МIНIСТЕРСТВО ДОХОДIВ I ЗБОРIВ УКРАЇНИ

вiд 19.06.2014 N 14418/7/99-99-24-02-03-17

 

Начальникам митниць Мiндоходiв
Начальнику Спецiалiзованої лабораторiї з питань експертизи та дослiджень Мiндоходiв


Про внесення змiн до листа Мiндоходiв України вiд 26.03.2014 N 6983/7/99-99-24-02-03-17 щодо методологiї класифiкацiї деяких виробiв

     Вiдповiдно до положень пiдпунктiв 1, 4 та 6, пункту 2 статтi 68 Митного кодексу України та з метою забезпечення митними органами однакових пiдходiв до класифiкацiї товарiв у складних випадках, доповнити додаток 1 Методичних рекомендацiй пунктом 31 про класифiкацiю товару "високопротеїнове борошно (вiдходи), що залишаються пiсля добування олiї iз сої за допомогою олiйного преса та розчинникiв, для приготування кормiв для тварин", додаток 3 Методичних рекомендацiй пунктом 63 про класифiкацiю товару "бинт еластичний", додаток 3 Методичних рекомендацiй пунктом 64 про класифiкацiю товару "роздiльники (хрестики) для плитки".

     Додаток: текстовий опис пункту 31 додатку 1 Методичних рекомендацiй, пунктiв 63 та 64 додатку 3 Методичних рекомендацiй, на 5 арк.

Заступник Мiнiстра В.П. Науменко

 

Додаток

     Текстовий опис пункту 31 додатку 1 Методичних рекомендацiй

N з/п Назва товару Код товару Методологiя класифiкацiї
31 "Високо-протеїнове борошно (вiдходи), що залишається пiсля добування олiї iз сої за допомогою олiйного преса та розчинникiв для приготування кормiв для тварин" (соєвий бiлковий концентрат) 2309 Товар, заявлений до митного оформлення з назвою "високопротеїнове борошно (вiдходи), що залишаються пiсля добування олiї iз сої за допомогою олiйного пресу та розчинникiв, ... використовується для приготування кормiв для тварин" отриманого з очищеного, обрушеного насiння сої, а також макухи та соєвого шроту. Вмiст бiлка у борошнi соєвому становить не менше 45 %, вуглеводiв - близько 38 % (в тому числi 15 % розчинних моно- i олiгосахаридiв та 13 % полiсахаридiв).

За результатами лабораторних дослiджень масова частка сирого протеїну в перерахунку на суху речовину складає 67,5%, жиру у перерахунку на суху речовину - 1,21%, вологи та летких речовин - 5,35%, вiдсутнiсть вiдновлюючи цукрi, крохмалю, молочного жиру.

Товар являє собою продукт, виробництво якого передбачає здiйснення наступних процесiв: очищення, кондицiювання, видалення оболонок, подрiбнення (пресування) та екстракцiю олiї розчинником гексаном, а також оброблення водяною парою при температурi 100-105°С протягом 30-40 хв з метою покращення якостi протеїну. В подальшому продукт обробляють етанолом з метою вилучення з нього олiгосахаридiв (наприклад: цукрози, мальтози) та залишкiв олiї, внаслiдок чого в ньому збiльшується концентрацiя бiлку.

У вiдповiдностi з iнформацiї наукової лiтератури є наступнi види товару: соєвий шрот - продукт, який отриманий пiд час перероблення попередньо обробленого насiння сої пресуванням та екстрагуванням. Вмiст бiлка не менше 45%; соєва макуха - продукт, який одержують при переробцi попередньо обробленого насiння сої пресуванням; борошно соєве - продукт, отриманий з соєвого шроту та макухи; концентрат соєвий - сухий порошкоподiбний бiлковий продукт з вмiстом протеїну не менше 60%, отриманий iз знежиреного шроту/борошна шляхом видалення розчинних компонентiв небiлкової природи (вуглеводiв, мiнеральних речовин, фенольних сполук) за допомогою певного розчинника (вода (в тому числi пiдкислена), 60-80%-ний розчин етанолу, водний розчин хлористого кальцiю. У порiвняннi з соєвим шротом/борошном вмiст полiсахаридiв у концентратi соєвому досить незначний.

З врахуванням наведеної iнформацiї, iнформацiї про технологiю виготовлення, та результатiв лабораторних дослiджень, товар, що розглядається є бiлковим концентратом (пiдвищений вмiст бiлка, вiдсутнiсть полiсахаридiв), отриманий з соєвого шроту чи борошна, якi втратили свої властивостi внаслiдок їх переробки. В Поясненнях до товарної позицiї 2304 вказано, що бiлковi концентрати, одержуванi шляхом видалення деяких компонентiв знежиреного соєвого борошна (використовуванi як добавки в харчовi продукти), та текстуроване соєве борошно до цiєї товарної позицiї не включаються (товарна позицiя 2106).

