiляється мiж ними вiдповiдно до укладеної мiж ними угоди.

     Виплата винагороди автору (авторам) сортiв рослин бюджетними установами здiйснюється у межах коштiв, отриманих ними за використання сорту, вiд власних надходжень за реалiзацiю посадкового матерiалу цього сорту.

     3. Уповноважити Державну ветеринарну та фiтосанiтарну службу видавати примусовi лiцензiї на використання сортiв згiдно iз статтею 43 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин".

(абзац перший пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 853)

     Мiнiстерству аграрної полiтики подати у тримiсячний термiн Кабiнетовi Мiнiстрiв України проект Порядку видачi примусової лiцензiї на використання сортiв рослин та реєстрацiї лiцензiйних договорiв.

     4. Доповнити пункт 1 Положення про представникiв у справах iнтелектуальної власностi (патентних повiрених), затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 серпня 1997 р. N 938 (Офiцiйний вiсник України, 1997 р., число 35, с. 95), абзацом такого змiсту:

     "Це Положення не поширюється на представникiв з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин, якi провадять свою дiяльнiсть вiдповiдно до Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" та Положення, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 серпня 2002 р. N 1183".

     5. Визнати такими, що втратили чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з додатком.

Прем'єр-мiнiстр України А. КIНАХ

Iнд. 22

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 19 серпня 2002 р. N 1183

ПОЛОЖЕННЯ
про представникiв з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин

(У текстi Положення слово "Держсортслужба" в усiх вiдмiнках замiнено словом "Держветфiтослужба" у вiдповiдному вiдмiнку згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10 серпня 2011 року N 853)

Загальна частина

     1. Це Положення визначає правовий статус представникiв з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин, якi виступають вiд iменi селекцiонерiв (авторiв сортiв), заявникiв (осiб, якi подали заявку на сорт рослин) та власникiв сортiв (далi - представник) у вiдносинах, що регулюються Законом України "Про охорону прав на сорти рослин".

     2. Представник надає фiзичним i юридичним особам (далi - особи, якi вiн представляє) допомогу та послуги, пов'язанi з охороною прав на сорти рослин, представляє iнтереси зазначених осiб в органах виконавчої влади, судах, банках, а також у вiдносинах з iншими фiзичними i юридичними особами.

     3. Представником може бути особа, яка постiйно проживає в Українi, має повну вищу освiту, а також не менш як п'ятирiчний досвiд роботи у сферi охорони прав на сорти рослин, пройшла атестацiю i одержала свiдоцтво представника з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин.

     Абзац другий пункту 3 виключено

(абзац другий пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.09.2011р. N 957, виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.12.2017 року N 998)

     4. Не можуть бути представниками працiвники державної системи охорони прав на сорти рослин.

     5. Держветфiтослужба веде Реєстр представникiв з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин. Представнику, внесеному до Реєстру представникiв з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин, присвоюється реєстрацiйний номер.

     6. Держветфiтослужба забезпечує публiкацiю вiдомостей Реєстру представникiв з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин в офiцiйному виданнi Держветфiтослужби. Вiдомостi щодо представника, який працює за наймом, зобов'язана подавати особа, яка уклала з ним трудовий договiр.

     7. Представник має особисту печатку iз зазначенням свого прiзвища та реєстрацiйного номера, а також розрахунковий та iншi рахунки в установах банкiв на територiї України.

     8. Представник дiє за дорученням особи, яку вiн представляє. Доручення засвiдчується договором або довiренiстю.

     Повноваження представника можуть бути засвiдченi також шляхом зазначення його прiзвища та реєстрацiйного номера в заявцi на видачу охоронного документа на сорт рослин, якщо вона пiдписана заявником.

     9. Держветфiтослужба не несе вiдповiдальностi за дiї представника з надання допомоги та послуг, пов'язаних з охороною прав на сорти рослин.

Права представника

     10. Представник є незалежним пiд час виконання професiйних обов'язкiв i керується у своїй дiяльностi законодавством та цим Положенням.

