Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 743 від 25.12.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

02.03.12 N 143


Про затвердження методичних рекомендацiй пiд час оформлення попереднього повiдомлення, попередньої митної декларацiї або внутрiшнього транзитного документа

     З метою оптимiзацiї дiй посадових осiб митних органiв пiд час оформлення попереднього повiдомлення, попередньої митної декларацiї або внутрiшнього транзитного документа, наказую:

     1. Затвердити методичнi рекомендацiї пiд час оформлення попереднього повiдомлення, попередньої митної декларацiї або внутрiшнього транзитного документа, що додаються.

     2. Установити, що цей наказ набирає чинностi з дня його пiдписання.

     3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на директора Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення, члена колегiї Держмитслужби України Сьомку С.М.

Голова Служби I.Г.Калєтнiк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
вiд 02.03.2012р. N 143

Методичнi рекомендацiї пiд час оформлення попереднього повiдомлення, попередньої митної декларацiї або внутрiшнього транзитного документа

I. Загальнi положення

     Данi методичнi рекомендацiї застосовуються посадовими особами митних органiв пiд час здiйснення митного оформлення попереднього повiдомлення, попередньої митної декларацiї або внутрiшнього транзитного документа.

     Попереднє повiдомлення, попередня митна декларацiя або внутрiшнiй транзитний документ є документами контролю за перемiщенням товарiв.

     Примiрники документiв контролю за перемiщенням товарiв пiсля їх митного оформлення рекомендується розподiляти наступним чином:

     перший примiрник оформленого попереднього повiдомлення залишати у справах митницi оформлення, другий повертати особi, яка його подавала;

     аркуш iз позначенням 1/6 форми МД-2, МД-3 та примiрники форми МД-6 (у разi використання) оформленої попередньої митної декларацiї зберiгати в справах митницi оформлення. Аркуш з позначенням 3/8 форми МД-2, МД-3 та примiрники форми МД-6 (у разi їх використання) разом з товаросупровiдними документами повертати особi, яка його подавала.

     аркуш iз позначенням 1/6 форми МД-2, МД-3 та примiрники форми МД-6 (у разi їх використання) оформленого внутрiшнього транзитного документа зберiгати в справах митницi вiдправлення. Аркушi з позначенням 2/7, 3/8 форми МД-2, МД-3 та примiрники форми МД-6 (у разi їх використання) повертати особi, яка його подавала, а аркуш з позначенням 4/5 форми МД-2, МД-3 та примiрники форми МД-6 (у разi їх використання) оформленого внутрiшнього транзитного документа разом з товаросупровiдними документами передавати перевiзнику для доставки у митницю призначення.

     Пiд час митного оформлення попереднього повiдомлення, попередньої митної декларацiї чи внутрiшнього транзитного документа посадовими особами митних органiв перевiряються такi графи: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 14, 15а, 19, 22, 23, 26, 31, 32, 33, 35, 42, 44, 49, 54.

     При оформленнi попереднього повiдомлення додатково перевiряються графи: 25, 29.

     При оформленнi попередньої митної декларацiї додатково перевiряються графи: 9, 12, 25, 29, 34, 41, 45, 47, B, 52.

     При оформленнi внутрiшнього транзитного документа додатково перевiряються графи: 18, 40, 50, 53. У разi застосування заходiв гарантування доставки товарiв - також графи: 9, 12, 41, 45, 47, B, 52.

     У разi перемiщення товарiв до митницi призначення автомобiльним транспортом у попередньому повiдомленнi, попереднiй митнiй декларацiї чи внутрiшньому транзитному документi додатково перевiряється графа 30.

     Iншi графи не перевiряються.

     Графи попереднього повiдомлення, попередньої митної декларацiї чи внутрiшнього транзитного документа заповнюються аналогiчно Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307 та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї 24.09.97 за N 443/2247 (iз змiнами) (далi - Iнструкцiя), з урахуванням напрямку перемiщення товарiв та нижчевикладених особливостей заповнення окремих граф.

II. Особливостi заповнення граф попереднього повiдомлення, попередньої митної декларацiї чи внутрiшнього транзитного документа

     Пiд час заповнення граф попереднього повiдомлення, попередньої митної декларацiї чи внутрiшнього транзитного документа рекомендується дотримуватися таких особливостей:

Графа 1 "Декларацiя"

     У першому пiдроздiлi варто зазначати 2-значний лiтерний код "ТР".

