Документ скасований: Постанова КМУ № 665 від 29.07.2020

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 21 травня 2012 р. N 447


Про затвердження Порядку застосування спецiальних спрощень, що надаються уповноваженому економiчному оператору

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 28 листопада 2012 року N 1081

     Вiдповiдно до статтi 15 Митного кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок застосування спецiальних спрощень, що надаються уповноваженому економiчному оператору, що додається.

     2. Ця постанова набирає чинностi з 1 червня 2012 року.

Прем'єр-мiнiстр України М. АЗАРОВ

Iнд. 27

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 травня 2012 р. N 447

ПОРЯДОК
застосування спецiальних спрощень, що надаються уповноваженому економiчному оператору

     1. Цей Порядок визначає механiзм застосування митних процедур для реалiзацiї спецiальних спрощень, якi надаються уповноваженому економiчному оператору (далi - оператор).

     2. Для оператора, якому видано сертифiкат щодо надiйностi i безпеки, спецiальнi спрощення застосовуються в такому порядку:

     1) спецiальне спрощення щодо зменшеного обсягу вiдомостей, якi необхiдно подати митному органу до прибуття на митну територiю України та/або вибуття за межi митної територiї України товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, застосовується згiдно iз законодавчими та iншими нормативно-правовими актами, якими встановленi вiдповiднi вимоги.

     Митний орган приймає рiшення про необхiднiсть виконання митних формальностей пiд час ввезення товарiв з урахуванням iнформацiї, яка мiститься в митних декларацiях, оформлених на зазначенi товари, та на пiдставi результатiв обробки iнформацiї системою управлiння ризиками i результатiв митного контролю пiд час пропуску таких товарiв на митну територiю України. Рiшення щодо виконання митних формальностей пiд час вивезення товарiв приймається вiдповiдно до пiдпункту 4 цього пункту;

     2) спецiальне спрощення щодо тимчасового зберiгання товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, що перебувають пiд митним контролем, у примiщеннях, на вiдкритих та критих майданчиках оператора реалiзується шляхом виконання передбачених пунктом 5 цього Порядку митних формальностей та направлення вiдповiдно до статтi 202 Митного кодексу України митному органу протягом однiєї години з моменту фактичного розмiщення товарiв у таких примiщеннях, на вiдкритих та критих майданчиках електронного унiфiкованого документа з електронним цифровим пiдписом;

     3) спецiальне спрощення у виглядi зняття митного забезпечення без отримання дозволу митницi використовується оператором виключно пiсля виконання митних формальностей, передбачених пунктом 5 цього Порядку.

     Посадова особа оператора має право зняти митне забезпечення без дозволу митного органу виключно в разi, коли iдентифiкацiйнi ознаки митного забезпечення вiдповiдають вiдомостям про нього, зазначеним у товаросупровiдних документах та оформлених митних декларацiях (витягах).

     Митне забезпечення знiмається посадовими особами оператора у спосiб, що дає змогу зберегти всi унiкальнi iдентифiкацiйнi ознаки такого митного забезпечення.

     У разi наявностi розбiжностей мiж фактичним митним забезпеченням та вiдомостями про нього в товаросупровiдних, митних документах, а також у разi неможливостi збереження iдентифiкацiйних ознак митного забезпечення зняття такого забезпечення без дозволу митного органу не дозволяється.

     Оператор iнформує митний орган про обставини, що перешкоджають застосуванню спецiального спрощення у виглядi зняття митного забезпечення без отримання дозволу митницi, шляхом надiслання електронного повiдомлення з електронним цифровим пiдписом. Якщо митний орган протягом чотирьох робочих годин з моменту отримання зазначеного повiдомлення не поiнформував оператора про намiр здiйснити митний огляд товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення шляхом надiслання електронного повiдомлення з електронним цифровим пiдписом оператор має право зняти митне забезпечення.

     Оператор забезпечує ведення облiку та зберiгання засобiв митного забезпечення, знятого самостiйно, не менш як 1095 днiв;

     4) спецiальне спрощення у виглядi вiдправки товарiв з примiщень, вiдкритих та критих майданчикiв оператора без пред'явлення їх митному органу вiдправлення застосовується оператором у разi електронного декларування товарiв для вивезення їх за межi митної територiї України у вiдповiдному митному режимi або в разi вiдправлення товарiв внутрiшнiм транзитом.

     У разi формування системою управлiння ризиками завдань на проведення заходiв митного контролю, що передбачають, зокрема, огляд товарiв, вiдбiр зразкiв, такi заходи вживаються митним органом, до якого вiдправленi зазначенi товари. Якщо митний орган вiдправлення одночасно є митним органом пропуску товарiв через митний кордон України, всi заходи митного контролю здiйснюються таким органом.

     3. Для оператора, якому видано сертифiкат на спрощення митних процедур, спецiальнi спрощення застосовуються в такому порядку:

     1) митний контроль в першочерговому порядку здiйснюється шляхом:

     перемiщення електронних копiй митних декларацiй, електронних документiв, вiдомостей, поданих в установленому порядку митному органу оператором, на початок черги в автоматизованiй системi митного оформлення та iнших електронних системах митних органiв;

     розгляду заяв, прийняття рiшень, здiйснення митного контролю в першочерговому порядку пiсля отримання митним органом вiд оператора передбачених Митним кодексом України та iншими актами законодавства документiв i вiдомостей;

     2) розмiщення товарiв на складi тимчасового зберiгання закритого типу без отримання дозволу митного органу здiйснюється шляхом виконання передбачених пунктом 5 цього Порядку митних формальностей та направлення вiдповiдно до статтi 202 Митного кодексу України оператором протягом однiєї години з моменту фактичного розмiщення товарiв на складi тимчасового зберiгання оператора митному органу електронного унiфiкованого документа з електронним цифровим пiдписом.