     11. Представник має право згiдно iз законодавством за дорученням особи, яку вiн представляє, вчиняти всi необхiднi дiї у вiдносинах з органами виконавчої влади, а також судами, банками, iншими фiзичними i юридичними особами, зокрема:

     пiдписувати заяви, клопотання, описи тощо;

     подавати та отримувати матерiали, що стосуються охоронних документiв на сорти рослин;

     здiйснювати платiжнi операцiї;

     вносити змiни до матерiалiв заявки на сорти рослин;

     вiдкликати заявки на видачу охоронних документiв на сорти рослин;

     вносити доповнення, заперечення до заявки на сорти рослин, подавати скарги;

     вживати заходiв для пiдтримання чинностi патенту на сорти рослин;

     проводити науковi дослiдження, у тому числi патентнi;

     представляти iнтереси власникiв прав на сорти рослин в органах виконавчої влади, судах тощо.

     12. Представник має право визначати порядок ознайомлення з iнформацiєю, яка є предметом його професiйних, дiлових та iнших iнтересiв, включаючи належнiсть її до категорiї конфiденцiйної, та встановлювати для неї систему захисту, якщо iнше не обумовлено законодавством та дорученням особи, яку вiн представляє.

     13. Представник має право за погодженням з особою, яку вiн представляє, передавати свої повноваження iншому представнику, якщо iнше не передбачено дорученням, з повiдомленням про це Держветфiтослужби.

     14. Представник має право займатися своєю дiяльнiстю iндивiдуально або разом з iншими представниками, створювати патентнi агентства, фiрми, бюро, контори тощо з правами юридичної особи, а також працювати за наймом.

Обов'язки представника

     15. Представник зобов'язаний сумлiнно виконувати свої обов'язки i дотримуватися вимог законодавства, захищати iнтереси особи, яку вiн представляє.

     16. Представник зобов'язаний зберiгати в таємницi вiдомостi, отриманi ним пiд час виконання своїх професiйних обов'язкiв, зокрема стосовно сутi порушених особою, яку вiн представляє, питань, консультацiй, порад, роз'яснень тощо.

     17. Представник зобов'язаний вiдмовитися вiд надання своїх послуг або припинити їх надання, якщо вони можуть бути використанi у справi, з питань якої вiн уже представляв або консультував iншу особу з протилежних iнтересiв i спiр не був розв'язаний.

Набуття та припинення права на зайняття дiяльнiстю представника у справах сортiв рослин

     18. Атестацiю та реєстрацiю представникiв здiйснює Держветфiтослужба. Для проведення цiєї роботи утворюються атестацiйна та апеляцiйна комiсiї.

     Атестацiйна комiсiя затверджує порядок проведення квалiфiкацiйних екзаменiв, екзаменацiйнi завдання, призначає екзаменаторiв, приймає рiшення про допуск осiб, якi мають намiр займатися дiяльнiстю представникiв у справах сортiв рослин (далi - кандидати у представники), до екзаменiв та проведення їх атестацiї.

     Апеляцiйна комiсiя розглядає скарги кандидатiв у представники на рiшення атестацiйної комiсiї, здiйснює контроль за дотриманням представниками вимог законодавства та цього Положення.

     Абзац четвертий пункту 18 виключено

(абзац четвертий пункту 18 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.09.2011р. N 957, виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.12.2017 року N 998)

     19. Атестацiйна та апеляцiйна комiсiї дiють вiдповiдно до положень, якi затверджуються головою Держветфiтослужби. Органiзацiйне забезпечення дiяльностi цих комiсiй покладається на Держветфiтослужбу.

     20. За проведення атестацiї кандидатiв у представники вноситься плата, розмiр якої визначається Держветфiтослужбою.

     21. Кандидат у представники подає до Держветфiтослужби заяву про проведення атестацiї, складену за зразком згiдно з додатком 1, копiю диплома про вищу освiту, витяг з трудової книжки, iнформацiю про особливостi, обсяг та ефективнiсть роботи у сферi охорони прав на сорти рослин, довiдку про внесення плати за атестацiю, а також iншi документи (за бажанням кандидата), що свiдчать про рiвень його професiйних знань.

     22. Особи, якi успiшно склали екзамени, атестуються як представники. Рiшення атестацiйної комiсiї затверджує голова Держветфiтослужби.

     Данi про представника вносяться до Реєстру представникiв з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин. Представнику з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин видається свiдоцтво за зразком згiдно з додатком 2.

     23. Особа, яка не склала квалiфiкацiйних екзаменiв, має право на складання їх повторно через рiк.

     24. Рiшення атестацiйної комiсiї про вiдмову в атестацiї може бути оскаржене в мiсячний термiн до апеляцiйної комiсiї Держветфiтослужби. Апеляцiйна комiсiя приймає вiдповiдне рiшення в мiсячний термiн з дати отримання скарги.

