Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 280 від 24.05.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

27.02.09 N 151


Про порядок органiзацiї проведення спецiальних заходiв i спецiальних митних операцiй

     Вiдповiдно до вимог статей 19 - 23, 55, 56 Митного кодексу України, з метою впорядкування дiй посадових осiб митних органiв при плануваннi та проведеннi пiдроздiлами митної варти служб митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства спецiальних заходiв, а також спецiальних митних операцiй з виявлення, попередження й припинення митних правопорушень наказую:

     1. Затвердити Положення про органiзацiю та проведення пiдроздiлами митної варти служб митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства митних органiв України спецiальних заходiв, а також спецiальних митних операцiй з виявлення, попередження й припинення митних правопорушень (далi - Положення), що додається.

     2. Керiвникам митних органiв:

     2.1. Довести вимоги цього Положення до посадових осiб служб митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства й забезпечити неухильне його виконання, органiзувати навчання з подальшим прийняттям залiку зi знання вимог Положення у посадових осiб вiдповiдної категорiї митного органу.

     2.2. Систематично (не менше одного разу на рiк) проводити з вiдповiдними категорiями посадових осiб митного органу заняття з органiзацiї та проведення пiдроздiлами митної варти служб митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства митних органiв спецiальних заходiв i спецiальних митних операцiй щодо виявлення, попередження й припинення митних правопорушень, а також з вивчення нормативно-правових актiв iз зазначених питань зi складанням залiкiв.

     3. Уважати таким, що втратив чиннiсть, пiдпункт 4.1 пункту 4 Порядку замовлення, видачi, зберiгання, облiку та використання спецiального митного штампа "Переогляд", затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 17.10.00 N 573.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Служби Козака Т.Р.

Голова Служби А.В.Макаренко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
27.02.09 N 151

ПОЛОЖЕННЯ
про органiзацiю та проведення пiдроздiлами митної варти служб митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства митних органiв України спецiальних заходiв, а також спецiальних митних операцiй з виявлення, попередження й припинення митних правопорушень

1. Загальнi положення

     1.1. Це Положення розроблено вiдповiдно до статей 19 - 23, 55, 56 Митного кодексу України, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.02 N 1953 "Деякi питання застосування спецiальних засобiв i вогнепальної зброї посадовими особами митної служби", iнших нормативно-правових актiв, що визначають компетенцiю пiдроздiлiв митної варти служб митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства митних органiв України щодо органiзацiї й порядку проведення зазначеними пiдроздiлами спецiальних заходiв, а також спецiальних митних операцiй.

     1.2. Пiдроздiли митної варти служб митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства митних органiв України (далi - пiдроздiли митної варти) здiйснюють виконання своїх завдань у формi спецiальних заходiв або спецiальних митних операцiй.

     1.3. Митним органам забороняється розробляти й видавати внутрiшнi нормативнi акти, якi обмежують законнi повноваження посадових осiб пiдроздiлiв митної варти щодо здiйснення заходiв, пов'язаних iз виявленням, розкриттям, припиненням, профiлактикою порушень митних правил, запобiганням таким порушенням.

     1.4. Термiни вживаються в цьому Положеннi в такому значеннi:

     а) спецiальна митна операцiя (далi - операцiя) - сукупнiсть заздалегiдь узгоджених i взаємопов'язаних метою, мiсцем i часом масштабних довготривалих спецiальних заходiв пiдроздiлiв митної варти, якi здiйснюються за єдиним задумом i планом у визначеному районi (мiсцi) з метою виявлення, попередження та припинення порушень встановленого порядку перемiщення товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України;

     б) спецiальнi заходи - комплекс заходiв, якi здiйснюються пiдроздiлами (нарядами) митної варти з метою виявлення, попередження та припинення контрабанди й порушень митних правил;

