Документ скасований: Постанова КМУ № 930 від 11.11.2015

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 12 травня 2007 р. N 712


Про затвердження Порядку видачi експлуатацiйного дозволу для потужностей (об'єктiв) з виробництва, переробки або реалiзацiї харчових продуктiв

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 9 червня 2010 року N 427,
вiд 19 сiчня 2011 року N 31,
вiд 10 серпня 2011 року N 849,
вiд 15 лютого 2012 року N 149

     Вiдповiдно до статтi 22 Закону України "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Затвердити Порядок видачi експлуатацiйного дозволу для потужностей (об'єктiв) з виробництва, переробки або реалiзацiї харчових продуктiв, що додається.

Прем'єр-мiнiстр України В. ЯНУКОВИЧ

Iнд. 28

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 12 травня 2007 р. N 712

ПОРЯДОК
видачi експлуатацiйного дозволу для потужностей (об'єктiв) з виробництва, переробки або реалiзацiї харчових продуктiв

(У текстi Порядку слова "скасування" i "скасований" замiнено вiдповiдно словами "анулювання" i "анульований" згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 сiчня 2011 року N 31)

     1. Цей Порядок визначає процедуру видачi, призупинення (далi - тимчасове зупинення), анулювання та поновлення експлуатацiйного дозволу для потужностей (об'єктiв) з виробництва, переробки або реалiзацiї харчових продуктiв.

     2. Оператори потужностей (об'єктiв), що провадять дiяльнiсть з виробництва, переробки або реалiзацiї харчових продуктiв, пiдконтрольних санiтарнiй службi, повиннi отримати експлуатацiйний дозвiл вiдповiдного головного державного санiтарного лiкаря, який видається на кожну з таких потужностей.

     3. Оператори потужностей (об'єктiв), що провадять дiяльнiсть з виробництва харчових продуктiв, пiдконтрольних ветеринарнiй службi, та оператори агропродовольчих ринкiв повиннi отримати експлуатацiйний дозвiл вiдповiдного головного державного iнспектора ветеринарної медицини на кожну з таких потужностей (об'єктiв).

     4. Експлуатацiйний дозвiл видається на потужностi (об'єкти), що розташованi за однiєю адресою (тiльки територiя, споруди або комплекс споруд, примiщення, будiвлi, обладнання з деталiзацiєю на рiвнi виробничої лiнiї) i визначенi власником потужностей (об'єктiв).

     5. Оператори потужностей (об'єктiв) повиннi отримати експлуатацiйний дозвiл на кожну з потужностей (об'єктiв) у таких випадках:

     пiсля введення в експлуатацiю побудованих (реконструйованих) об'єктiв з виробництва, переробки або реалiзацiї харчових продуктiв;

     у разi змiни виду господарської дiяльностi та стану капiтальних примiщень;

     якщо експлуатацiйний дозвiл був анульований;

     у разi здiйснення експорту харчових продуктiв.

     6. Виконавцями заходiв, необхiдних для видачi експлуатацiйного дозволу, є посадовi особи вiдповiдно державної санiтарно-епiдемiологiчної або ветеринарної служби.

     7. Розмiр плати за видачу та поновлення експлуатацiйного дозволу становить 200 гривень (без урахування податку на додану вартiсть). Плата за проведення необхiдних дослiджень та вимiрювань стягується вiдповiдно до законодавства.

(пункт 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.01.2011 р. N 31)

     8. Для отримання експлуатацiйного дозволу оператору потужностей (об'єктiв) необхiдно звернутися iз заявою до головного державного санiтарного лiкаря або головного державного iнспектора ветеринарної медицини вiдповiдної територiї за формою, встановленою головним державним санiтарним лiкарем України або головним державним iнспектором ветеринарної медицини України.

     9. До заяви додаються:

     абзац другий пункту 9 виключено

(абзац другий пункту 9 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011 р. N 849, виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.02.2012 р. N 149)

     копiя документа, який пiдтверджує прийняття в експлуатацiю закiнченого будiвництвом об'єкта;

(абзац третiй пункту 9 у редакцiї постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.2010 р. N 427, вiд 15.02.2012 р. N 149)

     перелiк харчових продуктiв, що виробляються, переробляються або реалiзуються, за пiдписом заявника;

     протоколи дослiджень харчових продуктiв, проведених акредитованими лабораторiями.

