Документ скасований: Наказ Мінфіну № 614 від 28.05.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

04.06.08 N 604


Про затвердження Порядку заповнення митної декларацiї при перемiщеннi громадянами предметiв через митний кордон України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
10 липня 2008 р. за N 629/15320


     Вiдповiдно до статтi 81 Митного кодексу України, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.97 N 748 "Про перелiк вiдомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разi перемiщення ними через митний кордон України товарiв та iнших предметiв" (зi змiнами) i з метою вдосконалення порядку декларування предметiв, що перемiщуються громадянами через митний кордон України, наказую:

     1. Затвердити Порядок заповнення митної декларацiї при перемiщеннi громадянами предметiв через митний кордон України, що додається.

     2. Департаменту ресурсного забезпечення, капiтального будiвництва та експлуатацiї об'єктiв митної iнфраструктури (Ярощук Ю.М.) забезпечити:

     видачу митним органам штампiв "Пiд митним контролем" до набрання чинностi наказом;

     друкування та передання митним органам бланкiв декларацiї встановленої форми, виготовлених друкарським способом, у кiлькостях, що вiдповiдають їхнiм потребам, - постiйно.

     3. Начальникам регiональних митниць, митниць:

     iнформувати громадян про вимоги Порядку заповнення митної декларацiї при перемiщеннi громадянами предметiв через митний кордон України, затвердженого цим наказом, шляхом висвiтлення його в мiсцевих засобах масової iнформацiї та на iнформацiйних стендах у мiсцях розташування пiдроздiлiв митних органiв;

     до набрання чинностi цим наказом забезпечити видачу посадовим особам пiдпорядкованих пiдроздiлiв, якi здiйснюють митне оформлення предметiв, що перемiщуються через митний кордон України громадянами, штампiв "Пiд митним контролем".

     4. Департаменту декларування та митних режимiв (Науменко В.П.) та Юридичному департаменту (Бабюк В.Л.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     5. Прес-службi (Судак С.Д.) забезпечити висвiтлення цього наказу в засобах масової iнформацiї пiсля його офiцiйного опублiкування.

     6. Департаменту мiжнародної дiяльностi iнформувати Мiнiстерство закордонних справ України та митнi органи сумiжних з Україною держав про вимоги цього наказу пiсля його офiцiйного опублiкування.

     7. Уважати таким, що втратив чиннiсть, наказ Державної митної служби України вiд 08.10.99 N 645 "Про затвердження Порядку митного оформлення несупроводжуваного багажу, що перемiщується через митний кордон України", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 29.10.99 за N 739/4032.

     8. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 10 днiв пiсля його офiцiйного опублiкування.

     9. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Держмитслужби України Федорова О.О.

Голова Державної митної служби України В.I.Хорошковський
Погоджено:
Мiнiстр фiнансiв України В.М.Пинзеник

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
04.06.2008 N 604
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
10 липня 2008 р. за N 629/15320

Порядок заповнення митної декларацiї при перемiщеннi громадянами предметiв через митний кордон України

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок визначає правила заповнення митної декларацiї, яка застосовується пiд час здiйснення митного оформлення предметiв, що перемiщуються громадянами через митний кордон України.

     Цей Порядок не поширюється на випадки, для яких законодавством України передбачено застосування вантажної митної декларацiї, митної декларацiї CN 23, ярлика "Митниця CN 22" або митної декларацiї М 16.

     1.2. У цьому Порядку термiни вживаються в такому значеннi:

     багаж, що вiдстав вiд громадянина (далi - БВГ), - супроводжуваний багаж або його частина, що:

     на момент заповнення митної декларацiї громадянином не прибув у пункт призначення;

     прибув у пункт призначення, але не був отриманий громадянином з будь-яких причин;

     митна декларацiя (далi - декларацiя) - письмова заява громадянина (уповноваженої особи), яка подається митному органу та мiстить вiдомостi щодо предметiв, якi перемiщуються громадянами через митний кордон України (надходять на адресу громадян або вiдправляються громадянами), необхiднi для їх митного контролю та митного оформлення. Форма декларацiї затверджена постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.97 N 748 "Про перелiк вiдомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разi перемiщення ними через митний кордон України товарiв та iнших предметiв" (зi змiнами);

     товаросупровiднi документи - документи, що прямують разом з предметами, що перемiщуються через митний кордон України, та мiстять данi про цi предмети.

