ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 06.04.2009 р. N 16/1-2/613

 

Асоцiацiї митних брокерiв України


Щодо можливостi використання для пiдтвердження заявленої митної вартостi товарiв, що iмпортуються на митну територiю України, консульської фактури

     Державною митною службою України розглянуто Ваш лист вiд 24.03.2009 N 15/90 щодо можливостi використання для пiдтвердження заявленої митної вартостi товарiв, що iмпортуються на митну територiю України, консульської фактури.

     Повiдомляємо, що перелiк документiв, у тому числi додаткових, якi декларант подає для пiдтвердження заявлених вiдомостей про митну вартiсть товарiв, мiститься у постановi Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.12.2006 N 1766 "Про затвердження Порядку декларування митної вартостi товарiв, якi перемiщуються через митний кордон України, та подання вiдомостей для її пiдтвердження" (далi - Порядок декларування). Подання такого документа, як консульська фактура, для пiдтвердження митної вартостi товарiв Порядком декларування не передбачений.

     Також повiдомляємо, що порядок консульської легалiзацiї офiцiйних документiв установлюється Вiденською конвенцiєю "Про консульськi зносини" 1963 року, мiжнародними договорами та чинним законодавством України, а також Iнструкцiєю про порядок консульської легалiзацiї офiцiйних документiв в Українi i за кордоном, затвердженою наказом Мiнiстерства закордонних справ України вiд 4 червня 2002 р. N 113 (зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 26.06.2002 р. за N 535/6823). Вiдповiдно до пункту 1.2 зазначеної Iнструкцiї консульська легалiзацiя офiцiйних документiв - це процедура пiдтвердження дiйсностi оригiналiв офiцiйних документiв або засвiдчення справжностi пiдписiв посадових осiб, уповноважених засвiдчувати пiдписи на документах, а також дiйсностi вiдбиткiв штампiв, печаток, якими скрiплено документ. При цьому консул не несе вiдповiдальностi за змiст документа.

     Одночасно iнформуємо, що вiдповiдно до пункту 11 Порядку декларування декларант за власним бажанням може подавати будь-якi iншi документи для пiдтвердження заявленої митної вартостi товарiв.

     Отже, зазначений документ не є визначальним для прийняття рiшення пiд час контролю правильностi визначення декларантом митної вартостi товарiв, а використовується як довiдковий документ вiдповiдно до пункту 11 Порядку декларування.

Директор Департаменту митної вартостi В. П. Науменко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.