     в) наряд митної варти - декiлька посадових осiб пiдроздiлу митної варти або, в тому числi iнших структурних пiдроздiлiв митного органу, правоохоронних органiв (за узгодженням), якi виконують службове завдання, що на них покладено, а також призначенi для здiйснення спостереження й пошуку у визначеному районi (на визначеному маршрутi) з метою затримання осiб, якi пiдозрюються в контрабандi або порушеннi митних правил, а також транспортних засобiв i товарiв цих осiб;

     г) основнi способи здiйснення спецiальних заходiв:

     пошук - обстеження нарядами митної варти визначеного району (маршруту) з метою виявлення, попередження та припинення контрабанди й порушень митних правил;

     спостереження - пiдтримання всiма видами нарядiв вiзуального - неозброєним оком чи з використанням технiчних засобiв - контакту з об'єктом спостереження з метою виявлення, попередження та припинення порушень митного законодавства;

     ґ) пункт управлiння - мiсце, з якого здiйснюється управлiння спецiальними заходами або спецiальною митною операцiєю;

     д) тимчасовий пост - наряд митної варти, розташований у визначеному мiсцi й призначений здiйснювати спецiальнi заходи в пунктах i поза пунктами пропуску через митний кордон, а також на митнiй територiї України шляхом огляду (переогляду) транспортних засобiв, товарiв, багажу та ручної поклажi.

     Iншi термiни вживаються у значеннях, визначених Митним кодексом України та нормативно-правовими актами з питань митної справи.

2. Органiзацiя планування та проведення спецiальних заходiв

     2.1. Метою планування є:

     - визначення послiдовностi, способiв i термiну виконання покладених на пiдроздiли митної варти завдань;

     - установлення порядку взаємодiї пiдроздiлiв митної варти з iншими пiдроздiлами митних органiв i правоохоронними органами (за узгодженням);

     - органiзацiя всебiчного забезпечення спецiальних заходiв;

     - органiзацiя управлiння спецiальними заходами.

     2.2. Спецiальнi заходи плануються та проводяться як самостiйно митними органами, так i за дорученнями керiвництва Держмитслужби України.

     2.3. До планування спецiальних заходiв залучається максимально обмежене коло осiб iз числа посадових осiб митної варти, при цьому вживаються iншi заходи, необхiднi для забезпечення нерозголошення дiй, що плануються та виконуються.

     2.4. Планування спецiальних заходiв передбачає:

     - з'ясування завдань, поставлених пiдроздiлу митної варти митним органом вищого рiвня чи вiдповiдною посадовою особою;

     - оцiнку обстановки;

     - прийняття рiшення;

     - опрацювання потрiбних документiв;

     - органiзацiю взаємодiї, усебiчного забезпечення й управлiння.

     2.4.4. Керiвник служби митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства митного органу або пiдроздiлу митної варти пiд час пiдготовки та виконання пiдроздiлами митної варти, iншими структурними пiдроздiлами митного органу завдань щодо боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил визначає:

     - задум спецiальних заходiв;

     - основнi завдання пiдроздiлам (нарядам) митної варти, а також iншим пiдроздiлам митного органу;

     - порядок взаємодiї;

     - основнi дiї для всебiчного забезпечення спецiальних заходiв;

     - органiзацiю управлiння спецiальними заходами.

     Задум спецiальних заходiв включає:

     - напрямки (мiсця) зосередження основних зусиль з виявлення та припинення контрабанди й порушень митних правил у пунктах i поза пунктами пропуску через митний кордон;

     - розподiл сил i засобiв на завдання, якi виконуються;

     - мiсця розмiщення нарядiв митної варти, режим їх роботи (добовий, дванадцятигодинний, восьмигодинний тощо) при виконаннi завдань;

     - порядок вiдпочинку особового складу, час проведення iнструктажiв;

     - органiзацiю контролю за виконанням поставлених завдань тощо.

     Завдання пiдроздiлам (нарядам) митної варти формулюються таким чином, щоб унеможливити їх подвiйне тлумачення.

