МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 31 грудня 2008 року N 933


Про порядок лiцензування експорту товарiв у 2009 роцi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 сiчня 2009 р. за N 42/16058


     Згiдно зi статтею 16 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" та на виконання постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.12.2008 N 1123 "Про затвердження перелiкiв товарiв, експорт та iмпорт яких пiдлягає лiцензуванню, та обсягiв квот у 2009 роцi" наказую:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Положення про порядок лiцензування експорту товарiв у 2009 роцi;

     Форму лiцензiї на експорт товарiв та Iнструкцiю про її заповнення;

     Форму заявки на одержання лiцензiї на експорт товарiв та Iнструкцiю про її заповнення.

     2. Делегувати обласним, Київськiй та Севастопольськiй мiським державним адмiнiстрацiям та вповноваженому органу Автономної Республiки Крим (за їх згодою) право видачi лiцензiй на експорт товарiв суб'єктам пiдприємницької дiяльностi, якi зареєстрованi у вiдповiдних регiонах та облiкова вартiсть товарiв за договорами (контрактами) яких не перевищує 300 тис. доларiв США, згiдно з додатками 2, 3 i 4 до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.12.2008 N 1123 "Про затвердження перелiкiв товарiв, експорт та iмпорт яких пiдлягає лiцензуванню, та обсягiв квот у 2009 роцi".

     Перелiк уповноважених структурних пiдроздiлiв обласних, Київської та Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй та вповноважений орган Автономної Республiки Крим, а також перелiк посадових осiб, яким надається право пiдпису лiцензiй на експорт продукцiї, визначаються окремим наказом Мiнiстерства економiки України.

     Обласним, Київськiй та Севастопольськiй мiським державним адмiнiстрацiям та вповноваженому органу Автономної Республiки Крим до 5-го числа мiсяця, що настає за звiтним, подавати до Мiнiстерства економiки України iнформацiю про виданi лiцензiї на товари, експорт яких пiдлягає лiцензуванню згiдно з вищезазначеними додатками, в електронному та паперовому виглядi.

     3. За оформлення та видачу лiцензiй на експорт товарiв, що пiдлягають квотуванню та лiцензуванню у 2009 роцi, вiдповiдає вiддiл нетарифного регулювання департаменту державного контролю та регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     4. Вiддiлу нетарифного регулювання департаменту державного контролю та регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi:

     до 10-го числа мiсяця, що настає за звiтним, подавати Державнiй митнiй службi України iнформацiю про оформленi лiцензiї на товари, експорт яких пiдлягає квотуванню та лiцензуванню;

     разом з юридичним департаментом забезпечити подання на державну реєстрацiю цього наказу до Мiнiстерства юстицiї України в установлений законодавством строк;

     разом з департаментом адмiнiстративно-господарської дiяльностi та iнформатизацiї довести цей наказ до вiдома Державної митної служби України, уповноваженого органу Автономної Республiки Крим, обласних, Київської та Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра економiки України Бойцун Н. Є.

Мiнiстр економiки України Б. М. Данилишин
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва К. О. Ващенко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства економiки України
вiд 31 грудня 2008 р. N 933
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 сiчня 2009 р. за N 42/16058

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок лiцензування експорту товарiв у 2009 роцi

I. Загальнi положення

     1. Це Положення визначає єдиний порядок оформлення та видачi лiцензiй на експорт товарiв згiдно з додатками 1, 2, 3, 4, 6 i 8 до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.12.2008 N 1123 "Про затвердження перелiкiв товарiв, експорт та iмпорт яких пiдлягає лiцензуванню, та обсягiв квот у 2009 роцi" (далi - постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.12.2008 N 1123).

     2. Дiя цього Положення поширюється на всiх суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi незалежно вiд форми власностi.

II. Порядок оформлення та видачi лiцензiї на експорт товарiв

     1. Лiцензiя на експорт товарiв (далi - лiцензiя) видається в порядку, передбаченому Законом України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" та цим Положенням.

     Лiцензiя видається за формою, затвердженою наказом Мiнiстерства економiки України вiд 31.12.2008 N 933.

     Видача лiцензiї суб'єктовi зовнiшньоекономiчної дiяльностi здiйснюється вiддiлом нетарифного регулювання департаменту державного контролю та регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi або, у межах наданих повноважень, уповноваженим органом Автономної Республiки Крим, вiдповiдними пiдроздiлами обласних, Київської та Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй.

