ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Закону України "Про нотарiат"

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Закону України "Про нотарiат" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1993 р., N 39, ст. 383; 1998 р., N 35, ст. 241; 2000 р., N 32, ст. 257, N 50, ст. 436; 2002 р., N 16, ст. 114; 2003 р., N 30, ст. 247; 2004 р., N 2, ст. 6, N 11, ст. 140; 2005 р., N 42, ст. 464; 2006 р., N 13, ст. 110, N 35, ст. 295) такi змiни:

     1. У статтi 1:

     назву викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 1. Поняття нотарiату. Органи i особи, якi вчиняють нотарiальнi дiї";

     частину четверту викласти в такiй редакцiї:

     "У населених пунктах, де немає нотарiусiв, нотарiальнi дiї, передбаченi статтею 37 цього Закону, вчиняються уповноваженими на це посадовими особами органiв мiсцевого самоврядування".

     2. Доповнити статтею 21 такого змiсту:

     "Стаття 21. Державне регулювання нотарiальної дiяльностi

     Державне регулювання нотарiальної дiяльностi полягає у встановленнi порядку допуску громадян до здiйснення нотарiальної дiяльностi, порядку зупинення i припинення приватної нотарiальної дiяльностi, порядку вчинення нотарiальних дiй; визначеннi органiв та осiб, якi вчиняють нотарiальнi дiї та якi здiйснюють контроль за органiзацiєю нотарiату i нотарiальною дiяльнiстю в Українi, перевiрки органiзацiї нотарiальної дiяльностi нотарiусiв та виконання ними правил нотарiального дiловодства; визначеннi ставок державного мита, яке справляється державними нотарiусами; встановленнi розмiрiв плати за надання додаткових iнформацiйно-технiчних послуг та порядку її справляння.

     Контроль за органiзацiєю нотарiату України, перевiрки органiзацiї нотарiальної дiяльностi приватних нотарiусiв та виконання ними правил нотарiального дiловодства здiйснюються Мiнiстерством юстицiї України, Головним управлiнням юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головними управлiннями юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi".

     3. Статтю 3 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 3. Нотарiус

     Нотарiусом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освiту, володiє державною мовою, має стаж роботи у сферi права не менше трьох рокiв, пройшов стажування протягом одного року в державнiй нотарiальнiй конторi або у приватного нотарiуса, склав квалiфiкацiйний iспит, одержав свiдоцтво про право на зайняття нотарiальною дiяльнiстю. Не може бути нотарiусом особа, яка має судимiсть за вчинення злочину, обмежена у дiєздатностi або визнана недiєздатною за рiшенням суду.

     Нотарiус не може займатися пiдприємницькою або адвокатською дiяльнiстю, бути засновником адвокатських об'єднань, перебувати на державнiй службi або на службi в органах мiсцевого самоврядування, перебувати у штатi iнших юридичних осiб, входити самостiйно, через представника або пiдставних осiб до складу правлiння чи iнших виконавчих органiв господарських органiзацiй, кредитно-фiнансових установ, а також виконувати iншу оплачувану роботу, крiм викладацької, наукової i творчої, у вiльний вiд роботи час.

     Реєстрацiйна справа приватного нотарiуса зберiгається i ведеться Головним управлiнням юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головними управлiннями юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi".

     4. Статтю 4 пiсля абзацу другого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "одержувати плату за надання консультацiй правового характеру, якi не пов'язанi iз вчинюваними нотарiальними дiями, за вчинення приватними нотарiусами нотарiальних дiй, за надання додаткових iнформацiйно-технiчних послуг".

     У зв'язку з цим абзац третiй вважати абзацом четвертим.

     5. Статтю 5 доповнити абзацами шостим - десятим такого змiсту:

     "вести нотарiальне дiловодство та архiв нотарiуса вiдповiдно до встановлених правил;

     дбайливо ставитися до документiв нотарiального дiловодства та архiву нотарiуса, не допускати їх пошкодження чи знищення;

     надавати документи, iнформацiю i пояснення на вимогу Мiнiстерства юстицiї України, Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головних управлiнь юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi при здiйсненнi ними повноважень щодо контролю за органiзацiєю дiяльностi та виконанням нотарiусами правил нотарiального дiловодства;

     постiйно пiдвищувати свiй професiйний рiвень, а у випадках, передбачених пунктом 3 частини першої статтi 291 цього Закону, проходити пiдвищення квалiфiкацiї;

     виконувати iншi обов'язки, передбаченi законом".

     6. Статтю 8 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 8. Нотарiальна таємниця

     Нотарiальна таємниця - сукупнiсть вiдомостей, отриманих пiд час вчинення нотарiальної дiї або звернення до нотарiуса заiнтересованої особи, в тому числi про особу, її майно, особистi майновi та немайновi права i обов'язки тощо.

     Нотарiус та особи, зазначенi у статтi 1 цього Закону, а також стажист нотарiуса зобов'язанi зберiгати нотарiальну таємницю, навiть якщо їх дiяльнiсть обмежується наданням правової допомоги чи ознайомленням з документами i нотарiальна дiя або дiя, яка прирiвнюється до нотарiальної, не вчинялась.

     Обов'язок дотримання нотарiальної таємницi поширюється також на осiб, яким про вчиненi нотарiальнi дiї стало вiдомо у зв'язку з виконанням ними службових обов'язкiв чи iншої роботи, на осiб, залучених для вчинення нотарiальних дiй у якостi свiдкiв, та на iнших осiб, яким стали вiдомi вiдомостi, що становлять предмет нотарiальної таємницi.

     Особи, виннi в порушеннi нотарiальної таємницi, несуть вiдповiдальнiсть у порядку, встановленому законом.

     Довiдки про вчиненi нотарiальнi дiї та копiї документiв, що зберiгаються у нотарiуса, видаються нотарiусом виключно фiзичним та юридичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотарiальнi дiї. У разi смертi особи чи визнання її померлою такi довiдки видаються спадкоємцям померлого. У разi визнання особи безвiсно вiдсутньою опiкун, призначений для охорони майна безвiсно вiдсутнього, має право отримувати довiдки про вчиненi нотарiальнi дiї, якщо це необхiдно для збереження майна, над яким встановлена опiка.

     Довiдки про вчиненi нотарiальнi дiї та iншi документи надаються нотарiусом протягом десяти робочих днiв на обґрунтовану письмову вимогу суду, прокуратури, органiв дiзнання i досудового слiдства у зв'язку з цивiльними, господарськими, адмiнiстративними або кримiнальними справами, справами про адмiнiстративнi правопорушення, що знаходяться в провадженнi цих органiв, з обов'язковим зазначенням номера справи та прикладенням гербової печатки вiдповiдного органу.

     Довiдки про суму нотарiально посвiдчених договорiв, якi необхiднi виключно для встановлення додержання законодавства з питань оподаткування, надаються нотарiусом протягом 10 робочих днiв на обґрунтовану письмову вимогу органiв державної податкової служби.

     Довiдки про наявнiсть складеного заповiту та витяги iз спадкового реєстру за виключенням заповiдача видаються тiльки пiсля смертi заповiдача.

     Нотарiус не має права давати свiдчення в якостi свiдка щодо вiдомостей, якi становлять нотарiальну таємницю, крiм випадкiв, коли цього вимагають особи, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотарiальнi дiї.

     На вимогу Мiнiстерства юстицiї України, Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головних управлiнь юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi з метою регулювання органiзацiї нотарiальної дiяльностi нотарiуси видають пiдписанi ними копiї документiв та витяги з них, а також пояснення нотарiусiв у строк, встановлений цими органами".

     7. Доповнити статтею 81 такого змiсту:

     "Стаття 81. Гарантiї нотарiальної дiяльностi

     Держава гарантує i забезпечує рiвнi умови доступу громадянам до зайняття нотарiальною дiяльнiстю та рiвнi можливостi нотарiусам в органiзацiї та здiйсненнi ними нотарiальної дiяльностi.

     Будь-яке втручання в дiяльнiсть нотарiуса, зокрема з метою перешкоджання виконанню ним своїх обов'язкiв або спонукання до вчинення ним неправомiрних дiй, у тому числi вимагання вiд нього, його стажиста, iнших працiвникiв, якi знаходяться у трудових вiдносинах з нотарiусом, вiдомостей, що становлять нотарiальну таємницю, забороняється i тягне за собою вiдповiдальнiсть вiдповiдно до законодавства.