     Другий пiдроздiл можна не заповнювати.

     У третьому пiдроздiлi доцiльно зазначати код виду документа контролю за перемiщенням товарiв:

     ПП - попереднє повiдомлення;

     ПД - попередня митна декларацiя;

     ВН - внутрiшнiй транзитний документ;

     ЗТ - внутрiшнiй транзитний документ для ввезення товарiв залiзничним транспортом.

Графа 8 "Одержувач"

     У разi перемiщення товарiв за внутрiшнiм транзитним документом для ввезення товарiв залiзничним транспортом в графi бажано наводити данi, наявнi в товаросупровiдних документах, поданих до митного оформлення.

Графа 9 "Особа, вiдповiдальна за фiнансове врегулювання"

     У разi застосування заходiв гарантування доставки товарiв, передбачених статтею 161 Митного кодексу України, у графi рекомендується зазначати вiдомостi про особу, яка надає митним органам України гарантiї щодо обов'язкової доставки товарiв.

     У разi застосування заходiв гарантування у виглядi надання незалежними фiнансовими посередниками фiнансових гарантiй митним органам, у графi варто зазначати вiдомостi про вiдповiдного незалежного фiнансового посередника та вчиняти запис "Див. доп.", а в доповненнi наводити вiдомостi про резидента, що уклав зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) або iнший документ, що використовується в мiжнароднiй практицi замiсть договору (контракту).

     Вiдомостi про осiб доцiльно зазначати у такому порядку:

     у правому верхньому кутку - лiтерний код альфа-2 країни мiсцезнаходження (мiсця проживання) вiдповiдно до Класифiкацiї держав свiту, далi, через знак "/", iндивiдуальний податковий номер платника податкiв (у разi наявностi);

     найменування, зазначене у свiдоцтвi про державну реєстрацiю юридичної особи, або прiзвище, iм'я та по батьковi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi - фiзичної особи;

     мiсцезнаходження юридичної особи, зазначене у свiдоцтвi про державну реєстрацiю юридичної особи, мiсце проживання суб'єкта пiдприємницької дiяльностi - фiзичної особи.

     у лiвому нижньому кутку графи:

     для осiб, що перебувають на облiку в митних органах, - iдентифiкацiйний номер, який може формуватися за схемою, наведеною в додатку 3 до Iнструкцiї;

     для осiб, що не перебувають на облiку в митних органах, iдентифiкацiйний номер може формуватися за такою схемою:

     для юридичних осiб:

     0000000-00/00ХХХХХХХХ,

     де ХХХХХХХХ - 8-значний iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ, що ведеться органами державної статистики;

     для фiзичних осiб - пiдприємцiв (без створення юридичної особи):

     0091000-00/ ХХХХХХХХХХ,

     де ХХХХХХХХХХ - для фiзичних осiб - пiдприємцiв (без створення юридичної особи) - 10-значний iдентифiкацiйний номер за ДРФО;

     для фiзичних осiб - пiдприємцiв (без створення юридичної особи), якi через свої релiгiйнi або iншi переконання вiдмовилися вiд прийняття iдентифiкацiйного номера за ДРФО - 6-значний номер паспорта фiзичної особи, доповнений на початку чотирма нулями.

     Графу можна не заповнювати:

     якщо заходи гарантування доставки товарiв не застосовуються;

     при застосуваннi охорони й супроводження товарiв митними органами;

     при перевезеннi товарiв на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП 1975 року;

     при перевезеннi товарiв iз застосуванням книжок (карнетiв) А. Т. А.

Графа 30 "Мiсцезнаходження товарiв"

     При перемiщеннi товарiв автомобiльним транспортом у графi є сенс зазначати код мiсця прибуття згiдно з Класифiкатором мiсць прибуття, затвердженим наказом Держмитслужби України вiд 17.05.2011 N 395 "Про затвердження Класифiкатора мiсць прибуття" (зi змiнами).

Графа 33 "Код товару"

     При оформленнi внутрiшнього транзитного документа iз застосуванням заходiв гарантування або попередньої митної декларацiї у графi бажано зазначати 10-значний код товару згiдно з УКТЗЕД.

