МIЖВIДОМЧА КОМIСIЯ З МIЖНАРОДНОЇ ТОРГIВЛI

ПОВIДОМЛЕННЯ

Про продовження дiї антидемпiнгових заходiв щодо iмпорту в Україну ламп розжарювання електричних загального призначення походженням з Китайської Народної Республiки

     2 жовтня 2013 року Мiжвiдомча комiсiя з мiжнародної торгiвлi (далi - Комiсiя) на виконання вимог Закону України "Про захист нацiонального товаровиробника вiд демпiнгового iмпорту" (далi - Закон) розглянула поданi Мiнiстерством економiчного розвитку i торгiвлi України (далi - Мiнiстерство) матерiали про результати проведення перегляду антидемпiнгових заходiв щодо iмпорту в Україну ламп розжарювання електричних загального призначення (далi - Товар) походженням з Китайської Народної Республiки у зв'язку iз закiнченням строку їх застосування (далi - Перегляд), iнiцiйованого за вимогою українського виробника ламп розжарювання ПАТ "Iскра". Зокрема, вiдповiдно до вимог статтi 19 Закону зазначенi матерiали вiдображають дослiдження того, чи спричинить припинення антидемпiнгових заходiв продовження дiї або поновлення демпiнгу та заподiяння шкоди.

     У рамках проведення Перегляду жоден виробник чи експортер Товару походженням з Китайської Народної Республiки не висловив бажання спiвпрацювати з Мiнiстерством та надавати iнформацiю. У зв'язку з цим Мiнiстерство провело дослiдження та зробило вiдповiднi висновки на пiдставi найбiльш показової iнформацiї, яка була в його розпорядженнi.

     За результатами проведеного дослiдження було встановлено, що протягом IV кварталу 2011 р. - III кварталу 2012 р. китайськi пiдприємства iмпортували Товар в Україну за демпiнговими цiнами. Порiвняння нормальної вартостi Товару та його експортної цiни, що фактично була оплачена пiд час продажу в Україну, здiйснювалося на основi однакових базисних умов постачання. Проведене порiвняння показало, що протягом зазначеного перiоду демпiнгова маржа становила 78,96 %. Разом з тим рiвень цiн iмпорту в Україну Товару походженням з Китайської Народної Республiки без сплати антидемпiнгового мита був нижчим за собiвартiсть та рiвень цiн продажу Товару нацiональним товаровиробником на внутрiшньому ринку України. За такого рiвня цiн iмпорту в Україну Товару походженням з Китайської Народної Республiки антидемпiнговi заходи давали змогу усувати заподiяння шкоди вiтчизняному виробниковi.

     Водночас у рамках проведення Перегляду було встановлено, що китайськi виробники використовують практику недобросовiсної конкуренцiї пiд час експорту Товару в окремi третi країни.

     Крiм того, iснують значнi вiльнi потужностi китайських виробникiв, якi зростають, а також передумови для спрямування вiдповiдних обсягiв в Україну у разi припинення дiї антидемпiнгових заходiв.

     За результатами розгляду вказаних матерiалiв Комiсiєю встановлено таке:

     iмпорт в Україну ламп розжарювання електричних загального призначення походженням з Китайської Народної Республiки здiйснювався за демпiнговими цiнами;

     рiвень застосованих антидемпiнгових заходiв був достатнiм для того, щоб iмпорт ламп розжарювання електричних загального призначення походженням з Китайської Народної Республiки не наносив шкоду нацiональному товаровиробниковi внаслiдок демпiнгового iмпорту;

     становище експортерiв та економiчнi умови є такими, за яких не виключається ймовiрнiсть виникнення нових видiв демпiнгу, що заподiюватиме шкоду нацiональному товаровиробниковi;

     припинення застосування антидемпiнгових заходiв ймовiрно спричинить продовження дiї демпiнгу та заподiяння шкоди.

     Зважаючи на зазначене та керуючись положеннями Закону, Комiсiя прийняла рiшення N АД-302/2013/4423-06 "Про продовження дiї антидемпiнгових заходiв щодо iмпорту в Україну ламп розжарювання електричних загального призначення походженням з Китайської Народної Республiки", яким вирiшила продовжити дiю антидемпiнгових заходiв, застосованих рiшенням Комiсiї вiд 14 липня 2006 року N АД-137/2006/143-36 "Про застосування остаточних антидемпiнгових заходiв щодо iмпорту в Україну ламп розжарювання електричних загального призначення походженням з Китайської Народної Республiки", строком на п'ять рокiв.

     Зазначене рiшення Комiсiї набирає чинностi з дня опублiкування цього повiдомлення.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.