Документ скасований: Наказ Мінфіну № 684 від 31.07.2015

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

13.12.10 N 1467


Про затвердження Порядку застосування автоматизованої системи аналiзу та управлiння ризиками пiд час митного контролю та митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
11 лютого 2011 р. за N 180/18918


     Вiдповiдно до стандартних правил 6.3, 6.4, 6.9 Мiжнародної конвенцiї про спрощення та гармонiзацiю митних процедур вiд 18.05.73, до якої Україна приєдналась згiдно iз Законом України "Про приєднання України до Протоколу про внесення змiн до Мiжнародної конвенцiї про спрощення та гармонiзацiю митних процедур", наказую:

     1. Затвердити Порядок застосування автоматизованої системи аналiзу та управлiння ризиками пiд час митного контролю та митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї (далi - Порядок), що додається.

     2. Департаменту аналiтичної роботи, управлiння ризиками та аудиту (Лисий В. М.) та Управлiнню правового забезпечення (Чорна Г. М.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Керiвникам регiональних митниць, митниць забезпечити iнформування суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi про вимоги цього наказу.

     4. Регiональнiй iнформацiйнiй митницi (Копосов С. А.) доопрацювати вiдповiднi програмно-iнформацiйнi комплекси для забезпечення реалiзацiї вимог Порядку.

     5. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 30 днiв пiсля його офiцiйного опублiкування.

     6. Загальну координацiю дiй, пов'язаних iз виконанням цього наказу, покласти на Департамент аналiтичної роботи, управлiння ризиками та аудиту (Лисий В. М.).

     7. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Служби Дериволкова С. Д.

Голова Державної митної служби України I. Г. Калєтнiк
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстр фiнансiв України Ф. Ярошенко
В. о. Голови Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва Г. Яцишина
Голова професiйної спiлки працiвникiв митних органiв України I. В. Тимофєєв

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
13.12.2010 N 1467
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
11 лютого 2011 р. за N 180/18918

Порядок застосування автоматизованої системи аналiзу та управлiння ризиками пiд час митного контролю та митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено з метою:

     практичної реалiзацiї положень стандартних правил 6.3, 6.4, 6.9 Мiжнародної конвенцiї про спрощення та гармонiзацiю митних процедур вiд 18.05.73, до якої Україна приєдналась згiдно iз Законом України "Про приєднання України до Протоколу про внесення змiн до Мiжнародної конвенцiї про спрощення та гармонiзацiю митних процедур", Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 20.04.2005 N 314, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 27.04.2005 за N 439/10719 (зi змiнами);

     пiдвищення ефективностi роботи митних органiв пiд час митного контролю та митного оформлення за рахунок упровадження методiв управлiння ризиками, у тому числi аналiзу ризикiв iз використанням iнформацiйних технологiй;

     встановлення єдиного порядку практичного застосування в митних органах автоматизованої системи аналiзу та управлiння ризиками пiд час митного контролю та митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї (далi - ВМД).

     1.2. Цей Порядок визначає особливостi дiй посадових осiб пiдроздiлiв митного оформлення (далi - ПМО) регiональних митниць, митниць, якi здiйснюють митний контроль та митне оформлення товарiв iз застосуванням ВМД (далi - посадовi особи ПМО, визначенi для здiйснення митних процедур за ВМД), та iнших посадових осiб регiональних митниць, митниць пiд час застосування автоматизованої системи аналiзу та управлiння ризиками (далi - АСАУР), що iмплементована до програмно-iнформацiйного комплексу "Автоматизована система митного оформлення" (далi - ПIК АСМО).

     1.3. Оцiнка ризику за ВМД за допомогою АСАУР здiйснюється шляхом перевiрки електронної копiї ВМД. Така перевiрка здiйснюється в автоматизованому режимi пiсля прийняття ВМД до митного оформлення i внесення електронної копiї ВМД до бази даних (далi - БД) митного органу.

     1.4. За результатами оцiнки ризику за ВМД АСАУР формується перелiк митних процедур (далi - МП).