     При оформленнi внутрiшнього транзитного документа у тому числi при ввезеннi товарiв залiзничним транспортом або попереднього повiдомлення у першому пiдроздiлi графи доцiльно зазначати лише першi 4 знаки коду товару згiдно з УКТЗЕД. Iншi пiдроздiли графи можна не заповнювати.

Графа 44 "Додаткова iнформацiя / Поданi документи / Сертифiкати i дозволи"

     У графi рекомендується зазначати коди згiдно з Класифiкатором документiв i реквiзити документiв, поданих при оформленнi попередньої митної декларацiї або внутрiшнього транзитного документа, а також документiв, що пiдтверджують застосування одного iз заходiв гарантування доставки товарiв у митний орган призначення, згiдно з Класифiкатором документiв та реквiзити документiв.

     У разi застосування такого заходу забезпечення доставки товару в митний орган призначення, як перевезення на умовах Конвенцiї МДП, є сенс внести вiдомостi про цю книжку МДП (її серiю та номер) до вiдповiдного роздiлу графи.

     У разi направлення декларантом для здiйснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон засвiдчених електронним цифровим пiдписом сканованих електронних копiй документiв, необхiдних для здiйснення вiдповiдного виду державного контролю, в цiй графi попереднього повiдомлення, попередньої митної декларацiї чи внутрiшнього транзитного документа бажано зазначати коди вiдповiдних документiв згiдно з Класифiкатором документiв та їх реквiзити.

Графа 47 "Нарахування платежiв"

     У цiй графi основного й додаткових аркушiв у разi застосування заходiв гарантування доставки товарiв вiдповiдно до статтi 161 Митного кодексу України доцiльно наводити вiдомостi про нарахування податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), що пiдлягали б сплатi при оформленнi цих товарiв вiдповiдно до митного режиму iмпорту. При цьому суму податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) варто обчислювати, виходячи з чотиризначного (або десятизначного) коду товару згiдно УКТЗЕД (у разi обчислення суми податкiв i зборiв, виходячи з чотиризначного коду - з розрахунку максимальних ставок мита та акцизного збору, якi дiйснi для даної товарної пiдгрупи).

Графа 53 "Митниця в країнi призначення"

     У графi рекомендується зазначати згiдно з Класифiкатором митних органiв найменування i код митного органу (регiональної митницi, митницi), в який направляються товари, заявленi у внутрiшньому транзитному документi.

Графи D/J, A

     Заповнюються посадовими особами митного органу наступним чином:

     Пiд час прийняття попереднього повiдомлення або попередньої митної декларацiї до оформлення пiсля присвоєння реєстрацiйного номера (графа A) в полi "Печатка" графи D/J примiрникiв попереднього повiдомлення або попередньої митної декларацiї проставляється вiдбиток штампа "Пiд митним контролем". На додаткових аркушах форми МД-3 вiдбиток штампа проставляється внизу аркуша на незаповненому полi графи 47. Якщо всi поля графи 47 заповненi, вiдбиток штампа "Пiд митним контролем" проставляється над графою C.

     Завершення оформлення попереднього повiдомлення або попередньої митної декларацiї здiйснюється шляхом проставлення в полi "Печатка" графи D/J пiд ранiше проставленим вiдбитком штампа "Пiд митним контролем" усiх примiрникiв цього документа вiдбитка особистої номерної печатки. На додаткових аркушах форми МД-3 вiдбиток особистої номерної печатки проставляється внизу аркуша на незаповненому полi графи 47. Якщо всi поля графи 47 заповненi, вiдбиток особистої номерної печатки проставляється у графi C.

     Пiд час прийняття внутрiшнього транзитного документа до оформлення пiсля присвоєння реєстрацiйного номера (графа A) в полi "Печатка" графи D/J усiх примiрникiв внутрiшнього транзитного документа проставляється вiдбиток штампа "Пiд митним контролем".

     Посадова особа митницi вiдправлення у полi "Строк доставки (дата)" графи D/J зазначає дату, до якої товари мають бути доставленi до митницi призначення.

     Завершення оформлення внутрiшнього транзитного документа здiйснюється шляхом проставлення вiдбитку особистої номерної печатки в полi "Печатка" графи D/J обох примiрникiв цього документа пiд ранiше проставленим вiдбитком штампа "Пiд митним контролем".

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення С.М.Сьомка
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.