ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо вдосконалення порядку зберiгання та пересилання реєстрацiйних справ юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести змiни до таких законодавчих актiв України:

     1. Статтю 16611 Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення (Вiдомостi Верховної Ради УРСР, 1984 р., додаток до N 51, ст. 1122) доповнити частинами другою - четвертою та примiткою такого змiсту:

     "Порушення встановленого законодавством порядку пересилання реєстрацiйних справ юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв поштовими вiдправленнями -

     тягне за собою накладення штрафу на посадових осiб вiд десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян.

     Порушення встановленого законом порядку зберiгання реєстрацiйних справ юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв -

     тягне за собою накладення штрафу на посадових осiб вiд шiстдесяти до вiсiмдесяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян.

     Дiї, передбаченi частинами першою, другою або третьою цiєї статтi, вчиненi особою, яку протягом року було пiддано адмiнiстративному стягненню за такi ж порушення, -

     тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осiб вiд ста п'ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян.

     Примiтка. Термiн "поштове вiдправлення" вживається у значеннi, наведеному в Законi України "Про державну реєстрацiю юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв".

     2. У Законi України "Про державну реєстрацiю юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2003 р., N 31 - 32, ст. 263; 2005 р., N 16, ст. 257; 2006 р., N 27, ст. 234, N 37, ст. 310; 2010 р., N 18, ст. 140, NN 41 - 45, ст. 529; iз змiнами, внесеними Законом України вiд 8 липня 2010 року N 2464-VI):

     1) частину першу статтi 1 пiсля абзацу восьмого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "поштове вiдправлення - рекомендований лист, посилка, поштова картка, бандероль, секограма, дрiбний пакет, мiшок, якi приймаються для пересилання без оцiнки вiдправником вартостi вкладення з гарантуванням збереження документiв вiдповiдно до законодавства України".

     У зв'язку з цим абзаци дев'ятий - одинадцятий вважати вiдповiдно абзацами десятим - дванадцятим;

     2) частину другу статтi 7 пiсля абзацу четвертого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "затверджує порядок зберiгання та пересилання реєстрацiйних справ юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв".

     У зв'язку з цим абзаци п'ятий - тринадцятий вважати вiдповiдно абзацами шостим - чотирнадцятим;

     3) частини третю i четверту статтi 11 доповнити абзацом такого змiсту:

     "касовий чек або розрахункова квитанцiя, що видається вiдправнику (державному реєстратору чи iншiй посадовiй особi) про прийняте для пересилання поштове вiдправлення";

     4) у частинi четвертiй статтi 14 слово "передати" замiнити словами "надiслати поштовим вiдправленням";

     5) статтю 15 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 15. Порядок зберiгання реєстрацiйних справ

     1. Реєстрацiйна справа зберiгається у державного реєстратора протягом п'яти рокiв з дня внесення до Єдиного державного реєстру запису про припинення юридичної особи або припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичною особою - пiдприємцем. Пiсля закiнчення цього строку реєстрацiйнi справи на паперових носiях, не внесенi за результатами експертизи їх цiнностi до Нацiонального архiвного фонду, знищуються в установленому законодавством порядку.

     2. Реєстрацiйна справа юридичної особи або фiзичної особи - пiдприємця на електронних носiях зберiгається на серверi технiчного адмiнiстратора Єдиного державного реєстру. Строк зберiгання реєстрацiйної справи на електронних носiях визначається цим Законом.

     3. Державний реєстратор, який формує, веде та забезпечує зберiгання реєстрацiйних справ вiдповiдно до порядку зберiгання та пересилання реєстрацiйних справ юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, затвердженого спецiально уповноваженим органом з питань державної реєстрацiї, та/або посадова особа вiдповiдного структурного пiдроздiлу (вiддiлу, управлiння), який забезпечує зберiгання реєстрацiйних справ, ведуть їх облiк та здiйснюють контроль за обсягом i рухом в одиницях облiку.

     4. Реєстрацiйнi справи пiдлягають зберiганню у спецiально видiлених для цього примiщеннях, якi мають бути обладнанi засобами, що забезпечують обмежений доступ до цього примiщення (ґрати на вiкнах, замки та засуви, пожежна сигналiзацiя тощо).

     5. У структурних пiдроздiлах органiв, що здiйснюють державну реєстрацiю юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, в яких не призначена посадова особа, вiдповiдальна за зберiгання реєстрацiйних справ (державний реєстратор чи iнша посадова особа), вiдповiдальнiсть несе керiвник вiдповiдного структурного пiдроздiлу.

     6. Поточний рух реєстрацiйної справи за межами спецiально видiленого примiщення (видача у тимчасове користування державному реєстратору) фiксується записом про це у журналах облiку поточного руху реєстрацiйних справ юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, прийнятих на зберiгання.

     7. Факт видачi у встановлених законом випадках реєстрацiйних справ фiксується у журналi облiку поточного руху реєстрацiйних справ.

     8. Реєстрацiйнi справи припинених юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, пiдприємницька дiяльнiсть яких припинена, формуються протягом року та облiковуються у журналах облiку за роками i зберiгаються окремо";

     6) у текстi Закону слова "рекомендований лист" в усiх вiдмiнках замiнити словами "поштове вiдправлення" у вiдповiдному вiдмiнку.

     II. Цей Закон набирає чинностi через шiсть мiсяцiв з дня його опублiкування.

Президент України В. ЯНУКОВИЧ

м. Київ
17 березня 2011 року
N 3157-VI

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.