     Iншi термiни вживаються у цьому Порядку у значеннях, установлених:

     Митним кодексом України - валютнi цiнностi, ввезення товарiв i транспортних засобiв на митну територiю України, вивезення товарiв i транспортних засобiв за межi митної територiї України, вiльний обiг, громадяни, митний контроль, митне оформлення, перемiщення товарiв через митний кордон України в супроводжуваному багажi, перемiщення товарiв через митний кордон України в несупроводжуваному багажi, перемiщення товарiв через митний кордон України в ручнiй поклажi, пiдприємство, предмети, пропуск товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України, пiдприємство, товари, уповноважена особа;

     Законом України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" - усне декларування, письмове декларування, особистi речi;

     Законом України "Про державне регулювання видобутку, виробництва i використання дорогоцiнних металiв i дорогоцiнного камiння та контроль за операцiями з ними" - дорогоцiннi метали, дорогоцiнне камiння.

     Правилами митного контролю та митного оформлення транспортних засобiв, що перемiщуються громадянами через митний кордон України, затвердженими наказом Держмитслужби України вiд 17.11.05 N 1118, зареєстрованими в Мiнiстерствi юстицiї України 25.11.2005 за N 1428/11708 - транспортнi засоби.

     1.3. Бланк декларацiї є бланком установленої форми, виготовленим друкарським способом. Забороняється використання копiй бланкiв або iнших бланкiв декларацiї, форма яких вiдрiзняється вiд установленої.

     1.4. Декларацiя застосовується для письмового декларування предметiв, що:

     пiдлягають обов'язковому письмовому декларуванню, у випадках, передбачених Митним кодексом та актами Кабiнету Мiнiстрiв України;

     перемiщуються в обсягах, якi пiдлягають оподаткуванню, визначених Митним кодексом та законами України;

     належать до предметiв, на перемiщення яких через митний кордон України встановлено заборони чи обмеження;

     тимчасово ввозяться (вивозяться) або перемiщуються транзитом через митну територiю України (за винятком випадкiв, установлених законами України або актами Кабiнету Мiнiстрiв України);

     перемiщуються в БВГ;

     перемiщуються через митний кордон України у вантажних вiдправленнях або вiдправляються за межi України в мiжнародних експрес-вiдправленнях (крiм мiжнародних експрес-вiдправлень документального характеру).

     Митнi органи в пунктах пропуску через митний кордон України розмiщують для громадян iнформацiю:

     про предмети, якi пiдлягають обов'язковому письмовому декларуванню;

     про предмети, на перемiщення яких через митний кордон України встановлено заборони чи обмеження, у тому числi необхiдне подання дозвiльних документiв;

     про обсяги товарiв, якi пiдлягають оподаткуванню;

     про умови тимчасового ввезення/вивезення, а також ввезення предметiв з метою транзиту;

     про вiдповiдальнiсть за порушення митних правил.

     Громадяни зобов'язанi заповнити декларацiю у випадках, установлених абзацом першим цього пункту, у тому числi на вимогу посадової особи митного органу.

     На бажання громадянина декларацiя може бути заповнена i пiд час перемiщення ним через митний кордон України iнших предметiв.

     1.5. Декларацiя заповнюється власноручно громадянином, який досяг 16-рiчного вiку (або вповноваженою ним особою), i засвiдчується його особистим пiдписом до пред'явлення предметiв для митного контролю. Вiдомостi про предмети, що перемiщуються через митний кордон України громадянами, якi не досягли 16-рiчного вiку та/або є недiєздатними особами чи особами, цивiльна дiєздатнiсть яких обмежена, зазначаються в декларацiях осiб, що їх супроводжують.

     При декларуваннi предметiв уповноваженою особою у верхньому лiвому кутку основного та/або зворотного боку декларацiї вчиняється запис "За дорученням" i зазначаються реквiзити нотарiально посвiдченого доручення (дата, серiя та номер бланка /за наявностi/), а також прiзвище, iм'я, по батьковi та серiя i номер паспорта довiрителя.