     1.5. Перелiк МП мiстить:

     1) назву МП;

     2) вид МП (обов'язкова, обов'язкова за умови, у разi необхiдностi);

     3) повiдомлення до МП (мiстить уточнення, iнструкцiї чи пояснення, якi стосуються застосування МП, за потреби - уточнення про товари чи iншi умови, за яких застосування МП є обов'язковим).

     Перелiк МП може також не мiстити жодних вказiвок або мiстити лише повiдомлення без зазначення МП.

     1.6. Сформованi АСАУР вказiвки, що мiстяться в перелiку МП, здiйснюються посадовими особами митних органiв при проведеннi митного контролю та митного оформлення, з урахуванням виду МП та повiдомлення до МП, та вiдповiдно до нормативно-правових актiв, що регулюють порядок проведення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв.

2. Порядок дiй посадових осiб ПМО та iнших посадових осiб регiональних митниць, митниць пiд час застосування АСАУР

     2.1. Пiсля оцiнки ризику за ВМД шляхом перевiрки електронної копiї ВМД за допомогою АСАУР посадова особа ПМО, визначена для здiйснення МП за ВМД, переглядає сформований в електронному виглядi АСАУР перелiк МП.

     2.2. У разi участi в митному контролi та митному оформленнi iнших посадових осiб ПМО чи посадових осiб iнших пiдроздiлiв цi посадовi особи в обов'язковому порядку переглядають сформований АСАУР перелiк МП для визначення МП, виконання яких належить до їх компетенцiї.

     Якщо в перелiку МП наявнi МП, виконання яких належить до компетенцiї посадових осiб або пiдроздiлiв митного органу, якi перебувають або розташованi не в ПМО, то посадова особа ПМО, визначена для здiйснення МП за ВМД, повiдомляє про перелiк МП керiвнику (заступнику керiвника) ПМО або особi, яка його замiщує, та вживає заходiв для невiдкладного повiдомлення посадових осiб або пiдроздiлiв митного органу, до компетенцiї яких належить виконання МП, про сформований АСАУР перелiк МП, у тому числi засобами телефонного, факсимiльного зв'язку, електронної пошти тощо.

     Пiдроздiли митного органу, до компетенцiї яких належить виконання МП, що можуть бути здiйсненi пiсля завершення митного оформлення чи вiдмови в митному оформленнi, регулярно (не рiдше нiж раз на тиждень) переглядають сформованi перелiки МП з використанням доступу до БД митного органу ПIК АСМО. Положення абзацiв першого та другого цього пункту до таких МП не застосовуються.

     2.3. МП виду "обов'язкова" повинна бути здiйснена в обов'язковому порядку, крiм випадкiв, коли:

     1) виконання МП неможливе (залежно вiд виду чи характеристики товару, вiд наявностi вiдповiдних технiчних засобiв, вiд можливостi пред'явлення товару до митного контролю тощо);

     2) виконання МП недоцiльне (очiкуваний ефект вiд виконання МП не перевищує затрат ресурсiв митних органiв на виконання МП або виконання МП може призвести до значної необґрунтованої затримки митного оформлення);

     3) вказiвки щодо виконання МП суперечать вимогам iнших нормативно-правових актiв з питань митної справи;

     4) умови щодо можливого невиконання МП визначенi iншими нормативно-правовими актами з питань митної справи, в тому числi щодо встановлення митними органами до пiдприємства рiвня довiри.

     Рiшення про невиконання МП виду "обов'язкова", сформованої АСАУР, приймається керiвником (заступником керiвника) пiдроздiлу, до компетенцiї якого належить виконання МП, або особою, яка його замiщує, а в разi вiдсутностi в митному органi окремого пiдроздiлу - вiдповiдною уповноваженою посадовою особою митного органу, крiм випадкiв, коли нормативно-правовими актами Держмитслужби визначено iншi вимоги.

