ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

30.01.2010 р. N 19/106-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Щодо виконання вимог наказу ДМСУ вiд 29.10.2009 N 1034

     До Управлiння контролю за перемiщенням вантажiв звертаються митницi iз запитаннями щодо практичного застосування деяких положень наказу Держмитслужби України вiд 29.10.2009 N 1034 "Про затвердження Порядку здiйснення комплексних операцiй з товарами, що перемiщуються пiд митним контролем митною територiєю України". З цього приводу повiдомляємо наступне.

     З 26.01.2010 набрав чинностi Порядок здiйснення комплексних операцiй з товарами, що перемiщуються пiд митним контролем митною територiєю України (далi - Порядок), затверджений наказом Держмитслужби України вiд 29.10.2009 N 1034, зареєстрованим в Мiн'юстi України 19.11.2009 за N 1115/17131.

     Положеннями Порядку крiм iншого встановлено, що комплекснi операцiї - це операцiї з: часткового навантаження, вивантаження й перевантаження товарiв з одного транспортного засобу на iнший (у тому числi зi змiною виду транспорту); навантаження, вивантаження й перевантаження товарiв з одного транспортного засобу на iнший (у тому числi зi змiною виду транспорту); замiни тягача; усунення пошкоджень упаковки; розпакування, упакування та перепакування товарiв.

     Комплекснi операцiї проводяться в зонах митного контролю, створених митними органами … та розташованих на складах тимчасового зберiгання, на митних лiцензiйних складах та в iнших мiсцях, визначених митними органами вiдповiдно до законодавства.

     П.п. 4 - 8 Порядку встановлена послiдовнiсть дiй, що передують проведенню комплексної операцiї. Iз врахуванням такої послiдовностi вважаємо, що комплексна операцiю це операцiя, яка запланована завчасно та проводиться суб'єктами ЗЕД у зв'язку з тими чи iншими плановими обставинами, якi не вiдносяться до форс-мажорних, тобто таких, що виникають в результатi дiй обставин непереборної сили. Вiдповiдно, в таких випадках повинна бути можливiсть для проведення таких операцiй у зонах митного контролю того, чи iншого митного органу, як це встановлено вимогами Порядку.

     В разi настання форс-мажорних ситуацiй (дорожньо-транспортна пригода, поломка транспортного засобу тощо), вважаємо, що митним органам необхiдно дотримуватися вимог п. 2.4 - 2.10 роздiлу 2 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.1998 N 771, зареєстрованого в Мiн'юстi України 22.01.1999 за N 42/3335 (далi - Положення).

     Стосовно виконання вимог п. 13 Порядку, зокрема того, що комплекснi операцiї в пунктах пропуску через державний кордон України проводяться в рамках надання транспортно-експедиторських послуг учасниками транспортно-експедиторської дiяльностi, якi в установленому порядку отримали погодження щодо можливостi їх проведення саме в тому пунктi пропуску через державний кордон України, у межах якого цi операцiї будуть проводитися. Вважаємо за доречне проводити такi операцiї iз залученням представникiв органiзацiй, що надають таки транспортно-експедицiйнi послуги.

Начальник Управлiння В.А.Луговець
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.