Документ скасований: Наказ Мінфіну № 1333 від 17.12.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

вiд 29 жовтня 2009 року N 1034


Про затвердження Порядку здiйснення комплексних операцiй з товарами, що перемiщуються пiд митним контролем митною територiєю України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
19 листопада 2009 р. за N 1115/17131


     Вiдповiдно до статей 63 та 156 Митного кодексу України, Законiв України "Про транзит вантажiв" (зi змiнами), "Про Комплексну програму утвердження України як транзитної держави у 2002 - 2010 роках" i з метою створення сприятливих умов для учасникiв мiжнародних перевезень наказую:

     1. Затвердити Порядок здiйснення комплексних операцiй з товарами, що перемiщуються пiд митним контролем митною територiєю України (далi - Порядок), що додається.

     2. Регiональнiй iнформацiйнiй митницi (Копосов С. А.) доопрацювати програмне забезпечення Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Державної митної служби України з контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення та облiку товарiв i транспортних засобiв на складах тимчасового зберiгання.

     3. Унести до Порядку реалiзацiї положень Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 21.11.2001 N 755, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 14.12.2001 за N 1036/6227, такi змiни:

     3.1. В абзацi дев'ятому пункту 2.2 глави 2 Порядку слова та цифри "наказом Держмитслужби України вiд 14.10.2002 N 561 "Про затвердження Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв та iнших предметiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї", зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 07.11.2002 за N 877/7165, зi змiнами й доповненнями" замiнити словами та цифрами "наказом Держмитслужби України вiд 20.04.2005 N 314 "Про затвердження Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї", зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 27.04.2005 за N 439/10719".

     3.2. Главу 4 цього Порядку доповнити пунктом 4.7 такого змiсту:

     "4.7. У разi завершення операцiї МДП вiдповiдно до положень статей 18 i 28 Конвенцiї МДП i вiдкриття нової книжки МДП тiєю самою митницею, яка засвiдчила завершення попередньої операцiї МДП, попередня книжка МДП закривається в порядку, визначеному в главi 7 цього Порядку, а вiдкриття нової книжки проводиться вiдповiдно до глави 8 Порядку. Для вiдображення цих фактiв у книжках МДП потрiбно зробити вiдповiднi записи:

     у графi "Для офiцiйного використання" вiдривного листка N 1  i в графi 5 невiдривного корiнця N 1 книжки МДП, що вiдкривається, зазначається: "МДП продовжено. Попередня книжка МДП N ...";

     у графi "Для офiцiйного використання" вiдривного листка N 2  i в графi 5 невiдривного корiнця N 2 книжки МДП, що закривається, зазначається: "МДП продовжено за книжкою МДП N ...".

     Данi про закриття попередньої книжки МДП i вiдкриття нової книжки МДП заносяться посадовою особою митного органу до ЄАIС Держмитслужби України протягом чотирьох годин з моменту завершення оформлення цих книжок".

     4. Департаменту органiзацiї митного контролю (Сербайло А. I.) i Юридичному департаменту (Бабюк В. Л.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     5. Начальникам регiональних митниць, митниць iнформувати суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi про вимоги Порядку, у тому числi шляхом висвiтлення його в засобах масової iнформацiї та на наочних iнформацiйних стендах у мiсцях розташування вiдповiдних пiдроздiлiв митниць.

     6. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 45 днiв пiсля його офiцiйного опублiкування.

     7. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Державної митної служби України Федорова О. О.

Голова Державної митної служби України А. В. Макаренко
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Мiнiстра фiнансiв України I. I. Уманський
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва О. Кужель

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 29 жовтня 2009 р. N 1034
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
19 листопада 2009 р. за N 1115/17131

Порядок здiйснення
комплексних операцiй з товарами, що перемiщуються пiд митним контролем митною територiєю України

     1. Дiя цього Порядку поширюється на комплекснi операцiї з товарами, що перемiщуються через митний кордон України автомобiльними та залiзничними транспортними засобами, в тому числi розмiщеними в/на авiацiйних або водних транспортних засобах, пiд митним контролем митною територiєю України пiдприємствами.

