ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

02.10.07 N 29/1-11.1/5870-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Щодо класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД автомобiлiв-самоскидiв

     На численi запити митнiх органiв та з метою подальшого впорядкування питання класифiкацiї автомобiлiв-самоскидiв, що вiдносяться до товарної позицiї 8704 згiдно з УКТЗЕД, керуючись положенням статтi 312 Митного кодексу України повiдомляємо про наступне.

     Вiдповiдно до вимог УКТЗЕД автомобiлi-самоскиди, призначенi для використання на бездорiжжi, класифiкуються у товарнiй пiдпозицiї 8704 10.

     Автомобiлi-самоскиди, призначенi для використання на бездорiжжi з поршневим двигуном внутрiшнього згоряння iз запалюванням вiд стиснення (дизелем або напiвдизелем) з робочим об'ємом цилiндрiв двигуна понад 2500 см3 або з поршневим двигуном з iскровим запалюванням з робочим об'ємом цилiндрiв двигуна понад 2800 см3, будь-якої вантажопiдйомностi класифiкуються у товарнiй категорiї 8704 10 11 згiдно з УКТЗЕД.

     Автомобiлi-самоскиди, призначенi для використання на бездорiжжi з поршневим двигуном внутрiшнього згоряння iз запалюванням вiд стиснення (дизелем або напiвдизелем) з робочим об'ємом цилiндрiв двигуна не бiльш як 2500 см3 або з поршневим двигуном з iскровим запалюванням з робочим об'ємом цилiндрiв двигуна не бiльш як 2800 см3 будь-якої вантажопiдйомностi класифiкуються у товарнiй пiдкатегорiї 8704 10 19 00 згiдно з УКТЗЕД.

     Автомобiлi-самоскиди, призначенi для використання на бездорiжжi з двигуном, крiм поршневих двигунiв з запаленням вiд стиснення (дизелем або напiвдизелем) та крiм двигунiв з iскровим запалюванням, будь-якої вантажопiдйомностi класифiкуються у товарнiй категорiї 8704 10 90 згiдно з УКТЗЕД.

     У поясненнях до товарної пiдпозицiї 8704 10 надано визначення автомобiля-самоскида, призначеного для використання на бездорiжжi та чим вiн вiдрiзняється вiд iнших вантажних транспортних засобiв (зокрема, вантажних автомобiлiв з перекидними кузовами) (Пояснення до УКТЗЕД, т.4, стор 126). У додаткових поясненнях до товарних пiдкатегорiй (Пояснення до УКТЗЕД, т.4, стор. 127) наданi роз'яснення якi види автомобiлiв-самоскидiв iснують, особливостi їх зовнiшнього вигляду, описано їх призначення.

     Автомобiлi-самоскиди товарної пiдпозицiї 8704 10 за УКТЗЕД можна вiдрiзнити вiд iнших моторних транспортних засобiв, призначених для перевезення вантажiв з перекидним кузовом, для використання на бездорiжжi за такими основними параметрами:

     - кузов самоскида виконаний з дуже мiцного сталевого листа; передня частина кузова висунута над кабiною водiя для захисту кабiни; все дно, чи його частина, нахилене вниз i назад;

     - вiдсутня пiдвiска осей;

     - потужнi гальма;

     - обмеженi швидкiсть руху та зона дiї;

     - спецiальнi шини, використовуванi для руху по грунту;

     - завдякi мiцнiй конструкцiї спiввiдношення власної маси (без урахування маси вантажу) до корисного навантаження не перевищує 1 до 1,6 наприклад, автомобiль iз власною масою 10 тонн може перевозити не бiльш як 16 тонн вантажу.

     Приклад автомобiля-самоскида для використання на бездорiжжi товарної пiдпозицiї 8704 10 за УКТЗЕД представлено на фото 1 (додаток).

     Автомобiлi-самоскиди, якi не вiдповiдають вищезазначеним умовам, але згiдно даних заводу-виробника являють собою вантажнi автомобiлi та можуть використовуватись i на бездорiжжi, з перекидними кузовами посиленої конструкцiї класифiкуються у товарних пiдпозицiях 8704 21 - 8704 90 згiдно з УКТЗЕД, в залежностi вiд призначення, повної маси транспортного засобу, типу двигуна встановленого на транспортний засiб, робочого об'єму цилiндрiв двигуна, а також вiд того чи були вони у використаннi. Приклади таких автомобiлiв-самоскидiв представлено на фото 2, 3 (додаток).

     З метою виключення випадкiв невiрної класифiкацiї за УКТЗЕД, пропонуємо класифiкацiю автомобiлiв-самоскидiв, призначених для використання на бездорiжжi, здiйснювати з урахуванням вищезазначеного.

     Додаток: фото 1, 2, 3 на 1 арк.

Начальник Управлiння I.П. Рамусь

 

Додаток
Фото 1 Фото 2
Фото 3
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.