     10. Заява та документи, зазначенi у пунктi 9 цього Порядку, подаються в одному примiрнику особисто заявником або через уповноважений ним орган чи особу, або рекомендованим листом. У разi подання заяви та документiв рекомендованим листом пiдпис заявника пiдлягає нотарiальному засвiдченню.

     Заявник несе вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть iнформацiї, зазначеної в заявi та документах.

     11. Пiсля надходження заяви та документiв, зазначених у пунктi 9 цього Порядку, посадова особа державної санiтарно-епiдемiологiчної служби або державної ветеринарної служби проводить iнспекцiю потужностей (об'єктiв) з метою встановлення вiдповiдностi санiтарним заходам.

     12. Iнспекцiя потужностей (об'єктiв), пiдконтрольних санiтарнiй службi, проводиться вiдповiдними державними санiтарними iнспекторами, а пiдконтрольних ветеринарнiй службi, - вiдповiдними державними ветеринарними iнспекторами.

     13. Строк проведення iнспекцiї та видачi експлуатацiйного дозволу не повинен перевищувати 30 календарних днiв з дати надходження заяви та необхiдних документiв, передбачених цим Порядком.

     Для усунення зауважень, визначених в актi за результатами проведення iнспекцiї, i виконання необхiдних дослiджень строк видачi експлуатацiйного дозволу може бути продовжений.

     14. У разi прийняття рiшення про вiдмову у видачi експлуатацiйного дозволу оператору потужностей (об'єктiв) надсилається повiдомлення про прийняте рiшення в письмовiй формi протягом п'яти робочих днiв з дати його прийняття з обґрунтуванням вiдмови.

     15. Експлуатацiйний дозвiл видається у формi згiдно з додатком до Порядку в трьох примiрниках.

     Перший примiрник видається оператору потужностей (об'єктiв), другий залишається вiдповiдно у державнiй санiтарно-епiдемiологiчнiй службi або ветеринарнiй службi, третiй примiрник надсилається вiдповiдно до головного державного санiтарного лiкаря України або головного державного iнспектора ветеринарної медицини України.

     16. У разi коли оператор потужностей (об'єктiв), який вже має експлуатацiйний дозвiл, побудував новi або здiйснює реконструкцiю споруд i планує використовувати їх для виробництва, переробки або реалiзацiї харчових продуктiв, встановлює нову виробничу лiнiю, такий оператор повинен звернутися iз заявою вiдповiдно до головного державного санiтарного лiкаря або головного державного iнспектора ветеринарної медицини про такi намiри не пiзнiше нiж за 30 календарних днiв до початку такого виробництва, переробки або реалiзацiї.

     Вiдповiдна санiтарна або ветеринарна служба повинна провести iнспекцiю нових або реконструйованих споруд, нових виробничих лiнiй та необхiднi дослiдження протягом 30 календарних днiв з дня надходження заяви.

     Оператор потужностей (об'єктiв) може почати використання нових або реконструйованих споруд, нових виробничих лiнiй пiсля отримання акта за результатами проведення iнспекцiї, якщо такий акт пiдтверджує вiдповiднiсть вимогам санiтарних заходiв. Якщо в актi вказанi невiдповiдностi вимогам санiтарних заходiв, використання нових або реконструйованих споруд, нових виробничих лiнiй можливе тiльки пiсля проведення повторної iнспекцiї з оформленням вiдповiдного акта.

     У разi необхiдностi усунення зауважень, визначених в актi за результатами проведення iнспекцiї, i виконання необхiдних дослiджень строк здiйснення зазначеної процедури може бути продовжений.

     17. Витрати на проведення повторних iнспекцiй, передбачених у пунктi 16 цього Порядку, вiдшкодовуються за рахунок оператора потужностей (об'єктiв).

     18. Потужностi (об'єкти) та їх оператори заносяться до реєстру потужностей (об'єктiв), який ведеться в порядку, встановленому МОЗ або Мiнагрополiтики з присвоєнням персонального контрольного (реєстрацiйного) номера.

     19. Дiя експлуатацiйного дозволу не пiдлягає тимчасовому зупиненню у разi, якщо пiд час здiйснення державного контролю або державного нагляду за дотриманням санiтарних заходiв вiдповiдний iнспектор виявляє:

     порушення умов експлуатацiйного дозволу, яке можна негайно усунути в його присутностi;

     порушення умов експлуатацiйного дозволу, яке неможливо негайно усунути, але яке не становить безпосередньої загрози для життя та здоров'я населення.