     Обшук, виїмка, огляд робочого мiсця (контори) провадяться на пiдставi та в порядку, встановленому законом.

     Вилучення (виїмка) реєстрiв нотарiальних дiй та документiв, що переданi нотарiусу на зберiгання в порядку, передбаченому цим Законом, а також печатки нотарiуса не допускається. Такi реєстри нотарiальних дiй, документи чи печатка нотарiуса можуть бути наданi суду за мотивованою постановою суду тiльки для огляду i повиннi бути повернутi судом негайно пiсля огляду".

     8. Статтю 10 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 10. Квалiфiкацiйна комiсiя нотарiату та порядок її роботи

     Для визначення рiвня професiйної пiдготовленостi осiб, якi мають намiр займатися нотарiальною дiяльнiстю, при Головному управлiннi юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головних управлiннях юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi утворюються квалiфiкацiйнi комiсiї нотарiату. Положення про квалiфiкацiйну комiсiю нотарiату затверджується Мiнiстерством юстицiї України.

     Строк повноважень квалiфiкацiйної комiсiї нотарiату становить три роки, починаючи з дня видання наказу про її утворення.

     Пiсля проходження стажування особи, якi мають намiр скласти квалiфiкацiйний iспит на право на зайняття нотарiальною дiяльнiстю, допускаються квалiфiкацiйною комiсiєю нотарiату до його складання.

     Порядок проведення квалiфiкацiйних iспитiв установлюється Мiнiстерством юстицiї України.

     На пiдставi результатiв складеного iспиту квалiфiкацiйна комiсiя нотарiату приймає рiшення про внесення Головним управлiнням юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головними управлiннями юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi подання до Мiнiстерства юстицiї України про видачу свiдоцтва про право на зайняття нотарiальною дiяльнiстю.

     Особи, якi не склали квалiфiкацiйний iспит, допускаються до його повторного складання не ранiше нiж через один рiк.

     Особа, приватна нотарiальна дiяльнiсть якої протягом трьох рокiв пiсля отримання свiдоцтва про право на зайняття нотарiальною дiяльнiстю не була зареєстрована i яка не працювала нотарiусом, консультантом державної нотарiальної контори чи помiчником (консультантом) приватного нотарiуса, не була посадовою особою, яка здiйснює керiвництво та контроль за дiяльнiстю нотарiату, до подання заяви про реєстрацiю нотарiальної дiяльностi повинна пiдтвердити свою квалiфiкацiю шляхом складання квалiфiкацiйного iспиту в установленому Мiнiстерством юстицiї України порядку.

     Квалiфiкацiйна комiсiя нотарiату:

     1) вирiшує питання про допуск або вiдмову в допуску до складання квалiфiкацiйного iспиту;

     2) приймає квалiфiкацiйнi iспити на право на зайняття нотарiальною дiяльнiстю.

     Рiшення квалiфiкацiйної комiсiї може бути оскаржено у Вищу квалiфiкацiйну комiсiю нотарiату при Мiнiстерствi юстицiї України в мiсячний строк з дня вручення його копiї заiнтересованiй особi або до суду.

     Положення про Вищу квалiфiкацiйну комiсiю нотарiату затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України".

     9. Пункт 2 частини першої статтi 12 доповнити пiдпунктами "з" та "и" такого змiсту:

     "з) набрання законної сили рiшенням суду про порушення нотарiусом вимог законодавства при вчиненнi ним нотарiальної дiї;

     и) знищення нотарiусом або з його вини архiву нотарiуса або окремих документiв".

     10. Статтю 13 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 13. Стажист нотарiуса

     Стажистом нотарiуса може бути громадянин України, який має вищу юридичну освiту, має стаж роботи у сферi права не менше трьох рокiв, володiє державною мовою. Керiвником стажування може бути нотарiус, який має стаж нотарiальної дiяльностi не менше 10 рокiв. Умови роботи визначаються трудовим контрактом мiж стажистом та приватним нотарiусом чи державною нотарiальною конторою з додержанням законодавства про працю.

     Кiлькiсть посад стажистiв нотарiусiв щороку визначається Головним управлiнням юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головними управлiннями юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi за погодженням з Мiнiстерством юстицiї України.

     Не може бути стажистом нотарiуса особа, яка має судимiсть, а також особа, обмежена у дiєздатностi або визнана недiєздатною за рiшенням суду.

     Стажист нотарiуса не може займатися пiдприємницькою або адвокатською дiяльнiстю, бути засновником адвокатських об'єднань, перебувати на державнiй службi або на службi в органах мiсцевого самоврядування, перебувати у штатi iнших юридичних осiб, входити самостiйно, через представника або пiдставних осiб до складу правлiння чи iнших виконавчих органiв господарських органiзацiй, кредитно-фiнансових установ, а також виконувати iншу оплачувану роботу, крiм викладацької, наукової i творчої, у вiльний вiд роботи час.

     Стажист нотарiуса має право:

     1) ознайомитися iз змiстом нотарiальних документiв, поданих нотарiусу для вчинення нотарiальних дiй;

     2) бути присутнiм на прийомi фiзичних осiб та представникiв юридичних осiб;

     3) складати проекти правочинiв, заповiтiв, свiдоцтв та iнших документiв, що стосуються вчинення нотарiальних дiй;

     4) вносити записи до реєстрiв для реєстрацiї нотарiальних дiй;

     5) виконувати iншi завдання, передбаченi трудовим контрактом мiж стажистом та приватним нотарiусом i планом стажування.

     Стажист нотарiуса не має права пiдписувати за нотарiуса нотарiальнi документи та використовувати печатку нотарiуса.

     Трудова книжка стажиста державного нотарiуса заповнюється i зберiгається у Головному управлiннi юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головних управлiннях юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi. Трудова книжка стажиста приватного нотарiуса заповнюється та зберiгається приватним нотарiусом - керiвником стажування.

     Умови та порядок проходження стажування встановлюються Мiнiстерством юстицiї України.

     До стажування прирiвнюється робота строком не менше семи рокiв у Мiнiстерствi юстицiї України, Головному управлiннi юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головних управлiннях юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi на посадах з безпосереднiм здiйсненням контролю за органiзацiєю нотарiату, перевiрки органiзацiї нотарiальної дiяльностi нотарiусiв та виконання ними правил нотарiального дiловодства.

     Особа, яка проходила стажування в державнiй нотарiальнiй конторi i отримала свiдоцтво про право на зайняття нотарiальною дiяльнiстю, повинна не менше одного року пiсля отримання такого свiдоцтва працювати на посадi державного нотарiуса".

     11. Доповнити статтею 131 такого змiсту:

     "Стаття 131. Нотарiальний округ

     Нотарiальний округ - територiальна одиниця, в межах якої нотарiус здiйснює нотарiальну дiяльнiсть i в межах якого знаходиться державна нотарiальна контора, в якiй працює державний нотарiус, або робоче мiсце (контора) приватного нотарiуса.

     Нотарiальнi округи визначаються вiдповiдно до адмiнiстративно-територiального устрою України. У мiстах з районним подiлом округом дiяльностi нотарiуса є вся територiя мiста. У разi змiни адмiнiстративно-територiального подiлу України, в результатi якого розташування робочого мiсця (контори) приватного нотарiуса увiйшло до iншого нотарiального округу, нотарiальна дiяльнiсть вiдповiдних нотарiусiв повинна бути зареєстрована в цьому нотарiальному окрузi.

     Нотарiус не вправi здiйснювати нотарiальну дiяльнiсть за межами свого нотарiального округу, за винятком замiщення iнших нотарiусiв у випадках, передбачених цим Законом".

     12. Статтi 14, 17, 18, 24 - 26, 28 та 29 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 14. Нотарiальне дiловодство i звiтнiсть

     Правила ведення нотарiального дiловодства затверджуються Мiнiстерством юстицiї України за погодженням iз спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сферi архiвної справи i дiловодства.