     Рiшення апеляцiйної комiсiї може бути оскаржене головi Держветфiтослужби, висновок якого є остаточним.

     25. Особа, атестована як представник, подає до Держветфiтослужби заяву про внесення її до Реєстру представникiв з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин та про видачу свiдоцтва представника з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин за зразком згiдно з додатком 3.

     Зазначена заява повинна бути подана не пiзнiше нiж за рiк з дати прийняття рiшення атестацiйною комiсiєю. Якщо заяву не подано у цей термiн, заiнтересована особа повинна пройти атестацiю повторно.

     26. За реєстрацiю та видачу свiдоцтва представника з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин сплачується збiр, розмiр якого визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     27. Право на зайняття дiяльнiстю представника виникає з дати внесення даних до Реєстру представникiв з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин.

     Порядок ведення Реєстру представникiв з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин визначається положенням, яке затверджується головою Держветфiтослужби.

     28. За порушення вимог законодавства у сферi охорони прав на сорти рослин i цього Положення рiшенням Держветфiтослужби до представника можуть бути застосованi такi заходи, як попередження, тимчасове (на перiод до одного року) припинення дiї або анулювання свiдоцтва представника з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин.

     29. Свiдоцтво представника з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин може бути анульоване у разi:

     надходження до Держветфiтослужби вiдомостей про надання представником недостовiрної iнформацiї про себе;

     подання клопотання представника про анулювання свiдоцтва;

     втрати представником громадянства України;

     виїзду представника на постiйне мiсце проживання за межi України;

     обмеження судом дiєздатностi або визнання представника недiєздатним;

     допущення систематичних або грубих порушень представником вимог актiв законодавства про охорону прав на сорти рослин та цього Положення.

     Анулювання свiдоцтва тягне за собою припинення права на зайняття дiяльнiстю представника.

Громадськi об'єднання представникiв

     30. Представники можуть об'єднуватися у громадськi органiзацiї згiдно iз законодавством.

 

Додаток 1
до Положення про представникiв з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин

Зразок

Головi Державної ветеринарної та фiтосанiтарної служби
 

ЗАЯВА

Вiдповiдно до Положення про представникiв з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд ___________ 2002 р. N ___, прошу атестувати мене як представника з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин.

Про себе повiдомляю:
прiзвище, iм'я, по батьковi  
 
громадянство  
 
дата народження  
постiйне мiсце проживання  
 

освiта (назва вищого навчального закладу i рiк закiнчення)

 
 
 
 
 

Досвiд практичної роботи у сферi охорони прав на сорти рослин

 
 
 
Перiод роботи Змiст роботи (iз зазначенням пiдприємства, установи, органiзацiї та мiсця їх розташування) Документи, що пiдтверджують стаж роботи
початок закiнчення
       
       
       
       
       
       
       
       
Знання iноземних мов  
 
 
Мiсце роботи, посада  
 
Адреса, телефон, телекс, факс  
 
 
 
Вiдомостi про паспорт  
 
(серiя, номер, коли i ким виданий)
 
 

До заяви додаю:
1) копiю диплома про вищу освiту на ___ арк.
2) витяг з трудової книжки на __ арк.
3) iнформацiю про особливостi, обсяг та ефективнiсть моєї роботи у сферi охорони прав на сорти рослин на ___ арк.
4) довiдку про внесення плати за атестацiю у розмiрi ________ гривень

5)  
(iншi документи, за бажанням кандидата)
 
(пiдпис)
___ ___________ 200_ р.
(додаток 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 853)

 

Додаток 2
до Положення про представникiв з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин

Зразок


Державний Герб України

Державна ветеринарна та фiтосанiтарна служба

СВIДОЦТВО
представника з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин
 
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
внесений(а) до Реєстру представникiв з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин

"___" ____________ 200_ р. за N _______
Голова Державної ветеринарної та фiтосанiтарної служби    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
     МП
___ ____________ 200_ р.
(додаток 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 853)

 

Додаток 3
до Положення про представникiв з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин

Зразок

Головi Державної ветеринарної та фiтосанiтарної служби
 

ЗАЯВА

На пiдставi рiшення атестацiйної комiсiї Держветфiтослужби вiд "___" ____________ 200_ р. N ______ прошу зареєструвати мене як представника з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин та видати свiдоцтво представника з питань iнтелектуальної власностi на сорти рослин.