За текстовим описом до товарної позицiї 2309 УКТЗЕД включаються продукти, що використовуються для годiвлi тварин.

Згiдно з примiткою до групи 23 УКТЗЕД до товарної позицiї 2309 включаються продукти, що використовуються для годiвлi тварин, в iншому мiсцi не зазначенi, одержанi в результатi переробки рослинної або тваринної сировини до такого ступеня, що вони втратили основнi властивостi вихiдної сировини, крiм рослинних вiдходiв, рослинних залишкiв i побiчних продуктiв такої переробки.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, згiдно правил 1, 6 Основних правил iнтерпретацiї УКТЗЕД, товар "високопротеїнове борошно (вiдходи), що залишаються пiсля добування олiї iз сої за допомогою олiйного преса та розчинникiв, для приготування кормiв для тварин" є соєвим бiлковим концентратом та класифiкується в межах товарної позицiї 2309.

Такого ж пiдходу до класифiкацiї продукту дотримуються i фахiвцi з класифiкацiї Європейського спiвтовариства.

     Текстовий опис пункту 63 додатку 3 Методичних рекомендацiй

N з/п Назва товару Код товару Методологiя класифiкацiї
63 "Бинт еластичний" 6307
3005
Бинт еластичний - це вирiб виготовлений з бавовни з доданням еластичних волокон, що здатний розтягуватися. Еластичнi бинти за формою, як правило, бувають двох видiв -стрiчковi (мал.1) та трубчастi (мал.2).


мал.1 Бинт еластичний стрiчковий


мал.2 Бинт еластичний трубчастий

Такi бинти зазвичай використовуються у спортi або ж для посттравматичної фiксацiї суглобiв та м'язiв людини. Також застосовуються при варикозi. Основна функцiя еластичного бинта - створення необхiдної компресiї, тобто необхiдної ступенi стискання на тiлi. Правильно накладений еластичний бинт унеможливлює венозний застiй та запобiгає зворотньому вiдтоку кровi. Бинти еластичнi, як правило, мають маркування вiд 0 до IV, що вказує на ступiть стискання.

Вiдповiдно до вищезазначеного, вважаємо, що згiдно вимог УКТЗЕД та вiдповiдно до Основних правил iнтерпретацiї УКТЗЕД (1 та 6) товар "бинт еластичний", у разi, якщо вiн використовується як фiксатор суглобiв або м'язiв, його необхiдно класифiкувати у товарнiй позицiї 6307 "Iншi готовi вироби, включаючи викройки одягу", а саме за кодом 6307 90 10 00.

До цього повiдомляємо, що аналогiчний пiдхiд до класифiкацiї товару "бинт еластичний" застосовують митнi адмiнiстрацiї країн Європейського спiвтовариства.

Проте зауважуємо, що, у разi, якщо еластичний бинт має властивостi лiкувального засобу, наприклад, має вкриту або просочену лiкувальним засобом поверхню (гель, антисептик, iншi фармацевтичнi речовини), що прикладається до тiла людини, такий бинт варто розглядати як медичний вирiб товарної позицiї 3005 згiдно вимог УКТЗЕД.

     Текстовий опис пункту 64 додатку 3 Методичних рекомендацiй

N з/п Назва товару Код товару Методологiя класифiкацiї
64 "Роздiльники (хрестики) для плитки" 3925 Роздiльники (хрестики) для плитки (мал.1а,б) -це пластиковi вироби у формi хрестикiв, якi використовуються для рiвномiрного укладення керамiчної плитки з метою забезпечення рiвномiрних однакових швiв.
Мал.1 (а,б)

Згiдно з Примiткою 11 (ij) до групи 39, товарна позицiя 3925 охоплює серед iншого фiтинги та крiпильнi, комплекти, призначенi для стацiонарного встановлення у/або на дверях, вiкнах, сходах, стiнах або iнших частинах будiвель, наприклад, кнопки, ручки, гаки, скоби, гачки для рушникiв, плати для вимикачiв та iншi захиснi плати.

Оскiльки роздiльники (хрестики) використовуються при укладаннi плитки на стiнах або пiдлозi i їх зазвичай не знiмають зi стiн або пiдлоги по завершеннi робiт, такi роздiльники (хрестики) можна розглядати як вироби призначенi для стацiонарного встановлення згiдно з Примiткою 11 (ij) до групи 39.

Такi роздiльники (хрестики) встановлюють разом з плиткою на пiдлозi або стiнi щоб забезпечити рiвну вiдстань мiж плитками. Порожнину мiж плиткою разом з роздiльниками заповнюють спецiальним розчином (затиркою). Вiдповiдно цi вироби можна вважати стацiонарно встановленими.

Вiдповiдно до викладеного, роздiльники (хрестики) для плитки необхiдно класифiкувати у товарнiй позицiї 3925 згiдно вимог УКТЗЕД. Даний пiдхiд до класифiкацiї пiдтверджується роз'ясненням Секретарiату Всесвiтньої митної органiзацiї.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.