     Дiя цього Порядку не поширюється на перемiщення митною територiєю України алкогольних напоїв i тютюнових виробiв, на якi встановлено акцизний збiр.

     2. У цьому Порядку термiни вживаються в таких значеннях:

     комплекснi операцiї - операцiї з: часткового навантаження, вивантаження й перевантаження товарiв з одного транспортного засобу на iнший (у тому числi зi змiною виду транспорту); навантаження, вивантаження й перевантаження товарiв з одного транспортного засобу на iнший (у тому числi зi змiною виду транспорту); замiни тягача; усунення пошкоджень упаковки; розпакування, упакування та перепакування товарiв;

     транспортнi засоби - будь-якi засоби автомобiльного та залiзничного транспорту, що використовуються виключно для перевезення товарiв через митний кордон України.

     Iншi термiни в цьому Порядку вживаються в значеннях, визначених законодавством України з питань митної справи.

     3. Комплекснi операцiї проводяться в зонах митного контролю, створених митними органами вiдповiдно до Порядку створення зон митного контролю та їх функцiонування, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.2002 N 1947, та розташованих:

     на складах тимчасового зберiгання (далi - СТЗ);

     на митних лiцензiйних складах (далi - МЛС);

     в iнших мiсцях, визначених митними органами вiдповiдно до законодавства.

     Комплекснi операцiї, якi проводяться за власної iнiцiативи власника товарiв або вповноваженої ним особи, здiйснюються за рахунок цих осiб.

     4. Погодження на проведення комплексних операцiй надається протягом однiєї доби з дати надходження складеної в довiльнiй формi письмової заяви одержувача товарiв або вповноваженої ним особи чи експедитора або перевiзника (далi - заява) до митного органу, у зонi дiяльностi якого планується проведення цих операцiй, шляхом вчинення начальником цього митного органу або вповноваженою ним особою на заявi такого запису:

"  
(прiзвище, iнiцiали начальника митного органу (посада, прiзвище, iнiцiали вповноваженої особи))
Проведення  
(вид / види / комплексних операцiй)
погоджено до _____________ ".
(дата)

     5. Заява повинна мiстити таку iнформацiю:

     причину проведення комплексних операцiй (змiна умов поставки товарiв; необхiднiсть змiни транспортного засобу тощо) iз зазначенням виду (видiв) цих операцiй;

     мiсце проведення комплексних операцiй; найменування товару та його кiлькiсть;

     номер документа контролю за перемiщенням товарiв (далi - ДКПТ);

     строк проведення комплексних операцiй;

     номер дозволу на право використання складського примiщення, резервуара, майданчика як СТЗ (за потреби зберiгання товарiв на СТЗ) або номер лiцензiї на право вiдкриття та експлуатацiї МЛС вiдкритого (закритого) типу;

     вiдомостi про попереднього й наступного за ним перевiзника (якщо останнi вiдомi на час подання заяви) - у разi змiни транспортного засобу.

     До заяви додаються копiї таких документiв:

     ДКПТ;

     товаросупровiднi документи;

     документи, що пiдтверджують повноваження особи, уповноваженої власником товарiв, в тому числi на проведення комплексної операцiї;

     6. Пiсля надання начальником митного органу або уповноваженою ним особою погодження на проведення комплексних операцiй заява й доданi до неї документи передаються до пiдроздiлу митного оформлення (далi - ПМО). Посадова особа ПМО здiйснює документальну перевiрку вiдомостей, зазначених у поданих документах, i проставляє на заявi вiдбиток штампа "Пiд митним контролем".

     7. У разi вiдмови в наданнi згоди на проведення комплексних операцiй обґрунтованi причини такої вiдмови зазначаються начальником митного органу або вповноваженою ним особою на заявi шляхом вчинення запису про причини вiдмови, яка засвiчується пiдписом начальника митного органу або вповноваженої ним особи iз зазначенням посади, прiзвища та iнiцiалiв.

     8. Комплекснi операцiї проводяться пiд контролем митного органу. Пiд час проведення митного контролю митнi органи самостiйно визначають форму й обсяг контролю, достатнi для забезпечення додержання вимог законодавства України з питань митної справи.