Про себе повiдомляю:
прiзвище, iм'я, по батьковi  
 
громадянство  
дата народження  
постiйне мiсце проживання  
Адреса, телефон, телекс, факс  
 
 
 
 

Мова (мови), якою(ими) буду вести листування з iноземними заявниками

 
Мiсце роботи, посада  
 
 
 
 

До заяви додаю:
1) копiю рiшення атестацiйної комiсiї Держветфiтослужби
2) документ про сплату збору за реєстрацiю та видачу свiдоцтва у розмiрi _________ гривень

___ ___________ 200_ р.  
(пiдпис)
 
(iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 853)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 19 серпня 2002 р. N 1183

УМОВИ
дотримання законних iнтересiв власника сорту рослин у разi обмеження його виключного права

     1. Цi умови поширюються на власникiв господарств (уповноваженi ним органи), що розмножують у своєму господарствi для власних потреб зiбраний матерiал, отриманий ними у своєму господарствi вирощуванням сорту рослин, що охороняється, за умови його належностi до ботанiчних родiв i видiв, зазначених у частинi другiй статтi 47 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" (далi - власник господарства).

     2. Власник господарства може:

     розмножувати зiбраний матерiал сорту для власних потреб без порушення законних iнтересiв власника сорту на земельнiй дiлянцi, розмiр якої не обмежується;

     доводити зiбраний матерiал сорту до посiвних кондицiй для власного користування або через надання послуг.

     3. Власник господарства, який розмножує сорт рослин, що охороняється, на площi, яка не перевищує площу, необхiдну для виробництва 92 тонн зернових, не сплачує винагороди власниковi сорту. Розрахунок цiєї площi проводиться виходячи з перерахунку усередненого валового збору з 1 гектара насiння пшеницi м'якої озимої в регiонi, в якому розташоване господарство, за 5 попереднiх рокiв.

     Iншi власники господарств, якi розмножують сорт, що охороняється, для власних потреб на площi, що перевищує площу, визначену абзацом першим цього пункту, сплачують власнику сорту, за взаємною угодою, винагороду, нижчу вiд тiєї, що сплачується згiдно з лiцензiйною угодою за розмноження того ж сорту в тому ж регiонi.

     4. Контроль за дотриманням цих Умов здiйснює Держветфiтослужба.

(пункт 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 853)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 19 серпня 2002 р. N 1183
(у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 19 вересня 2007 р. N 1154)

ПОРЯДОК
сплати зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на сорти рослин

(У текстi Порядку слова "Держсортслужба" i "Державне казначейство" в усiх вiдмiнках замiнено вiдповiдно словами "заклад експертизи" i "Казначейство" у вiдповiдному вiдмiнку згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10 серпня 2011 року N 853)

     1. Цей Порядок визначає механiзм сплати зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на сорти рослин (далi - збори).

     2. Термiни, що використовуються у цьому Порядку, вживаються у значеннi, наведеному в Законi України "Про охорону прав на сорти рослин".

     3. У разi коли вiд iменi Уряду України укладено договiр про сплату зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на сорти рослин, яким визначено iнший порядок сплати зборiв, застосовуються положення такого договору.

     4. Збори сплачуються до державного бюджету.

     Розмiри зборiв установлюються в нацiональнiй валютi згiдно з додатком.

     Фiзичнi особи, що постiйно проживають за межами України та юридичнi особи, що розташованi за межами України (нерезиденти), можуть сплачувати збори у нацiональнiй валютi, в євро чи доларах США за офiцiйним курсом Нацiонального банку на дату сплати збору.

     До суми збору не включається вартiсть послуг, пов'язаних з його сплатою.

     41. У разi коли заявником (заявниками) чи володiльцем патенту або власником майнового права iнтелектуальної власностi на поширення сорту є неприбуткова установа та органiзацiя, що фiнансується з державного бюджету, кожен збiр за дiї, пов'язанi з охороною прав на сорти рослин, сплачується в обсязi 10 вiдсоткiв встановленого розмiру, за винятком зборiв за пiдтримання чинностi майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт рослин (чинностi патенту) та за пiдтримання чинностi майнових прав iнтелектуальної власностi на поширення сорту рослин, що сплачуються в обсязi 5 вiдсоткiв встановленого розмiру.

(Порядок доповнено пунктом 41 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.04.2008р. N 331)

     5. Сплата зборiв здiйснюється через банкiвськi установи.

