МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

30.05.2012 N 649


Про затвердження Порядку використання в митних органах дозволiв i висновкiв Державної служби експортного контролю України та їх електронних копiй

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 червня 2012 р. за N 1040/21352


     Вiдповiдно до статтi 197 Митного кодексу України вiд 13 березня 2012 року N 4495-VI, Закону України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання", Порядку здiйснення державного контролю за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 листопада 2003 року N 1807, Порядку здiйснення державного контролю за мiжнародними передачами товарiв подвiйного використання, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 сiчня 2004 року N 86, наказую:

     1. Затвердити Порядок використання в митних органах дозволiв i висновкiв Державної служби експортного контролю України та їх електронних копiй, що додається.

     2. Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку Мiнiстерства фiнансiв України (Чмерук М. О.) i Департаменту класифiкацiї товарiв та заходiв регулювання ЗЕД Державної митної служби України (Гутник А. Є.) в установленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть, накази Державної митної служби України:

     вiд 01 грудня 2003 року N 812 "Про затвердження Порядку митного контролю й митного оформлення вiйськової технiки та вiйськових транспортних засобiв, що перетинають державний кордон України з метою використання їх при проведеннi заходiв оперативно-тактичного характеру", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 16 грудня 2003 року за N 1166/8487;

     вiд 16 червня 2009 року N 555 "Про затвердження Порядку використання в митних органах дозволiв i висновкiв Державної служби експортного контролю України", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 14 липня 2009 року за N 632/16648.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня набрання чинностi Митним кодексом України вiд 13 березня 2012 року, але не ранiше дня офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра фiнансiв України Мярковського А. I. та першого заступника Голови Державної митної служби України Дороховського О. М.

Мiнiстр Ю. Колобов
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Мiнiстра економiчного розвитку i торгiвлi України А. А. Максюта

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
30.05.2012 N 649
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 червня 2012 р. за N 1040/21352

Порядок
використання в митних органах дозволiв i висновкiв Державної служби експортного контролю України та їх електронних копiй

I. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок визначає особливостi контролю наявностi та використання в митних органах електронних копiй дозволiв i висновкiв Державної служби експортного контролю України при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення товарiв, мiжнароднi передачi яких пiдлягають державному експортному контролю (далi - товари).

     1.2. Для цiлей цього Порядку термiн "заявник" вживається в такому значеннi:

     заявник - суб'єкт здiйснення мiжнародних передач товарiв, суб'єкти, зазначенi у частинi третiй статтi 15 Закону України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання", який (якi) отримав(ли) вiдповiдний дозвiл або висновок Державної служби експортного контролю України (далi - Держекспортконтролю України) у встановленому законодавством порядку.

     1.3. Iншi термiни в цьому Порядку вживаються в значеннях, наведених у Митному кодексi України та Законi України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання".

     1.4. Вiдповiднiсть митних режимiв при здiйсненнi митного оформлення товарiв характеру їх мiжнародної передачi наведено в додатку до цього Порядку.

     1.5. Оригiнал дозволу чи висновку Держекспортконтролю України (далi - дозвiльний документ Держекспортконтролю України) зберiгається у заявника.

     1.6. У дозвiльному документi Держекспортконтролю України код товару згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (УКТЗЕД) наводиться довiдково. Остаточне рiшення щодо фактичного застосування коду товару за УКТЗЕД приймає митний орган оформлення, виходячи з найменування та опису товарiв за вiдповiдними групами, якi визначенi законодавством України.

     1.7. Держекспортконтроль України iнформує Держмитслужбу України про видачу дозвiльного документа шляхом надсилання його електронної копiї, засвiдченої цифровим пiдписом.

     1.8. Електронна копiя дозвiльного документа Держекспортконтролю України (далi - ЕКДД) заноситься до єдиної автоматизованої iнформацiйної системи митних органiв України (далi - ЄАIС) у порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     1.9. Митне оформлення товарiв здiйснюється в межах загальної їх кiлькостi, зазначеної у ЕКДД, та протягом визначеного строку його дiї.

     1.10. Закiнчення строку дiї висновку Держекспортконтролю України, на пiдставi якого було здiйснено тимчасове вивезення (ввезення) товарiв, не є пiдставою для вiдмови в митному оформленнi при зворотному ввезеннi (вивезеннi) або оформленнi в iнший митний режим таких товарiв i не потребує продовження строку дiї такого висновку, якщо в ньому не зазначено iнше.