     У разi прийняття рiшення про невиконання МП виду "обов'язкова", сформованої АСАУР, таке рiшення засвiдчується пiдписом посадової особи, яка його прийняла. Для цього роздруковується сформований АСАУР перелiк МП, форма якого наведена в додатку до цього Порядку. У вiдповiдних графах перелiку МП навпроти МП, щодо яких прийнято таке рiшення, зазначаються посада, прiзвище, iнiцiали та пiдпис посадової особи, дата та обґрунтування прийнятого рiшення. У такому випадку роздрукований i пiдписаний перелiк МП зберiгається разом з ВМД. Вiдповiдна iнформацiя повинна бути також внесена за допомогою ПIК АСМО в електронному виглядi. При цьому допускається спочатку заповнення вiдповiдних вiдомостей в електронному виглядi, а потiм друк перелiку МП i засвiдчення прийнятого рiшення пiдписом.

     Внесення вiдповiдної iнформацiї в електронному виглядi здiйснює посадова особа митного органу, яка прийняла рiшення, або посадова особа ПМО, визначена для здiйснення МП за ВМД.

     2.4. МП виду "у разi необхiдностi" носить рекомендацiйний характер, її виконання не є обов'язковим.

     Рiшення щодо невиконання МП виду "у разi необхiдностi" приймає посадова особа митного органу, до компетенцiї якої належить виконання МП, керуючись повiдомленням до МП, а також вимогами вiдповiдних нормативно-правових актiв.

     Засвiдчення прийнятого рiшення здiйснюється шляхом внесення в електронному виглядi до вiдповiдних граф перелiку МП вiдомостей про посаду, прiзвище, iм'я, по батьковi посадової особи, яка прийняла рiшення (графа "Посадова особа (П.I.Б.)", дату (графа "Дата виконання/прийняття рiшення про невиконання МП") та обґрунтування (графа "Примiтки/обґрунтування") прийнятого рiшення. Якщо посадова особа митного органу, яка прийняла рiшення, не має технiчної можливостi внести зазначенi вiдомостi в електронному виглядi, то засвiдчення прийнятого рiшення здiйснюється вiдповiдно до абзацу сьомого пункту 2.3 цiєї глави. У такому випадку внесення вiдповiдної iнформацiї в електронному виглядi здiйснює посадова особа ПМО, визначена для здiйснення МП за ВМД.

     2.5. МП виду "обов'язкова за умови" прирiвнюється до МП виду "обов'язкова", якщо виконуються умови, зазначенi в повiдомленнi до МП. У протилежному випадку такi МП прирiвнюються до МП виду "у разi необхiдностi".

     2.6. Пiсля виконання МП, визначених АСАУР, слiд занести за допомогою ПIК АСМО данi про результати їх виконання до БД митного органу (крiм МП, якi можуть бути здiйсненi пiсля завершення митного оформлення чи вiдмови в митному оформленнi).

     2.7. Данi про результати виконання МП заносять:

     посадова особа митного органу, яка здiйснила МП;

     посадова особа ПМО, визначена для здiйснення МП за ВМД, - один iз виконавцiв МП - для МП, виконання яких здiйснюється кiлькома посадовими особами митного органу;

     посадова особа ПМО, визначена для здiйснення МП за ВМД, - для МП, виконання яких належить до компетенцiї iншої посадової особи ПМО чи посадової особи iншого пiдроздiлу митного органу, яка не має технiчної можливостi самостiйно внести результати виконання МП (у такому разi посадова особа митного органу, яка виконала МП, невiдкладно повiдомляє про результати посадову особу ПМО, визначену для здiйснення МП за ВМД, шляхом надання документiв (копiй документiв), що засвiдчують результати проведення МП, у тому числi засобами факсимiльного зв'язку, електронної пошти тощо).

     2.8. Передбачається внесення за допомогою ПIК АСМО (роздiл ПIК АСМО "Результати митного контролю за ВМД") таких вiдомостей про результати виконання МП (крiм МП, якi можуть бути здiйсненi пiсля завершення митного оформлення чи вiдмови в митному оформленнi):

     2.8.1. Результат виконання МП (графа "Результат виконання МП").

     2.8.2. Дата фактичного виконання МП або дата прийняття рiшення щодо її невиконання (графа "Дата виконання/прийняття рiшення про невиконання МП").