     2. Для одержання лiцензiї заявником - суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi подаються такi документи:

     заявка на одержання лiцензiї за формою, затвердженою наказом Мiнiстерства економiки України вiд 31.12.2008 N 933;

     лист-звернення щодо оформлення лiцензiї з гарантiєю сплати державного збору за її видачу;

     копiя свiдоцтва про державну реєстрацiю, засвiдчена в установленому законодавством порядку;

     копiя зовнiшньоекономiчного договору (контракту), усi додатки та специфiкацiї до нього, засвiдченi в установленому законодавством порядку;

     експертний висновок (оригiнал) з визначенням країни походження та коду товару вiдповiдно до УКТЗЕД згiдно з додатками 1, 2, 3, 4, 6, i 8 до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.12.2008 N 1123, який видається Торгово-промисловою палатою України або регiональною торгово-промисловою палатою;

     погодження вiдповiдної вповноваженої на це установи (оригiнал) згiдно з додатками 3, 4, i 8 до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.12.2008 N 1123;

     копiя лiцензiї на провадження господарської дiяльностi з виготовлення бланкiв цiнних паперiв, документiв суворої звiтностi, засвiдчена в установленому законодавством порядку, - для суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, якi здiйснюють експорт товарiв згiдно з додатком 2 до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.12.2008 N 1123.

     3. Суб'єкти зовнiшньоекономiчної дiяльностi несуть вiдповiдальнiсть за недостовiрнiсть вiдомостей, що подаються для розгляду заявок на одержання лiцензiй.

     4. Розгляд заявок на одержання лiцензiй здiйснюється в порядку їх надходження, який визначається за датами реєстрацiї заявок.

     5. Днем подання заявки на одержання лiцензiї вважається день її реєстрацiї в Мiнiстерствi економiки України або в уповноваженому органi Автономної Республiки Крим, вiдповiдних пiдроздiлах обласних, Київської та Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй, що пiдтверджується вiдповiдним записом у журналi реєстрацiї.

     6. Видача лiцензiї здiйснюється за умови подання до Мiнiстерства економiки України оригiналу платiжного доручення з вiдмiткою банку про сплату державного збору за видачу лiцензiї в розмiрi, установленому Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     7. Лiцензiя видається вповноваженому представниковi суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi за умови подання до Мiнiстерства економiки України довiреностi або засвiдченої в установленому законодавством порядку копiї довiреностi на її одержання та пред'явлення документа, що посвiдчує особу.

     8. Лiцензiя видається iз строком дiї вiдповiдно до умов зовнiшньоекономiчного договору (контракту) i є дiйсною для митного оформлення товарiв протягом цього перiоду, але не пiзнiше 31.12.2009, якщо iнше не передбачено законодавством України. Увезення товару за лiцензiєю може здiйснюватись окремими партiями.

     9. Суб'єктовi зовнiшньоекономiчної дiяльностi видається оригiнал лiцензiї в одному примiрнику. Лiцензiя не пiдлягає передаванню iншим особам.

     10. У разi встановлення кiлькiсних обмежень на експорт товарiв строк дiї лiцензiї не повинен перевищувати строку дiї кiлькiсних обмежень, якщо iнше не передбачено законодавством України.

     11. Рiшення про видачу або вiдмову у видачi лiцензiї приймається в установлений законодавством строк з дня реєстрацiї заявки Мiнiстерством економiки України або вповноваженим органом Автономної Республiки Крим, вiдповiдними пiдроздiлами обласних, Київської та Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй.

     12. Рiшення про вiдмову у видачi лiцензiї може бути прийнято в разi:

     невiдповiдностi поданих документiв законодавству України;

     вичерпання встановленої квоти на вiдповiднi товари (у разi застосування процедури розгляду заявок у порядку їх надходження);

     застосування до суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi або його iноземного контрагента спецiальної санкцiї у виглядi тимчасового зупинення зовнiшньоекономiчної дiяльностi згiдно зi статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть";

     дiй суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi, що призводять до порушення взятих Україною мiжнародних зобов'язань;

     якщо суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi здiйснює свою дiяльнiсть на умовах, якi можуть спричинити ухвалення компетентними органами країни-iмпортера антидемпiнгових та iнших захисних заходiв до експорту продукцiї походженням з України;

     порушення суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi України або його iноземним контрагентом законодавства України у сферi зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Рiшення про вiдмову у видачi лiцензiї повинно бути викладено в письмовiй формi.