     При органiзацiї взаємодiї керiвник служби митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства митного органу або пiдроздiлу митної варти узгоджує дiї нарядiв митної варти, iнших пiдроздiлiв митного органу, а також їх взаємодiю з пiдроздiлами правоохоронних органiв та iнших органiв виконавчої влади, якi беруть участь у проведеннi спецiальних заходiв.

     При органiзацiї всебiчного забезпечення керiвник служби митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства митного органу або пiдроздiлу митної варти визначає необхiдну кiлькiсть озброєння й транспортних засобiв та перелiк заходiв для пiдтримання їх у постiйнiй готовностi до застосування, швидкого вiдновлення у разi виходу з ладу, а також своєчасного й повного забезпечення пiдроздiлiв i нарядiв митної варти iншими необхiдними матерiально-технiчними засобами.

     При органiзацiї управлiння керiвник служби митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства митного органу або пiдроздiлу митної варти визначає мiсце й час розгортання пункту управлiння (пересувного пункту управлiння) поза мiсцем розташування митного органу, порядок пiдтримання зв'язку та радiообмiну, способи й термiни подання звiтiв.

     2.4.5. Опрацювання документiв, потрiбних для здiйснення спецiальних заходiв, здiйснюється керiвником пiдроздiлу митної варти iз залученням у разi потреби фахiвцiв вiдповiдних пiдроздiлiв.

     За призначенням документи подiляються на такi види:

     а) з управлiння:

     наказ митного органу про проведення спецiальних заходiв, який видається на початку кожного року i дiє протягом всього поточного року. Форма наказу наведена в додатку 1 до цього Положення;

     план-завдання на здiйснення спецiальних заходiв (розробляється на пiдставi наказу митного органу про проведення спецiальних заходiв);

     службовi записки посадових осiб щодо видiлення потрiбних сил i засобiв, з iнших питань пiдготовки до здiйснення спецiальних заходiв;

     б) звiтно-iнформацiйнi:

     доповiднi, службовi та пояснювальнi записки;

     протоколи про порушення митних правил, акти, копiї товаросупровiдних документiв, потрiбних для здiйснення митного контролю, iншi документи, якi стосуються проведених спецiальних заходiв;

     зведення;

     в) довiдковi:

     оперативнi розрахунки;

     довiдки, таблицi;

     топографiчнi мапи тощо.

     2.5. Спецiальнi заходи здiйснюються вiдповiдно до плану-завдання, який складається, як правило, на мiсяць, пiдписується начальником пiдроздiлу митної варти та затверджується керiвником служби митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства митного органу (заступником начальника митного органу вiдповiдно до функцiональних повноважень). Форма плану-завдання наведена в додатку 2 до цього Положення.

     2.6. У разi залучення фахiвцiв iнших пiдроздiлiв митницi план-завдання пiдписується начальником пiдроздiлу митної варти, затверджується начальником митного органу (особою, що його замiщує).

     2.7. Планування експлуатацiї автомобiлiв пiдроздiлу митної варти здiйснюється на пiдставi окремого наряду на виїзд автомобiлiв, який пiдписується начальником пiдроздiлу митної варти та затверджується керiвником служби митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства митного органу, з видачею подорожнього листа вiдповiдно до Iнструкцiї про порядок застосування подорожнього листа службового легкового автомобiля та облiку транспортної роботи, затвердженої наказом Держкомстату України вiд 17.02.98 N 74 i зареєстрованої у Мiнiстерствi юстицiї України 05.03.98 за N 149/2589.

     При неможливостi використання спецiальних автомобiлiв пiдроздiлу митної варти для зазначених цiлей використовуються з дозволу керiвника митного органу (особи, що його замiщує) черговий автомобiль, iншi автотранспортнi засоби митного органу.

3. Органiзацiя проведення спецiальних митних операцiй

     3.1. До проведення операцiй можуть залучатися сили й засоби пiдроздiлу митної варти та iнших пiдроздiлiв як одного митного органу, так i одночасно декiлькох, у тому числi за участю посадових осiб Держмитслужби України, а також правоохоронних органiв (за узгодженням).

