УГОДА

мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та Урядом Росiйської Федерацiї про порядок перетинання українсько-росiйського державного кордону жителями прикордонних регiонiв України та Росiйської Федерацiї

     Кабiнет Мiнiстрiв України та Уряд Росiйської Федерацiї (далi - Сторони),

     реалiзуючи положення Угоди мiж Україною та Росiйською Федерацiєю про спiвробiтництво i взаємодiю з прикордонних питань вiд 3 серпня 1994 року, Угоди мiж Урядом України та Урядом Росiйської Федерацiї про спiвробiтництво прикордонних областей України та Росiйської Федерацiї вiд 27 сiчня 1995 року та Угоди мiж Урядом України i Урядом Росiйської Федерацiї про пункти пропуску через державний кордон мiж Україною i Росiйською Федерацiєю вiд 8 лютого 1995 року,

     ураховуючи iсторично сформованi добросусiдськi вiдносини,

     визнаючи необхiднiсть збереження i розвитку господарських, культурних та iнших традицiйних зв'язкiв мiж населенням прикордонних регiонiв України та Росiйської Федерацiї,

     з метою створення сприятливих умов для перетинання державного кордону громадянами, що проживають у прикордонних регiонах України та Росiйської Федерацiї,

     домовилися про таке:

Стаття 1

     1. Термiни в цiй Угодi вживаються в такому значеннi:

     а) кордон - українсько-росiйський державний кордон, встановлений Договором мiж Україною i Росiйською Федерацiєю про українсько-росiйський державний кордон вiд 28 сiчня 2003 року;

     б) прикордонний регiон - область України, Автономна Республiка Крим, суб'єкт Росiйської Федерацiї, територiї яких прилягають до кордону. Перелiк прикордонних регiонiв України i Росiйської Федерацiї наведено в Додатку 1 до цiєї Угоди;

     в) жителi прикордонних регiонiв - громадяни України та громадяни Росiйської Федерацiї, якi постiйно проживають у прикордонних регiонах;

     г) мiсцевi пункти пропуску (мiсця перетинання кордону) - мiсця на кордонi, якi облаштовуються компетентними органами держав Сторiн та через якi здiйснюється перетинання кордону жителями прикордонних регiонiв на умовах цiєї Угоди;

     д) компетентнi органи держав Сторiн - державнi органи, уповноваженi вирiшувати питання облаштування i оснащення мiсцевих пунктiв пропуску (мiсць перетинання кордону), порядку перетинання кордону жителями прикордонних регiонiв, здiйснювати прикордонний i митний контроль.

     2. Сторони обмiняються списками компетентних органiв держав Сторiн, вiдповiдальних за реалiзацiю цiєї Угоди, дипломатичними каналами.

Стаття 2

     1. Жителi прикордонних регiонiв можуть перетинати кордон у мiсцевих пунктах пропуску (мiсцях перетинання кордону), перелiк яких наведено в Додатку 2 до цiєї Угоди, вiдповiдно до режиму їх функцiонування, а також у пунктах пропуску, передбачених Угодою мiж Урядом України i Урядом Росiйської Федерацiї про пункти пропуску через державний кордон мiж Україною i Росiйською Федерацiєю вiд 8 лютого 1995 року.

     2. Жителi прикордонних регiонiв можуть перетинати кордон у мiсцевих пунктах пропуску (мiсцях перетинання кордону) того регiону, жителями якого вони є, i перебувати на територiї сумiжної держави тiльки в межах регiону, в який вони в'їхали через мiсцевий пункт пропуску (мiсце перетинання кордону).

Стаття 3

     1. Установлення нових мiсцевих пунктiв пропуску (мiсць перетинання кордону), їх вiдкриття i закриття здiйснюється за домовленiстю Сторiн шляхом внесення змiн у Додаток 2 до цiєї Угоди, про що Сторони повiдомляють одна одну дипломатичними каналами.

     2. Компетентнi органи держав Сторiн за взаємною письмовою домовленiстю можуть, як виняток, дозволяти тимчасове перетинання кордону в iнших мiсцях, а також встановлювати в цих мiсцях режим пропуску жителiв прикордонних регiонiв.

     3. Вимоги до облаштування i оснащення мiсцевих пунктiв пропуску (мiсць перетинання кордону) розробляються компетентними органами держав Сторiн.

