ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

02.04.2008 р. N 010/1-2/713-ЕП

 

<...>
Київська регiональна митниця


     Держмитслужбою опрацьовано звернення ТОВ <...> щодо порядку заповнення графи 2 вантажної митної декларацiї (далi - ВМД) при вивезеннi товарiв за межi митної територiї України залiзничним транспортом. У зв'язку з цим повiдомляємо.

     Правила заповнення граф ВМД при декларуваннi товарiв, що вивозяться (вивезенi) за межi митної територiї України встановлено положеннями глави 1 роздiлу II Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307, зареєстрованої в Мiн'юстi 24.09.97 N 443/2247 (у редакцiї наказу Держмитслужби вiд 07.11.2007 N 933, далi - Iнструкцiя).

     Абзацами першим, другим правил заповнення графи 2 "Вiдправник/Експортер" ВМД глави 1 роздiлу II Iнструкцiї передбачено, що у графi зазначаються вiдомостi про вiдправника вiдповiдно до товаросупровiдних документiв.

     При декларуваннi товарiв за зовнiшньоекономiчними договорами, укладеними на пiдставi посередницьких договорiв мiж резидентами, у графi зазначаються вiдомостi про власника товарiв. Якщо при цьому власник товарiв не є вiдправником, то в графi зазначаються вiдомостi про власника товарiв i вчиняється запис "Див. доп.", а в доповненнi наводяться вiдомостi про вiдправника товарiв вiдповiдно до товаросупровiдних документiв.

     Пунктом 4 роздiлу I Iнструкцiї передбачено, що вiдправник - особа, яка передала або має передати заявленi у ВМД товари в розпорядження перевiзника вiдповiдно до договору перевезення для доставки одержувачу та яка зазначена в транспортному документi, або така, що самостiйно доставляє цi товари одержувачу, не користуючись послугами перевiзника.

     Враховуючи викладене, при митному оформленнi товарiв, що вивозяться залiзничним транспортом за зовнiшньоекономiчними договорами (контрактами), укладеними власником товарiв, у графi 2 ВМД повиннi зазначатися вiдомостi про вiдправника товарiв, що експортуються.

     При митному оформленнi товарiв, що вивозяться залiзничним транспортом за зовнiшньоекономiчним договором (контрактом), укладеним вiд iменi або за дорученням власника українською особою на пiдставi посередницького договору мiж власником та такою особою:

     якщо власник товарiв є одночасно їх вiдправником, то в графi 2 ВМД мають зазначатись вiдомостi про власника товарiв, що експортуються;

     якщо власник i вiдправник i є рiзними особами, то в графi 2 ВМД зазначаються вiдомостi про власника товарiв i вчиняється запис "Див. доп.", а в доповненнi наводяться вiдомостi про вiдправника товарiв, що експортуються.

Директор Департаменту декларування та митних режимiв В.П.Науменко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.