     1.11. Змiна митного режиму тимчасово вивезених (ввезених) товарiв здiйснюється за умови надання ЕКДД iз зазначенням у них характеру здiйснення мiжнародної передачi товарiв, що вiдповiдає обраному заявником митному режиму.

     1.12. Припинення тимчасового вивезення (ввезення) товарiв у разi їх втрати, знищення або дiї iнших обставин непереборної сили здiйснюється на пiдставi письмового погодження Держекспортконтролю України, яке за вiдповiдним обґрунтованим запитом заявника надається Держекспортконтролем України заявнику та Держмитслужбi України.

     1.13. Пiсля завершення митного оформлення посадова особа митного органу за заявою заявника на зворотному боцi оригiналу дозвiльного документа Держекспортконтролю України вносить iнформацiю про стан фактичного здiйснення мiжнародних передач товарiв та завiряє її пiдписом та особистою номерною печаткою.

II. Особливостi використання в митних органах дозвiльних документiв Держекспортконтролю України на товари, що перемiщуються через митний кордон України (у тому числi тимчасово або з метою переробки)

     2.1. При перемiщеннi товарiв заявник або уповноважена ним особа на декларування товарiв надає митному органу оформлення разом з iншими документами, необхiдними для митного оформлення, митну декларацiю (далi - МД), у якiй зазначенi реквiзити дозвiльного документа Держекспортконтролю України, та на вимогу митного органу, що здiйснює митне оформлення, вiдповiдно до статтi 264 Митного кодексу України надає оригiнал дозвiльного документа Держекспортконтролю України.

     2.2. Посадова особа митного органу, яка здiйснює митне оформлення, перевiряє в ЄАIС наявнiсть ЕКДД, отриману вiд Держекспортконтролю України засобами електронного зв'язку, засвiдчену цифровим пiдписом.

     2.3. У ЄАIС зазначається дата митного оформлення, номер МД, найменування та кiлькiсть товарiв, зазначених у графi 31 МД.

     2.4. При вивезеннi товарiв за межi митної територiї України митнi формальностi у пунктi пропуску через державний кордон України здiйснюються в такiй послiдовностi:

     2.4.1. Заявник або уповноважена ним особа надає митному органу вiдповiдний аркуш оформленої МД разом з iншими документами, на пiдставi яких товари випускаються за межi митної територiї України.

     2.4.2. Посадова особа митного органу перевiряє наявнiсть у ЄАIС ЕКДД, звiряє найменування й кiлькiсть товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, та в ЄАIС вчиняє електронний запис "вивезено у обсязi, зазначеному в МД".

     2.5. При ввезеннi товарiв на митну територiю України митнi формальностi у пунктi пропуску через державний кордон України здiйснюються в такiй послiдовностi:

     2.5.1. Заявник або уповноважена ним особа пред'являє митному органу оригiнал або завiрену печаткою заявника копiю дозвiльного документа Держекспортконтролю України та iншi товаросупровiднi документи, передбаченi законодавством з питань державної митної справи.

     2.5.2. Посадова особа митного органу перевiряє наявнiсть у ЄАIС ЕКДД, звiряє кiлькiсть товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, та в ЄАIС вчиняє електронний запис "вiдповiдає кiлькостi, зазначенiй у ЕКДД".

     2.6. Зворотне ввезення товарiв (у тому числi з установленими в процесi ремонту чи обслуговування складовими частинами), вивезених за межi митної територiї України на пiдставi дозвiльного документа Держекспортконтролю України, здiйснюється на пiдставi цього самого дозвiльного документа Держекспортконтролю України, якщо в ньому не передбачено iнше.

     2.7. Зворотне вивезення товарiв (у тому числi з установленими в процесi ремонту чи обслуговування складовими частинами), увезених на пiдставi вiдповiдного дозвiльного документа Держекспортконтролю України з метою надання послуг з їх ремонту чи обслуговування, модернiзацiї тощо, здiйснюється за наявностi ЕКДД на право здiйснення експорту таких послуг, якщо iнше не передбачено зазначеним дозвiльним документом Держекспортконтролю України.

