Документ скасований: Постанова КМУ № 364 від 25.05.2016

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 21 травня 2012 р. N 463


Про затвердження Порядку iнформацiйного обмiну мiж митними та iншими державними органами за допомогою електронних засобiв передачi iнформацiї

     Вiдповiдно до статтi 33 Митного кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок iнформацiйного обмiну мiж митними та iншими державними органами за допомогою електронних засобiв передачi iнформацiї, що додається.

     2. Державному агентству з питань науки, iнновацiй та iнформатизацiї, Державнiй митнiй службi разом з Адмiнiстрацiєю Державної служби спецiального зв'язку та захисту iнформацiї, iншими органами державної влади, якi вiдповiдно до законодавства видають документи, необхiднi для здiйснення митного контролю та оформлення товарiв, транспортних засобiв, або здiйснюють контроль за дотриманням вимог законодавства у сферi видачi таких документiв, створити у структурi Нацiональної системи конфiденцiйного зв'язку спецiальну телекомунiкацiйну систему "е-Документ" (далi - система "е-Документ"), призначену для iнформацiйного обмiну мiж органами державної влади за допомогою електронних засобiв передачi iнформацiї, та розпочати з 1 сiчня 2014 р. її використання.

     Витрати, пов'язанi iз створенням та забезпеченням функцiонування системи "е-Документ", здiйснювати в межах видаткiв, передбачених у Державному бюджетi України на вiдповiдний рiк.

     3. Державному агентству з питань науки, iнновацiй та iнформатизацiї пiдготувати у тримiсячний строк з дня набрання чинностi цiєю постановою технiчнi завдання на розроблення типової складової системи "е-Документ" та типового органiзацiйно-технiчного рiшення для створення комплексної системи захисту iнформацiї, що в нiй мiститься.

     4. Органам державної влади, якi вiдповiдно до законодавства видають документи, необхiднi для здiйснення митного контролю та оформлення товарiв, транспортних засобiв, укласти з Державною митною службою угоду про iнформацiйне спiвробiтництво i забезпечити починаючи з 1 сiчня 2014 р. видачу таких документiв в електроннiй формi та їх передачу зазначенiй Службi в режимi реального часу.

     5. Мiнiстерствам та iншим центральним органам виконавчої влади привести власнi нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цiєю постановою.

     6. Ця постанова набирає чинностi з 1 червня 2012 року.

Прем'єр-мiнiстр України М. АЗАРОВ

Iнд. 27

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 травня 2012 р. N 463

ПОРЯДОК
iнформацiйного обмiну мiж митними та iншими державними органами за допомогою електронних засобiв передачi iнформацiї

     1. Цей Порядок визначає органiзацiйнi засади iнформацiйного обмiну мiж митними та iншими державними органами, якi вiдповiдно до законодавства видають документи, необхiднi для здiйснення митного контролю та оформлення товарiв, транспортних засобiв, або здiйснюють контроль за дотриманням вимог законодавства у сферi видачi таких документiв (далi - уповноваженi органи), з використанням ресурсiв спецiальної телекомунiкацiйної системи "е-Документ" (далi - система "е-Документ").

     2. У цьому Порядку термiни вживаються у такому значеннi:

     абонентський пункт - комплекс програмно-технiчних засобiв, за допомогою якого забезпечується взаємодiя користувача i системи "е-Документ";

     електронний дозвiл - необхiдний для здiйснення митного контролю та оформлення товарiв, транспортних засобiв документ, що мiстить iнформацiю у формi електронних даних i видається уповноваженим органом або iншими юридичними особами iз застосуванням електронного цифрового пiдпису;

     електронне повiдомлення - XML-документ, у який вкладаються електронний дозвiл та метаданi;

     користувачi системи - Держмитслужба та уповноваженi органи;

     метаданi - опис контексту, змiсту, структури електронного дозволу i вiдомостi, зазначенi в такому дозволi;

     XML-документ - текстовий файл, складений вiдповiдно до стандарту XML.

     Iншi термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законах України "Про iнформацiю", "Про електронний цифровий пiдпис", "Про електроннi документи та електронний документообiг", "Про захист iнформацiї в iнформацiйно-телекомунiкацiйних системах", "Про Нацiональну систему конфiденцiйного зв'язку", "Про телекомунiкацiї" i "Про зв'язок".

     3. Взаємодiя iнформацiйних систем користувачiв i системи "е-Документ" забезпечується за допомогою абонентських пунктiв.

     4. Iнформацiйний обмiн електронними дозволами здiйснюється з використанням засобiв системи "е-Документ" в режимi реального часу шляхом надсилання електронного повiдомлення за допомогою спецiалiзованого програмного забезпечення, яке взаємодiє з надiйними засобами електронного цифрового пiдпису та може бути автономним або iнтегрованим у внутрiшню систему електронного документообiгу як його складова частина.

     5. Електронне повiдомлення пiдписується електронним цифровим пiдписом.

     6. Митнi органи використовують вiдомостi, зазначенi в електронному повiдомленнi, пiд час здiйснення митного контролю та оформлення товарiв, транспортних засобiв шляхом їх автоматизованого порiвняння з iнформацiєю, що мiститься в митних декларацiях.

     7. Користувачi системи "е-Документ" визначають щонайменше по двi особи, що вiдповiдають за здiйснення iнформацiйного обмiну електронними дозволами, та по два адмiнiстратори, якi забезпечують безперебiйне функцiонування зазначеної системи.

     Користувачi системи "е-Документ" обмiнюються за допомогою електронної пошти iнформацiєю про вiдповiдальних осiб та адмiнiстраторiв iз зазначенням прiзвища, iменi та по батьковi, їх посади, службових телефонiв та адрес електронної пошти. Iнформацiя про змiну складу вiдповiдальних осiб та адмiнiстраторiв надсилається невiдкладно.

     8. Пiд час здiйснення iнформацiйного обмiну електронними дозволами користувачi системи "е-Документ" зобов'язанi:

     дотримуватися вимог законодавства у сферi захисту iнформацiї та електронного документообiгу;

     дотримуватися принципiв достовiрностi та повноти iнформацiї;

     дотримуватися вимог щодо форматiв електронного повiдомлення;

     пiдтверджувати факт одержання кожного електронного повiдомлення;

     вести облiк таких повiдомлень в окремому електронному журналi.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.