     1.6. Декларацiя заповнюється в одному примiрнику, крiм випадкiв, установлених цим Порядком.

     1.7. Пункти та пiдпункти декларацiї, що потребують вiдповiдi "Так" чи "Нi", заповнюються шляхом проставлення Х-подiбної позначки у вiдповiднiй рамцi. При проставленнi вiдмiтки в рамцi "Так" уносяться необхiднi данi до полiв (таблиць), якi деталiзують вiдповiдний пункт декларацiї.

     Вiдомостi, що не вмiстилися на одному бланку декларацiї, зазначаються громадянином на окремих бланках декларацiї, у яких повторюються вiдомостi пункту 1, а пункти (пiдпункти), що не використовуються, перекреслюються Z-подiбною лiнiєю. При цьому у верхньому лiвому кутку основного аркуша декларацiї громадянином учиняється запис "Додатковий аркуш".

     1.8. Посадовi особи митних органiв не мають права заповнювати декларацiю, змiнювати чи доповнювати вiдомостi, зазначенi в декларацiї, за винятком унесення до неї вiдомостей, що належать до компетенцiї митних органiв.

     1.9. Декларацiя не приймається до митного оформлення посадовою особою митного органу в разi:

     заповнення декларацiї з порушенням вимог цього Порядку;

     заповнення декларацiї олiвцем;

     заповнення декларацiї з виправленнями та/або пiдчищеннями.

     У цих випадках громадянином (уповноваженою особою) заповнюється нова декларацiя з дотриманням вимог цього Порядку.

     1.10. Разом з декларацiєю, заповненою вiдповiдно до цього Порядку, для митного контролю та митного оформлення предметiв громадянином (уповноваженою особою) залежно вiд мети перемiщення, виду транспорту, найменування предмета, способу перемiщення та iнших факторiв, що впливають на митнi процедури, подаються такi документи:

     1) документи, що посвiдчують особу та пiдтверджують країну постiйного проживання громадянина (уповноваженої особи):

     паспорт або iнший документ громадянина, що дає йому право на перетин державного кордону України. Громадянин (уповноважена особа), який не виїжджав за кордон, може подавати паспорт громадянина України;

     документи, що пiдтверджують громадянство (пiдданство) громадянина;

     документи, що пiдтверджують країну постiйного проживання громадянина (з вiдповiдними вiдмiтками);

     2) товарнi чеки, ярлики, рахунки тощо, якi можна iдентифiкувати з наявними товарами, або iнший документ, який пiдтверджує вартiсть товару (за наявностi);

     3) товарно-транспортнi документи на перевезення предметiв (залiзнична накладна /УМВС /СМГС/, ЦIМ /СIМ/, ЦIМ/УМВС /СIМ/SMGS, ЦИМ/СМГС/), авiацiйна накладна (Air Waybill), коносамент (Bill of Lading), автомобiльна накладна (CMR), багажнi документи тощо;

     4) документи, що пiдтверджують право на застосування пiльгового режиму оподаткування;

     5) документи, якi вiдповiдно до законодавчих актiв видаються державними органами для здiйснення митного контролю та митного оформлення предметiв, що перемiщуються через митний кордон України;

     6) документ контролю за перемiщенням предметiв;

     7) документи, що пiдтверджують право вчиняти дiї, пов'язанi з пред'явленням предметiв митним органам для митного контролю та митного оформлення при перемiщеннi їх через митний кордон України, або iншим чином розпоряджатися зазначеними предметами;

     8) документи, що пiдтверджують право власностi на транспортний засiб;

     9) зобов'язання про зворотне ввезення/вивезення або транзит предметiв.

     1.11. З моменту прийняття декларацiї посадовою особою митного органу для оформлення вона є документом, що засвiдчує факти, якi мають юридичне значення i за достовiрнiсть яких громадянин (уповноважена особа) несе вiдповiдальнiсть згiдно з законодавством.

     1.12. Факт здiйснення передбачених законодавством видiв контролю предметiв, що перемiщуються через митний кордон України громадянами, у встановлених законодавством України випадках засвiдчується шляхом проставлення посадовими особами органiв контролю вiдмiток (штампiв, печаток) про результати контролю у поданих товаросупровiдних документах або в декларацiї.