     2.8. На запит заявника Держмитслужба України в установленому порядку видає сертифiкат пiдтвердження доставки, яким засвiдчує факт надходження в Україну товарiв, зазначених у цьому сертифiкатi.

     2.9. Сертифiкат кiнцевого споживача, мiжнародний iмпортний сертифiкат та iншi документи, якi мiстять державнi гарантiї щодо використання товарiв у заявлених цiлях, до митних органiв не подаються.

III. Особливостi використання в митних органах дозвiльних документiв Держекспортконтролю України з обмеженням доступу

     3.1. При вивезеннi за межi митної територiї України товарiв разом iз МД та iншими документами, необхiдними для здiйснення митного оформлення, заявник подає митному органу оформлення оригiнал дозвiльного документа Держекспортконтролю України.

     3.2. Посадовою особою митного органу оформлення, яка має допуск до роботи з iнформацiєю з обмеженням доступу, на зворотному боцi оригiналу дозвiльного документа Держекспортконтролю України зазначаються дата митного оформлення, номер МД, найменування та кiлькiсть товарiв, зазначених у графi 31 МД. Запис засвiдчується пiдписом посадової особи митного органу оформлення та її особистою номерною печаткою.

     Копiя дозвiльного документа Держекспортконтролю України з вiдмiтками посадової особи митного органу оформлення повертається заявниковi. Оригiнал дозвiльного документа зберiгається в митному органi оформлення.

     3.3. У пунктi пропуску через митний кордон України заявник або уповноважена ним особа надає митному органу вiдповiдний аркуш оформленої МД разом з iншими документами, на пiдставi яких товари випускаються за межi митної територiї України, а також копiю дозвiльного документа Держекспортконтролю України iз записами митного органу оформлення, здiйсненими вiдповiдно до пункту 2.3. роздiлу II цього Порядку.

     3.4. При ввезеннi на митну територiю України у пунктi пропуску заявник на момент перемiщення товарiв через митний кордон України повинен подати митному органу копiю дозвiльного документа Держекспортконтролю України.

     3.5. Посадовою особою митного органу в пунктi пропуску, яка має допуск до роботи з iнформацiєю з обмеженням доступу, на зворотному боцi копiї дозвiльного документа Держекспортконтролю України зазначаються дата пропуску, найменування та кiлькiсть фактично пропущених через митний кордон України товарiв.

     3.6. При митному оформленнi товарiв заявник або уповноважена ним особа подає митному органу оформлення оригiнал дозвiльного документа Держекспортконтролю України, МД та iншi документи, необхiднi для здiйснення митного оформлення.

     3.7. Посадовою особою митного органу оформлення, яка має допуск до роботи з iнформацiєю з обмеженням доступу, на зворотному боцi оригiналу дозвiльного документа Держекспортконтролю України зазначаються дата митного оформлення, номер МД, найменування та кiлькiсть товарiв, зазначених у графi 31 МД.

     3.8. З урахуванням положень пункту 7 роздiлу XXI "Прикiнцевi та перехiднi положення" Митного кодексу України до 01 сiчня 2017 року у разi вiдсутностi електронної копiї дозвiльного документа Держекспортконтролю України у ЄАIС допускається надання до митного органу оформлення оригiналу дозвiльного документа Держекспортконтролю України у порядку, встановленому цим роздiлом.

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук

 

Додаток
до Порядку використання в митних органах дозволiв i висновкiв Державної служби експортного контролю України та їх електронних копiй

ТАБЛИЦЯ
застосування митного режиму залежно вiд характеру мiжнародної передачi товарiв

Характер мiжнародної передачi товарiв, зазначених у дозвiльних документах Держекспортконтролю України Митнi режими
Експорт Експорт
Реекспорт
Митний склад
Переробка за межами митної територiї України
Тимчасове вивезення
Iмпорт Iмпорт
Реiмпорт
Митний склад
Знищення або руйнування
Вiдмова на користь держави
Переробка на митнiй територiї України
Тимчасове ввезення
Транзит Транзит
Митний склад
Тимчасове ввезення Тимчасове ввезення
Переробка на митнiй територiї України
Iмпорт (у разi ввезення для замiни по рекламацiї)
Митний склад
Тимчасове вивезення Тимчасове вивезення
Переробка за межами митної територiї України
Експорт (у разi вивезення для замiни по рекламацiї)
Митний склад
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.