     4. Компетентнi органи держав Сторiн за взаємною письмовою домовленiстю та за узгодженням з органами державної влади прикордонних регiонiв установлюють i за необхiдностi можуть змiнювати режим функцiонування мiсцевих пунктiв пропуску (мiсць перетинання кордону).

Стаття 4

     1. Жителi прикордонних регiонiв можуть перетинати кордон пiшки, на велосипедах, мотоциклах, гужовому i легковому транспортi, човнах, що їм належать, а також на автомобiльному i поромному транспортi загального користування мiждержавного сполучення в межах прикордонних регiонiв.

     2. Жителi прикордонних регiонiв можуть перемiщувати через кордон легковi транспортнi засоби, що їм належать, та зареєстрованi на територiї держави Сторони проживання без реєстрацiї їх на територiї прикордонних регiонiв держави Сторони перебування протягом термiну, визначеного її законодавством.

     3. Жителi прикордонних регiонiв можуть перемiщати через кордон у мiсцевих пунктах пропуску (мiсцях перетинання кордону) товари, якi не призначенi для виробничої або iншої комерцiйної дiяльностi, у кiлькостi, що не перевищує передбаченi законодавством держав Сторiн норми ввезення (вивезення) товарiв без сплати митних зборiв i податкiв.

     4. У разi перевищення норм, вказаних у пунктi 3 цiєї статтi, а також за наявностi у жителiв прикордонних регiонiв намiру ввезти (вивезти) товари, якi призначенi для виробничої або iншiй комерцiйнiй дiяльностi або ввезення (вивезення) яких заборонено чи потребує наявностi дозвiльних документiв вiдповiдних органiв держав Сторiн, їх проходження через мiсцевi пункти пропуску (мiсця перетинання кордону) не допускається. У цьому випадку жителi прикордонних регiонiв зобов'язанi перетинати кордон у пунктах пропуску, передбачених Угодою мiж Урядом України i Урядом Росiйської Федерацiї про пункти пропуску через державний кордон мiж Україною i Росiйською Федерацiєю вiд 8 лютого 1995 року.

     5. Компетентнi органи держав Сторiн за необхiдностi обмiнюються мiж собою перелiками товарiв, ввезення (вивезення) яких заборонено або потребує наявностi дозвiльних документiв вiдповiдних органiв держав Сторiн, для завчасного iнформування жителiв прикордонних регiонiв.

Стаття 5

     1. Жителi прикордонних регiонiв перетинають кордон на умовах цiєї Угоди на пiдставi документiв, дiйсних для перетинання кордону жителями прикордонних регiонiв, наведених у Додатку 3 до цiєї Угоди, та пiдтверджують постiйне проживання в прикордонних регiонах.

     2. Жителi прикордонних регiонiв України - дiти у вiцi до 16 рокiв перетинають кордон у супроводi батькiв (усиновлювачiв), опiкунiв, пiклувальникiв, або осiб, уповноважених на це батьками (усиновлювачами), опiкунами, пiклувальниками.

     Жителi прикордонних регiонiв Росiйської Федерацiї - неповнолiтнi громадяни Росiйської Федерацiї перетинають кордон разом з батьками, усиновлювачами, опiкунами, пiклувальниками, iншими законними представниками або одним з них. У випадку, якщо неповнолiтнi громадяни Росiйської Федерацiї перетинають кордон без супроводу, вони повиннi мати при собi, крiм документiв, вказаних у Додатку 3, нотарiально оформлену згоду зазначених осiб на перетинання неповнолiтнiми громадянами Росiйської Федерацiї кордону iз зазначенням термiну виїзду в Україну.

     3. Жителi прикордонних регiонiв, якi перетинають кордон на умовах цiєї Угоди, можуть перебувати на територiї прикордонних регiонiв держави iншої Сторони без реєстрацiї, якщо термiн такого перебування не перевищує 90 днiв з моменту в'їзду на територiю держави iншої сторони.

     4. Пiд час перетинання кордону жителями прикордонних регiонiв на умовах цiєї Угоди мiграцiйнi картки не заповнюються.

Стаття 6

     Якщо в перiод перебування жителiв прикордонних регiонiв держави однiєї Сторони на територiї держави iншої Сторони, якi перетнули кордон на умовах цiєї Угоди, були втраченi або пошкодженi документи, зазначенi в Додатку 3 до цiєї Угоди, то такi жителi зобов'язанi негайно повiдомити про це органи внутрiшнiх справ держави Сторони перебування.