     Комплекснi операцiї, що проводяться з товарами, не повиннi змiнювати характеристик, за якими товари були класифiкованi згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     9. У разi замiни транспортного засобу на iнший вiдомостi про такий транспортний засiб вносяться до ДКПТ та її електронної копiї вiдповiдно до Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 08.12.98 N 771, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335 (зi змiнами) (далi - Положення).

     Пiсля проведення комплексних операцiй посадова особа митного органу учиняє на зворотному боцi ДКПТ такi записи:

     "Проведено комплексну операцiю з часткового навантаження товарiв з одного транспортного засобу на iнший зi змiною виду транспорту/без змiни виду транспорту";

     "Проведено комплексну операцiю з часткового вивантаження з одного транспортного засобу на iнший зi змiною виду транспорту/без змiни виду транспорту";

     "Проведено комплексну операцiю з часткового перевантаження з одного транспортного засобу на iнший зi змiною виду транспорту/без змiни виду транспорту";

     "Проведено комплексну операцiю з навантаження, з одного транспортного засобу на iнший зi змiною виду транспорту/без змiни виду транспорту";

     "Проведено комплексну операцiю з вивантаження з одного транспортного засобу на iнший зi змiною виду транспорту/без змiни виду транспорту";

     "Проведено комплексну операцiю з перевантаження з одного транспортного засобу на iнший зi змiною виду транспорту/без змiни виду транспорту";

     "Проведено комплексну операцiю з замiни тягача";

     "Проведено комплексну операцiю з усунення пошкоджень упаковки";

     "Проведено комплексну операцiю з розпакування/упакування/ перепакування товарiв".

     У всiх перерахованих випадках цi записи засвiдчуються посадовою особою ПМО вiдбитком її особистої номерної печатки.

     10. У разi здiйснення комплексних операцiй посадова особа митного органу, у зонi дiяльностi якого цi операцiї були проведенi, в оперативному режимi з моменту їх завершення вносить до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби (далi - ЄАIС) залежно вiд виду операцiї, зокрема, iнформацiю про:

     розмiщення товару на СТЗ для зберiгання/видачу товару iз СТЗ;

     реєстрацiйнi номери транспортного засобу, яким товар був доставлений у митний орган, i транспортного засобу, яким здiйснюватиметься подальше перевезення товару в митницю призначення; реквiзити наступного перевiзника;

     продовження строку доставки товару в митницю призначення вiдповiдно до Положення.

     11. Митний орган здiйснює облiк комплексних операцiй у журналi облiку комплексних операцiй, який повинен мiстити такi графи: "Номер за порядком", "Вхiдний номер заяви, дата реєстрацiї", "Види комплексних операцiй", "Назва товару", "Кiлькiсть товару", "Одиниця вимiру", "Строк проведення комплексних операцiй", "Номер ДКПТ", "Вiдмiтка про виконання комплексних операцiй", "Примiтки".

     12. Контроль за перемiщенням мiж митними органами України товарiв, якi перебувають пiд митним контролем, здiйснюється вiдповiдно до вимог Положення.

     13. Комплекснi операцiї в пунктах пропуску через державний кордон України проводяться в рамках надання транспортно-експедиторських послуг учасниками транспортно-експедиторської дiяльностi, якi в установленому порядку отримали погодження щодо можливостi їх проведення саме в тому пунктi пропуску через державний кордон України, у межах якого цi операцiї будуть проводитися.

     У пунктах пропуску через державний кордон України, на територiях яких проводяться комплекснi операцiї, митнi процедури здiйснюються в порядку й послiдовностi, визначених Типовою технологiчною схемою пропуску через державний кордон автомобiльних, водних, залiзничних та повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними, та вiдповiдними порядками здiйснення митного контролю, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.12.2003 N 1989 (зi змiнами).

     14. Пiдроздiли митного органу, якими здiйснюватимуться митнi процедури, пов'язанi з проведенням комплексних операцiй, визначаються начальником митного органу з урахуванням структури та специфiки роботи цього митного органу.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю А. I. Сербайло
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.