     2.8.3. Прiзвища, iнiцiали посадових осiб, якi здiйснили МП, або посадової особи, яка прийняла рiшення про її невиконання (графа "Посадова особа (П. I. Б.)").

     2.8.4. Додаткова iнформацiя про результати виконання МП, яку посадова особа вважає за доцiльне зазначити (детальнiше описати результат, вказати на проблемнi питання при застосуваннi МП тощо) (графа "Примiтки/обґрунтування"), зазначається, як правило, за потреби, однак заповнення графи є обов'язковим, якщо прийнято рiшення щодо невиконання МП. У такому випадку до графи заноситься вiдповiдне обґрунтування.

     Якщо МП щодо цiєї партiї товарiв була проведена ранiше, наприклад за ВМД, за якою було вiдмовлено в митному оформленнi, то вноситься вiдмiтка "МП проведена ранiше за iншою ВМД".

     2.8.5. Реквiзити документiв, що пiдтверджують виконання МП, - у разi якщо такi документи складено за результатами виконання МП (акт про проведення митного огляду, прийняте митним органом рiшення про визначення коду товару тощо), крiм тих, що зазначенi у графi 44 ВМД, а саме:

     назва документа (графа "Назва документа");

     дата та номер документа (графи вiдповiдно "Дата документа" та "N документа");

     додаткова iнформацiя про документ, яку посадова особа вважає за доцiльне зазначити (графа "Примiтки до документа"), зазначається за потреби.

     2.9. На етапi завершення митного оформлення здiйснюється за допомогою ПIК АСМО перевiрка виконання перелiку МП, сформованих АСАУР за результатами оцiнки ризику за ВМД.

     Завершення митного оформлення ВМД може бути здiйснене пiсля виконання МП i внесення за допомогою ПIК АСМО вiдомостей про результати їх виконання, крiм МП, якi здiйснюються пiсля завершення митного оформлення, i випадкiв митного оформлення тимчасової, неповної, перiодичної чи загальної декларацiї.

     У разi якщо перелiк МП сформовано для тимчасової, неповної, перiодичної, загальної декларацiї, то МП повиннi бути здiйсненi вiдповiдно до пунктiв 2.3 - 2.5 цiєї глави пiд час пред'явлення товарiв до митного контролю. Результати виконання МП слiд зазначати: при митному оформленнi тимчасової, неповної, перiодичної чи загальної декларацiї - для МП, виконання яких необхiдне до завершення митного оформлення тимчасової, неповної, перiодичної чи загальної декларацiї; при митному оформленнi ВМД, заповненої у звичайному порядку, - для МП, виконання яких може бути здiйснено пiсля завершення митного оформлення тимчасової, неповної, перiодичної чи загальної декларацiї.

     2.10. Якщо при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення виявлено порушення чи iншi причини, якi не дають можливостi завершити митне оформлення за конкретною ВМД (тобто складено Картку вiдмови в митному оформленнi чи пропуску товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України вiдповiдно до Порядку оформлення й використання Картки вiдмови в прийняттi митної декларацiї, митному оформленнi чи пропуску товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 12.12.2005 N 1227, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 26.12.2005 за N 1562/11842 (зi змiнами), або складено протокол про порушення митних правил), то посадова особа митного органу, яка склала Картку вiдмови в митному оформленнi чи пропуску товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України, повинна внести за допомогою ПIК АСМО (роздiл ПIК АСМО "Вiдмова в митному оформленнi") до БД митного органу вiдомостi про причини незавершення митного оформлення за конкретною ВМД.

     2.11. З метою забезпечення повноти збереження iнформацiї про здiйсненi МП до БД митного органу за допомогою ПIК АСМО (роздiл ПIК АСМО "Результати митного контролю за ВМД") вноситься також iнформацiя про iншi МП, що були здiйсненi пiд час митного контролю, за винятком МП, факт виконання яких вiдображається у графi E/J електронної копiї ВМД вiдповiдно до Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 20.04.2005 N 314, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 27.04.2005 за N 439/10719 (зi змiнами).