     Основними документами для проведення операцiї є наказ митного органу про проведення операцiї та план її проведення.

     У наказi визначаються:

     - мета проведення операцiї;

     - термiн i напрямок (мiсце) проведення операцiї;

     - склад сил i засобiв, що залучаються до операцiї;

     - у разi потреби - вказiвки посадовим особам митного органу щодо органiзацiї взаємодiї, матерiально-технiчного й фiнансового забезпечення операцiї;

     - керiвники операцiї;

     - порядок i строки звiтностi;

     - термiн вiдрядження, форма одягу й мiсце збору учасникiв операцiї тощо.

     3.2. На пiдставi наказу митного органу про проведення операцiї вiдпрацьовується план її проведення, який пiдписується керiвником пiдроздiлу митної варти та затверджується керiвником служби митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства митного органу (заступником начальника митного органу вiдповiдно до функцiональних повноважень).

     У разi залучення сил i засобiв правоохоронних та iнших органiв виконавчої влади розробляється вiдповiдно до ранiше складених планiв та iнструкцiй iз взаємодiї з ними план проведення конкретної спiльної операцiї, який узгоджується з керiвниками цих органiв.

     План проведення операцiї визначає бiльш деталiзовано мету проведення операцiї, термiн i напрямок (мiсце) проведення операцiї, склад сил i засобiв сторiн, що залучаються до операцiї, а також:

     - задум операцiї;

     - основнi завдання учасникам операцiї та мiсця розташування нарядiв;

     - органiзацiю взаємодiї;

     - органiзацiю управлiння;

     - порядок закiнчення операцiї тощо.

     На дiлянках, де митний кордон збiгається з державним, а також у межах прикордонної смуги й контрольованих прикордонних районiв спецiальнi заходи плануються й проводяться за узгодженням з вiдповiдними пiдроздiлами Держприкордонслужби України.

     3.3. У кожному митному органi, який має у своєму складi пiдроздiл митної варти, що виконує покладенi на нього завдання на водному просторi, детально розробляються та затверджуються:

     - тактика дiй нарядiв митної варти у разi виконання рiзних оперативних завдань, яка враховує конкретнi особливостi акваторiй прикордонних рiчок, озер, iнших водоймищ i територiальних вод, де дiють наряди митної варти;

     - заходи щодо забезпечення безпеки плавання в рiзних умовах;

     - порядок виходу плавзасобу з порту й входження в нього;

     - порядок утримання плавзасобiв;

     - порядок ведення моторного журналу плавзасобу;

     - обов'язки чергового по базi розташування плавзасобiв тощо.

4. Управлiння спецiальними заходами й операцiями та порядок їх здiйснення

     4.1. Управлiння спецiальними заходами (операцiєю) (далi - спецiальними заходами) пiдроздiлiв митної варти передбачає:

     - постановку завдання цим пiдроздiлам (нарядам);

     - пiдготовку посадових осiб до виконання поставлених завдань;

     - контроль за виконанням поставлених завдань посадовими особами;

     - уточнення чинних, постановку нових завдань пiдроздiлам (нарядам).

     4.1.1. Завдання начальникам пiдроздiлiв (старшим нарядiв) митної варти ставляться особою, яка призначена для керiвництва спецiальними заходами, операцiєю, або за їх дорученням - iншими посадовими особами.

     Старшi нарядiв доводять завдання, порядок i способи їх виконання до пiдлеглих виконавцiв безпосередньо на мiсцi проведення спецiальних заходiв.

     4.1.2. Контроль за виконанням завдань, покладених на посадових осiб нарядiв, здiйснюють керiвники пiдроздiлiв митної варти та керiвники спецiальних заходiв.

     4.1.3. Уточнення завдань чи постановка нових здiйснюється керiвниками пiдроздiлiв митної варти чи особами, призначеними для керiвництва заходами, усно або письмово.