     Державнi нотарiальнi контори i приватнi нотарiуси ведуть встановлену статистичну та бухгалтерську звiтнiсть i подають Головному управлiнню юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головним управлiнням юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     Державнi нотарiальнi контори подають встановлену статистичну i бухгалтерську звiтнiсть, приватнi нотарiуси - статистичну звiтнiсть.

     Статистичний звiт про роботу державних нотарiальних контор та приватних нотарiусiв подається Головним управлiнням юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головними управлiннями юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi до Мiнiстерства юстицiї України.

     Документи нотарiального дiловодства та архiв приватного нотарiуса є власнiстю держави i перебувають у володiннi та користуваннi приватного нотарiуса у зв'язку iз здiйсненням ним нотарiальної дiяльностi.

     Приватний нотарiус зобов'язаний забезпечити зберiгання документiв нотарiального дiловодства та архiву приватного нотарiуса протягом усього строку здiйснення ним нотарiальної дiяльностi.

     У разi припинення приватної нотарiальної дiяльностi документи нотарiального дiловодства та архiву приватного нотарiуса передаються ним до вiдповiдного державного нотарiального архiву в порядку, встановленому законодавством";

     "Стаття 17. Органiзацiя роботи державних нотарiальних контор

     Державнi нотарiальнi контори створюються i лiквiдуються Мiнiстерством юстицiї України.

     Штати державних нотарiальних контор затверджуються Головним управлiнням юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головними управлiннями юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi в межах встановленої для державних нотарiальних контор штатної чисельностi i фонду заробiтної плати.

     Державна нотарiальна контора є юридичною особою, яка створюється та реєструється у встановленому законом порядку. Очолює державну нотарiальну контору завiдуючий, який призначається iз числа осiб, якi мають свiдоцтво про право на зайняття нотарiальною дiяльнiстю.

     Призначення на посаду державного нотарiуса i завiдуючого державною нотарiальною конторою та звiльнення з посади провадиться Головним управлiнням юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головними управлiннями юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     Стаття 18. Керiвництво державними нотарiальними конторами

     Керiвництво державними нотарiальними конторами здiйснює Мiнiстерство юстицiї України через Головне управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головнi управлiння юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi";

     "Стаття 24. Реєстрацiя приватної нотарiальної дiяльностi. Реєстрацiйне посвiдчення

     Реєстрацiя приватної нотарiальної дiяльностi провадиться Головним управлiнням юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головними управлiннями юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi на пiдставi заяви особи, яка має свiдоцтво про право на зайняття нотарiальною дiяльнiстю, та акта про сертифiкацiю про вiдповiднiсть робочого мiсця (контори) приватного нотарiуса встановленим цим Законом умовам. У заявi зазначається назва нотарiального округу, в якому особа буде займатися нотарiальною дiяльнiстю.

     Робоче мiсце (контора) приватного нотарiуса повинно розташовуватися в межах визначеного для нього нотарiального округу. Вимоги до робочого мiсця (контори) приватного нотарiуса встановлюються Мiнiстерством юстицiї України.

     До заяви про реєстрацiю приватної нотарiальної дiяльностi додаються:

     свiдоцтво про право на зайняття нотарiальною дiяльнiстю та його засвiдчена копiя;

     документ, що пiдтверджує право власностi або право оренди на примiщення для розташування робочого мiсця (контори) приватного нотарiуса, чи договiр про спiвпрацю з iншим приватним нотарiусом, який надає заявнику вiдповiдне примiщення, та його засвiдчена копiя;

     довiдка про вiдсутнiсть судимостi;

     довiдка з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв про те, що особа не займається пiдприємницькою дiяльнiстю;

     двi фотокартки розмiром 3 х 4 см;

     паспорт громадянина України та трудова книжка, якi подаються особисто.

     Копiї зазначених документiв та трудова книжка iз внесеним до неї приватним нотарiусом записом про реєстрацiю приватної нотарiальної дiяльностi зберiгаються в реєстрацiйнiй справi нотарiуса.

     Реєстрацiйне посвiдчення видається Головним управлiнням юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головними управлiннями юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi у семиденний строк пiсля подання заяви. Вiдмова у реєстрацiї приватної нотарiальної дiяльностi допускається лише у разi, коли поданi документи не вiдповiдають встановленим вимогам. Про видачу реєстрацiйного посвiдчення Головне управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головнi управлiння юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi повiдомляють державну податкову iнспекцiю за мiсцезнаходженням робочого мiсця (контори) приватного нотарiуса.

     У реєстрацiйному посвiдченнi зазначаються нотарiальний округ та адреса робочого мiсця (контори) приватного нотарiуса.

     Приватний нотарiус зобов'язаний розпочати нотарiальну дiяльнiсть протягом 30 робочих днiв пiсля видачi реєстрацiйного посвiдчення.

     У разi коли нотарiус не розпочав роботу в установлений строк без поважних на те причин, реєстрацiйне посвiдчення за наказом Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головних управлiнь юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi анулюється.

     Приватний нотарiус вправi мати контору, укладати цивiльно-правовi та трудовi договори, вiдкривати поточнi та вкладнi (депозитнi) рахунки в банках.

     Час прийому громадян приватним нотарiусом повинен становити не менше п'яти годин на день i п'яти робочих днiв на тиждень за виключенням обставин, за яких нотарiус з незалежних вiд нього причин не може здiйснювати такий прийом.

     Стаття 25. Робоче мiсце (контора) приватного нотарiуса

     Робоче мiсце (контора) приватного нотарiуса має знаходитись у межах нотарiального округу, в якому приватний нотарiус здiйснює нотарiальну дiяльнiсть.

     Робоче мiсце (контора) має вiдповiдати таким умовам:

     1) забезпечувати дотримання нотарiальної таємницi;

     2) давати можливiсть кожному приватному нотарiусу, який здiйснює нотарiальну дiяльнiсть, одночасно та незалежно вiд iншого приватного нотарiуса здiйснювати нотарiальну дiяльнiсть;

     3) бути захищеним вiд несанкцiонованого проникнення;

     4) бути забезпеченим сейфом для зберiгання печаток, штампiв, металевою шафою для зберiгання архiву нотарiуса;

     5) кiлькiсть кiмнат у примiщеннi, де знаходиться робоче мiсце (контора) приватного нотарiуса, не може бути меншою, нiж кiлькiсть приватних нотарiусiв, якi здiйснюють нотарiальну дiяльнiсть у його межах;

     6) бути пристосованим для роботи технiчного персоналу з документами у вiдокремленiй вiд нотарiуса кiмнатi.

     До початку нотарiальної дiяльностi приватним нотарiусом, а також у разi змiни адреси розташування робочого мiсця (контори) приватного нотарiуса, Головним управлiнням юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головними управлiннями юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi протягом 15 днiв з моменту отримання заяви про змiну адреси розташування робочого мiсця (контори) проводиться перевiрка вiдповiдностi робочого мiсця (контори) приватного нотарiуса встановленим цим Законом умовам, за результатами якої складається акт про сертифiкацiю робочого мiсця (контори) приватного нотарiуса або акт про вiдмову у сертифiкацiї робочого мiсця (контори) приватного нотарiуса.

     Приватний нотарiус може здiйснювати нотарiальну дiяльнiсть лише за наявностi акта про сертифiкацiю робочого мiсця (контори) приватного нотарiуса або рiшення суду, яке набрало законної сили, яким визнано незаконним акт про вiдмову у сертифiкацiї робочого мiсця (контори) приватного нотарiуса.

     Про змiну адреси робочого мiсця (контори) приватний нотарiус зобов'язаний протягом трьох робочих днiв повiдомити Головне управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головнi управлiння юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     Стаття 26. Печатка приватного нотарiуса

     Приватний нотарiус має печатку iз зображенням Державного Герба України, яка мiстить слова "приватний нотарiус", його прiзвище, iм'я та по батьковi, назву нотарiального округу.

     Печатка приватного нотарiуса виготовляється за єдиним зразком та описом, встановленими Мiнiстерством юстицiї України, за рахунок коштiв приватного нотарiуса в установленому законодавством порядку";

     "Стаття 28. Страхування цивiльно-правової вiдповiдальностi приватного нотарiуса

     Для забезпечення вiдшкодування заподiяної внаслiдок вчиненої нотарiальної дiї шкоди приватний нотарiус зобов'язаний до початку зайняття приватною нотарiальною дiяльнiстю укласти договiр страхування цивiльно-правової вiдповiдальностi.

