ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ГЕНЕРАЛЬНА ПРОКУРАТУРА УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

29.09.2009 р. N 909/56


Про затвердження Порядку взаємодiї органiв прокуратури України та митних органiв України з питань захисту в судi iнтересiв держави

     Вiдповiдно до статтi 15 Закону України "Про прокуратуру", пункту 7 Положення про Державну митну службу України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.07.07 N 940, та з метою пiдвищення ефективностi спiльної роботи наказуємо:

     1. Затвердити Порядок взаємодiї органiв прокуратури України та митних органiв України з питань захисту в судi iнтересiв держави, що додається.

     2. Наказ довести до вiдома регiональних митниць, митниць, прокурорiв Автономної Республiки Крим, областей, мiст Києва i Севастополя, вiйськових прокурорiв регiонiв та Вiйськово-Морських Сил України, мiських, районних, мiжрайонних i прирiвняних до них прокурорiв.

     3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Державної митної служби України Онопенка П.В., заступника Генерального прокурора України Кудрявцева В.В.

Голова Державної митної служби України А.В. Макаренко
Генеральний прокурор України О.I. Медведько

 

Затверджено
наказом Державної митної служби України та Генерального прокурора України
вiд 29.09.2009 N 909/56

Порядок
взаємодiї органiв прокуратури України та митних органiв України з питань захисту в судi iнтересiв держави

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблений для забезпечення ефективної взаємодiї органiв прокуратури України та митних органiв України пiд час судового розгляду справ за участю митних органiв, рiшення у яких можуть впливати на дохiдну або видаткову частини бюджету, оскарження вiдповiдних рiшень, постанов, ухвал (далi - судовi рiшення), прийнятих судами з порушенням норм матерiального i процесуального права, виконання рiшень у цих справах.

     1.2. Правовою основою взаємодiї мiж органами прокуратури та митними органами є Конституцiя України, Митний кодекс України, Закон України "Про прокуратуру", Положення про Державну митну службу України, затверджене постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.07.07 N 940, цей Порядок та iншi нормативно-правовi акти.

     1.3. Метою взаємодiї є запобiгання незаконному звiльненню суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi вiд сплати митних платежiв, стягненню таких коштiв з бюджету на пiдставi судових рiшень та вжиття iнших заходiв щодо захисту iнтересiв держави вiдповiдно до чинного законодавства.

2. Митнi органи

     2.1. Звертаються до органiв прокуратури iз умотивованою пропозицiєю представляти iнтереси держави в судi у справах, рiшення у яких можуть впливати на дохiдну або видаткову частини бюджету. До звернення додають необхiднi докази, наявнi копiї позовiв (скарг) iнших осiб, судових документiв, iншi матерiали, що мають суттєве значення для справи.

     2.2. За вимогою прокурора надають копiї матерiалiв перевiрок, що свiдчать про порушення законодавства суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi i мають безпосереднє вiдношення до судової справи, вказаної у зверненнi.

     2.3. У межах компетенцiї вживають всiх передбачених законодавством заходiв щодо забезпечення доказової бази в процесi судового розгляду справи.

     2.4. Iнiцiюють перегляд судових рiшень, прийнятих iз порушенням закону, в апеляцiйному та касацiйному порядку, за винятковими чи нововиявленими обставинами. Вживають заходiв до зупинення виконання вказаних судових рiшень. За наявностi пiдстав, оскаржують дiї державних виконавцiв чи iнших посадових осiб державної виконавчої служби.

     2.5. У разi виникнення пiд час примусового виконання судового рiшення про стягнення коштiв з бюджету будь-яких змiн (скасування судового рiшення; прийняття судового рiшення про зупинення, вiдстрочення виконання рiшення суду; визнання судом виконавчого листа таким, що не пiдлягає виконанню тощо) у письмовiй формi iнформують про такi змiни вiдповiдний органи Державної виконавчої служби та Державного казначейства України, додаючи вiдповiднi пiдтверджуючi документи.

3. Органи прокуратури

     3.1. За результатами розгляду звернень митних органiв вирiшують питання про наявнiсть пiдстав для представництва iнтересiв держави в судах у справах, рiшення у яких можуть впливати на дохiдну або видаткову частини бюджету, шляхом пред'явлення позову, вступу у справу, оскарження рiшення (постанови,ухвали) суду.

     3.2. Оскаржують судовi рiшення, прийнятi з порушенням норм матерiального та процесуального права, незалежно вiд участi органiв прокуратури у розглядi вказаних справ, у разi необхiдностi iнiцiюють оскарження судового рiшення прокурором вищого рiвня в установленому порядку. При внесеннi касацiйної скарги (скарги про перегляд рiшення за винятковими обставинами) вживають заходiв щодо зупинення виконання судових рiшень.

     3.3. У межах своєї компетенцiї прокурори вiдповiдного рiвня, їх заступники, керiвники самостiйних пiдроздiлiв iнформують протягом семи робочих днiв митнi органи про апеляцiйне, касацiйне оскарження (iнiцiювання перегляду судових рiшень за нововиявленими або винятковими обставинами).

     3.4. Заходи реагування, спрямованi на виконання судових рiшень, якi можуть призвести до необґрунтованого зменшення надходжень чи стягнення з бюджету коштiв, застосовують лише за вiдсутностi пiдстав для оскарження цих судових рiшень.

     3.5. Перевiряють додержання законодавства в дiяльностi Державної виконавчої служби при виконаннi ними судових рiшень про стягнення коштiв iз бюджету, прийнятих у справах за участю митних органiв, при виявленнi порушень вживають заходiв до їх усунення.

     4. Органи прокуратури, митнi органи при розглядi в судах справ зазначеної категорiї, з метою запобiгання постановленню судових рiшень з порушенням норм матерiального i процесуального права, вживають iнших заходiв вiдповiдно до законодавства України.

     5. Генеральна прокуратура України та Державна митна служба України здiйснюють загальний контроль за додержанням положень цього Порядку пiдпорядкованими територiальними органами та безпосередньо керуються ним у своїй дiяльностi.

Директор Юридичного департаменту Державної митної служби України В.Бабюк
Начальник Головного управлiння представництва в судi, захисту iнтересiв громадян та держави при виконаннi судових рiшень Генеральної прокуратури України О.Кучер
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.