     4.2. Пункт управлiння розташовується в мiсцi постiйної дислокацiї служби митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства або iнших мiсцях згiдно iз задумом спецiальних заходiв i оперативною обстановкою, що складається.

     4.3. Наряди митної варти пiсля доведення до них iнформацiї про обстановку й завдань перемiщуються до мiсць їх виконання самостiйно, дотримуючись заходiв конфiденцiйностi та безпеки.

     4.4. Наряду митної варти дозволяється залишати мiсце (район) виконання поставлених завдань до закiнчення встановленого термiну в разi:

     - необхiдностi подання медичної допомоги працiвниковi, який захворiв чи отримав поранення, якщо немає можливостi евакуювати його iншим способом;

     - необхiдностi пiдтримання дiй сусiднiх нарядiв митної варти;

     - стихiйного лиха або пожежi, якщо виконання завдань в цьому мiсцi (районi) пов'язано з небезпекою для життя особового складу.

     Старший наряду митної варти невiдкладно доповiдає про залишення мiсця (району) виконання поставлених завдань керiвнику спецiальних заходiв.

     4.5. Наряду митної варти при виконаннi поставлених завдань забороняється:

     - залишати мiсце (район) їх виконання до прибуття змiни, закiнчення встановленого термiну, крiм випадкiв, передбачених пунктом 4.4 цього Положення;

     - змiнювати встановлений маршрут руху, мiсце (район) виконання поставлених завдань;

     - заходити (заїжджати) на територiю сумiжної держави або перебувати за лiнiєю iнженерно-технiчних споруд Держприкордонслужби України без письмового дозволу керiвництва органу охорони державного кордону;

     - порушувати встановленi правила зберiгання, носiння, застосування вогнепальної зброї та спецiальних засобiв.

     4.6. Старший наряду митної варти з моменту оголошення складу наряду й до моменту доповiдi про виконання поставленого завдання, здачi вогнепальної зброї, набоїв до неї та спецiальних засобiв є безпосереднiм керiвником усього особового складу зазначеного наряду.

     Вiн вiдповiдає за своєчасну пiдготовку особового складу наряду митної варти до виконання поставленого завдання, дiї пiдпорядкованих йому на час несення служби посадових осiб, збереження вогнепальної зброї та набоїв до неї, предметiв екiпiровки, технiки й спецiальних засобiв, дотримання заходiв безпеки, збереження здоров'я i життя працiвникiв.

     Пiсля прибуття на мiсце виконання поставлених завдань старший наряду митної варти ставить завдання безпосередньо пiдлеглим посадовим особам, при цьому визначає:

     - спосiб виконання завдання (вид i метод контролю);

     - мiсцезнаходження та порядок дiй кожної посадової особи наряду митної варти;

     - порядок взаємодiї з iншими нарядами митної варти, представниками правоохоронних органiв;

     - органiзацiю зв'язку мiж посадовими особами наряду митної варти, з iншими нарядами митної варти, начальником пiдроздiлу митної варти або керiвником спецiальних заходiв;

     - заходи безпеки при виконаннi завдання.

     4.7. Розташування нарядiв митної варти здiйснюється за рiшенням керiвника спецiальних заходiв або начальника пiдроздiлу митної варти.

     4.8. При здiйсненнi огляду (переогляду) транспортних засобiв i товарiв можуть застосовуватися технiчнi засоби митного контролю. До складу наряду можуть призначатися посадовi особи iнших пiдроздiлiв митного органу, а також iнспектори-кiнологи.

     Огляд (переогляд) здiйснюється з дотриманням нерозголошення iнформацiї про спецiальнi заходи, якi плануються, раптово щодо митних органiв, у зонi дiяльностi яких цi заходи здiйснюються, та власникiв транспортних засобiв i товарiв.

     4.9. Пiсля прибуття у визначений район (мiсце) наряд митної варти рухається за визначеним маршрутом чи напрямком i здiйснює огляд мiсцевостi.

     4.10. При виявленнi в ходi спецiальних заходiв порушень митних правил старший наряду митної варти доповiдає про це керiвнику спецiальних заходiв i невiдкладно складає протокол про порушення митних правил.

