Документ скасований: Лист НБУ № 40-0006/64382 від 10.12.2019

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Генеральний департамент грошово-кредитної полiтики

вiд 14.06.2013 р. N 29-113/6518-7094

 

Територiальним управлiнням Нацiонального банку України, банкам України, Асоцiацiї українських банкiв, Асоцiацiї "Український кредитно-банкiвський союз", Незалежнiй асоцiацiї банкiв України, ПАТ "Українська фiнансова група", УДППЗ "Укрпошта"


Роз'яснення щодо практичного застосування нормативно-правового акта Нацiонального банку України

     У зв'язку iз запитами банкiв України щодо практичного застосування окремих вимог постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 14.05.2013 N 163 "Про змiну строкiв розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв i запровадження обов'язкового продажу надходжень в iноземнiй валютi"1 (далi - Постанова N 163) Нацiональний банк України надає такi роз'яснення.

____________
     1 Зареєстрована в Мiнiстерствi юстицiї України 14.05.2013 за N 718/23250.

     1. Про обов'язковий продаж надходжень за власними операцiями уповноважених банкiв.

     Вiдповiдно до Постанови N 163 обов'язковому продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України пiдлягають надходження в iноземнiй валютi 1-ї групи Класифiкатора iноземних валют та банкiвських металiв2 (далi - Класифiкатор) та в росiйських рублях у виглядi валютної виручки резидентiв вiд продажу товарiв за зовнiшньоекономiчними договорами.

____________
     2 Затверджений постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04.02.98 N 34 [у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 02.10.2002 N 378, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.10.2002 за N 841/7129, зi змiнами)].

     Згiдно зi статтею 1 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" товар - це будь-яка продукцiя, послуги, роботи, права iнтелектуальної власностi та iншi немайновi права, призначенi для продажу (оплатної передачi).

     Таким чином, обов'язковому продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України пiдлягає валютна виручка, отримана уповноваженим банком внаслiдок здiйснення зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     2. Про обов'язковий продаж надходжень у виглядi комiсiйної винагороди за договорами, укладеними з мiжнародними платiжними системами.

     Договори уповноважених банкiв, укладенi з мiжнародними платiжними системами, за своєю економiчною суттю є зовнiшньоекономiчними.

     Таким чином, якщо вiдповiдно до укладених договорiв з мiжнародними платiжними системами уповноваженi банки отримують комiсiйну винагороду в iноземнiй валютi за наданi ним фiнансовi послуги, то такi надходження вiдповiдно до законодавства України пiдлягають обов'язковому продажу на загальних пiдставах незалежно вiд порядку здiйснення розрахункiв за такими договорами.

     3. Щодо вiдсоткiв за залишками коштiв на кореспондентських рахунках, що вiдкритi уповноваженими банками в iноземних банках-кореспондентах, то такi надходження не є валютною виручкою згiдно iз законодавством України про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть i на такi надходження не поширюються вимоги Постанови N 163.

     4. Про обов'язковий продаж надходжень в iноземнiй валютi iз-за меж України на користь фiзичних осiб.

     Згiдно iз пунктом 4 Постанови N 163 вимога щодо обов'язкового продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України поширюється на всi надходження iз-за меж України в iноземнiй валютi 1-ї групи Класифiкатора та в росiйських рублях на користь фiзичних осiб (резидентiв та нерезидентiв) у сумi, що дорiвнює або перевищує в еквiвалентi 150000 гривень за мiсяць.

     Таким чином, для цiлей обов'язкового продажу пiд такими надходженнями розумiються будь-якi перекази iз-за меж України на користь фiзичних осiб у сумi, що дорiвнює або перевищує в еквiвалентi 150000 гривень за мiсяць, у тому числi:

     кошти за операцiями iноземного iнвестування в Україну, що надходять на поточнi рахунки фiзичних осiб - резидентiв та iнвестицiйнi рахунки iноземних iнвесторiв - фiзичних осiб;

     кошти, переказанi нерезидентами як кредит, позика, фiнансова допомога;

     кошти, що надходять для розмiщення на депозитних (вкладних) рахунках фiзичних осiб.

Перший заступник Голови Нацiонального банку України Б. В. Приходько
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.