     Кошти вiд зборiв, що сплачуються в нацiональнiй валютi, зараховуються на рахунок з облiку власних надходжень уповноваженого закладу експертизи державної системи охорони прав на сорти рослин (далi - заклад експертизи), вiдкритий в органах Державної казначейської служби за бюджетною програмою, за якою здiйснюється фiнансове забезпечення дiяльностi закладiв експертизи в системi охорони прав на сорти рослин.

(абзац другий пункту 5 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 853)

     Кошти вiд зборiв, що сплачуються в євро чи доларах США, зараховуються на валютний рахунок закладу експертизи, вiдкритий в установi банку. Гривневий еквiвалент валютних надходжень зараховується протягом трьох робочих днiв на рахунок з облiку власних надходжень закладу експертизи, вiдкритий в Казначействi.

(абзац третiй пункту 5 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 853)

     Вiдомостi про реквiзити рахунка закладу експертизи, вiдкритого для зарахування коштiв вiд зборiв, оприлюднює Держветфiтослужба в офiцiйному бюлетенi "Охорона прав на сорти рослин".

(абзац  четвертий пункту 5 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 853)

     6. Заклад експертизи веде облiк документiв про сплату зборiв та здiйснює контроль за сплатою вiдповiдно до вимог цього Порядку.

(пункт 6 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 853)

     7. Документом про сплату збору є копiя платiжного доручення з вiдмiткою установи банку або вiдповiдна квитанцiя. У документi про сплату збору зазначаються iм'я (найменування) платника збору, вид збору, сума сплаченого збору, а також номер заявки (у разi наявностi) або номер патенту чи свiдоцтва про державну реєстрацiю сорту рослин, назва країни платника збору - нерезидента. У разi коли збiр сплачено в євро чи доларах США, зазначається курс євро чи долара США за офiцiйним курсом Нацiонального банку на дату сплати збору.

     8. У разi сплати збору в бiльшому розмiрi кошти вiд збору за клопотанням його платника можуть бути зарахованi в рахунок збору, який платник повинен внести за вчинення iншої дiї.

     Повернення коштiв платнику збору в разi сплати збору в бiльшому розмiрi чи з порушенням вимог цього Порядку здiйснюється в установленому порядку.

     9. Документ про сплату збору за подання заявки на сорт рослин повинен надiйти до Держветфiтослужби разом iз заявкою.

(пункт 9 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 853)

     10. Документ про сплату збору за проведення квалiфiкацiйної експертизи заявки на сорт рослин за перший рiк повинен надiйти до закладу експертизи протягом двох мiсяцiв пiсля отримання заявником експертного висновку про позитивнi результати формальної експертизи.

     Документ про сплату такого збору за кожний наступний рiк повинен надiйти до закладу експертизи протягом двох мiсяцiв пiсля отримання звiту про результати експертизи за попереднiй рiк.

     У разi проведення дослiджень складних гiбридiв збiр сплачується окремо за експертизу кожної складової гiбриду. Загалом збiр не повинен перевищувати трикратного розмiру збору за проведення квалiфiкацiйної експертизи заявки на сорт рослин.

     11. Документ про сплату збору за експертизу на придатнiсть на поширення сорту в Українi за перший рiк повинен надiйти до закладу експертизи протягом двох мiсяцiв пiсля отримання заявником експертного висновку про позитивнi результати формальної експертизи.

     Документ про сплату такого збору за кожний наступний рiк повинен надiйти до закладу експертизи протягом двох мiсяцiв пiсля отримання звiту про результати дослiджень за попереднiй рiк.

     12. Документ про сплату збору за виникнення майнового права iнтелектуальної власностi на поширення сорту рослин повинен надiйти до закладу експертизи протягом трьох мiсяцiв вiд дати надходження до заявника повiдомлення про рiшення про державну реєстрацiю.

     13. Документ про сплату збору за видачу завiреної копiї свiдоцтва про державну реєстрацiю сорту рослин та завiреної копiї патенту на сорт рослин повинен надiйти до закладу експертизи за три днi до видачi таких копiй.

     14. Документ про сплату збору за внесення змiн до Реєстру патентiв щодо майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт рослин за iнiцiативою особи, якiй належать цi права, повинен бути поданим до закладу експертизи одночасно з клопотанням про внесення таких змiн.