     13. Рiшення Мiнiстерства економiки України або вповноваженого органу Автономної Республiки Крим, вiдповiдних пiдроздiлiв обласних, Київської та Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй про вiдмову у видачi лiцензiї може бути оскаржено суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi в установленому законодавством порядку.

Заступник директора департаменту державного контролю та регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi - начальник вiддiлу нетарифного регулювання В. С. Богданов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства економiки України
вiд 31 грудня 2008 р. N 933

Форма

ЗАЯВКА
на одержання лiцензiї на експорт

1. Замовник Код згiдно з ЄДРПОУ (Номер згiдно з ДРФО)
Номер телефону факсу
Номер поточного рахунка в нацiональнiй валютi, найменування банку, МФО, мiсцезнаходження банку
Номер поточного рахунка в iноземнiй валютi,  найменування банку, МФО, мiсцезнаходження банку
2. Виробник товару 3. Покупець
4. Код товару згiдно з УКТЗЕД 5. Одиниця вимiру 6. Кiлькiсть 7. Вартiсть (в тис. доларiв США) 8. Вартiсть (у валютi контракту) 9. Додаткове найменування товару
           
10. Країна призначення Код
11. Країна покупця Код
12. Країна походження Код
13. Базиснi умови поставки товару
14. Валюта контракту Код
15. Валюта розрахунку Код
16. Митниця Код
17. Характер угоди Код
18. Пiдстава для запиту лiцензiї
19. П. I. Б. керiвника замовника

Посада

М. П.* Пiдпис Дата
20. Особливi умови

____________
     * - За наявностi.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства економiки України
вiд 31 грудня 2008 р. N 933
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 сiчня 2009 р. за N 43/16059

IНСТРУКЦIЯ
про заповнення заявки на одержання лiцензiї на експорт товарiв

     1. Ця Iнструкцiя встановлює порядок заповнення суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi заявки на одержання лiцензiї на експорт товарiв (далi - заявка).

     2. Заявка заповнюється суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi українською мовою згiдно iз цiєю Iнструкцiєю.

     3. Назви реквiзитiв та їх коди повиннi вiдповiдати Класифiкацiї валют та Класифiкацiї держав свiту, затвердженим наказом Державного комiтету статистики України вiд 08.07.2002 N 260, Класифiкатору митних органiв та їх структурних пiдроздiлiв, спецiалiзованих митних установ та органiзацiй, затвердженому наказом Державної митної служби України вiд 26.04.2006 N 335.

     4. Реквiзити заявки повиннi мiстити такi вiдомостi:

     реквiзит 1 - найменування (для юридичних осiб) або прiзвище, iм'я, по батьковi (для фiзичних осiб) суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi, який подає заявку, його мiсцезнаходження (для юридичних осiб) або мiсце проживання (для фiзичних осiб), номер телефону, номер факсу, iдентифiкацiйний код згiдно з Єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України (ЄДРПОУ) (для юридичних осiб) або iдентифiкацiйний номер у Державному реєстрi фiзичних осiб (ДРФО) за його наявностi (для фiзичних осiб), номер поточного рахунка в нацiональнiй валютi, найменування банку, МФО та мiсцезнаходження банку, номер поточного рахунка в iноземнiй валютi, найменування банку, МФО та мiсцезнаходження банку;

     реквiзит 2 - найменування виробника товару (для юридичних осiб) або прiзвище, iм'я, по батьковi виробника товару (для фiзичних осiб), його мiсцезнаходження (для юридичних осiб) або мiсце проживання (для фiзичних осiб);

     реквiзит 3 - найменування нерезидента, що є контрагентом згiдно iз зовнiшньоекономiчним договором (контрактом), його мiсцезнаходження (мiсце проживання);

     реквiзит 4 - десятизначний код товару, що експортується, згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (УКТЗЕД);

     реквiзит 5 - одиниця вимiру товару, що експортується, та її код;

     реквiзит 6 - кiлькiсть товару, що експортується, згiдно з умовами зовнiшньоекономiчного договору (контракту) (додаткiв, специфiкацiй до нього) у зазначених у реквiзитi 5 одиницях вимiру;

     реквiзит 7 - вартiсть товару, що експортується, зазначена у тисячах доларiв США;

     реквiзит 8 - вартiсть товару, що експортується, зазначена у валютi контракту;

     реквiзит 9 - додаткове найменування товару, що експортується;

     реквiзит 10 - країна призначення товару та її код;

     реквiзит 11 - країна, де зареєстрований нерезидент-контрагент згiдно iз зовнiшньоекономiчним договором (контрактом), та її код;

