ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо окремих питань судоустрою та статусу суддiв

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести змiни до таких законодавчих актiв України:

     1. У Законi України "Про Вищу раду юстицiї" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1998 р., N 25, ст. 146 iз наступними змiнами):

     1) у статтi 3:

     пункт 11 частини першої виключити;

     доповнити частиною другою такого змiсту:

     "Рiшення з питань, вiднесених до компетенцiї Вищої ради юстицiї, приймаються за наявностi попереднiх висновкiв вiдповiдного комiтету Верховної Ради України, якi є обов'язковими";

     2) пункти 21 та 22 частини першої статтi 27 виключити;

     3) статтi 291 та 321 виключити.

     2. У Регламентi Верховної Ради України, затвердженому Законом України "Про Регламент Верховної Ради України" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2010 р., NN 14 - 17, ст. 133 iз наступними змiнами):

     1) текст статтi 214 викласти в такiй редакцiї:

     "1. Вiдповiдно до пункту 27 частини першої статтi 85, статтi 128 Конституцiї України, Закону України "Про судоустрiй i статус суддiв" Верховна Рада обирає:

     1) професiйного суддю безстроково, термiн повноважень якого на посадi суддi закiнчився;

     2) суддею безстроково особу, яка ранiше уже обiймала посаду суддi не менше п'яти рокiв, але на час розгляду питання про обрання не займає посаду суддi;

     3) суддею ранiше обраного безстроково до суду iншого рiвня або до суду того ж рiвня, але iншої спецiалiзацiї.

     2. Подання про обрання суддiв безстроково вноситься до Верховної Ради Головою Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України.

     3. Разом з поданням Голови Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України до Верховної Ради подаються документи, визначенi статтею 75 Закону України "Про судоустрiй i статус суддiв".

     4. Комiтет, до предмета вiдання якого належить попереднiй розгляд питання про обрання на посади суддiв безстроково, розглядає подання про обрання кандидата на посаду суддi безстроково в мiсячний строк з дня його надходження до Верховної Ради. Рiшення комiтету про рекомендування або вiдмову у рекомендуваннi щодо обрання кандидата на посаду суддi безстроково подається до Верховної Ради.

     5. За наявностi рiшення про рекомендування або вiдмову у рекомендуваннi про обрання суддiв безстроково комiтет, до предмета вiдання якого належить попереднiй розгляд питання про обрання на посади суддiв безстроково, вносить пропозицiї про включення до порядку денного пленарного засiдання Верховної Ради питання стосовно обрання суддiв безстроково.

     6. Обговорення питання про обрання кандидата на посаду суддi безстроково на пленарному засiданнi Верховної Ради починається з доповiдi комiтету, до предмета вiдання якого належить попереднiй розгляд питань про обрання та звiльнення суддiв, обраних безстроково.

     7. Кожний народний депутат має право ставити запитання доповiдачу та безпосередньо кандидату, який обирається на посаду суддi безстроково, висловлювати свою думку щодо цiєї кандидатури.

     8. За наявностi зауважень до кандидата, який обирається на посаду суддi безстроково, висловлених на пленарному засiданнi Верховної Ради, що потребують додаткової перевiрки комiтетом, до предмета вiдання якого належить попереднiй розгляд питань про судоустрiй, статус суддiв та забезпечення дiяльностi судiв, голосування щодо цього кандидата не проводиться. Повторний розгляд подання щодо нього здiйснюється за умови перевiрки зазначеним комiтетом дотримання кандидатом на посаду суддi безстроково вимог статтi 127 Конституцiї України, статтi 53 Закону України "Про судоустрiй i статус суддiв", а також перевiрки звернень громадян та iнших звернень щодо дiяльностi кандидата на посаду суддi безстроково вiдповiдно до вимог статтi 2141 цього Регламенту.

     У разi якщо повiдомленi народними депутатами факти на пленарному засiданнi Верховної Ради не знайшли свого пiдтвердження, розгляд такої кандидатури проводиться без обговорення.

     9. Рiшення про обрання кандидата на посаду суддi безстроково приймається вiдкритим поiменним голосуванням бiльшiстю голосiв народних депутатiв вiд конституцiйного складу Верховної Ради i оформляється постановою Верховної Ради. Голосування щодо обрання кандидатiв на посаду суддi безстроково може проводитись як по кожнiй кандидатурi на посаду окремо, так i за списком кандидатiв на посади.

     10. У разi якщо кандидата на посаду суддi безстроково не обрано, Вищою радою юстицiї вноситься подання про звiльнення цього кандидата на посаду суддi безстроково з посади суддi";

     2) доповнити статтями 2141, 2142 та 2143 такого змiсту:

     "Стаття 2141. Перевiрка комiтетом Верховної Ради звернень громадян та iнших матерiалiв стосовно дiяльностi кандидата, який обирається суддею безстроково

     1. Комiтет здiйснює перевiрку дотримання кандидатом на посаду суддi безстроково вимог статтi 127 Конституцiї України та статтi 53 Закону України "Про судоустрiй i статус суддiв", а також перевiрку звернень громадян, громадських органiзацiй, пiдприємств, установ, органiзацiй усiх форм власностi, органiв державної влади та органiв мiсцевого самоврядування щодо дiяльностi кандидата.

     2. У разi якщо розгляд звернень потребує додаткової перевiрки, комiтет приймає рiшення про направлення їх до Вищої ради юстицiї, Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України або Ради суддiв України.

     3. Строк розгляду таких звернень та надання вiдповiдi комiтету обчислюється вiдповiдно до положень, передбачених законом про звернення громадян.

     4. За необхiдностi комiтет може провести безпосередню перевiрку звернень, доручивши її здiйснення члену цього комiтету (за його згодою).

