ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

21.10.2009 р. N 14/1773-ЕП


     У Державнiй митнiй службi України розглянуто листи <...> щодо надання роз'яснень з питань заповнення сертифiкату походження форми СТ-1 та загальної форми.

     Повiдомляємо про таке.

     До питання щодо заповнення графи 8 сертифiката походження форми СТ-1.

     Вiдповiдно до пункту 12 Правил визначення країни походження товарiв, затверджених Рiшенням Ради глав урядiв СНД вiд 30.11.00 (далi - Правила) у графi 8 сертифiката походження форми СТ-1 "Опис товару" вказується комерцiйне найменування товару й iншi вiдомостi, що дозволяють зробити однозначну iдентифiкацiю товару щодо заявленого для цiлей митного оформлення.

     Вiдповiдно до пункту 16 Правил та наказу Держмитслужби України вiд 13.10.03 N 683 якщо сертифiкат видано в однiй з країн СНД, то митний орган України вiдповiдно до угод про вiльну торгiвлю, укладених Україною, має право запитувати вповноважений орган, що видав сертифiкат, про додаткову iнформацiю про сертифiкат чи товар, на який видано цей сертифiкат.

     До питання щодо засвiдчення уповноваженими органами сертифiкатiв походження загальної форми.

     Вiдповiдно до статтi 283 Митного кодексу України сертифiкат про походження товару повинен однозначно свiдчити про те, що зазначений товар походить з вiдповiдної країни, i має мiстити:

     1) письмову заяву експортера (постачальника чи виробника) про країну походження товару;

     2) письмове посвiдчення компетентного органу країни вивезення, який видав сертифiкат, про те, що наведенi у сертифiкатi вiдомостi вiдповiдають дiйсностi.

     Разом з тим, вiдповiдно до Спецiального додатку К до Мiжнародної конвенцiї про спрощення i гармонiзацiю митних процедур графа 8 сертифiката походження загальної форми заповнюється компетентним органом i може мiстити його найменування, адресу, печатку (штамп), дату та мiсце засвiдчення вiдомостей, зазначених у сертифiкатi, а також пiдпис, прiзвище й iнiцiали особи, уповноваженої засвiдчувати сертифiкат. При цьому, формулювання тексту у графi залишається на розсуд компетентного органу, який оформлює сертифiкат.

     Ця графа також може використовуватися для письмової заяви експортера (або постачальника чи виробника).

     Назва та формулювання тексту у графах сертифiката про походження загальної форми та їх кiлькiсть установлюються на розсуд нацiональних державних органiв.

     Вiдповiдно до статтi 283 Митного кодексу України у разi виникнення сумнiвiв з приводу достовiрностi сертифiката чи вiдомостей, що в ньому мiстяться, включаючи вiдомостi про країну походження товару, митний орган може звернутися до органу, що видав сертифiкат, або до компетентних органiзацiй країни, зазначеної як країна походження товару, з проханням про надання додаткових вiдомостей.

Директор Департаменту митно-тарифного регулювання В.I.Демченко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.