     4.11. При виявленнi порушень митних правил, санкцiї яких передбачають обов'язкову чи альтернативну конфiскацiю предметiв правопорушення, старший наряду митної варти вживає всiх необхiдних заходiв для вилучення в установленому порядку цих предметiв та їх збереження.

     У разi виявлення ознак контрабанди старший наряду митної варти термiново доповiдає про це керiвнику спецiальних заходiв i невiдкладно складає протокол про порушення митних правил, уживаючи при цьому всiх передбачених чинним законодавством заходiв для збереження предметiв зi спецiально виготовленими тайниками, цiлостi упаковки та всiєї кiлькостi предметiв контрабанди, документiв, якi свiдчать про наявнiсть ознак злочину чи замах на його скоєння, попередження їх зникнення чи втрати; установлення анкетних даних осiб, якi пiдозрюються у вчиненi злочину, свiдкiв злочину тощо.

     4.12. З метою припинення порушення митного законодавства, установлення особи, яка його вчинила, здiйснення повного огляду (переогляду) вантажу й складання протоколу про порушення митних правил, якщо його неможливо скласти на мiсцi вчинення правопорушення, за рiшенням, прийнятим посадовими особами митного органу згiдно з вимогами Митного кодексу України, старший наряду митної варти органiзує доставку транспортних засобiв, товарiв i осiб з товаросупровiдними документами в митний орган.

     4.13. При затриманнi нарядами митної варти вантажiв поза пунктами пропуску через митний кордон, у межах прикордонної смуги чи контрольованого прикордонного району осiб, якi пiдозрюються в контрабандi та порушеннях митних правил, на мiсцi затримання обов'язково складається схема мiсцевостi району затримання порушникiв державного кордону України за встановленою Держприкордонслужбою України формою.

     Схему пiдписують старший наряду митної варти, а також затриманi порушники й свiдки (за наявностi), а в разi вiдмови останнiх пiдписати вказаний документ про це робиться вiдповiдний запис та його пiдписують посадовi особи, що перебувають у складi наряду митної варти.

5. Порядок проведення спецiальних заходiв iз застосуванням штампа "Переогляд"

     5.1. Правовою пiдставою проведення переогляду оформлених митними органами товарiв i транспортних засобiв посадовими особами пiдроздiлiв митної варти є статтi 19 - 23, 55, 56 Митного кодексу України.

     Переогляд як один з видiв митного огляду проводиться iз застосуванням спецiального митного штампа "Переогляд" при перемiщеннi товарiв i транспортних засобiв, що перебувають пiд митним контролем, випущенi у вiльний обiг або перемiщуються через митний кордон України з порушенням установленого порядку, з метою перевiрки вiдповiдностi здiйснення митних процедур чинному законодавству.

     5.2. Вiдбиток штампа "Переогляд" що проставляється на товаросупровiдному документi, засвiдчує здiйснення операцiї переогляду та перекладає вiдповiдальнiсть за наявнiсть вантажу в транспортному засобi, примiщеннi, мiсткостi та iнших мiсцях, де мiстяться або можуть мiститися товари та iншi предмети, що пiдлягали переогляду, на особу, яка здiйснює переогляд, тому при застосуваннi штампа "Переогляд" перевiряється 100% наявного вантажу.

     5.3. Використовувати штамп "Переогляд" при проведеннi переогляду дозволяється тiльки за наявностi в посадової особи наряду митної варти плану-завдання, затвердженого Головою Держмитслужби України або його заступником, керiвником митного органу (особою, яка його замiщує), його заступником або начальником служби митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства (особою, яка його замiщує).