     У цьому випадку органи внутрiшнiх справ держави Сторони перебування видають зазначеним жителям пiсля встановлення їхньої особи довiдку про втрату документiв для негайного повернення цих жителiв на територiю держави їх постiйного проживання.

Стаття 7

     Пiд час епiдемiй, епiзоотiй, стихiйних лих або iнших надзвичайних ситуацiй Сторони можуть запроваджувати тимчасовi обмеження для жителiв прикордонних регiонiв на перетинання кордону.

     Про тимчасове припинення (вiдновлення) перетинання кордону жителями прикордонних регiонiв через вказанi причини Сторони негайно у письмовiй формi повiдомляють одна одну.

Стаття 8

     1. Жителi прикордонних регiонiв, якi перетинають кордон на умовах цiєї Угоди, зобов'язанi дотримуватися законодавства держави Сторони перебування.

     2. Компетентнi органи держав Сторiн вживають заходи з органiзацiї приймання (передачi) жителiв прикордонних регiонiв, затриманих за вчинення адмiнiстративних правопорушень у прикордонних регiонах держав Сторiн або тих, якi порушили правила перетинання кордону. При цьому збирання i оформлення доказiв правопорушень здiйснюється вiдповiдно до законодавства держави Сторони, на територiї якої вчинено правопорушення.

     3. У разi виявлення порушень жителями прикордонних регiонiв вимог митного законодавства держав Сторiн у частинi перемiщення товарiв через кордон компетентнi органи держав Сторiн негайно iнформують про це митнi органи держави Сторони, на територiї якої вчинено правопорушення. При цьому особа, яка вчинила правопорушення, несе вiдповiдальнiсть вiдповiдно до законодавства тiєї держави, на територiї якої вчинено правопорушення.

Стаття 9

     Розбiжностi, що виникають у ходi реалiзацiї цiєї Угоди, вирiшуються шляхом консультацiй мiж Сторонами.

Стаття 10

     За взаємною згодою Сторiн до цiєї Угоди можуть вноситися змiни та доповнення.

Стаття 11

     1. Ця Угода укладається на невизначений термiн i залишається чинною до закiнчення 6 мiсяцiв з дати письмового повiдомлення однiєї iз Сторiн про свiй намiр припинити її дiю.

     2. Ця Угода набирає чинностi з дати отримання останнього письмового повiдомлення про виконання Сторонами внутрiшньодержавних процедур, необхiдних для набрання нею чинностi.

     3. З дати набрання чинностi цiєю Угодою припиняється дiя Угоди мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та Урядом Росiйської Федерацiї про порядок перетинання українсько-росiйського державного кордону жителями прикордонних районiв України та Росiйської Федерацiї, пiдписаної в м. Москва 21 квiтня 2006 року.

     Вчинено в м. ______ 18 жовтня 2011 року у двох примiрниках, кожний українською та росiйською мовами, при цьому обидва тексти мають однакову силу.

За Кабiнет Мiнiстрiв України За Уряд Росiйської Федерацiї

 

Додаток 1
до Угоди мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та Урядом Росiйської Федерацiї про порядок перетинання українсько-росiйського державного кордону жителями прикордонних регiонiв України та Росiйської Федерацiї

Перелiк
прикордонних регiонiв України та Росiйської Федерацiї

I. Україна

     Автономна Республiка Крим,

     Донецька область,

     Луганська область,

     Сумська область,

     Харкiвська область,

     Чернiгiвська область

II. Росiйська Федерацiя

     Бiлгородська область,

     Брянська область,

     Воронезька область,

     Краснодарський край,

     Курська область,

     Ростовська область

 

Додаток 2
до Угоди мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та Урядом Росiйської Федерацiї про порядок перетинання українсько-росiйського державного кордону жителями прикордонних регiонiв України та Росiйської Федерацiї

Перелiк
мiсцевих пунктiв пропуску (мiсць перетинання кордону)