     Держава не несе вiдповiдальностi за шкоду, заподiяну неправомiрними дiями приватного нотарiуса при здiйсненнi ним нотарiальної дiяльностi.

     Приватний нотарiус не несе вiдповiдальностi по зобов'язаннях держави.

     Мiнiмальний розмiр страхової суми становить сто п'ятдесят мiнiмальних розмiрiв заробiтної плати.

     Розмiр вiдшкодування заподiяної шкоди визначається за згодою сторiн або в судовому порядку.

     Стаття 29. Замiщення приватного нотарiуса

     Замiщення приватного нотарiуса можливе у разi зупинення його нотарiальної дiяльностi в порядку, визначеному цим Законом.

     Приватний нотарiус може укласти договiр про замiщення його з iншим приватним нотарiусом у порядку та у межах строкiв, визначених статтями 291, 292 цього Закону.

     Замiщення приватного нотарiуса проводиться до припинення обставин, з якими це замiщення пов'язане.

     Приватний нотарiус, який замiщує приватного нотарiуса, нотарiальна дiяльнiсть якого зупинена, вчиняє нотарiальнi дiї вiд свого iменi та прикладає свою особисту печатку.

     Приватний нотарiус, якого замiщують, не вправi здiйснювати нотарiальну дiяльнiсть пiд час цього замiщення, якщо iнше не передбачено цим Законом.

     У разi дострокового повернення приватного нотарiуса до здiйснення нотарiальної дiяльностi повноваження нотарiуса, який його замiщує, що виникли внаслiдок такого замiщення, автоматично припиняються".

     13. Доповнити статтями 291 та 292 такого змiсту:

     "Стаття 291. Пiдстави зупинення нотарiальної дiяльностi приватного нотарiуса

     Нотарiальна дiяльнiсть приватного нотарiуса тимчасово зупиняється на час дiї таких обставин:

     1) якщо приватний нотарiус не має примiщення для розмiщення робочого мiсця або це примiщення не вiдповiдає встановленим цим Законом умовам, - до усунення цих недолiкiв, але не бiльше 60 днiв з дня виявлення цього порушення;

     2) якщо приватний нотарiус не уклав договiр про страхування цивiльно-правової вiдповiдальностi приватного нотарiуса або розмiр страхової суми не вiдповiдає вимогам цього Закону, - до усунення цих недолiкiв, але не бiльше 30 днiв з дня виявлення цього порушення;

     3) якщо приватний нотарiус при вчиненнi нотарiальних дiй неодноразово порушував правила нотарiального дiловодства, - до закiнчення строку проходження пiдвищення квалiфiкацiї (не бiльше двох тижнiв);

     4) у разi необгрунтованої вiдмови приватного нотарiуса вiд надання Мiнiстерству юстицiї України, Головному управлiнню юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головними управлiннями юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi в порядку, передбаченому цим Законом, документiв для перевiрки органiзацiї нотарiальної дiяльностi та виконання правил нотарiального дiловодства - до усунення цiєї обставини (не бiльше як один тиждень);

     5) у разi замiщення приватного нотарiуса в порядку, передбаченому цим Законом, - на строк такого замiщення;

     6) у разi ненадання iнформацiї приватним нотарiусом органам та особам, зазначеним у частинах п'ятiй - восьмiй, десятiй статтi 8 цього Закону, - до усунення цiєї обставини;

     7) у разi обрання нотарiуса на посаду, зайняття якої несумiсне зi здiйсненням нотарiальної дiяльностi;

     8) Головне управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головнi управлiння юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi надiслали до Мiнiстерства юстицiї України подання про анулювання свiдоцтва про право на зайняття нотарiальною дiяльнiстю - до вирiшення питання по сутi, але не бiльш як на шiсть мiсяцiв.

     Приватний нотарiус вправi зупинити нотарiальну дiяльнiсть за власним бажанням на строк, що не перевищує двох мiсяцiв протягом календарного року, або на бiльший строк за наявностi поважних причин (вагiтнiсть, догляд за дитиною, хвороба тощо).

     Про зупинення нотарiальної дiяльностi на строк бiльше одного тижня приватний нотарiус зобов'язаний не пiзнiше нiж за один робочий день до дня зупинення нотарiальної дiяльностi письмово повiдомити Головне управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головнi управлiння юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi iз зазначенням причин та строку вiдсутностi.

     Стаття 292. Порядок зупинення нотарiальної дiяльностi приватного нотарiуса

     Рiшення про тимчасове зупинення нотарiальної дiяльностi приватного нотарiуса у випадках, передбачених частиною першою статтi 291 цього Закону, приймає керiвник Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головних управлiнь юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     Головне управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головнi управлiння юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi зобов'язанi протягом трьох робочих днiв з дня видання наказу про зупинення нотарiальної дiяльностi приватного нотарiуса письмово повiдомити приватного нотарiуса про зупинення його нотарiальної дiяльностi.

     Наказ про зупинення нотарiальної дiяльностi приватного нотарiуса може бути оскаржений ним до Мiнiстерства юстицiї України або до суду.

     Приватний нотарiус зобов'язаний зупинити нотарiальну дiяльнiсть з моменту отримання копiї наказу про тимчасове зупинення його нотарiальної дiяльностi.

     При зупиненнi нотарiальної дiяльностi приватного нотарiуса вiн має право, а якщо строк зупинення бiльше одного мiсяця, - зобов'язаний, укласти договiр про його замiщення з iншим приватним нотарiусом за виключенням пiдстави, передбаченої пунктом 7 частини першої статтi 291.

     Приватний нотарiус, дiяльнiсть якого зупинена, за вiдсутностi замiщення його iншим приватним нотарiусом, має право: знiмати заборону вiдчуження нерухомого майна, видавати з депозиту грошi та цiннi папери, документи, прийнятi на зберiгання, дублiкати та копiї документiв, що зберiгаються у справах приватного нотарiуса, а також видавати довiдки про вчиненi нотарiальнi дiї".

     14. Статтю 30 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 30. Пiдстави припинення нотарiальної дiяльностi приватного нотарiуса

     Пiдставами припинення нотарiальної дiяльностi приватного нотарiуса є:

     1) подання приватним нотарiусом письмової заяви про припинення нотарiальної дiяльностi;

     2) анулювання свiдоцтва про право на зайняття нотарiальною дiяльнiстю;

     3) неусунення приватним нотарiусом без поважних причин порушень, передбачених пунктами 1 i 2 частини першої статтi 291 цього Закону;

     4) смерть приватного нотарiуса або оголошення його померлим у порядку, встановленому законом;

     5) припинення громадянства України або виїзд за межi України на постiйне проживання;

     6) призначення приватного нотарiуса на посаду, зайняття якої несумiсне зi здiйсненням нотарiальної дiяльностi;

     7) невиконання приватним нотарiусом наказу Мiнiстерства юстицiї України, Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головних управлiнь юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi про зупинення його нотарiальної дiяльностi, за винятком випадкiв оскарження приватним нотарiусом такого наказу;

     8) набрання законної сили обвинувальним вироком суду, яким приватний нотарiус засуджений за навмисний злочин;

     9) набрання законної сили рiшенням суду про визнання приватного нотарiуса недiєздатним, обмежено дiєздатним або про застосування до нього примусових заходiв медичного характеру;

     10) набрання законної сили рiшенням суду про визнання приватного нотарiуса безвiсно вiдсутнiм".

     15. Доповнити статтею 301 такого змiсту:

     "Стаття 301. Порядок припинення нотарiальної дiяльностi приватного нотарiуса

     Припинення нотарiальної дiяльностi приватного нотарiуса здiйснюється Головним управлiнням юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головними управлiннями юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi за наявностi пiдстав, передбачених цим Законом, шляхом видання наказу про припинення нотарiальної дiяльностi приватного нотарiуса.

     У випадках, передбачених пунктами 1 - 3, 5 - 9 частини першої статтi 30 цього Закону, Головне управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головнi управлiння юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi зобов'язанi негайно передати приватному нотарiусу копiю наказу про припинення його нотарiальної дiяльностi.