     5.4. Штамп "Переогляд" проставляється у ВМД вiдповiдно до вимог Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби 09.07.97 N 307 (у редакцiї наказу Держмитслужби України вiд 07.11.07 N 933), а в iнших товаросупровiдних документах, оформлених митними органами, проставляється поруч з вiдбитком особистої номерної печатки iнспектора, що здiйснив первинне митне оформлення вантажу, або на зворотному боцi документа; одночасно в документах проставляється номер спецiального пломбiру, яким накладено нове митне забезпечення пiсля здiйснення операцiї переогляду, та складається акт у двох примiрниках (форма акта наведена в додатку 3 до цього Положення). Перший примiрник акта передається перевiзнику або уповноваженiй особi власника вантажу; другий залишається у старшого наряду пiдроздiлу митної варти, який проводив переогляд, i пiсля закiнчення спецiальних заходiв протягом доби здається до пiдроздiлу митної варти з доповiдною запискою керiвнику цього пiдроздiлу про проведення переогляду.

     5.5. У разi виявлення розбiжностей у митних декларацiях, товаросупровiдних документах, вантажних манiфестах, вантажних дорученнях, коносаментах, поштових вiдомостях, транспортних документах i митних документах суворої звiтностi, а також невiдповiдностi наявного вантажу документам чи виявлення недобору платежiв посадова особа пiдроздiлу митної варти дiє згiдно iз законодавством України.

6. Порядок закiнчення спецiальних заходiв

     6.1. Спецiальнi заходи закiнчуються за рiшенням їх керiвника, який доповiдає начальнику, якому вiн пiдпорядкований, про їх завершення та попереднi результати усно, а наступного дня пiсля завершення - письмово.

     6.2. За вказiвкою керiвника спецiальних заходiв старшi нарядiв митної варти органiзовують перевiрку посадових осiб, зброї, набоїв, спецзасобiв та технiчних засобiв, спорядження, митних штампiв тощо й прямують до пункту збору.

     6.3. Пiсля прибуття до митного органу особовий склад, що залучався до спецiальних заходiв, здає вогнепальну зброю, набої до неї, спецiальнi засоби та технiчнi засоби митного контролю, спорядження, митнi штампи тощо. При цьому старшi нарядiв митної варти повиннi особисто перевiрити повноту їх здачi.

     6.4. Старшi нарядiв митної варти письмово докладно доповiдають керiвнику спецiальних заходiв про хiд i результати виконання завдань, дiї особового складу нарядiв.

     До доповiдної записки про виконання завдання додаються: план-завдання; донесення, пояснювальнi записки, зведення; копiї протоколiв про порушення митних правил та iнших протоколiв, актiв i документiв, потрiбних для здiйснення митного контролю, iнших документiв, якi стосуються результатiв проведення спецiальних заходiв.

7. Заходи безпеки

     7.1. Керiвники митних органiв i посадовi особи, що залучаються до проведення спецiальних заходiв та операцiй з виявлення, попередження та припинення контрабанди й порушень митних правил, повиннi в усiх випадках додержуватися вимог безпеки. Термiновiсть проведення спецiальних заходiв та iншi обставини не є пiдставами для порушення правил безпеки.

     7.2. При здiйсненнi спецiальних заходiв i операцiй на керiвникiв служб митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства митних органiв i пiдроздiлiв митної варти покладаються:

     органiзацiя своєчасного iнструктажу посадових осiб, що залучаються до проведення спецiальних заходiв;

     забезпечення цих посадових осiб iнструкцiями щодо заходiв безпеки та перевiрка їх дотримання;

     органiзацiя постiйного контролю за дотриманням правил безпеки;

     своєчасне розслiдування порушень заходiв безпеки при проведеннi спецiальних заходiв.

     7.3. Безпека проведення спецiальних заходiв та операцiй забезпечується:

     навчанням посадових осiб заходам безпеки при здiйсненнi спецiальних заходiв та точним виконанням поставлених завдань й вимог iнструкцiй;

     своєчасним наданням невiдкладної медичної допомоги;

     умiлим поводженням з вогнепальною зброєю, спецiальними засобами, засобами зв'язку й iндивiдуальними засобами захисту, їх належним використанням;

     високою особистою дисциплiною всiх посадових осiб, що залучаються до проведення спецiальних заходiв;

     своєчасним доведенням до всiх посадових осiб вимог заходiв безпеки та контролем за їх виконанням.