     реквiзит 12 - країна походження товару, що експортується, та її код;

     реквiзит 13 - базиснi умови поставки товару, що експортується, вiдповiдно до Мiжнародних правил iнтерпретацiї комерцiйних термiнiв (правила IНКОТЕРМС у чиннiй редакцiї);

     реквiзит 14 - валюта контракту та її код;

     реквiзит 15 - валюта розрахунку та її код;

     реквiзит 16 - митниця, де здiйснюватиметься митне оформлення товару, код митницi згiдно з Класифiкатором митних органiв та їх структурних пiдроздiлiв, спецiалiзованих митних установ та органiзацiй, затвердженим наказом Державної митної служби України вiд 26.04.2006 N 335;

     реквiзит 17 - характер угоди (розшифрування та код);

     реквiзит 18 - зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) (додатки та специфiкацiї до нього) iз зазначенням номера та дати укладення, номер та дата погодження вiдповiдного уповноваженого органу виконавчої влади, iншi документи, на пiдставi яких оформлюється лiцензiя;

     реквiзит 19 - прiзвище, iм'я та по батьковi керiвника замовника, який пiдписав заявку на одержання лiцензiї, його посада (для юридичних осiб) або прiзвище, iм'я та по батьковi замовника (для фiзичних осiб), дата пiдпису, засвiдченi печаткою (за наявностi);

     реквiзит 20 - особливi умови експорту, наприклад, кiлькiсть товару в додаткових одиницях вимiру, номер поточного рахунка в iноземнiй валютi (якщо декiлька валют платежу), найменування банку, МФО та мiсцезнаходження банку, iнвойси, iнше.

Заступник директора департаменту державного контролю та регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi - начальник вiддiлу нетарифного регулювання В. С. Богданов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства економiки України
вiд 31 грудня 2008 р. N 933

Форма

ГЕРБ УКРАЇНИ

ЛIЦЕНЗIЯ НА ЕКСПОРТ N
ДIЙСНА ДО _______________ (ВКЛЮЧНО)

Лист-звернення N                 вiд                               р.
1. Замовник Код згiдно з ЄДРПОУ (Номер згiдно з ДРФО)
Номер телефону факсу
Номер поточного рахунку в нацiональнiй валютi, найменування банку, МФО, мiсцезнаходження банку
Номер поточного рахунку в iноземнiй валютi, найменування банку, МФО, мiсцезнаходження банку
2. Вхiдний номер Дата реєстрацiї
3. Виробник товару 4. Покупець
5. Код товару згiдно з УКТЗЕД 6. Одиниця вимiру 7. Кiлькiсть 8. Вартiсть (в тис. доларiв США) 9. Вартiсть (у валютi контракту) 10. Додаткове найменування товару
           
11. Країна призначення Код
12. Країна покупця Код
13. Країна походження Код
14. Базиснi умови поставки товару
15. Валюта контракту Код
16. Валюта розрахунку Код
17. Митниця Код
18. Характер угоди Код
19. Пiдстава для запиту лiцензiї 20. Узгоджено П. I. Б.
Посада
Дата
21. П. I. Б. керiвника замовника
Посада
Дата
22. Орган виконавчої влади, що видав лiцензiю
П. I. Б.
Посада
Пiдпис
М. П.
Дата
23. Особливi умови

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства економiки України
вiд 31 грудня 2008 р. N 933
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 сiчня 2009 р. за N 44/16060

IНСТРУКЦIЯ
про заповнення лiцензiї на експорт товарiв

     1. Ця Iнструкцiя встановлює порядок заповнення Мiнiстерством економiки України та вповноваженими на це органами виконавчої влади лiцензiї на експорт товарiв (далi - лiцензiя) вiдповiдно до форми, затвердженої наказом Мiнiстерства економiки України вiд 31.12.2008 N 933.

     2. Лiцензiя заповнюється українською мовою та оформлюється згiдно з цiєю Iнструкцiєю.

     3. Лiцензiя повинна мати стандартизований серiйний номер, друкований або нi, за яким вона може бути iдентифiкована.

     Цей номер повинен мiстити такi елементи:

     шестизначний код органу, який видав лiцензiю;

     однозначний номер, що вiдповiдає останнiй цифрi року експорту, наприклад, 9 для 2009 року;

     восьмизначний порядковий номер вiд 00000001 до 99999999.

