ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

29.03.12 N 11.1/1.2-16.2/3589-ЕП

 

Начальнику регiональної митницi
Начальникам митниць
Начальнику Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи


Про внесення змiн до листа Держмитслужби вiд 16.05.2011 N 11.1/2-16/7598-ЕП

     З метою вдосконалення роботи за напрямком класифiкацiї товарiв, у Методичних рекомендацiях щодо класифiкацiї окремих товарiв згiдно з вимогами УКТЗЕД, що надiсланi листом Держмитслужби вiд 16.05.2011 N 11.1/2-16/7598-ЕП (iз змiнами та доповненнями), у додатку 2 пункт 8 необхiдно викласти у редакцiї, що додається.

     Додаток, зазначене по тексту на 3 арк.

Т.в. о. Голови Служби О.М.Дороховський

 

Додаток 1

     Текстовий опис пункту 8. до додатку 2 Методичних рекомендацiй щодо класифiкацiї окремих товарiв згiдно з вимогами УКТЗЕД, що надiсланий листом Держмитслужби вiд 16.05.2011 N 11.1/2-16/7598-ЕП (iз змiнами та доповненнями)

N з/п Назва товару Код товару Методологiя класифiкацiї
8. Окремi хiмiчнi елементи та окремi сполуки визначеного хiмiчного складу груп 28 та 29, якi мiстять або не мiстять домiшки, класифiкуються у 38 групi за умови, що вони виготовленi виробником та ввозяться на митну територiю України для використання у якостi iнсектицидiв, родентицидiв, фунгiцидiв, гербiцидiв, iнгiбiторiв пророщування та регуляторiв росту рослин, дезiнфекцiйних засобiв та аналогiчних продуктiв 3808 Згiдно положень Закону України вiд 05.04.2001 "Про Митний тариф України" (зi змiнами та доповненнями), а саме примiтки 1 (а) до групи 38 Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД), група 38 не включає окремi елементи або сполуки визначеного хiмiчного складу, якi класифiкуються в 28 та 29.
Проте окремi хiмiчнi елементи та окремi сполуки визначеного хiмiчного складу груп 28 та 29, якi мiстять або не мiстять домiшки, класифiкуються у 38 групi за умови, що вони виготовленi виробником та ввозяться на митну територiю України для використання у якостi iнсектицидiв, родентицидiв, фунгiцидiв, гербiцидiв, iнгiбiторiв пророщування та регуляторiв росту рослин, дезiнфекцiйних засобiв та аналогiчних продуктiв, поданих у формах або упаковках, як зазначено у товарнiй позицiї 3808.
З огляду на вищевикладене, окремi хiмiчнi елементи та окремi сполуки визначеного хiмiчного складу груп 28 та 29, якi мiстять або не мiстять домiшки, включаються до товарної позицiї 3808 за таких умов:
1. Коли вони розфасованi в упаковки (такi як металевi контейнери чи картоннi коробки) для роздрiбної торгiвлi як дезiнфекцiйнi засоби, iнсектициди i т.д., або в такi форми (наприклад, форма кульок, намистин, таблеток чи пластинок), що не викликають сумнiву в їхньому призначеннi для роздрiбної торгiвлi.
Вiдповiдно до положень статтi 10 Закону України вiд 13.05.2010 N 2189-VI "Про пестициди i агрохiмiкати" пестициди i агрохiмiкати, що використовуються в Українi, пакуються i маркуються вiдповiдно до чинного законодавства. Кожна товарна одиниця повинна супроводжуватися рекомендацiєю щодо її застосування iз зазначенням культур та об'єктiв, для оброблення яких призначено пестициди i агрохiмiкати, способiв, норм i кратностi використання, термiнiв вичiкування (для пестицидiв), заборони та обмеження на застосування, способiв i засобiв знешкодження пестицидiв та агрохiмiкатiв, а також заходiв безпеки пiд час роботи, транспортування i зберiгання, лiквiдацiї аварiйних ситуацiй та їх наслiдкiв, заходiв подання першої медичної допомоги у разi отруєння.
Пестициди i агрохiмiкати i пакування iноземного виробництва, що ввозяться на територiю України, повиннi супроводжуватися даними про технологiю їх знешкодження та утилiзацiю.