     Приватний нотарiус зобов'язаний припинити нотарiальну дiяльнiсть з моменту отримання копiї наказу про припинення його нотарiальної дiяльностi.

     Наказ про припинення нотарiальної дiяльностi може бути оскаржений приватним нотарiусом до Мiнiстерства юстицiї України або до суду. Оскарження цього наказу приватним нотарiусом зупиняє реалiзацiю положень, передбачених частинами п'ятою i шостою цiєї статтi.

     Особа, нотарiальна дiяльнiсть якої припинена, зобов'язана протягом одного мiсяця з дня одержання копiї наказу передати до вiдповiдного державного нотарiального архiву всi документи нотарiального дiловодства та архiву приватного нотарiуса. У разi якщо цей строк є недостатнiм, вiн може бути продовжений рiшенням Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головних управлiнь юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi, але лише один раз i не бiльше нiж на мiсяць.

     У разi неможливостi або вiдмови приватного нотарiуса особисто здiйснити передачу документiв нотарiального дiловодства та архiву приватного нотарiуса у встановленi строки цей обов'язок покладається на Головне управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головнi управлiння юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi, яке в разi необхiдностi залучає до цього представникiв органiв внутрiшнiх справ.

     Порядок та умови здачi i знищення особистої печатки приватного нотарiуса встановлюються i забезпечуються спецiально уповноваженими органами з питань дозвiльної системи.

     Припинення нотарiальної дiяльностi приватного нотарiуса означає припинення дiї реєстрацiйного посвiдчення".

     16. Статтi 33 i 34 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 33. Перевiрка органiзацiї нотарiальної дiяльностi нотарiуса та виконання ним правил нотарiального дiловодства

     Мiнiстерство юстицiї України, Головне управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головнi управлiння юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi здiйснюють перевiрку органiзацiї нотарiальної дiяльностi нотарiуса та виконання ним правил нотарiального дiловодства за певний перiод. Повторна перевiрка з тих питань, якi вже були предметом перевiрки, не допускається за виключенням перевiрки звернень громадян чи юридичних осiб в межах предмету звернення та повноважень Мiнiстерства юстицiї України, Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головних управлiнь юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi щодо перевiрок органiзацiї нотарiальної дiяльностi.

     Перевiрка органiзацiї нотарiальної дiяльностi нотарiуса та виконання ним правил нотарiального дiловодства, крiм повторних перевiрок, передбачених цим Законом, здiйснюється не частiше одного разу у два роки виключно у примiщеннi, де знаходиться робоче мiсце (контора) нотарiуса з обов'язковим повiдомленням нотарiуса про проведення перевiрки.

     Нотарiус зобов'язаний надавати посадовим особам, якi уповноваженi проводити перевiрку, вiдомостi i документи щодо органiзацiї нотарiальної дiяльностi та нотарiального дiловодства.

     У разi виявлення пiд час перевiрки порушень в органiзацiї нотарiальної дiяльностi приватного нотарiуса або неодноразових порушень ним правил нотарiального дiловодства Мiнiстерство юстицiї України, Головне управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головнi управлiння юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi, якi проводили перевiрку, можуть зупинити або припинити нотарiальну дiяльнiсть приватного нотарiуса з пiдстав, передбачених цим Законом.

     Порядок перевiрки органiзацiї нотарiальної дiяльностi державних i приватних нотарiусiв та виконання ними правил нотарiального дiловодства затверджується Мiнiстерством юстицiї України.

     Стаття 34. Нотарiальнi дiї, що вчиняють нотарiуси

     Нотарiуси вчиняють такi нотарiальнi дiї:

     1) посвiдчують правочини (договори, заповiти, довiреностi тощо);

     2) вживають заходiв щодо охорони спадкового майна;

     3) видають свiдоцтва про право на спадщину;

     4) видають свiдоцтва про право власностi на частку в спiльному майнi подружжя в разi смертi одного з подружжя;

     5) видають свiдоцтва про придбання майна з прилюдних торгiв (аукцiонiв);

     6) видають свiдоцтва про придбання майна з прилюдних торгiв (аукцiонiв), якщо прилюднi торги (аукцiони) не вiдбулися;

     7) провадять опис майна фiзичної особи, яка визнана безвiсно вiдсутньою або мiсце перебування якої невiдоме;

     8) видають дублiкати нотарiальних документiв, що зберiгаються у справах нотарiуса;

     9) накладають та знiмають заборону щодо вiдчуження нерухомого майна (майнових прав на нерухоме майно) i транспортних засобiв, що пiдлягають державнiй реєстрацiї;

     10) засвiдчують вiрнiсть копiй (фотокопiй) документiв i виписок з них;

     11) засвiдчують справжнiсть пiдпису на документах;

     12) засвiдчують вiрнiсть перекладу документiв з однiєї мови на iншу;

     13) посвiдчують факт, що фiзична чи юридична особа є виконавцем заповiту;

     14) посвiдчують факт, що фiзична особа є живою;

     15) посвiдчують факт перебування фiзичної особи в певному мiсцi;

     16) посвiдчують час пред'явлення документiв;

     17) передають заяви фiзичних та юридичних осiб iншим фiзичним та юридичним особам;

     18) приймають у депозит грошовi суми та цiннi папери;

     19) вчиняють виконавчi написи;

     20) вчиняють протести векселiв;

     21) вчиняють морськi протести;

     22) приймають на зберiгання документи.

     На нотарiусiв може бути покладено вчинення iнших нотарiальних дiй згiдно iз законом.

     Тексти договорiв, заповiтiв, довiреностей, свiдоцтв, актiв про морськi протести та протести векселiв, перекладiв у разi засвiдчення нотарiусом вiрностi перекладу документа з однiєї мови на iншу, заяв, на яких нотарiусом засвiдчується справжнiсть пiдпису, за винятком тих примiрникiв, що залишаються у справах нотарiуса, а також дублiкатiв нотарiальних документiв, викладаються на спецiальних бланках нотарiальних документiв. Зразок, опис, порядок витрачання, зберiгання, обiгу та звiтностi спецiальних бланкiв нотарiальних документiв установлюються Кабiнетом Мiнiстрiв України".

     17. Статтю 36 виключити.

     18. Статтi 37 i 40 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 37. Нотарiальнi дiї, що вчиняються посадовими особами органiв мiсцевого самоврядування

     У населених пунктах, де немає нотарiусiв, уповноваженi посадовi особи вiдповiдного органу мiсцевого самоврядування вчиняють такi нотарiальнi дiї:

     1) вживають заходiв щодо охорони спадкового майна;

     2) посвiдчують заповiти (крiм секретних);

     3) видають дублiкати посвiдчених ними документiв.

     Зазначенi посадовi особи органiв мiсцевого самоврядування не мають права на оформлення документiв, призначених для використання за межами державного кордону";

     "Стаття 40. Заповiти (крiм секретних) i довiреностi, прирiвнюванi до нотарiально посвiдчених

     До нотарiально посвiдчених заповiтiв (крiм секретних) прирiвнюються:

     1) заповiти осiб, якi перебувають на лiкуваннi у лiкарнi, госпiталi, iншому стацiонарному закладi охорони здоров'я, а також осiб, якi проживають у будинках для осiб похилого вiку та iнвалiдiв, посвiдченi головними лiкарями, їх заступниками з медичної частини або черговими лiкарями цих лiкарень, госпiталiв, iнших стацiонарних закладiв охорони здоров'я, а також начальниками госпiталiв, директорами або головними лiкарями будинкiв для осiб похилого вiку та iнвалiдiв;

     2) заповiти осiб, якi перебувають пiд час плавання на морських, рiчкових суднах, що ходять пiд прапором України, посвiдченi капiтанами цих суден;

     3) заповiти осiб, якi перебувають у пошукових або iнших експедицiях, посвiдченi начальниками цих експедицiй;

     4) заповiти вiйськовослужбовцiв, а в пунктах дислокацiї вiйськових частин, з'єднань, установ, вiйськово-навчальних закладiв, де немає нотарiусiв чи посадових осiб органiв мiсцевого самоврядування, якi вчиняють нотарiальнi дiї, також заповiти працiвникiв, членiв їх сiмей i членiв сiмей вiйськовослужбовцiв, посвiдченi командирами (начальниками) цих частин, з'єднань, установ або вiйськово-навчальних закладiв;

     5) заповiти осiб, якi вiдбувають покарання у видi позбавлення волi, посвiдченi начальниками мiсць позбавлення волi;

     6) заповiти осiб, якi взятi пiд варту, посвiдченi начальником слiдчого iзолятора.