     15. Документ про сплату збору за внесення змiн до Реєстру сортiв за iнiцiативою особи, якiй належать права на сорт, повинен бути поданим до закладу експертизи одночасно з клопотанням.

     16. Документ про сплату рiчного збору за перший рiк пiдтримання чинностi майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт рослин (чинностi патенту) повинен надiйти до закладу експертизи протягом останнiх чотирьох мiсяцiв року державної реєстрацiї майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт рослин або перших чотирьох мiсяцiв поточного року.

     Документ про сплату такого збору за кожний наступний рiк повинен надiйти до закладу експертизи протягом останнiх чотирьох мiсяцiв поточного календарного року.

     Збiр за пiдтримання чинностi майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт рослин (чинностi патенту) може бути сплачено протягом 12 мiсяцiв пiсля закiнчення встановленого строку. В цьому разi розмiр збору збiльшується на 50 вiдсоткiв, а документ про його сплату повинен бути надiсланий до закладу експертизи протягом зазначених 12 мiсяцiв.

     17. Документ про сплату рiчного збору за перший рiк пiдтримання чинностi майнових прав iнтелектуальної власностi на поширення сорту рослин повинен надiйти до закладу експертизи протягом останнiх чотирьох мiсяцiв року державної реєстрацiї сорту або перших чотирьох мiсяцiв поточного року.

     Документ про сплату такого збору за кожний наступний рiк повинен надiйти до закладу експертизи протягом останнiх чотирьох мiсяцiв поточного календарного року.

     Збiр за пiдтримання чинностi майнового права iнтелектуальної власностi на поширення сорту рослин може бути сплачено протягом 12 мiсяцiв пiсля закiнчення встановленого строку. В цьому разi документ про його сплату повинен бути надiсланий до закладу експертизи протягом зазначених 12 мiсяцiв.

     18. Документ про сплату збору за подання клопотання про вчинення будь-яких дiй, пов'язаних з розглядом заявки, визначених Законом України "Про охорону прав на сорти рослин", та за поновлення строку їх вчинення повинен надiйти до закладу експертизи разом з клопотанням.

     19. З рахунку, вiдкритого для облiку власних надходжень, заклад експертизи здiйснює перерахування коштiв пiдвiдомчим установам i органiзацiям. Перерахування здiйснюється на пiдставi платiжних доручень закладу експертизи виходячи з фактичних надходжень коштiв та однiєї групи власних надходжень за вiдповiдною бюджетною програмою.

     20. Заклад експертизи подає щокварталу Мiнекономiки звiт про надходження i використання коштiв, що надiйшли вiд сплати зборiв, за формою, затвердженою Казначейством.

(пункт 20 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.11.2019р. N 916)

     21. Мiнекономiки подає Мiнфiну щокварталу до 20 числа мiсяця, що настає за звiтним кварталом, та щороку до 10 лютого року, що настає за звiтним, звiт про надходження i використання коштiв, що надiйшли вiд сплати зборiв, за формою, затвердженою Казначейством.

(пункт 21 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.11.2019р. N 916)

 