Директор Департаменту митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства Ю.В.Карман

 

Додаток 1
до наказу Державної митної служби України
27.02.09 N 151
Форма

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

____________________ митниця

НАКАЗ

Дата N

Мiсто

Про проведення спецiальних заходiв у зонi дiяльностi ... митницi

     З метою посилення протидiї контрабандi та порушенням митних правил наказую:

     1. Протягом 20__ року проводити в зонi дiяльностi __________ митницi комплекс спецiальних заходiв, спрямованих на попередження незаконного перемiщення товарiв через митний кордон України, а також здiйснювати переогляди оформлених митними органами транспортних засобiв, товарiв та iнших предметiв, речей фiзичних осiб в установленому законодавством порядку згiдно з вiдповiдними планами-завданнями.

     2. Керiвникам спецiальних заходiв забезпечувати здiйснення необхiдних дiй, передбачених вiдповiдними планами-завданнями.

     3. Керiвникам оперативних груп у триденний строк пiсля закiнчення
спецiальних заходiв доповiдати про результати їх проведення начальнику служби митної варти та органiзацiї боротьби з порушеннями митного законодавства.

     Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Начальник митницi    
Пiдпис Iнiцiали, прiзвище

 

Додаток 2
до наказу Державної митної служби України
27.02.09 N 151
Форма
ЗАТВЕРДЖУЮ
 
(посада, пiдпис, iнiцiали, прiзвище, дата)

ПЛАН - ЗАВДАННЯ
на проведення спецiальних заходiв особовим складом
пiдроздiлу митної варти __________________ митницi
на перiод з ____до ___ 20__ року

Мета:  
 
 
Мiсце проведення (маршрут руху):  
 
 
Завдання:  
 
 
 
Склад сил i засобiв:  
 
Керiвництво:  
 
Про результати доповiсти:  
Начальник вiддiлу (сектору) митної варти ___________ митницi  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище, дата)

 

Додаток 3
до наказу Державної митної служби України
27.02.09 N 151
Форма
ЗАТВЕРДЖУЮ
Начальник   митницi
 
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
"___" ____________ 20__ р.

АКТ
ПРО ПЕРЕОГЛЯД ОФОРМЛЕНИХ МИТНИМИ ОРГАНАМИ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБIВ, ТОВАРIВ, IНШИХ ПРЕДМЕТIВ ТА РЕЧЕЙ

"___" ____________ 20__ року
Нарядом митної варти в складi:

старшого наряду  
iнспекторiв:
1.  
2.  
3.  
у присутностi представникiв   :
(назва правоохоронного органу)
1.  
2.  
3.  
4.  
проведено переогляд оформленого митними органами транспортного засобу, товарiв та iнших предметiв, речей фiзичних осiб (необхiдне пiдкреслити), що перебувають пiд митним контролем
Вiдправник  
 
Одержувач  
 
Перевiзник  
 
Транспортний засiб: тип   д. н.  
 
Митниця вiдправлення  
(найменування, дата вiдправлення, митний режим)
 
Митниця призначення  
 
супровiднi документи  
 
 
Найменування вантажу  
 
 
Час та мiсце проведення переогляду  
 
 
Причини проведення переогляду
 
Кiлькiсть вiдкритих мiсць та їх характеристика  
 
 
РЕЗУЛЬТАТИ ПЕРЕОГЛЯДУ
 
 
Вантажнi мiсця знову упаковано за нашої присутностi:
Старший наряду митної варти
 
(митниця, посада, пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Присутнi:
1.  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
2.  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
3.  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
4.  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Представник перевiзника  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Первинне митне забезпечення  
(номери пломбiру, особистої номерної печатки)
Накладено нове митне забезпечення  
(номери пломбiру, штампа "Переогляд")
Старший змiни  
(митниця, посада, пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Уповноважена особа власника вантажу  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.