     1.13. Декларацiя, оформлена посадовою особою митного органу вiдповiдно до глави 3 цього Порядку, є пiдставою для вивезення/ввезення задекларованих у нiй предметiв громадянином, який здiйснював їх перемiщення, з метою, зазначеною у декларацiї, за умови дотримання законодавства з питань митної справи.

2. Порядок заповнення декларацiї громадянином

     2.1. У полi для зазначення режиму перемiщення громадянина та предметiв через митний кордон України ставиться Х-подiбна позначка в потрiбнiй рамцi.

     2.2. Пункт 1 "Вiдомостi про особу" заповнюється шляхом унесення документально пiдтверджених даних про громадянина (уповноважену особу):

     прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi);

     країна постiйного проживання;

     громадянство (пiдданство), крiм осiб без громадянства;

     серiя та номер паспорта або iншого документа, що посвiдчує особу;

     країна, з якої прибув та до якої прямує (згiдно з документами, що пiдтверджують маршрут прямування, у разi їх наявностi);

     наявнiсть (вiдсутнiсть) дiтей вiком до 16 рокiв, якi супроводжуються громадянином i перетинають митний кордон України разом з ним, iз зазначенням кiлькостi (цифрами та словами) таких дiтей.

     2.3. Вiдомостi про дiтей вiком до 16 рокiв та/або недiєздатних осiб чи осiб, цивiльна дiєздатнiсть яких обмежена, якi супроводжуються громадянином, зазначаються у верхньому лiвому кутку основного та/або зворотного боку митної декларацiї iз зазначенням ступеня родинного зв'язку та/або факту недiєздатностi (обмеженої дiєздатностi) особи.

     2.4. Пункт 2 "Вiдомостi про наявнiсть багажу"

     2.4.1. У цьому пунктi наводяться данi про ручну поклажу, супроводжуваний та несупроводжуваний багаж громадянина, у тому числi ручну поклажу та багаж осiб, яких вiн супроводжує.

     2.4.2. У пiдпунктi 2.1 "Супроводжуваний багаж, включаючи ручну поклажу" зазначаються данi про наявнiсть (вiдсутнiсть) супроводжуваного багажу та ручної поклажi, а також про загальну кiлькiсть їх мiсць.

     Кiлькiсть мiсць БВГ (за наявностi) зазначається в дужках пiсля загальної кiлькостi мiсць супроводжуваного багажу та ручної поклажi.

     2.4.3. У пiдпунктi 2.2 "Несупроводжуваний багаж (за вантажосупровiдними документами)" зазначаються данi про наявнiсть (вiдсутнiсть) несупроводжуваного багажу (далi - НСБ) i про кiлькiсть його мiсць.

     Заповнення пiдпункту 2.2 проводиться на пiдставi багажних документiв, що засвiдчують наявнiсть такого багажу.

     2.5. Пункт 3 "Вiдомостi про наявнiсть предметiв"

     2.5.1. Пiдпункт 3.1 "Сума валюти України та iноземної валюти готiвкою, платiжнi документи та iншi цiннi папери, банкiвськi метали, кiлькiсть виробiв з дорогоцiнних металiв та дорогоцiнного камiння в будь-якому виглядi i станi" заповнюється громадянином за наявностi валютних цiнностей, що пiдлягають письмовому декларуванню.

     Обсяги валютних цiнностей, що пiдлягають письмовому декларуванню, установлюються Нацiональним банком України. Митнi органи в пунктах пропуску через митний кордон України розмiщують вiдповiдну iнформацiю Нацiонального банку України для громадян.

     На бажання громадянина в декларацiї можуть зазначатися данi про валютнi цiнностi та вироби з дорогоцiнних металiв i дорогоцiнного камiння, що можуть перемiщуватись через митний кордон України за умови усного декларування.

     Якщо вироби з дорогоцiнних металiв i дорогоцiнного камiння перемiщуються як товари, то вiдомостi про них зазначаються в пiдпунктi 4.1 декларацiї i до пiдпункту 3.1 не вносяться.

     2.5.2. У графi "Найменування валюти, цiнностей або виробiв" пiдпункту 3.1 зазначається найменування валюти (валюти України, iноземної валюти), банкiвських металiв, а також iнших валютних цiнностей, виробiв з дорогоцiнних металiв i дорогоцiнного камiння.

