Документ скасований: Лист НБУ № 40-0006/64382 від 10.12.2019

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Генеральний департамент грошово-кредитної полiтики

вiд 16.10.2013 р. N 29-113/18005

 

Територiальним управлiнням Нацiонального банку України, банкам України, Асоцiацiї українських банкiв, Асоцiацiї "Український кредитно-банкiвський союз", Незалежнiй асоцiацiї банкiв України, Приватному акцiонерному товариству "Українська фiнансова група", Українському державному пiдприємству поштового зв'язку "Укрпошта"


Роз'яснення щодо практичного застосування нормативно-правового акта Нацiонального банку України

     З метою посилення стiйкостi грошово-кредитного ринку України Правлiнням Нацiонального банку України ухвалено постанову вiд 25.09.2013 N 381 "Про внесення змiн до постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 14 травня 2013 року N 163"1 (далi - Постанова N 381). Ця постанова передбачає, що дiя норми стосовно обов'язкового продажу частини надходжень в iноземнiй валютi поширюється не тiльки на валютну виручку резидентiв вiд продажу товарiв за зовнiшньоекономiчними договорами, а й на всi надходження в iноземнiй валютi iз-за кордону на користь юридичних осiб (якi не є уповноваженими банками) та фiзичних осiб - пiдприємцiв. Крiм цього, зазначена норма також поширюється на власнi операцiї уповноважених банкiв за зовнiшньоекономiчними договорами.

____________
     1 Зареєстрована в Мiнiстерствi юстицiї України 09.10.2013 за N 1725/24257.

     У зв'язку iз запитами банкiв України щодо практичного застосування окремих вимог Постанови N 381 Нацiональний банк України надає такi роз'яснення.

     1. Про обов'язковий продаж надходжень в iноземнiй валютi iз-за кордону на користь уповноваженого банку

     Вiдповiдно до пункту 3 постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 14 травня 2013 року N 163 "Про змiну строкiв розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв i запровадження обов'язкового продажу надходжень в iноземнiй валютi"2 (далi - Постанова N 163) обов'язковому продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України пiдлягають надходження iз-за кордону в iноземнiй валютi 1-ї групи Класифiкатора iноземних валют та банкiвських металiв3 та в росiйських рублях за власними операцiями уповноваженого банку за зовнiшньоекономiчними договорами.

____________
     2 Зареєстрована в Мiнiстерствi юстицiї України 14.05.2013 за N 718/23250.
     3 Затверджений постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04 лютого 1998 року N 34 [у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 02 жовтня 2002 року N 378, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24 жовтня 2002 року за N 841/7129, зi змiнами].

     Вимога щодо обов'язкового продажу не поширюється на надходження на користь уповноваженого банку:

     - за мiжбанкiвськими операцiями iз залучення та розмiщення кредитiв, депозитiв на мiжнародних ринках (у тому числi проценти за розмiщеними уповноваженим банком кредитами, депозитами);

     - за операцiями з торгiвлi iноземною валютою та банкiвськими металами на мiжнародних валютних ринках (у тому числi арбiтражними операцiями на умовах маржинальної торгiвлi).

     2. Про обов'язковий продаж надходжень в iноземнiй валютi iз-за кордону за операцiями, пов'язаними зi здiйсненням iноземних iнвестицiй

     Вимоги щодо обов'язкового продажу надходжень в iноземнiй валютi iз-за кордону, визначенi пунктом 2 Постанови N 163, розповсюджуються також на операцiї, пов'язанi зi здiйсненням iноземних iнвестицiй в Україну. Це, зокрема, стосується операцiй з надходження коштiв як на рахунки резидентiв, так й рахунки iноземних iнвесторiв, що здiйснюються вiдповiдно до норм Положення про порядок iноземного iнвестування в Україну4.

____________
     4 Затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10.08.2005 N 280 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29.08.2005 N 947/11227 (iз змiнами).

     3. Про обов'язковий продаж надходжень на рахунки резидентiв, вiдкритi за межами України на пiдставi iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України

     Згiдно з нормами Постанови N 163 та Положення про порядок видачi Нацiональним банком України iндивiдуальних лiцензiй на розмiщення резидентами (юридичними та фiзичними особами) валютних цiнностей на рахунках за межами України5 (далi - Положення N 485) кошти в iноземнiй валютi 1-ї групи Класифiкатора та в росiйських рублях, що надходять на рахунки резидентiв (юридичних осiб або фiзичних осiб - суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi), вiдкритi за межами України на пiдставi iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України, пiдлягають обов'язковому продажу.