     Для застосування спецiального спрощення, наведеного в цьому пiдпунктi, виконуються митнi формальностi щодо зняття митного забезпечення, передбаченi пiдпунктом 3 пункту 2 цього Порядку;

     3) звiльнення вiд надання гарантiї застосовується щодо товарiв, декларантом яких є оператор, шляхом подання в установленому порядку митної декларацiї або документа, що її замiнює, iз зазначенням в них вiдомостей про оператора;

     4) митне оформлення товарiв на об'єктах оператора здiйснюється шляхом виконання митним органом митних формальностей у спецiально облаштованих примiщеннях i на робочих мiсцях посадових осiб митних органiв на територiї оператора. Перебування посадових осiб митного органу на зазначенiй територiї може бути постiйним або тимчасовим.

     Режим роботи посадових осiб митних органiв на територiї оператора узгоджується оператором та керiвником митного органу з урахуванням обсягу митних формальностей та фактичної штатної чисельностi митного органу.

     Митнi формальностi на об'єктах оператора, на яких не перебувають на постiйнiй основi посадовi особи митного органу, виконуються iз справлянням плати за виконання митними органами митних формальностей поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для таких органiв, вiдповiдно до статтi 247 Митного кодексу України. Внесення такої плати здiйснюється оператором до 15 числа наступного мiсяця в розмiрi всiєї нарахованої за попереднiй мiсяць плати. Контроль за правильнiстю нарахування та справляння зазначеної плати здiйснюється митним органом та оператором з урахуванням положень пункту 7 цього Порядку;

     5) у разi коли протягом певного часу, погодженого з митним органом, товари неодноразово ввозяться на митну територiю України або вивозяться за її межi однiєю особою за одним зовнiшньоекономiчним договором, допускається подання однiєї митної декларацiї за рiшенням оператора. Для цiлей цього спецiального спрощення поняття "неодноразово" означає два i бiльше випадкiв ввезення на митну територiю України або вивезення за її межi товарiв, у тому числi таких, що плануються до ввезення (вивезення).

     4. Для оператора, якому видано сертифiкат на спрощення митних процедур та сертифiкат щодо надiйностi i безпеки, спецiальнi спрощення застосовуються вiдповiдно до пунктiв 2 i 3 цього Порядку.

     5. Митнi формальностi щодо прибуття (вiдправлення) товарiв оператора виконуються в такому порядку:

     1) оператор, який очiкує прибуття чи планує вiдправлення товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення на об'єкти оператора, повiдомляє про це митному органу шляхом надiслання електронного повiдомлення з електронним цифровим пiдписом про:

     реквiзити митної декларацiї, вiдповiдно до якої здiйснюється перемiщення товарiв;

     опис та вагу товарiв, що прибувають (вiдправляються);

     номери транспортних засобiв, якi здiйснюють перемiщення товарiв;

     дату та час очiкуваного прибуття (вiдправлення) товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення на об'єкти (з об'єктiв) оператора;

     код мiсця прибуття (вiдправлення) товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення;

     намiри щодо подальшого використання товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, що прибувають (розмiщення на тимчасове зберiгання, розмiщення в митний режим, вiдбiр зразкiв, вiдправка товарiв внутрiшнiм транзитом тощо);

     2) митний орган протягом чотирьох робочих годин пiсля отримання електронного повiдомлення вiд оператора проводить аналiз iнформацiї, зокрема тiєї, що мiститься у митнiй декларацiї, вiдповiдно до якої здiйснюється перемiщення товарiв, та в повiдомленнi оператора, та iнформує оператора шляхом надiслання електронного повiдомлення з електронним цифровим пiдписом про заходи митного контролю, якi будуть здiйсненi щодо вiдповiдної партiї товарiв, або про вiдсутнiсть необхiдностi здiйснення таких заходiв;

     3) вiдсутнiсть iнформацiї вiд митного органу протягом чотирьох робочих годин пiсля надсилання оператором електронного повiдомлення, передбаченого пiдпунктом 2 цього пункту, надає право оператору, який отримав сертифiкат щодо надiйностi i безпеки, на застосування спецiальних спрощень, передбачених пунктами 2 - 4 частини першої статтi 15 Митного кодексу України.

     У разi надiслання митним органом оператору повiдомлення про намiр оглянути товари (здiйснити iншi заходи митного контролю) такi заходи проводяться на об'єктах оператора невiдкладно, але не пiзнiше чотирьох робочих годин з моменту надiслання вiдповiдного повiдомлення оператору;

     4) митнi формальностi, передбаченi спецiальним спрощенням, передбаченим у пiдпунктi 4 пункту 2 цього Порядку, можуть виконуватися також щодо товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення оператора, який отримав сертифiкат на спрощення митних процедур.

     6. Обмiн електронними повiдомленнями та електронними документами згiдно з цим Порядком здiйснюється з автоматичним пiдтвердженням їх отримання iншою стороною. Пiдтвердження отримання iнформацiйного повiдомлення iншою стороною повинне мiстити вiдомостi про дату i час. Облiк часу виконання митних формальностей, встановлених цим Порядком, здiйснюється з урахуванням дати i часу отримання iнформацiйного повiдомлення вiдповiдною стороною.

     7. Взаємовiдносини оператора з митним органом визначаються погодженою керiвником митного органу та оператором процедурою з дотриманням вимог частини п'ятої статтi 12 Митного кодексу України.

(пункт 7 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.11.2012р. N 1081)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.