КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 13 травня 2009 р. N 468


Про затвердження Порядку етикетування харчових продуктiв, якi мiстять генетично модифiкованi органiзми або виробленi з їх використанням та вводяться в обiг

     Вiдповiдно до статтi 20 Закону України "Про Кабiнет Мiнiстрiв України", статтi 15 Закону України "Про захист прав споживачiв" та статтi 7 Закону України "Про державну систему бiобезпеки при створеннi, випробуваннi, транспортуваннi та використаннi генетично модифiкованих органiзмiв" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок етикетування харчових продуктiв, якi мiстять генетично модифiкованi органiзми або виробленi з їх використанням та вводяться в обiг, що додається.

     2. Ця постанова набирає чинностi з 1 липня 2009 року.

Прем'єр-мiнiстр України Ю. ТИМОШЕНКО

Iнд. 33

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 13 травня 2009 р. N 468

ПОРЯДОК
етикетування харчових продуктiв, якi мiстять генетично модифiкованi органiзми або виробленi з їх використанням та вводяться в обiг

     1. Цей Порядок визначає вимоги щодо етикетування харчових продуктiв, якi мiстять генетично модифiкованi органiзми або виробленi з їх використанням та вводяться в обiг в Українi.

     2. У цьому Порядку термiни вживаються у такому значеннi:

     харчовий продукт, який мiстить генетично модифiкованi органiзми, - це такий харчовий продукт, який повнiстю або окремi його складники мiстять генетично модифiкованi органiзми, вмiст яких становить понад 0,1 вiдсотка;

     харчовий продукт, вироблений з використанням генетично модифiкованих органiзмiв, - це такий харчовий продукт, який не мiстить генетично модифiкованих органiзмiв, але повнiстю або частково вироблений з використанням сiльськогосподарської продукцiї, вмiст генетично модифiкованих органiзмiв в якiй становив понад 0,1 вiдсотка.

     Iншi термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законах України "Про захист прав споживачiв", "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв", "Про державну систему бiобезпеки при створеннi, випробуваннi, транспортуваннi та використаннi генетично модифiкованих органiзмiв".

     3. Етикетування харчових продуктiв, якi мiстять генетично модифiкованi органiзми або виробленi з їх використанням, здiйснюється виробником (постачальником) шляхом проставлення вiдповiдної позначки.

     У перелiку складникiв харчового продукту пiсля кожного складника, що мiстить генетично модифiкованi органiзми чи вироблений з їх використанням, у дужках проставляється позначка "генетично модифiкований" або "мiстить генетично модифiкований органiзм або виготовлений з його використанням" iз зазначенням найменування органiзму або до кожного такого складника робиться вiдповiдна виноска. Позначка друкується таким самим шрифтом, що i перелiк складникiв.

     Для харчових продуктiв, що мiстять один складник, позначка "генетично модифiкований" або "мiстить генетично модифiкований органiзм або вироблений з його використанням" iз зазначенням найменування органiзму проставляється пiсля загальної назви харчового продукту i друкується таким самим шрифтом, що i назва.

     4. Етикетування харчових продуктiв, якi мiстять генетично модифiкованi органiзми або виробленi з їх використанням i реалiзуються без упаковки або з упаковкою, найбiльша площа поверхнi якої становить менш як 10 кв. сантиметрiв, здiйснюється продавцем шляхом проставлення вiдповiдної позначки згiдно з пунктом 3 цього Порядку на ярликах поряд з назвою харчового продукту або на пакувальному матерiалi таким самим шрифтом, що i назва харчового продукту.

     5. Етикетування харчових продуктiв, якi не мiстять генетично модифiкованi органiзми або вмiст яких становить менш як 0,1 вiдсотка, може бути здiйснено шляхом проставлення позначки "Без генетично модифiкованих органiзмiв". Зазначена iнформацiя пiдлягає перевiрцi в установленому Держспоживстандартом порядку.

     6. Харчовi продукти, якi мiстять генетично модифiкованi органiзми або виробленi з їх використанням та введенi в обiг в Українi, на яких не проставленi позначки згiдно з цим Порядком, пiдлягають вилученню з обiгу.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.