2. Коли продукцiя має властивостi готового препарату незалежно вiд того, в якому виглядi вона подана (наприклад, у виглядi рiдин, мийних сумiшей або порошкiв). Цi препарати складаються з суспензiй чи дисперсiй активного продукту в водi чи в iнших рiдинах (наприклад, дисперсiї ДДТ (1,1,1-трихлор-2,2-бiс(n-хлорфенiл)етану) у водi) або iнших сумiшей. Розчини активних продуктiв у розчинниках, крiм води, також включаються до цiєї товарної позицiї (наприклад, розчини екстракту рослини пiретруму (крiм стандартизованого екстракту рослини пiретруму) чи нафтенат мiдi в мiнеральному маслi).
3. Коли поданi у виглядi виробiв, таких як обробленi сiркою стрiчки, ґноти та свiчки (для дезiнфекцiї та окурювання бочок, житлових Примiщень i т.д.), липкий папiр вiд мух (включаючи також папiр, покритий клеєм, що не мiстить отруйних речовин), ловильнi клейовi смуги для захисту фруктових дерев (включаючи i такi, якi не мiстять отруйних речовин), папiр, просочений салiциловою кислотою, для консервацiї джемiв, папiр або невеликi дерев'янi стрижнi, покритi лiнданом i дiючi у процесi спалювання i т.д.
Зауважуємо, що наявнiсть на упаковцi iнсектицидiв, родентицидiв, фунгiцидiв, гербiцидiв, iнгiбiторiв пророщування та регуляторiв росту рослин, дезiнфекцiйних засобiв та аналогiчних продуктiв iнформацiї стосовно реєстрацiйного номера CAS окремого хiмiчного елемента та окремої сполуки визначеного хiмiчного складу груп 28 або 29 не є пiдставою для їх класифiкацiї у товарних групах 28 або 29.
Незмiшанi продукти товарної позицiї 3808 переважно є продуктами визначеного хiмiчного складу, наприклад, нафталiн чи 1,4-дихлорбензол. Iншим прикладом окремої сполуки визначеного хiмiчного складу є товар, який призначено для дезiнфекцiї води в басейнах для плавання. Цей засiб виготовлений у виглядi пресованих таблеток бiлого кольору, якi складаються з натрiєвої солi дихлорiзоцiанурової кислоти - дигiдрат (C3Cl3NaO3 · 2H2O), домiшки вiдсутнi. Згiдно маркування товару, натрiєва сiль дихлорiзоцiанурової кислоти - дигiдрат призначена для дезiнфекцiї води в басейнах активним хлором. Цей засiб може бути представлений на ринку в упаковцi для роздрiбної торгiвлi, або поданий до митного оформлення в iншiй тарi не для роздрiбної торгiвлi.
Вiдповiдно до положень статтi 3 Закону України вiд 13.05.2010 N 2189-VI "Про пестициди i агрохiмiкати" основними принципами державної полiтики у сферi дiяльностi, пов'язаної з пестицидами i агрохiмiкатами, є державна пiдконтрольнiсть їх ввезення на митну територiю України, реєстрацiї, виробництва, зберiгання, транспортування, торгiвлi i застосування.
Розфасування пестицидiв i агрохiмiкатiв може здiйснюватися лише за наявностi дозволу його виробника або власника знака для товарiв i послуг (див. частину 3 статтi 10 вищевказаного Закону).
З урахуванням вищевикладеного, розфасованi в упаковки для роздрiбної торгiвлi окремi хiмiчнi елементи та окремi сполуки визначеного хiмiчного складу груп 28 та 29, якi мiстять або не мiстять домiшки, класифiкуються у товарнiй позицiї 3808 за умови, що вони виготовленi виробником та ввозяться на митну територiю України для використання у якостi iнсектицидiв, родентицидiв, фунгiцидiв, гербiцидiв, iнгiбiторiв пророщування та регуляторiв росту рослин, дезiнфекцiйних засобiв та аналогiчних продуктiв, поданих у формах або упаковках, як зазначено у поясненнях до товарної позицiї 3808.
Пестициди i агрохiмiкати, якi передбачається розфасовувати у роздрiбну тару на митнiй територiї України для роздрiбного продажу i, якi поданi до митного оформлення як готовi до застосування препарати, такi товари класифiкуються за вiдповiдними кодами товарної позицiї 3808.
У разi наявностi пiдстав щодо ризику нецiльового використання окремих хiмiчних елементiв та окремих сполук визначеного хiмiчного складу груп 28 та 29 (наприклад, назва товару вiдповiдає назвi пестициду або агрохiмiкату товарної позицiї 3808, або товар може бути використаним як пестицид, агрохiмiкат, дезинфiктант тощо), необхiдно вжити заходи щодо забезпечення контролю використання цих товарiв згiдно задекларованого призначення пiсля митного оформлення.
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.