     До нотарiально посвiдчених довiреностей прирiвнюються:

     1) довiреностi вiйськовослужбовцiв або iнших осiб, якi перебувають на лiкуваннi в госпiталях, санаторiях та iнших вiйськово-лiкувальних закладах, посвiдченi начальниками цих закладiв, їх заступниками з медичної частини, старшими або черговими лiкарями;

     2) довiреностi вiйськовослужбовцiв, а в пунктах дислокацiї вiйськової частини, з'єднань, установ, вiйськово-навчальних закладiв, де немає нотарiуса чи посадових осiб органiв мiсцевого самоврядування, якi вчиняють нотарiальнi дiї, також довiреностi працiвникiв, членiв їх сiмей i членiв сiмей вiйськовослужбовцiв, посвiдченi командирами (начальниками) цих частин, з'єднань, установ або вiйськово-навчальних закладiв;

     3) довiреностi осiб, якi перебувають у мiсцях позбавлення волi (слiдчому iзоляторi), посвiдченi начальником мiсця позбавлення волi (начальником слiдчого iзолятора).

     Посадовi особи, зазначенi в пунктi 1 частини першої цiєї статтi, зобов'язанi негайно передати по одному примiрнику посвiдчених ними заповiтiв у державний нотарiальний архiв за постiйним мiсцем проживання заповiдача.

     Капiтани морських суден зобов'язанi передати по одному примiрнику посвiдчених ними заповiтiв начальниковi порту України або консуловi України в iноземному порту для подальшого надсилання їх до державного нотарiального архiву за постiйним мiсцем проживання заповiдача.

     Державний нотарiус державного нотарiального архiву зобов'язаний перевiрити законнiсть заповiту, що надiйшов на зберiгання, та залишити у себе отриманий ним примiрник заповiту з повiдомленням про це заповiдача та посадової особи, яка посвiдчила заповiт. У разi встановлення невiдповiдностi заповiту законовi державний нотарiус державного нотарiального архiву повiдомляє про це заповiдача i посадову особу, яка посвiдчила заповiт.

     У разi якщо заповiдач не мав постiйного мiсця проживання в Українi або мiсце проживання заповiдача невiдоме, заповiт надсилається до Київського державного нотарiального архiву.

     Посвiдчення заповiтiв i довiреностей посадовими особами, зазначеними в цiй статтi, проводиться з дотриманням вимог цього Закону та iнших нормативно-правових актiв".

     19. У статтi 41:

     у частинi першiй:

     слова "будь-якого виконавчого комiтету сiльської, селищної, мiської Ради народних депутатiв на всiй територiї України" замiнити словами "органiв мiсцевого самоврядування";

     цифри "36" виключити;

     у першому реченнi частини другої слова "виконавчого комiтету сiльської, селищної, мiської Ради народних депутатiв" замiнити словами "органiв мiсцевого самоврядування".

     20. Статтi 42 - 47, 49 - 52 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 42. Строки вчинення нотарiальних дiй

     Нотарiальнi дiї вчиняються пiсля їх оплати, а також у передбачених законом випадках пiсля сплати до бюджету податку з доходiв фiзичних осiб та в день подачi всiх необхiдних документiв.

     Вчинення нотарiальної дiї може бути вiдкладено в разi необхiдностi витребування додаткових вiдомостей або документiв вiд фiзичних та юридичних осiб або надсилання документiв на експертизу, а також якщо вiдповiдно до закону нотарiус повинен впевнитись у вiдсутностi у заiнтересованих осiб заперечень проти вчинення цiєї дiї.

     Строк, на який вiдкладається вчинення нотарiальної дiї в цих випадках, не може перевищувати одного мiсяця.

     За обґрунтованою письмовою заявою заiнтересованої особи, яка звернулася до суду та на пiдставi отриманого вiд суду повiдомлення про надходження позовної заяви заiнтересованої особи, яка оспорює право або факт, про посвiдчення якого просить iнша заiнтересована особа, вчинення нотарiальної дiї зупиняється до вирiшення справи судом.

     Законами України можуть бути встановленi також iншi пiдстави для вiдкладення або зупинення вчинення нотарiальних дiй.

     Стаття 43. Установлення особи, яка звернулася за вчиненням нотарiальної дiї

     Не допускається вчинення нотарiальної дiї у разi вiдсутностi осiб - її учасникiв або їх уповноважених представникiв.

     При вчиненнi нотарiальної дiї нотарiуси встановлюють особу учасникiв цивiльних вiдносин, якi звернулися за вчиненням нотарiальної дiї.

     Встановлення особи здiйснюється за паспортом або за iншими документами, якi унеможливлюють виникнення будь-яких сумнiвiв щодо особи громадянина, який звернувся за вчиненням нотарiальної дiї (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт, посвiдчення особи моряка, посвiдка на проживання особи, яка мешкає в Українi, нацiональний паспорт iноземця або документ, що його замiнює, посвiдчення iнвалiда чи учасника Великої Вiтчизняної вiйни, посвiдчення, видане за мiсцем роботи фiзичної особи). Посвiдчення водiя, особи моряка, iнвалiда чи учасника Великої Вiтчизняної вiйни, посвiдчення, видане за мiсцем роботи фiзичної особи, не можуть бути використанi громадянином України для встановлення його особи пiд час укладення правочинiв.

     Особа вiком до 16 рокiв встановлюється за свiдоцтвом про народження за умови пiдтвердження батьками (одним з батькiв) того, що ця особа є їх дитиною.

     Стаття 44. Визначення обсягу цивiльної дiєздатностi фiзичних осiб i перевiрка цивiльної правоздатностi та дiєздатностi юридичних осiб, перевiрка повноважень представника фiзичної або юридичної особи. Встановлення намiрiв сторiн вчиняти правочин

     Пiд час посвiдчення правочинiв визначається обсяг цивiльної дiєздатностi фiзичних осiб, якi беруть у них участь.

     Визначення обсягу цивiльної дiєздатностi фiзичної особи здiйснюється за паспортом або iншими документами, передбаченими статтею 43 цього Закону (крiм посвiдчення водiя, особи моряка, iнвалiда чи учасника Великої Вiтчизняної вiйни, посвiдчення, виданого за мiсцем роботи фiзичної особи), якi унеможливлюють виникнення будь-яких сумнiвiв щодо обсягу цивiльної дiєздатностi фiзичної особи, яка звернулася за вчиненням нотарiальної дiї. У разi потреби нотарiусу надається довiдка про те, що особа не страждає на психiчний розлад, який може вплинути на її здатнiсть усвiдомлювати свої дiї та (або) керувати ними.

     У разi наявностi сумнiвiв щодо обсягу цивiльної дiєздатностi фiзичної особи, яка звернулася за вчиненням нотарiальної дiї, нотарiус зобов'язаний звернутися до органу опiки та пiклування за мiсцем проживання вiдповiдної фiзичної особи для встановлення факту вiдсутностi опiки або пiклування над такою фiзичною особою.

     При перевiрцi цивiльної правоздатностi та дiєздатностi юридичної особи нотарiус зобов'язаний ознайомитися з установчими документами, свiдоцтвом про державну реєстрацiю i витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв цiєї юридичної особи i перевiрити, чи вiдповiдає нотарiальна дiя, яка вчиняється, обсягу її цивiльної правоздатностi та дiєздатностi.

     У разi наявностi у нотарiуса сумнiвiв щодо поданих документiв вiн може витребувати вiд цiєї юридичної особи, державного реєстратора, органiв державної податкової служби, iнших органiв, установ та фiзичних осiб додатковi вiдомостi або документи.

     Нотарiус при посвiдченнi правочинiв, вчиненнi iнших нотарiальних дiй за участю уповноваженого представника встановлює його особу вiдповiдно до вимог статтi 43 цього Закону, а також перевiряє обсяг його повноважень.