     Iнформацiя вноситься вiдповiдно до пункту 1.5 глави 1, пунктiв 2.7 - 2.8 цiєї глави. Крiм вищезазначених даних, вноситься iнформацiя про посадову особу, пiдроздiл або орган, якi є iнiцiаторами проведення МП (графа "Iнiцiатор проведення МП"). У графi "Повiдомлення до МП" зазначаються пiдстави проведення МП та завдання щодо проведення МП.

3. Положення щодо органiзацiї контролю застосування АСАУР

     3.1. Iнформацiя про результати оцiнки ризику за ВМД за допомогою АСАУР, а також данi про результати виконання МП та причини незавершення митного оформлення (далi - зворотна iнформацiя) в автоматизованому режимi передаються регiональними митницями, митницями до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби (далi - ЄАIС).

     До моменту налагодження передачi зворотної iнформацiї до ЄАIС така iнформацiя передається до Департаменту аналiтичної роботи, управлiння ризиками та аудиту.

     Також здiйснюється передання зворотної iнформацiї вiд БД ПМО митного органу, в якому установлено окремий сервер БД ПIК АСМО, до центральної БД митного органу.

     Пiдроздiл митного органу, який здiйснює загальне адмiнiстрування ПIК АСМО в митному органi, та посадовi особи, призначенi адмiнiстраторами БД ПМО, уживають заходiв з метою забезпечення передання зворотної iнформацiї вiдповiдно до цього пункту.

     3.2. Для оцiнки результативностi застосування профiлiв ризику, усунення недолiкiв в органiзацiї митного контролю, заснованого на аналiзi ризикiв, Департамент аналiтичної роботи, управлiння ризиками та аудиту постiйно здiйснює опрацювання зворотної iнформацiї та на запит надає таку iнформацiю для аналiзу в межах компетенцiї iншим структурним пiдроздiлам Держмитслужби.

     3.3. Посадова особа ПМО чи iншого пiдроздiлу митного органу, яка здiйснює МП, може внести до БД митного органу (у графi "Примiтки/обґрунтування") свої зауваження щодо роботи АСАУР при оцiнцi ризику за ВМД чи щодо проведення МП - для подальшого опрацювання Департаментом аналiтичної роботи, управлiння ризиками та аудиту.

     3.4. Митнi органи надсилають, за наявностi, конкретизованi та/або узагальненi зауваження, проблемнi питання i пропозицiї з питань застосування АСАУР до Департаменту аналiтичної роботи, управлiння ризиками та аудиту, який здiйснює розроблення та монiторинг застосування профiлiв ризику та координацiю дiй митних органiв, спецiалiзованих митних установ, органiзацiй iз застосування АСАУР.

     3.5. Департамент аналiтичної роботи, управлiння ризиками та аудиту та регiональнi митницi, митницi здiйснюють аналiз та контроль повноти виконання МП, сформованих АСАУР. Структурнi пiдроздiли Держмитслужби, спецiалiзованi митнi установи та органiзацiї також здiйснюють аналiз та контроль повноти виконання МП, сформованих АСАУР, за вiдповiдними напрямами контролю в межах компетенцiї.

Начальник Департаменту аналiтичної роботи, управлiння ризиками та аудиту В. М. Лисий

 

Додаток
до Порядку застосування автоматизованої системи аналiзу та управлiння ризиками пiд час митного контролю та митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї

____________________________________ МИТНИЦЯ
__________________________________
(назва пiдроздiлу)

ПЕРЕЛIК МИТНИХ ПРОЦЕДУР

за ВМД N ____________________ (прийнята до оформлення __.__.____)

Код МП Назва МП Вид МП Повiдомлення до МП Прийняття рiшення щодо невиконання МП
Дата Посадова особа
(посада, П. I. Б.)
Примiтки/обгрунтування Пiдпис
1 2 3 4 5 6 7 8
               
               
 
Начальник Департаменту аналiтичної роботи, управлiння ризиками та аудиту
В. М. Лисий
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.