     При декларуваннi виробiв з дорогоцiнних металiв i дорогоцiнного камiння у графi "Найменування валюти, цiнностей або виробiв" таблицi додатково зазначаються їх характернi ознаки, якi дають можливiсть точно їх iдентифiкувати при подальшому перемiщеннi через митний кордон України: матерiал, з якого вони виготовленi, проба тощо.

     У графi "Сума/кiлькiсть" пiдпункту 3.1 зазначаються (цифрами та лiтерами):

     для валюти України, iноземної валюти - сума;

     для банкiвських металiв - вага в грамах;

     для iнших валютних цiнностей - зазначається їх кiлькiсть у штуках i номiнальна вартiсть. Номiнальна вартiсть зазначається у тому випадку, якщо вона зазначена в згаданих документах;

     для виробiв з дорогоцiнних металiв i дорогоцiнного камiння - кiлькiсть у штуках i вартiсть.

     2.5.3. Заповнення пiдпунктiв 3.2 - 3.12 проводиться громадянами з обов'язковим наданням вiдповiдi за кожним пiдпунктом шляхом проставлення позначок у вiдповiдних рамках "Так" - за наявностi предметiв, "Нi" - за їх вiдсутностi.

     2.6. Пункт 4 "Вiдомостi про предмети"

     2.6.1. У пiдпунктi 4.1 "Вiдомостi про предмети, зазначенi в пiдпунктах 3.2 -3.11" наводяться детальнi вiдомостi про предмети, зазначенi в пiдпунктах 3.2 - 3.11.

     У графi "N п/п" зазначаються номери пiдпунктiв (3.2 - 3.11 вiдповiдно), до яких належать задекларованi предмети.

     У графi "Найменування та iншi вiдмiтнi ознаки предмету, номер i дата видачi дозвiльного документа та орган, що його видав" зазначаються точнi данi про предмети (назва, характеристики предметiв, вiдмiтнi ознаки тощо), необхiднi для їх iдентифiкацiї, а також реквiзити:

     дозвiльних документiв (найменування, номер i дата видачi дозвiльного документа й орган, що його видав) - у разi декларування предметiв з поданням дозвiльних документiв, якi є пiдставою для пропуску предметiв через митний кордон України;

     документiв, що є документальним пiдтвердженням для надання пiльг в оподаткуваннi (вид, номер i дата документа), - при здiйсненнi митного оформлення предметiв з наданням пiльг в оподаткуваннi.

     У графi "Кiлькiсть" зазначається кiлькiсть задекларованих предметiв за кожним найменуванням (цифрами та лiтерами).

     У графi "Вартiсть у нацiональнiй валютi або доларах США" зазначається вартiсть задекларованих предметiв, а у випадках, передбачених статтею 249 Митного кодексу України, - митна вартiсть товарiв.

     2.6.2. Вiдомостi про особистi речi, що декларуються громадянином на його бажання або на вимогу посадової особи митного органу, зазначаються в пiдпунктi 4.1 декларацiї. При цьому перед перелiком особистих речей цей громадянин учиняє запис "Особистi речi". У цьому випадку вiдмiтки до пiдпунктiв 3.2-3.11 не вносяться.

     2.6.3. Особливостi заповнення пiдпунктiв 4.1 та 4.2 декларацiї у разi перемiщення через митний кордон України громадянами транспортних засобiв установлюються вiдповiдним наказом Держмитслужби.

     2.7. Пункт "Дата заповнення та особистий пiдпис"

     У цьому пунктi громадянин (уповноважена особа) власноручно проставляє дату заповнення декларацiї, яка має збiгатися з датою подання декларацiї до оформлення, та особистий пiдпис.

3. Дiї посадової особи митного органу при внесеннi до декларацiї вiдомостей, що належать до компетенцiї митних органiв

     3.1. Прийняття декларацiї до оформлення

     3.1.1. Посадова особа митного органу перевiряє повноту та правильнiсть заповнення декларацiї згiдно з вимогами цього Порядку та вiдповiднiсть даних, зазначених у нiй, вiдомостям, що мiстяться у поданих разом з декларацiєю документах.