     5. Кандидат, який обирається на посаду суддi безстроково, має право ознайомитися з матерiалами звернень щодо його дiяльностi, запитiв комiтету по них та вiдповiдей, наданих комiтету.

     6. Секретарiат комiтету у триденний строк з дня надходження подання поширює серед народних депутатiв через Апарат Верховної Ради списки кандидатiв, якi пропонуються для обрання суддями безстроково, iз зазначенням дня та часу засiдання комiтету.

     7. На засiдання комiтету запрошуються також уповноваженi представники Верховного Суду України, Вищої ради юстицiї, Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, вищих спецiалiзованих судiв, Державної судової адмiнiстрацiї України, Ради суддiв України, а також кандидат на посаду суддi, присутнiсть якого на засiданнi є обов'язковою.

     8. На засiдання комiтету на вимогу народних депутатiв можуть бути запрошенi представники органiв державної влади, органiв мiсцевого самоврядування, а також громадськостi.

     9. Особи, зазначенi в частинi сьомiй цiєї статтi, повiдомляються про день i час засiдання письмово не пiзнiш як за три днi до дня його проведення.

     Стаття 2142. Розгляд подання про обрання кандидата на посаду суддi безстроково на засiданнi комiтету Верховної Ради

     1. Комiтет розглядає подання про обрання кандидата на посаду суддi безстроково в мiсячний строк з дня їх надходження. У разi необхiдностi перевiрки фактiв, якi не дають можливостi прийняти рiшення, цей строк може бути продовжений цим комiтетом, але не бiльше нiж на два мiсяцi, крiм випадкiв, коли строк продовження перевiрки припадає на мiжсесiйний перiод роботи Верховної Ради.

     2. Розгляд подання про обрання кандидата на посаду суддi безстроково проводиться на засiданнi комiтету колегiально щодо кожного кандидата окремо.

     3. Пiд час обговорення члени комiтету, запрошенi особи мають право ставити запитання доповiдачу та безпосередньо кандидату.

     4. Рiшення комiтету про рекомендування або вiдмову в рекомендуваннi щодо обрання кандидата на посаду суддi безстроково пiсля обговорення кандидатури та розгляду поданих звернень стосовно його дiяльностi проголошується в присутностi кандидата.

     5. Рiшення комiтету про нерекомендування кандидата на обрання суддею безстроково не є перешкодою для розгляду цього питання на пленарному засiданнi Верховної Ради.

     Стаття 2143. Обов'язковiсть рiшення комiтету Верховної Ради про обрання кандидатiв на посаду суддiв безстроково Верховною Радою

     1. За наявностi рiшення про рекомендування або вiдмову в рекомендуваннi щодо обрання суддiв безстроково комiтет вносить пропозицiї про включення до порядку денного пленарного засiдання Верховної Ради питання стосовно обрання цих суддiв.

     2. Верховна Рада на пленарних засiданнях обирає або вiдмовляє в обраннi суддiв безстроково за наявностi рiшення вiдповiдного комiтету".

     3. У Законi України "Про судоустрiй i статус суддiв" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2010 р., NN 41 - 45, ст. 529; 2013 р., N 17, ст. 153):

     1) в абзацi першому частини другої статтi 20 слова "Вищою радою юстицiї" замiнити словами "Верховною Радою України";

     2) у частинi третiй статтi 74:

     пункт 5 викласти в такiй редакцiї:

     "5) Комiтет Верховної Ради України, до вiдання якого належить розгляд питань про обрання суддiв та звiльнення суддiв, обраних безстроково, розглядає подання про обрання кандидата на посаду суддi безстроково, приймає рiшення щодо рекомендування або вiдмови у рекомендуваннi про обрання кандидата на посаду суддi безстроково та внесення цього рiшення на розгляд Верховної Ради України" -

     доповнити пунктом 6 такого змiсту:

     "6) Верховна Рада України приймає рiшення про обрання кандидата або вiдмову в обраннi на посаду суддi безстроково";

     3) частини другу, третю та шосту статтi 79 викласти в такiй редакцiї:

     "2. Питання про обрання кандидата на посаду суддi безстроково розглядається на пленарному засiданнi Верховної Ради України за наявностi висновкiв Комiтету Верховної Ради України.

     3. Розгляд питання про обрання кандидата на посаду суддi безстроково на пленарному засiданнi Верховної Ради України починається з доповiдi визначеного Комiтетом Верховної Ради України доповiдача";

     "6. У разi якщо кандидата на посаду суддi безстроково не обрано, Вищою радою юстицiї вноситься подання про звiльнення цього кандидата з посади суддi";

     4) частину першу статтi 101 доповнити пунктом 3 такого змiсту:

     "3) кандидата на посаду суддi безстроково не обрано Верховною Радою України".

     4. Пiсля абзацу п'ятого пункту 5 додатку до Постанови Верховної Ради України "Про комiтети Верховної Ради України сьомого скликання" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2013 р., N 38, ст. 506) доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "обрання на посади суддiв безстроково, звiльнення суддiв, призначення суддiв на адмiнiстративнi посади".

     У зв'язку з цим абзаци шостий - шiстнадцятий вважати вiдповiдно абзацами сьомим - сiмнадцятим.

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Голови судiв та їх заступники, призначенi на посади голови суду або заступника голови суду до набрання чинностi цим Законом, здiйснюють повноваження голови суду, заступника голови суду до закiнчення строку, на який їх призначено, якщо iнше не встановлено законом.

Виконуючий обов'язки Президента України, Голова Верховної Ради України О. ТУРЧИНОВ

м. Київ
23 лютого 2014 року
N 769-VII

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.