____________
     5 Затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 14.10.2004 N 485 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 05.11.2004 за N 1413/10012 (iз змiнами).

     Порядок здiйснення обов'язкового продажу коштiв у таких випадках визначено в главi 5 Положення N 485.

     4. Чи пiдлягають обов'язковому продажу кошти в iноземнiй валютi, що надiйшли iз-за меж України на користь банку за договорами про членство/участь у мiжнародних платiжних системах, створених нерезидентами (далi - МПС)?

     Якщо вiдповiдно до укладених договорiв з МПС банк отримує комiсiйну винагороду в iноземнiй валютi iз-за меж України за надання ним фiнансових послуг, то такi надходження вiдповiдно до вимог чинного законодавства пiдлягають обов'язковому продажу на загальних пiдставах незалежно вiд порядку здiйснення розрахункiв за цими договорами (в тому числi шляхом клiрингу).

     Таким чином, обов'язковому продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України пiдлягають кошти, якi банк отримав внаслiдок експорту своїх послуг.

     5. Чи пiдлягають обов'язковому продажу кошти в iноземнiй валютi, що надiйшли на користь дипломатичних представництв та консульських установ?

     Статтею 25 Вiденської конвенцiї про дипломатичнi зносини та статтею 28 Вiденської конвенцiї про консульськi зносини визначено, що держава перебування повинна надавати всi можливостi для виконання функцiй дипломатичних представництв та консульських установ.

     Вказанi конвенцiї закрiплюють за дипломатичними представництвами та консульськими установами певнi привiлеї та iмунiтети.

     Враховуючи вищезазначене, вимоги Постанови N 163 щодо обов'язкового продажу надходжень в iноземнiй валютi не застосовуються до дипломатичних представництв та консульських установ.

     6. Про обов'язковий продаж коштiв в iноземнiй валютi, що надiйшли на користь постiйних представництв

     Надходження в iноземнiй валютi на користь постiйного представництва з мiсцезнаходженням на територiї України, яке здiйснює пiдприємницьку дiяльнiсть на пiдставi законiв України, пiдлягають обов'язковому продажу вiдповiдно до вимог Постанови N 163.

     7. Чи пiдлягають обов'язковому продажу кошти в iноземнiй валютi, що надiйшли на користь резидентiв-посередникiв за договорами комiсiї, доручення, консигнацiї або за агентськими угодами i якi пiдлягають подальшому перерахуванню власникам коштiв?

     У разi, якщо вiдповiдно до норм цивiльного законодавства та укладених договорiв, право власностi на кошти в iноземнiй валютi не належить резидентам-посередникам, такi надходження пiдлягають подальшому перерахуванню на рахунки їх власникiв. Уповноваженi банки, якi обслуговують цих власникiв, здiйснюють обов'язковий продаж надходжень в iноземнiй валютi вiдповiдно до вимог Постанови N 163.

     8. Щодо надходжень в iноземнiй валютi на рахунки морських агентiв, то обов'язковий продаж таких надходжень здiйснюється з урахуванням вимог законодавства України, якими визначений особливий статус морського агента, який дiє як постiйний представник нерезидента, вiд його iменi та за його рахунок.

     У разi, якщо вiдповiдно до норм законодавства України та укладених договорiв, право власностi на кошти в iноземнiй валютi не належить резидентам - морським агентам, такi надходження пiдлягають подальшому використанню для розрахункiв з третiми особами-резидентами за наданi останнiми послуги, пов'язанi з перебуванням судна в порту, сплати портових зборiв, тощо.

     9. Чи пiдлягають обов'язковому продажу власнi кошти юридичної особи, що були вiдправленi за зовнiшньоекономiчними договорами та поверненi нерезидентом?

     Власнi кошти юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, що були перерахованi на користь нерезидента за зовнiшньоекономiчними договорами та поверненi нерезидентом у зв'язку з тим, що взаємнi зобов'язання мiж сторонами повнiстю або частково не виконанi, пiдлягають обов'язковому продажу вiдповiдно до вимог Постанови N 163.

Директор Генерального департаменту грошово-кредитної полiтики О. А. Щербакова
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.