     3.1.2. Пiсля закiнчення дiй, передбачених пiдпунктом 3.1.1 глави 3 цього Порядку, посадова особа митного органу обводить данi, зазначенi в пунктi 3 та пiдпунктi 4.1 декларацiї, суцiльною лiнiєю, яка унеможливлює внесення будь-яких доповнень, та перекреслює незаповненi рядки. Пiсля цього посадовою особою митного органу в графi "Для службових позначок" або на вiльному верхньому полi основного або зворотного аркуша декларацiї проставляється вiдбиток штампа "Пiд митним контролем", час прийняття декларацiї до оформлення та пiдпис цiєї посадової особи митного органу, чим засвiдчується прийняття декларацiї до митного оформлення.

     3.2. Графа "Для службових позначок" заповнюється посадовою особою митного органу.

     У графi "Для службових позначок" посадовою особою митного органу зазначаються вiдомостi про:

     валютнi цiнностi (словами):

     пропущенi через митний кордон України, у тому числi на пiдставi поданих митному органу документiв;

     не пропущенi через митний кордон України внаслiдок установлених законодавством заборон або обмежень;

     номер унiфiкованої митної квитанцiї МД-1, якщо вона оформлювалася;

     вартiсть (митну вартiсть) товарiв, пропущених на пiдставi поданої декларацiї зi сплатою або без сплати податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) (за наявностi НСБ або БВГ);

     предмети, не пропущенi через митний кордон України внаслiдок заборон або обмежень або у зв'язку з несплатою податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), iз зазначенням номера унiфiкованої митної квитанцiї МД-1 про прийняття цих предметiв на склад митного органу та номера картки вiдмови в митному оформленнi та пропуску;

     кiлькiсть додаткових аркушiв декларацiї (за їх наявностi);

     iншi вiдомостi, що є суттєвими при проведеннi митного контролю та митного оформлення предметiв.

     3.3. Завершення митного оформлення предметiв, зазначених у декларацiї, засвiдчується посадовою особою митного органу шляхом проставлення свого пiдпису та вiдбитка особистої номерної печатки в графi "Для службових позначок" декларацiї.

     3.4. Додатковi аркушi декларацiї оформлюються таким самим чином, що й основний аркуш.

4. Особливостi заповнення та використання декларацiї

     4.1. Особливостi заповнення та використання декларацiї при перемiщеннi громадянами валютних цiнностей, що належать пiдприємству:

     4.1.1. Валютнi цiнностi, що належать пiдприємству, декларуються громадянином, який їх перемiщує, окремо вiд власних валютних цiнностей.

     На валютнi цiнностi, що належать пiдприємству, громадянин заповнює два примiрники декларацiї. При цьому у верхньому лiвому кутку основного та/або зворотного боку декларацiї, у якiй задекларованi валютнi цiнностi, що належать пiдприємству, громадянином зазначаються повна назва цього пiдприємства, його мiсцезнаходження та номер довiреностi пiдприємства.

     4.1.2. Один примiрник оформленої належним чином декларацiї залишається в справах митного органу, другий - у громадянина (для подальшого передання пiдприємству) i не може бути пiдставою для перемiщення громадянином цих валютних цiнностей як власних.

     4.1.3. Копiя довiреностi пiдприємства залишається у справах митного органу.

     4.2. Заповнення та використання декларацiї при митному оформленнi предметiв, що ввозяться громадянами на митну територiю України в НСБ (БВГ):

     4.2.1. Громадянин - власник НСБ (БВГ) при в'їздi в Україну повинен заявити в декларацiї, яка заповнюється ним в пунктi пропуску через митний кордон України в одному примiрнику, вiдомостi про наявнiсть НСБ (БВГ) i про кiлькiсть його мiсць.

     Оформлена належним чином декларацiя передається власнику НСБ (БВГ).

     4.2.2. При отриманнi НСБ (БВГ) громадянин - власник НСБ (БВГ) (уповноважена особа) подає посадовiй особi митного органу декларацiю, оформлену в пунктi пропуску через митний кордон України, та декларацiю, у якiй задекларованi предмети, що перемiщуються через митний кордон у НСБ (БВГ), заповнену ним у двох примiрниках.