Україна Росiйська Федерацiя
Чернiгiвська область Брянська область
Семенiвський район Карповичi - Бровничi
Клюси - Новий Свiт
Климiвський район
Костобобрiв - Азарiвка
Леонiвка - Курковичi
Стародубський район
Новгород-Сiверський район Грем'яч - Вiтемля Погарський район
Сумська область
Середино-Будський район Нововасилiвка - Бiла Берiзка Трубчевский район
Середина Буда - Зерново
Стара Гута - Новая Погощ
Суземський район
Ямпiльський район Марчихiна Буда - Хiнель
Муравєйня - Лемєшовка
Сєвський район
Глухiвський район Сопич - Некислиця
Курська область
Глухiвський район Старикове - Козино
Ходине - Старая Нiколаєвка
Рильський район
Сопич - Клєвєнь Хомутовський район
Путивльський район Бруски - Ходейково Глушковський район
Бiлопiльський район Бояро-Лежачi - Тьоткiно
Рижiвка - Тьоткiно
Волфине - Волфiно
Ободи - Полiтотдєльский
Кондратiвка - Єлизаветовка
Сумський район Володимирiвка - Троїцьке
Веселiвка - Успєновка
Корєньовський район
Краснопiльський район Миропiлля - Кучеров Бєловський район
Новєнькоє - Свердликово
Запсiлля - Горналь
Журавка - Нiколаєво-Дар'їно
Суджанський район
Миропольське - Попiвка
Мар'їно - Демидiвка
Тур'я - Графiвка
Степок - Лiпци
Покровка - Колотилiвка
Попiвка - В'язове
Грабовське - Старосєльє
Красноярузький район
Рясне - Почаєво
Майське - Дронiвка
Славгород - Дронiвка
Славгород - Пороз
Порозок - Пороз
Грайворонський район
Великописарiвський район Попiвка - Сподарюшино
Олександрiвка - Зарiччя-2
Харкiвська область
Золочiвський район Вiдродженiвське - Безiменне
Тимофiївка - Безiменне
Тимофiївка - Байрак
Iвашки - Новостроєвка 2-я
Перовське - Горьковський
Одноробiвка - Головчино
Басове - Лозова Рудка
Козачок - Климово (Козаче)
Козачок - Козаче-Рудченське
Уди - Богун-Городок
Уди - Борисiвка
Борисовський район
Уди - Щетинiвка
Окiп - Щетинiвка
Ветеринарське - Валкiвський
Бєлгородський район
Дергачiвський район Козача Лопань - Красний Хутiр
Журавлiвка - Журавлiвка
Харкiвський район Стрiлече - Журавлiвка
Пильна - Мухановка
Борисiвка - Солнцевка
Лук'янцi - Вергельовка
Борисiвка - Новая Дєрєвня
Нескучне - Середа
Зелене - Середа
Плоске - Середа
Шебекинський район
Вовчанський район Тернова - Середа
Стариця - Муром
Бугроватка - Муром
Огурцово - Нова Таволжанка
Гатище - Нова Таволжанка
Зибiне - Мар'їно
Бочкове - Красне
Пiщане - Балки
Кругле - Терезiвка
Дегтярне - Мiшкове
Бударки - Землянки (Старий) Волоконовський район
Великобурлуцький район Крейдянка - Кисельов
Рублене - Кисельов
Рублене - Борисiвка
Березики - Коновалове
Артiльне - Старий Хутiр
Чугунiвка - Бутирки
Мiлове - Новопетрiвка
Амбарне - Новопетрiвка
Валуйський район
Дворiчанський район Отрадне - Новопетрiвка
Бологiвка - Новопетрiвка
Бологiвка - Новогор'євка
Строївка - Пiщанка
Тополi - Нижнi Мєльнiци
Тополi - Логачевка
Пiщанка - Логачевка
Терни - Дальнiй
Луганська область
Троїцький район Солонцi - Дальнiй
Бабичеве - Конотопiвка
Дьомiно-Олександрiвка - Ураєво
Сиротине - Клименки
Богачка - Клименки
Воєводське - Солонцi
Розсипне - Станове
Розсипне - Бiлий Колодязь
Вейделєвський район
Розсипне - Лозная Ровенський район
Бiлокуракинський район Петрiвка - Шияни
Лозно-Олександрiвка - Ровеньки
Шарiвка - Ровеньки
Новопсковський район Свiтле - Верхняя Серебрянка
Козлове - Орлов
Воронезька область
Пантюхiне - Бондареве Кантемировський район
Маркiвський район Височинiвка - Новомаркiвка
Мiловський район Нiкольське - Колещатiвка
Благодатне - Гартмашiвка
Ростовська область
Заринiвка - Тарасово-Мєловське
Морозiвка - Тарасово-Мєловське
Червона Зiрка - Михайлово-Олександрiвка
Мiлове - Чертково
Чертковський район
Бiловодський район Бараникiвка - Карпiвка
Бараникiвка - Никонорiвка
Нижньобараникiвка - Верхньокамишинський
Ноздрiвка - Пiдгаївка
Мiллеровський район
Станично-Луганський район Олександрiвка - Титовка
Олександрiвка - Новоруський
Красна Талiвка - Волошино
Талове - Волошино
Благовiщенка - Рогалик
Герасимiвка - Можаєвка
Красна Талiвка - Деркул
Красна Талiвка - Ушакiвка
Юганiвка - Єлань
Юганiвка - Маноцький
Тарасовський район
Краснодонський район Кружилiвка - Мiтякiнська
Сєвєрний - Донецьк
Краснодарський - Донецьк
Краснодарський - Нижнiй Швирьов
Верхня Герасимiвка - Верхнiй Швирьов
мiсто Донецьк
Провалля - Нижня Ковалiвка
Червонопартизанськ - Васецький
Бiрюкове - Павлiвка
Астахове - Маяки
Попiвка - Нижня Орiхiвка
Красносулинський район
Никишiвка - Плєшаков Каменський район
Дякове - Куйбишево
Дякове - Мiллерово
Клунникове - Мiллерово
Куйбишевський район
Новоборовцi - Новопрохорiвка
Новоборовцi - Олексiєво-Тузлiвка
Родiоново-Несвєтайський район
Донецька область
Шахтарський район Дiбровка - Новая Надєжда Куйбишевський район
Амвросiєвський район Манич - Свободний
Ульянiвське - Шрамко
Василiвка - Марфинка
станцiя Успенка - Авiлово-Федорiвка
Матвєєво-Курганський район
Старобешiвський район Шевченко - Малокатеринiвка
Тельманiвський район Кузнєцово-Михайлiвка - Григор'євка
Новоолександрiвка - Верхнє-Комарiвський Неклиновський район
Новоазовський район Кузнєцi - Щербаково
Автономна Республiка Крим Краснодарський край
Порт Крим - Порт Кавказ
Порт Марiуполь - Порт Єйськ
Порт Ялта - Порт Новоросiйськ
Темрюцький район