     Нотарiусу подається довiренiсть або iнший документ, що надає повноваження представниковi. Дiйснiсть довiреностi перевiряється нотарiусом за допомогою Єдиного реєстру довiреностей.

     Якщо вiд iменi юридичної особи дiє колегiальний орган, нотарiусу подається документ, в якому закрiплено повноваження даного органу та розподiл обов'язкiв мiж його членами.

     У разi наявностi сумнiвiв щодо уповноваженого представника, а також його цивiльної дiєздатностi та правоздатностi нотарiус має право зробити запит до вiдповiдної фiзичної чи юридичної особи.

     Нотарiус зобов'язаний встановити дiйснi намiри кожної iз сторiн до вчинення правочину, який вiн посвiдчує, а також вiдсутнiсть у сторiн заперечень щодо кожної з умов правочину.

     Встановлення дiйсних намiрiв кожного з учасникiв правочину здiйснюється шляхом встановлення нотарiусом однакового розумiння сторонами значення, умов правочину та його правових наслiдкiв для кожної iз сторiн.

     Встановлення дiйсних намiрiв однiєї iз сторiн правочину може бути здiйснено нотарiусом за вiдсутностi iншої сторони з метою виключення можливостi стороннього впливу на її волевиявлення.

     Правочин посвiдчується нотарiусом, якщо кожна iз сторiн однаково розумiє значення, умови правочину та його правовi наслiдки, про що свiдчать особистi пiдписи сторiн на правочинi.

     Стаття 45. Пiдписання нотарiально посвiдчуваних правочинiв, заяв та iнших документiв

     При посвiдченнi правочинiв i вчиненнi iнших нотарiальних дiй у випадках, передбачених законодавством, нотарiусом перевiряється справжнiсть пiдписiв учасникiв правочинiв та iнших осiб, якi звернулися за вчиненням нотарiальної дiї.

     Нотарiально посвiдчуванi правочини, а також заяви та iншi документи пiдписуються у присутностi нотарiуса. Якщо заява чи iнший документ пiдписанi за вiдсутностi нотарiуса, особа, яка звернулася за вчиненням нотарiальної дiї, повинна особисто пiдтвердити, що документ пiдписаний нею.

     Якщо фiзична особа внаслiдок фiзичної вади або хвороби не може власноручно пiдписати документ, то за її дорученням у її присутностi та в присутностi нотарiуса цей документ може пiдписати iнша особа. Про причини, з яких фiзична особа, яка звернулася за вчиненням нотарiальної дiї, не могла пiдписати документ, зазначається у посвiдчувальному написi. Правочин за особу, яка не може пiдписати його, не може пiдписувати особа, на користь або за участю якої його посвiдчено.

     Стаття 46. Витребовування вiдомостей i документiв, необхiдних для вчинення нотарiальної дiї

     Нотарiуси або посадова особа, яка вчиняє нотарiальнi дiї, має право витребовувати вiд фiзичних та юридичних осiб вiдомостi та документи, необхiднi для вчинення нотарiальної дiї.

     Вiдомостi та документи, необхiднi для вчинення нотарiальних дiй, повиннi бути поданi в строк, визначений нотарiусом. Цей строк не може перевищувати одного мiсяця.

     Неподання вiдомостей та документiв на вимогу нотарiуса є пiдставою для вiдкладення, зупинення вчинення нотарiальної дiї або вiдмови у її вчиненнi.

     Стаття 47. Вимоги до документiв, що подаються для вчинення нотарiальної дiї

     Документи, викладенi на двох i бiльше аркушах, що подаються для вчинення нотарiальної дiї, повиннi бути прошитi у спосiб, що унеможливлює їх роз'єднання без порушення цiлiсностi, а аркушi пронумерованi i скрiпленi печаткою юридичної особи, яка видала документ.

     Тексти нотарiально посвiдчуваних правочинiв, заяв, засвiдчуваних копiй (фотокопiй) документiв i витягiв з них, тексти перекладiв та заяв повиннi бути написанi зрозумiло i чiтко, дати, що стосуються змiсту посвiдчуваних правочинiв, повиннi бути позначенi хоча б один раз словами, а назви юридичних осiб та їх iдентифiкацiйний код за даними Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв - без скорочень iз зазначенням їх мiсцезнаходження. Прiзвища, iмена та по батьковi фiзичних осiб, їх мiсце проживання та iдентифiкацiйний номер за даними Державного реєстру фiзичних осiб платникiв податкiв, крiм уповноважених представникiв юридичних осiб, повиннi бути написанi повнiстю, а у випадках, передбачених законами, - iз зазначенням дати їх народження.

     Для вчинення нотарiальних дiй не приймаються документи, якi не вiдповiдають вимогам законодавства або мiстять вiдомостi, що принижують честь, гiднiсть та дiлову репутацiю фiзичної особи або дiлову репутацiю юридичної особи, якi мають пiдчистки або дописки, закресленi слова чи iншi незастережнi виправлення, документи, тексти яких неможливо прочитати внаслiдок пошкодження, а також документи, написанi олiвцем";

     "Стаття 49. Вiдмова у вчиненнi нотарiальних дiй

     Нотарiус або посадова особа, яка вчиняє нотарiальнi дiї, вiдмовляє у вчиненнi нотарiальної дiї, якщо:

     1) вчинення такої дiї суперечить законодавству України;

     2) не подано вiдомостi (iнформацiю) та документи, необхiднi для вчинення нотарiальної дiї;

     3) дiя пiдлягає вчиненню iншим нотарiусом або посадовою особою, яка вчиняє нотарiальнi дiї;

     4) є сумнiви у тому, що фiзична особа, яка звернулася за вчиненням нотарiальної дiї, усвiдомлює значення, змiст, правовi наслiдки цiєї дiї або ця особа дiє пiд впливом насильства;

     5) з проханням про вчинення нотарiальної дiї звернулась особа, яка в установленому порядку визнана недiєздатною, або уповноважений представник не має необхiдних повноважень;

     6) правочин, що укладається вiд iменi юридичної особи, суперечить цiлям, зазначеним у їх статутi чи положеннi, або виходить за межi їх дiяльностi;

     7) особа, яка звернулася з проханням про вчинення нотарiальної дiї, не внесла плату за її вчинення;

     8) особа, яка звернулася з проханням про вчинення нотарiальної дiї, не внесла встановленi законодавством платежi, пов'язанi з її вчиненням;

     9) в iнших випадках, передбачених цим Законом.

     Нотарiус або посадова особа, яка вчиняє нотарiальнi дiї, не приймає для вчинення нотарiальних дiй документи, якщо вони не вiдповiдають вимогам, встановленим у статтi 47 цього Закону, або мiстять вiдомостi, передбаченi частиною третьою статтi 47 цього Закону.

     Нотарiусу або посадовiй особi, яка вчиняє нотарiальнi дiї, забороняється безпiдставно вiдмовляти у вчиненнi нотарiальної дiї.

     На вимогу особи, якiй вiдмовлено у вчиненнi нотарiальної дiї, нотарiус або посадова особа, яка вчиняє нотарiальнi дiї, зобов'язанi викласти причини вiдмови в письмовiй формi i роз'яснити порядок її оскарження. Про вiдмову у вчиненнi нотарiальної дiї нотарiус протягом трьох робочих днiв виносить вiдповiдну постанову.

     Стаття 50. Оскарження нотарiальних дiй або вiдмови у їх вчиненнi

     Нотарiальна дiя або вiдмова у її вчиненнi, нотарiальний акт оскаржуються до суду.

     Право на оскарження нотарiальної дiї або вiдмови у її вчиненнi, нотарiального акта має особа, прав та iнтересiв якої стосуються такi дiї чи акти.

     Стаття 51. Заходи, що вживаються нотарiусом або посадовою особою, яка вчиняє нотарiальнi дiї, при виявленнi порушення законодавства

     Нотарiус або посадова особа, яка вчиняє нотарiальнi дiї, у разi виявлення пiд час вчинення нотарiальних дiй порушення законодавства негайно повiдомляє про це вiдповiднi правоохороннi органи для вжиття необхiдних заходiв.