     При ввезеннi предметiв у НСБ декларацiя, у якiй задекларованi предмети, що перемiщуються через митний кордон у НСБ, подається виключно у випадках, установлених пунктом 1.4 цього Порядку.

     4.2.3. Пiсля завершення митного оформлення декларацiя, оформлена в пунктi пропуску через митний кордон України, i один примiрник оформленої декларацiї, у якiй задекларованi предмети, що перемiщуються через митний кордон у НСБ (БВГ) (у випадках, установлених пунктом 1.4 цього Порядку), передаються громадянину (уповноваженiй особi).

     Копiя декларацiї, оформленої в пунктi пропуску, i другий примiрник оформленої декларацiї, у якiй задекларованi предмети, що перемiщуються через митний кордон у НСБ (БВГ) (у випадках, установлених пунктом 1.4 цього Порядку), залишаються в справах митного органу.

     4.3. Заповнення та використання декларацiї при митному оформленнi предметiв, що вивозяться громадянами за межi митної територiї України в НСБ:

     4.3.1. При вiдправленнi НСБ за межi України громадянин - власник НСБ (уповноважена особа) заповнює декларацiю у двох примiрниках, у кожному з яких зазначає вiдомостi про вмiст НСБ.

     4.3.2. Пiсля завершення митного оформлення предметiв у НСБ перший примiрник оформленої декларацiї залишається в справах митного органу, другий примiрник - додається до товаросупровiдних документiв на НСБ.

     4.4. Особливостi заповнення та використання декларацiї при складаннi протоколу про порушення митних правил:

     4.4.1. При складаннi протоколу про порушення митних правил декларацiя громадянина долучається до матерiалiв справи про порушення митних правил.

     4.4.2. Громадянин власноручно заповнює другий примiрник декларацiї, змiст якої повнiстю збiгається зi змiстом декларацiї, що долучається до матерiалiв справи. Заповнена громадянином декларацiя оформлюється посадовою особою митного органу та залишається у громадянина.

     4.5. Особливостi заповнення та використання декларацiї при вивезеннi предметiв, не пропущених через митний кордон України при їх увезеннi:

     4.5.1. У разi прийняття громадянином рiшення про повернення в iншу державу предметiв, не пропущених через митний кордон України при їх увезеннi, громадянин (уповноважена особа) при виїздi з митної територiї України заповнює два примiрники декларацiї на вивезення таких предметiв i подає декларацiю, заповнену при їх увезеннi (у разi, якщо така декларацiя заповнювалася).

     4.5.2. Пiсля завершення митного оформлення предметiв для вивезення один примiрник декларацiї з вiдмiтками посадової особи митного органу про завершення митного оформлення передається громадянину (уповноваженiй особi), другий примiрник разом з декларацiєю, заповненою при ввезеннi предметiв, залишається у справах митного органу.

     4.5.3. Вивезення предметiв, не пропущених через митний кордон України, здiйснюється виключно в тому пунктi пропуску, у якому цi предмети були заявленi до митного оформлення при ввезеннi.

     4.5.4. Повернення предметiв за рiшенням громадянина здiйснюється у разi вiдсутностi в його дiях ознак порушень митних правил.

     4.6. Особливостi заповнення та використання декларацiї при митному оформленнi транспортних засобiв, що перемiщуються громадянами, установлюються окремим наказом Держмитслужби України.

     4.7. Особливостi заповнення та використання декларацiї при митному оформленнi предметiв, що перемiщуються громадянами у мiжнародних експрес-вiдправленнях, установлюються окремим наказом Держмитслужби України.

     4.8. Документи або їх копiї (у встановлених законодавством випадках тiльки оригiнали документiв), що поданi для митного оформлення предметiв i є пiдставою для їх пропуску (митного оформлення), залишаються у справах митного органу, крiм випадкiв, установлених цим Порядком.

     Будь-якi документи або їх копiї, що залишаються у справах митного органу, повиннi бути засвiдченi особистою номерною печаткою посадової особи митного органу, яка здiйснила митне оформлення предметiв.

     4.9. Декларацiя, оформлена посадовою особою митного органу, передається громадянину (уповноваженiй особi), крiм випадкiв, установлених цим Порядком.

Директор Департаменту декларування та митних режимiв В.П.Науменко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.