 

Додаток 3
до Угоди мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та Урядом Росiйської Федерацiї про порядок перетинання українсько-росiйського державного кордону жителями прикордонних регiонiв України та Росiйської Федерацiї

Перелiк
документiв, дiйсних для перетинання кордону громадянами України та Росiйської Федерацiї, якi постiйно проживають у прикордонних регiонах

     Для громадян України:

     1) паспорт громадянина України (за наявностi вiдмiтки про реєстрацiю постiйного проживання в прикордонному регiонi);

     2) свiдоцтво про народження (для дiтей до 16 рокiв) та витяг з домової книги (довiдка), що пiдтверджує постiйне проживання дитини у прикордонному регiонi;

     3) паспорт громадянина України для виїзду за кордон (за наявностi вiдмiтки про реєстрацiю постiйного проживання у прикордонному регiонi);

     4) проїзний документ дитини (за наявностi вiдмiтки про постiйне проживання в прикордонному регiонi);

     5) довiдка про втрату документiв, передбачена статтею 6 цiєї Угоди.

     Для громадян Росiйської Федерацiї:

     1) паспорт громадянина Росiйської Федерацiї (за наявностi вiдмiтки про реєстрацiю постiйного проживання в прикордонному регiонi);

     2) свiдоцтво про народження (для дiтей до 14 рокiв) з вкладкою про громадянство Росiйської Федерацiї та витяг з домової книги про постiйне проживання дитини в прикордонному регiонi, засвiдчений органами реєстрацiйного облiку громадян Росiйської Федерацiї, що пiдтверджує його проживання у прикордонному регiонi;

     3) паспорт громадянина Росiйської Федерацiї, що посвiдчує особу громадянина Росiйської Федерацiї за межами Росiйської Федерацiї, i витяг з домової книги про постiйне проживання в прикордонному регiонi, засвiдчений органами реєстрацiйного облiку громадян Росiйської Федерацiї, що пiдтверджує його проживання у прикордонному регiонi;

     4) довiдка про втрату документiв, передбачена статтею 6 цiєї Угоди.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.