     Якщо справжнiсть поданого документа викликає сумнiв, нотарiус або посадова особа, якi вчиняють нотарiальнi дiї, вправi залишити цей документ i надiслати його до експертної установи (експерта) для проведення експертизи, оплата якої здiйснюється в установленому законом порядку.

     У разi виявлення нотарiусом або посадовою особою, якi вчиняють нотарiальнi дiї, що ними допущено помилку при вчиненнi нотарiальної дiї або вчинена нотарiальна дiя не вiдповiдає законодавству, нотарiус або посадова особа, якi вчиняють нотарiальнi дiї, зобов'язанi повiдомити про це сторони (осiб), стосовно яких вчинено нотарiальну дiю, для вжиття заходiв щодо скасування зазначеної нотарiальної дiї вiдповiдно до законодавства.

     Стаття 52. Реєстрацiя нотарiальних дiй

     Про всi нотарiальнi дiї, вчиненi нотарiусами або посадовими особами органiв мiсцевого самоврядування, робиться запис у реєстрах для реєстрацiї нотарiальних дiй пiсля того, як нотарiус зробить посвiдчувальний напис на документi або пiдпише документ, що ним видається.

     Кожна нотарiальна дiя реєструється пiд окремим порядковим номером. Номер, пiд яким нотарiальна дiя зареєстрована, зазначається на документi, що видається нотарiусом, чи в посвiдчувальному написi.

     Реєстр для реєстрацiї нотарiальних дiй повинен бути прошнурований, аркушi пронумерованi. Кiлькiсть аркушiв у реєстрi повинна бути засвiдчена пiдписом посадової особи вiдповiдного органу юстицiї та печаткою Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головних управлiнь юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi. Кожний нотарiус веде окремий реєстр.

     Запис у реєстрi робиться чiтко, розбiрливо, iз заповненням усiх граф, передбачених за встановленою формою. Не допускаються пiдчистки, дописки, iншi незастережнi виправлення та запис олiвцем.

     Запис у реєстрi є доказом вчинення нотарiальної дiї.

     Порядок ведення реєстрiв для реєстрацiї нотарiальних дiй та їх форма встановлюються Мiнiстерством юстицiї України".

     21. У статтi 53:

     частину першу пiсля слова "втрати" доповнити словами "або зiпсування", а слова "у частинi другiй" замiнити словами "у першому реченнi частини п'ятої";

     частину другу пiсля слова "втраченого" доповнити словами "або зiпсованого".

     22. Частину четверту статтi 55 викласти в такiй редакцiї:

     "Посвiдчення правочинiв щодо вiдчуження, iпотеки житлового будинку, квартири, дачi, садового будинку, гаража, земельної дiлянки, iншого нерухомого майна, а також правочинiв щодо вiдчуження, застави транспортних засобiв, що пiдлягають державнiй реєстрацiї, провадиться за мiсцезнаходженням (мiсцем реєстрацiї) цього майна або за мiсцезнаходженням (мiсцем реєстрацiї) однiєї iз сторiн вiдповiдного правочину".

     23. У статтях 60, 61, 63 - 69 i 71 слова "державний нотарiус" та "державна нотарiальна контора" в усiх вiдмiнках i числах замiнити вiдповiдно словом "нотарiус" у вiдповiдному вiдмiнку i числi.

     24. У текстi Закону:

     слова "нотарiус та iнша посадова особа" i "нотарiус чи iнша посадова особа" в усiх вiдмiнках i числах замiнити словами "нотарiус або посадова особа" у вiдповiдному вiдмiнку i числi;

     слова "управлiння юстицiї Ради Мiнiстрiв Республiки Крим, обласних, Київської та Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй" в усiх вiдмiнках i числах замiнити словами "Головне управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головнi управлiння юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi" у вiдповiдному вiдмiнку;

     слова "посадова особа виконавчого комiтету сiльської, селищної, мiської Ради народних депутатiв" в усiх вiдмiнках i числах замiнити словами "посадова особа органу мiсцевого самоврядування" у вiдповiдному вiдмiнку i числi.

     II. Прикiнцевi та перехiднi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi через мiсяць з дня його опублiкування, крiм абзацiв восьмого - тридцять третього пункту 16, пункту 17, абзацу четвертого пункту 19, пункту 23 роздiлу I цього Закону, якi набирають чинностi через шiсть мiсяцiв з дня набрання чинностi цим Законом.

     2. У першому реченнi частини другої статтi 2 Закону України "Про адвокатуру" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1993 р., N 9, ст. 62) слово "державному" виключити.

     3. Вважати таким, що втратив чиннiсть, пункт 3 Постанови Верховної Ради України "Про порядок введення в дiю Закону України "Про нотарiат" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1993 р., N 39, ст. 384).

     4. Рекомендувати Президенту України визнати таким, що втратив чиннiсть, Указ Президента України вiд 23 серпня 1998 року N 932 "Про врегулювання дiяльностi нотарiату в Українi".

     5. Державнi нотарiуси в частинi оплати працi та пенсiйного забезпечення прирiвнюються до державних службовцiв вiдповiдних категорiй. Стаж роботи державних нотарiусiв у державних нотарiальних конторах зараховується до стажу державної служби.

     6. Особи, якi на момент набрання чинностi цим Законом займають посади державних нотарiусiв i вирiшили зареєструвати свою приватну нотарiальну дiяльнiсть, у разi лiквiдацiї державної нотарiальної контори мають переважне право на оренду примiщень, якi перебувають у державнiй або комунальнiй власностi та наданi державним нотарiальним конторам у користування. При укладеннi договорiв оренди переважне право почергово надається тим особам, якi мають бiльший стаж роботи на посадi державного нотарiуса.

     7. Нотарiуси, якi на день набрання чинностi цим Законом займаються приватною нотарiальною дiяльнiстю, допускаються до вчинення нотарiальних дiй, пов'язаних iз вжиттям заходiв щодо охорони спадкового майна, видачею свiдоцтв про право на спадщину та свiдоцтв про право власностi на частку в спiльному майнi подружжя у разi смертi одного з подружжя, лише пiсля обов'язкового пiдвищення рiвня квалiфiкацiї iз спадкового права в порядку, встановленому Мiнiстерством юстицiї України. Вiд обов'язкового пiдвищення рiвня квалiфiкацiї iз спадкового права звiльняються приватнi нотарiуси, якi мають стаж нотарiальної дiяльностi не менше 10 рокiв.

     8. Строк стажування стажистiв нотарiусiв, якi на день набрання чинностi цим Законом проходили стажування, встановлюється в межах шестимiсячного строку стажування, що дiяв на момент набрання чинностi цим Законом.

     9. Особи, якi на день набрання чинностi цим Законом займали посади державних нотарiусiв, мають право зареєструвати свою приватну нотарiальну дiяльнiсть без обов'язкового пiдвищення рiвня квалiфiкацiї за умови, якщо вони пропрацювали на посадi державних нотарiусiв не менше трьох рокiв.

     10. Кабiнету Мiнiстрiв України:

     внести на розгляд Верховної Ради України пропозицiї щодо врегулювання питань пенсiйного забезпечення державних нотарiусiв;

     забезпечити проведення Мiнiстерством юстицiї України узагальнення практики i розробки рекомендацiй щодо вчинення нотарiальних дiй, пов'язаних iз вжиттям заходiв щодо охорони спадкового майна, видачею свiдоцтв про право на спадщину та свiдоцтв про право власностi на частку в спiльному майнi подружжя та розробити методичнi рекомендацiї для використання їх при проведеннi пiдвищення квалiфiкацiї нотарiусiв;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити перегляд i скасування мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади своїх нормативно-правових актiв, що суперечать цьому Закону.

     11. Органам мiсцевого самоврядування та мiсцевим державним адмiнiстрацiям:

     вирiшити питання щодо надання державним нотарiальним архiвам додаткової площi або нових примiщень для розмiщення в установленому порядку архiвних фондiв;

     з метою забезпечення населення нотарiальними послугами сприяти Головному управлiнню юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головним управлiнням юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi у забезпеченнi примiщеннями нотарiусiв, зазначених у пунктах 6 та 9 цього роздiлу.

Президент України В. ЮЩЕНКО

м. Київ
1 жовтня 2008 року
N 614-VI

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.