ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

20.12.07 N 11/1-19/12890-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


     У зв'язку з набуттям чинностi з 01.01.08 наказом Держмитслужби України вiд 07.11.07 N 933 "Про внесення змiн до наказу Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307", з метою уникнення рiзних тлумачень Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771, зокрема у частинi змiни форм бланкiв ВМД, до внесення вiдповiдних змiн у нормативно-правовi акти Держмитслужби України слiд використовувати наступний порядок:

     1. Дiя Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771, поширюється на товари, що перебувають пiд митним контролем i перемiщуються суб'єктами пiдприємницької дiяльностi мiж митницями, структурними пiдроздiлами однiєї митницi всiма видами транспорту, крiм стацiонарних транспортних засобiв (трубопроводи, лiнiї електропередачi тощо).

     2. Для здiйснення контролю за перемiщенням товарiв i транспортних засобiв, що вивозяться з митної територiї України та перемiщуються у митних режимах експорту, реекспорту, тимчасового вивезення, переробки за межами митної територiї України, в якостi документу контролю за доставкою (далi - ДКД) використовується вантажна митна декларацiя типу "експорт" (крiм перiодичної та загальної митної декларацiї) та її електронна копiя.

     У випадках, коли оформлення такої ВМД на товари та транспортнi засоби не передбачено законодавством України, контроль за їх перемiщенням не здiйснюється.

     2. Для здiйснення контролю за доставкою товарiв, що перемiщуються транзитом через митну територiю України, в якостi ДКД використовується ВМД типу транзит, книжка МДП, залiзнична накладна ЦIМ (СIМ) або УМВС (СМГС) чи ЦIМ/УМВС та їх електронна копiя.

     3. Особа, що приймає задекларованi товари до перевезення та бере зобов'язання щодо доставки цих товарiв у митницю призначення (митницю виїзду при транзитi товарiв) у визначений строк, ознайомлюється зi змiстом статей 330, 331, 332, 336, 337, 338 Митного кодексу України. Це зобов'язання засвiдчується особистим пiдписом представника перевiзника (виконавця перевезення) на кожному аркушi доповнення форми МД-6 та вiдбитком особистої номерної печатки посадової особи митного органу.

     При залiзничних перевезеннях зазначається назва залiзницi, що приймає товари до перевезення.

     4. Проставлення вiдбиткiв штампiв ПМК та ОНП на документах контролю за перемiщенням товарiв здiйснюється вiдповiдно до положень Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби України вiд 07.11.2007 N 933 "Про внесення змiн до наказу Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307".

     5. Пiсля завершення митного оформлення товарiв, що експортуються або перемiщуються транзитом посадова особа митницi вiдправлення (митницi в'їзду при транзитi товарiв) протягом чотирьох годин передає iнформацiю за цiєю ВМД (або iншим ДКД) до ЄАIС Держмитслужби засобами електронного зв'язку.

     Аркуш ВМД з позначенням "4/5" комплектiв бланкiв форм МД-2 i МД-3 передається вiдповiдальнiй за доставку товарiв особi для доставки разом з товаром у митницю призначення.

     Пiсля надходження товарiв у пункт пропуску митницi призначення (митницi виїзду при транзитi товарiв) посадова особа цiєї митницi перевiряє вiдповiднiсть вiдомостей, зазначених у ВМД (або iншому ДКД), товаросупровiдних документах (якщо треба самого товару), вiдомостям, зазначеним в електроннiй копiї цiєї ВМД (або iншого ДКД), розмiщенiй в ЄАIС Держмитслужби.

     За вiдсутностi зауважень до ЄАIС Держмитслужби вноситься вiдмiтка про прибуття товарiв.

     Аркуш ВМД (або iншого ДКД) з позначенням "4/5" комплектiв бланкiв форм МД-2 i МД-3 вилучається митницею i перебуває на контролi до моменту вивезення товарiв за межi митної територiї України.

     У графi "I" аркуша ВМД (або iншого ДКД) з позначенням "4/5" комплекту бланкiв форми МД-2 посадовою особою митного органу, яка здiйснює митне оформлення при вивезеннi товарiв за межi митної територiї України, зазначаються дата прибуття (а також дата фактичного вивезення товарiв у разi, якщо вони не збiгаються), стан пломб, iншi примiтки та результати митного контролю i проставляється вiдбиток ОНП.

     Аркуш ВМД (або iншого ДКД) з позначенням "4/5" комплектiв бланкiв форм МД-2, МД-3 зберiгається протягом установленого строку у справах митницi призначення.

     Пiсля здiйснення пропуску товарiв, що експортуються чи перемiщуються транзитом, за межi митної територiї України посадова особа митницi для зняття цього експортного чи транзитного вiдправлення з контролю передає в оперативному режимi до ЄАIС Держмитслужби iнформацiю про вивезення товарiв, а саме:

     номер особистої номерної печатки посадової особи, яка здiйснювала митне оформлення i пропуск цих товарiв;

     дату та час перетину митного кордону;

     вид, тип i номер транспортного засобу, яким вивезено цi товари;

     фактичну кiлькiсть товарiв, якi перемiщуються, у додаткових одиницях вимiру, а за їх вiдсутностi - в основних одиницях вимiру, за винятком тiєї частини товарiв, що не буде пропущена за межi митної територiї України внаслiдок дiї обставин, зазначених у пунктi 2.8 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771.

     Контроль за вивезенням i прибуттям товарiв, якi були задекларованi за однiєю ВМД (або iншим ДКД), але перевозяться декiлькома транспортними засобами (у тому числi при подрiбненнi партiї товарiв при перевезеннях залiзничним транспортом), або товарiв, якi вивозяться за перiодичною митною декларацiєю, здiйснюється на загальних пiдставах. При цьому до ЄАIС Держмитслужби вноситься iнформацiя про прибуття та вивезення кожної частини задекларованої у ВМД партiї товарiв.

     Про зазначене вище прошу невiдкладно поiнформувати суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, взятих на облiк у ваших митницях, а також розробникiв вiдповiдного програмного забезпечення.

Голова Служби О.Б.Єгоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.