КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 26 грудня 2011 р. N 1397


Про затвердження Порядку функцiонування нацiональної iнформацiйної системи державного ринкового нагляду, внесення до неї вiдомостей i подання повiдомлень

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 26 червня 2013 року N 442,
вiд 6 листопада 2019 року N 916

     Вiдповiдно до частини сьомої статтi 42 Закону України "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок функцiонування нацiональної iнформацiйної системи державного ринкового нагляду, внесення до неї вiдомостей i подання повiдомлень, що додається.

     2. Ця постанова набирає чинностi з дня опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України М. АЗАРОВ

Iнд. 70

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 26 грудня 2011 р. N 1397

ПОРЯДОК
функцiонування нацiональної iнформацiйної системи державного ринкового нагляду, внесення до неї вiдомостей i подання повiдомлень

(У текстi Порядку слова "їх територiальнi органи," у всiх вiдмiнках виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 червня 2013 року N 442)

(У текстi Порядку слово "Мiнекономрозвитку" замiнено словом "Мiнекономiки" згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 6 листопада 2019 року N 916)

     1. Цей Порядок визначає механiзм функцiонування нацiональної iнформацiйної системи державного ринкового нагляду, внесення до неї вiдомостей i подання повiдомлень з метою автоматизацiї обмiну iнформацiєю мiж органами державного ринкового нагляду (далi - органи ринкового нагляду), митними органами та Мiнекономiки.

     2. Функцiонування нацiональної iнформацiйної системи державного ринкового нагляду (далi - iнформацiйна система) забезпечує Мiнекономiки.

     3. Iнформацiйна система складається з:

     1) електронного реєстру рiшень органiв ринкового нагляду (далi - електронний реєстр);

     2) електронної автоматизованої системи обмiну повiдомленнями мiж органами ринкового нагляду та митними органами (далi - електронна система).

     4. До електронного реєстру стосовно всiх рiшень, прийнятих органами ринкового нагляду вiдповiдно до Законiв України "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї" та "Про загальну безпечнiсть нехарчової продукцiї", вносяться не пiзнiше трьох робочих днiв з дати прийняття такi вiдомостi:

     1) найменування органу, який прийняв рiшення;

     2) назва рiшення;

     3) дата прийняття та облiковий номер рiшення (у разi його присвоєння органом ринкового нагляду);

     4) найменування продукцiї;

     5) код згiдно з ДКПП (для вiтчизняної продукцiї);

     6) код згiдно з УКТЗЕД (за наявностi документального пiдтвердження класифiкацiї товарiв згiдно з УКТЗЕД для продукцiї iноземного виробництва);

     7) кiлькiсть продукцiї (тiльки для партiї продукцiї);

     8) найменування виробника продукцiї та його мiсцезнаходження;

     9) код виробника згiдно з ЄДРПОУ (для вiтчизняного виробника);

     10) код країни-виробника вiдповiдно до ДСТУ ISO 3166-1-2000 (код Альфа-2);

     11) короткий змiст рiшення;

     12) посада особи, що пiдписала рiшення;

     13) прiзвище та iнiцiали зазначеної особи.

     5. Органи ринкового нагляду та митнi органи i Мiнекономiки мають вiльний доступ до вiдомостей, якi мiстяться в електронному реєстрi.

     6. Електронна система використовується органами ринкового нагляду, митними органами для обмiну повiдомленнями про продукцiю, митне оформлення якої призупинене або яка не вiдповiдає встановленим вимогам чи становить серйозний ризик (далi - повiдомлення).

     7. Митнi органи пiд час державного контролю продукцiї здiйснюють мiж собою та з органами ринкового нагляду обмiн повiдомленнями з використанням технологiй електронного документообiгу.

     8. В iнформацiйнiй системi забезпечується захист персональних даних та конфiденцiйної iнформацiї, одержаної вiд митних органiв та органiв ринкового нагляду у зв'язку iз здiйсненням ними визначених законодавством повноважень.

     9. У разi коли органом ринкового нагляду вжито обмежувальних (корегувальних) заходiв щодо ввезеної на митну територiю України з територiї iншої держави продукцiї, що не вiдповiдає встановленим вимогам, вiн надсилає з використанням iнформацiйної системи вiдповiдним митним органам повiдомлення, що мiстить:

     1) данi, що дають змогу однозначно iдентифiкувати продукцiю або її партiю, зокрема код згiдно з ДКПП (для вiтчизняної продукцiї) та УКТЗЕД (для продукцiї iноземного виробництва);

     2) опис невiдповiдностi продукцiї встановленим вимогам;

     3) iнформацiю про характер i тривалiсть обмежувальних (корегувальних) заходiв, ужитих щодо такої продукцiї;

     4) вiдомостi про походження та ланцюги постачання вiдповiдної продукцiї;

     5) додаткову iнформацiю, що дає змогу iдентифiкувати зазначену продукцiю.

     10. Вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть та повноту iнформацiї, що мiститься у повiдомленнi, несе орган, який його подав.

     11. У разi призупинення митного оформлення продукцiї вiдповiдно до статтi 38 Закону України "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї" митний орган надсилає у цей же день з використанням iнформацiйної системи органовi ринкового нагляду, до сфери вiдповiдальностi якого належить здiйснення ринкового нагляду щодо вiдповiдного виду продукцiї, повiдомлення, у якому зазначаються:

     1) данi, що дають змогу однозначно iдентифiкувати продукцiю (її партiю), митне оформлення якої призупинено;

     2) причини призупинення митного оформлення;

     3) строк, на який призупинено митне оформлення;

     4) найменування i мiсцезнаходження виробника, уповноваженого представника (за наявностi) та iмпортера продукцiї;

     5) додаткова iнформацiя, яка засвiдчує факт порушення.

     12. Вiдповiдний орган ринкового нагляду пiдтверджує в iнформацiйнiй системi отримання повiдомлення митного органу, а вiдповiдний митний орган пiдтверджує в iнформацiйнiй системi отримання повiдомлення органу ринкового нагляду.

     13. Орган, що подає повiдомлення для внесення до електронної системи, роздруковує його копiю, яка реєструється в книзi реєстрацiї повiдомлень iз зазначенням:

     1) порядкового номера;

     2) вихiдного номера;

     3) адресата;

     4) короткого змiсту повiдомлення;

     5) посади особи, яка пiдписала повiдомлення;

     6) прiзвища та iнiцiалiв такої особи.

     Зазначена книга прошнуровується, сторiнки нумеруються, засвiдчуються пiдписом керiвника вiдповiдного органу (або його заступника), скрiпленим печаткою такого органу.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.