     20. У випадку, зазначеному в абзацi третьому пункту 19 цього Порядку, вiдповiдний iнспектор видає припис про усунення допущених порушень та/або тимчасову заборону обiгу вiдповiдних об'єктiв санiтарних заходiв, про що негайно звiтує вiдповiдно головному державному санiтарному лiкарю або головному державному iнспектору ветеринарної медицини чи їх заступникам та бере на контроль виконання вимог такого припису.

     21. Дiя експлуатацiйного дозволу тимчасово зупиняється постановою про тимчасове зупинення експлуатацiйного дозволу вiдповiдного головного державного санiтарного лiкаря або головного державного iнспектора ветеринарної медицини чи їх заступникiв на пiдставi припису про тимчасове зупинення функцiонування потужностей (об'єктiв) та/або тимчасову заборону обiгу об'єктiв санiтарних заходiв.

     Поновлення дiї експлуатацiйного дозволу проводиться за рiшенням вiдповiдного головного державного санiтарного лiкаря або головного державного iнспектора ветеринарної медицини чи їх заступникiв за умови виконання вимог припису про тимчасове зупинення функцiонування потужностей (об'єктiв) та/або тимчасову заборону обiгу об'єктiв санiтарних заходiв.

     22. Дiя експлуатацiйного дозволу анулюється постановою про анулювання дiї експлуатацiйного дозволу вiдповiдного головного державного санiтарного лiкаря або головного державного iнспектора ветеринарної медицини чи їх заступникiв у разi невиконання у встановленi строки вимог припису про усунення допущених порушень або припису про тимчасове зупинення функцiонування потужностей (об'єктiв) та/або тимчасову заборону обiгу об'єктiв санiтарних заходiв.

(абзац перший пункту 22 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.01.2011 р. N 31)

     Постанова про анулювання експлуатацiйного дозволу є пiдставою для виключення таких потужностей (об'єктiв) з вiдповiдного реєстру.

     Оператор потужностей (об'єктiв), експлуатацiйний дозвiл на якi був анульований, має право подавати заяву на видачу iншого експлуатацiйного дозволу не ранiше нiж через шiсть мiсяцiв пiсля дати анулювання попереднього дозволу.

     23. Тимчасове зупинення, анулювання експлуатацiйного дозволу на потужностi оприлюднюється на офiцiйному сайтi МОЗ або Мiнагрополiтики та/або в iнший спосiб.

     24. Оператор потужностей (об'єктiв), експлуатацiйний дозвiл на якi був тимчасово зупинений чи анульований, може оскаржити рiшення про тимчасове зупинення чи анулювання цього експлуатацiйного дозволу до вищестоящого головного державного санiтарного лiкаря або головного державного iнспектора ветеринарної медицини протягом десяти днiв пiсля отримання рiшення або до суду.

     Оскарження прийнятого рiшення не припиняє його дiї.

     25. Строк дiї експлуатацiйного дозволу необмежений.

     26. Умовою експлуатацiйного дозволу є дотримання оператором потужностей (об'єктiв) санiтарних заходiв. Перевiрка дотримання на потужностях (об'єктах) санiтарних заходiв проводиться посадовими особами вiдповiдно санiтарної або ветеринарної служби та оформляється актом.

     27. У разi змiни назви потужностей (об'єктiв), адреси, закриття або передачi iншому суб'єкту господарювання оператор потужностей (об'єктiв) у мiсячний строк письмово повiдомляє МОЗ або Мiнагрополiтики та вiдповiдного головного державного санiтарного лiкаря або головного державного iнспектора ветеринарної медицини.

     28. Дiї посадових осiб державної санiтарної або державної ветеринарної служби можуть бути оскарженi до вищестоящого головного державного санiтарного лiкаря або головного державного iнспектора ветеринарної медицини або до суду.

 

Додаток
до Порядку

Герб України

 
(найменування органу державного нагляду, який видав експлуатацiйний дозвiл)

ЕКСПЛУАТАЦIЙНИЙ ДОЗВIЛ
для потужностей (об'єктiв) з виробництва, переробки або реалiзацiї харчових продуктiв

N ___ вiд ____________ 200_ р.
1.  
(найменування оператора потужностей (об'єктiв), форма власностi)
2.  
(поштова та юридична адреса, телефон, iдентифiкацiйний код або номер
 
оператора потужностей (об'єктiв))
3.  
(вид господарської дiяльностi)
4.  
(асортимент продукцiї)
 
Персональний контрольний (реєстрацiйний) номер ___
Дата реєстрацiї ____________ 200_ р.
Керiвник територiального органу державного нагляду
     
(посада) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

М. П.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.