Додаток
до Порядку

РОЗМIРИ
зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на сорти рослин

Види зборiв Розмiр зборiв, гривень
1. За подання заявки на сорт рослин 1300
2. За проведення квалiфiкацiйної експертизи заявки на сорт рослин (за перший i кожний наступний рiк):  
визначення вiдповiдностi сорту критерiям вiдмiнностi, однорiдностi та стабiльностi в експертних закладах Держветфiтослужби 1900
визначення вiдповiдностi сорту критерiям вiдмiнностi, однорiдностi та стабiльностi безпосередньо у заявника 210
експертиза на придатнiсть на поширення сорту 4070
3. За виникнення майнового права iнтелектуальної власностi на поширення сорту 500
4. За видачу завiреної копiї свiдоцтва про державну реєстрацiю сорту рослин 200
5. За видачу завiреної копiї патенту на сорт рослин 500
6. За внесення змiн до Реєстру патентiв щодо майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт за iнiцiативою особи, якiй належать такi права 600
7. За внесення змiн до Реєстру сортiв за iнiцiативою особи, якiй належать права на сорт 600
8. За пiдтримання чинностi майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт рослин (чинностi патенту):  
за перший рiк 400
за другий рiк 450
за третiй рiк 550
за четвертий рiк 650
за п'ятий рiк 800
за шостий рiк 950
за сьомий рiк 1100
за восьмий рiк 1300
за дев'ятий рiк 1600
за десятий i кожний наступний рiк 1900
9. За пiдтримання чинностi виключного права володiльця патенту в разi подання до Держветфiтослужби заяви про готовнiсть надати дозвiл будь-якiй особi на використання сорту (вiдкриту лiцензiю) та її офiцiйну публiкацiю:  
за перший рiк 200
за другий рiк 225
за третiй рiк 275
за четвертий рiк 325
за п'ятий рiк 400
за шостий рiк 475
за сьомий рiк 550
за восьмий рiк 650
за дев'ятий рiк 800
за десятий i кожний наступний рiк 950
10. За пiдтримання чинностi майнових прав iнтелектуальної власностi на поширення сорту рослин:  
за перший - п'ятий рiк 350
за шостий - десятий рiк 900
за одинадцятий - п'ятнадцятий рiк 2000
за шiстнадцятий i кожний подальший рiк 2500
11. За подання клопотання про вчинення будь-яких дiй, пов'язаних з розглядом заявки, визначених Законом України "Про охорону прав на сорти рослин" (частина третя статей 16 i 22, частина п'ята статтi 25, частина восьма статтi 26, частини п'ята i дев'ята статтi 28, частина друга статтi 30, частина четверта статтi 35, частина шоста статтi 40) 500
12. За поновлення строку вчинення будь-яких дiй, пов'язаних з розглядом заявки, визначених Законом України "Про охорону прав на сорти рослин" (частина восьма статтi 26, частина шоста статтi 27, частина п'ята статтi 28, частина друга статтi 30) 1000
 
(додаток iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 853)
(Порядок iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.01.2003р. N 121, вiд 26.04.2007р. N 673, у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.09.2007р. N 1154, змiни, внесенi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.09.2007р. N 1154, зупинено до 16 травня 2008 року - дня вступу України до Свiтової органiзацiї торгiвлi, у зв'язку iз зупиненням дiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.09.2007р. N 1154, згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.04.2008р. N 331)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 19 серпня 2002 р. N 1183

ПЕРЕЛIК
родiв i видiв рослин, на сорти яких поширюється право власника сорту у перiод до 2006 року

Баклажан Solanum melongena L.
Буряки городнi Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. conditiva Alef.
Буряки цукровi Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. altissima Doell.
Диня Cucumis melo L.
Жито Secale cereale L.
Кавун Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai
Капуста бiлокачанна Brassica oleraceae L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC.
Капуста червонокачанна Brassica oleraceae L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L. f. rubra (L.) Thell.
Капуста цвiтна Brassica oleraceae L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis
Картопля Solanum tuberosum L.
Кукурудза Zea mays L.
Морква Daucus carota L.
Огiрок Cucumis sativus L.
Перець солодкий Capsicum spec.
Помiдор Lycopersicon esculentum Mill.
Просо Panicum miliaceum L.
Пшениця м'яка Triticum aestivum L.
Пшениця тверда Triticum durum Desf.
Рис Oryza sativa L.
Соняшник Helianthus annuus L.
Соя Glycine max. (L.) Merr.
Тритикале Triticosecale Wittmack
Ячмiнь Hordeum vulgare L. sensu lato

 

Додаток
до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 19 серпня 2002 р. N 1183

ПЕРЕЛIК
постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили чиннiсть

     1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 вересня 1993 р. N 806 "Про перелiк родiв i видiв рослин, на сорти яких видаються патенти" (ЗП України, 1994 р., N 2, ст. 47).

     2. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 жовтня 1993 р. N 884 "Про перелiк послуг Держпатенту i Державної комiсiї по випробуванню та охоронi сортiв рослин Мiнiстерства сiльського господарства i продовольства, пов'язаних iз забезпеченням прав на сорти рослин, та розмiри їх оплати" (ЗП України, 1994 р., N 3, ст. 61).

     3. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13 липня 1994 р. N 481 "Про доповнення перелiку послуг, пов'язаних iз забезпеченням прав на сорти рослин, та розмiри їх оплати, затвердженi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 жовтня 1993 р. N 884" (ЗП України, 1994 р., N 11, ст. 269).

     4. Пункт 12 змiн, що вносяться до деяких рiшень Уряду України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 червня 1996 р. N 621 (ЗП України, 1996 р., N 13, ст. 361).

     5. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 грудня 1998 р. N 2085 "Про внесення змiни до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 вересня 1993 р. N 806" (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 52, ст. 1942).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.