     4. Назви реквiзитiв та їх коди повиннi вiдповiдати Класифiкацiї валют та Класифiкацiї держав свiту, затвердженим наказом Державного комiтету статистики України вiд 08.07.2002 N 260, Класифiкатору митних органiв та їх структурних пiдроздiлiв, спецiалiзованих митних установ та органiзацiй, затвердженому наказом Державної митної служби України вiд 26.04.2006 N 335.

     5. У лiцензiї зазначаються номер та дата листа-звернення суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi щодо її оформлення.

     6. Реквiзити лiцензiї повиннi мiстити такi вiдомостi:

     реквiзит 1 - найменування замовника-експортера (для юридичних осiб) або прiзвище, iм'я, по батьковi замовника-експортера (для фiзичних осiб), мiсцезнаходження (для юридичних осiб) або мiсце проживання (для фiзичних осiб), номер телефону, номер факсу, iдентифiкацiйний код згiдно з Єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України (ЄДРПОУ) (для юридичних осiб) або iдентифiкацiйний номер у Державному реєстрi фiзичних осiб (ДРФО) за його наявностi (для фiзичних осiб), номер поточного рахунка в нацiональнiй валютi, найменування банку, МФО та мiсцезнаходження банку, номер поточного рахунка в iноземнiй валютi, найменування банку, МФО та мiсцезнаходження банку;

     реквiзит 2 - вхiдний номер та дата реєстрацiї заявки на одержання лiцензiї органом лiцензування;

     реквiзит 3 - найменування виробника товару (для юридичних осiб) або прiзвище, iм'я, по батьковi виробника товару (для фiзичних осiб), мiсцезнаходження (для юридичних осiб) або мiсце проживання (для фiзичних осiб);

     реквiзит 4 - найменування нерезидента, що є контрагентом згiдно iз зовнiшньоекономiчним договором (контрактом), його мiсцезнаходження (мiсце проживання);

     реквiзит 5 - десятизначний код товару, що експортується, згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (УКТЗЕД);

     реквiзит 6 - одиниця вимiру товару, що експортується, та її код;

     реквiзит 7 - кiлькiсть товару, що експортується, згiдно з умовами зовнiшньоекономiчного договору (контракту) (додаткiв, специфiкацiй до нього) у зазначених у реквiзитi 6 одиницях вимiру;

     реквiзит 8 - вартiсть товару, що експортується, зазначена у тисячах доларiв США;

     реквiзит 9 - вартiсть товару, що експортується, зазначена у валютi контракту;

     реквiзит 10 - додаткове найменування товару, що експортується;

     реквiзит 11 - країна призначення товару та її код;

     реквiзит 12 - країна, де зареєстрований нерезидент-контрагент згiдно iз зовнiшньоекономiчним договором (контрактом), та її код;

     реквiзит 13 - країна походження товару, що експортується, та її код;

     реквiзит 14 - базиснi умови поставки товару, що експортується, вiдповiдно до Мiжнародних правил iнтерпретацiї комерцiйних термiнiв (правила IНКОТЕРМС у чиннiй редакцiї);

     реквiзит 15 - валюта контракту та її код;

     реквiзит 16 - валюта розрахунку та її код;

     реквiзит 17 - митниця, де здiйснюватиметься митне оформлення товару, код митницi згiдно з Класифiкатором митних органiв та їх структурних пiдроздiлiв, спецiалiзованих митних установ та органiзацiй, затвердженим наказом Державної митної служби України вiд 26.04.2006 N 335 (iз змiнами);

     реквiзит 18 - характер угоди (розшифрування та код);

     реквiзит 19 - зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) (додатки та специфiкацiї до нього) iз зазначенням номера та дати укладення, номер та дата погодження вiдповiдного уповноваженого органу виконавчої влади, iншi документи, на пiдставi яких оформлюється лiцензiя;

     реквiзит 20 - прiзвище, iм'я та по батьковi особи, що пiдписала погодження на експорт товару, її посада, дата погодження;

     реквiзит 21 - прiзвище, iм'я та по батьковi керiвника замовника, який пiдписав заявку на одержання лiцензiї, його посада (для юридичних осiб) або прiзвище, iм'я та по батьковi замовника (для фiзичних осiб), дата пiдпису;

     реквiзит 22 - назва органу лiцензування, що видав лiцензiю, прiзвище, iм'я та по батьковi уповноваженої особи, яка пiдписала лiцензiю, її посада, пiдпис, дата пiдпису, засвiдченi печаткою;

     реквiзит 23 - особливi умови експорту.

Заступник директора департаменту державного контролю та регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi - начальник вiддiлу нетарифного регулювання В. С. Богданов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.