ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

28.07.2014 N 533/7/99-99-24-02-03-17

 

Начальникам митниць
Начальнику Спецiалiзованої лабораторiї з питань експертизи та дослiджень


Про внесення змiн до листа Мiндоходiв України вiд 26.03.2014 N 6983/7/99-99-24-02-03-17 щодо методологiї класифiкацiї деяких виробiв

     Вiдповiдно до положень пiдпунктiв 1, 4 та 6, пункту 2 статтi 68 Митного кодексу України та з метою забезпечення митними органами однакових пiдходiв до класифiкацiї товарiв у складних випадках, доповнити додаток 1 Методичних рекомендацiй пунктом 32 про класифiкацiю товару "риб'ячий жир та/або його фракцiй у желатинових капсулах", додаток 3 Методичних рекомендацiй пунктом 65 про класифiкацiю товару "серветки просоченi спиртовим розчином". Також пункт 3 Додатку 3 Методичних рекомендацiй "про класифiкацiю ароматизованого паперу та виробiв з нього" викласти у редакцiї, що додається.

     Додаток: текстовий опис пункту 32 додатку 1 Методичних рекомендацiй, пункту 65 додатку 3 Методичних рекомендацiй та пункту 3 (у новiй редакцiї) додатку 3 Методичних рекомендацiй, на 8 арк.

Заступник Голови А.В. Макаренко

 

Додаток

     Текстовий опис пункту 32 додатку 1 Методичних рекомендацiй

N з/п Назва товару Код товару Методологiя класифiкацiї
32 "риб'ячий жир та/або його фракцiй у желатинових капсулах" 1504
1516
1517
З метою класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД продукти, що являють собою риб'ячий жир у желатинових капсулах, розфасований або не розфасований для роздрiбної торгiвлi, розглядаються як комбiнованi товари, що складаються з двох частин (оболонка капсули + вмiст капсули). Класифiкацiя таких товарiв здiйснюється за правилами 1, 3(b), 6 Основних правил iнтерпретацiї УКТЗЕД.

За правилом 3(b) основну розпiзнавальну ознаку продуктам надає вмiст капсули, тому з метою класифiкацiї препаратiв будуть розглянутi вiдповiднi товарнi позицiї товарної групи 15: 1504, 1516,1517.

У товарну позицiю 1504 включаються жири i масла та їх фракцiї з риби або морських ссавцiв, рафiнованi або нерафiнованi, але без змiни їх хiмiчного складу.

Згiдно з поясненнями до товарної позицiї 1504 до неї включаються жири, масла та їхнi фракцiї, одержуванi з деяких видiв риби (трiски, палтуса, менхедена, оселедця, сардин, анчоуса, сардинели та iн.) або морських ссавцiв (китiв, дельфiнiв, тюленiв та iн.). Вони видiляються з тiла або печiнки риби чи морських ссавцiв, а також з вiдходiв їхнього перероблення. Зазвичай мають специфiчний рибний запах i неприємний смак, рiзноманiтнi за кольором - вiд жовтого до червоно-коричневого.

Печiнка трiски, палтуса та iншої риби дає жири з високим змiстом вiтамiнiв та iнших органiчних речовин. Тому вони широко застосовуються в медицинi. Цi жири включаються до цiєї товарної позицiї навiть у тому випадку, якщо вмiст вiтамiнiв у них штучно збiльшено шляхом опромiнення або iншим способом. Проте, якщо вони мiстять iншi речовини у виглядi лiкарських засобiв, емульгованi або доданi в кiлькостi та з метою терапевтичного використання, вони включаються в групу 30.

До товарної позицiї 1504 позицiї не включаються частково або повнiстю гiдрогенiзованi, iнтеретерифiкованi, реерифiкованi чи елаїдинованi жири i масла, одержуванi з риби i морських ссавцiв (товарна позицiя 1516).

До риб'ячого жиру може додаватись вiтамiн Е у якостi антиоксиданту (наприклад, у формi альфа-токоферолу) з метою запобiгання його окислення та псування. Альфа-токоферол використовується як харчова добавка Е 307, яка використовується як антиоксидант для продуктiв з масел та жирiв, одночасно виконує функцiї бiологiчно-активної речовини, тому додається з метою збагачення готових продуктiв вiтамiном Е.

Додання вiтамiну Е до риб'ячого жиру не змiнює властивостi риб'ячого жиру i зазвичай вмiст вiтамiну Е в однiй капсулi препарату не перевищує у значнiй мiрi середньодобову норму вживання цiєї речовини (RDA), яка складає 10 мг.

Таким чином, якщо у продуктах "Риб'ячий жир у желатинових капсулах" риб'ячий жир є рафiнованим або нерафiнованим, але без змiни його хiмiчного складу, з доданням або без додання вiтамiну Е, продукт класифiкується у товарнiй позицiї 1504. До цiєї товарної позицiї також включаються фракцiї риб'ячого жиру рафiнованi або нерафiнованi, але без змiни їх хiмiчного складу.

Для визначення коду товару на рiвнi пiдкатегорiї (десятизначний код) у межах цiєї товарної позицiї необхiдна iнформацiя щодо походження риб'ячого жиру (з риб'ячої печiнки чи iншої частини риби).

Слiд зазначити, що збагачення риб'ячого жиру вiтамiнами передбачено поясненнями до товарної позицiї 1504. Тому риб'ячий жир з доданням iнших вiтамiнiв, крiм вiтамiну Е, без змiни хiмiчного складу також включається у товарну позицiю 1504 (див. також ПРК ФТС РФ: риб'ячий жир без змiни хiмiчного складу з вмiстом вiтамiну В12 та фолiєвої кислоти класифiковано у товарнiй позицiї 1504).

У разi, якщо риб'ячий жир (або його фракцiя) є частково або повнiстю гiдрогенiзованим, iнтеретерифiкованим, реетерифiкованим чи елаїдинiзованим, але не пiдданий iншiй обробцi, продукт включається до товарної позицiї 1516.

У товарну позицiю 1517 включаються маргарин та iншi придатнi для вживання в їжу сумiшi або готовi продукти з тваринних та рослинних жирiв, масел та олiй або фракцiй рiзних жирiв, масел чи олiй цiєї групи, крiм харчових жирiв, масел, олiй та їхнiх фракцiй товарної позицiї 1516.

Продукти цiєї товарної позицiї, жири, масла або олiї якi могли бути попередньо гiдрогенiзованi, можуть бути пiдданi емульгуванню (наприклад, знежиреним молоком), збиванню, текстуруванню (змiнi текстури або кристалiчної структури) i т.п. i можуть мiстити добавки в невеликих кiлькостях лецитину, крохмалю, харчових барвникiв, смакових речовин, вiтамiнiв, вершкового масла або iнших молочних жирiв (вiдповiдно до обмежень, викладеними в Примiтцi 1(c) до цiєї групи). До цiєї товарної позицiї включаються також придатнi для вживання в їжу готовi продукти, приготовленi з окремого жиру або олiї (чи їхнiх фракцiй), гiдрогенiзованих чи негiдрогенiзованих, якi були пiдданi емульгуванню, збиванню, текстурованню i т.д. До цiєї товарної позицiї не включаються окремi жири та олiї, просто рафiнованi, без подальшої обробки; вони залишаються у вiдповiдних товарних позицiях, навiть якщо розфасованi для роздрiбної торгiвлi.

З урахуванням вищевикладеного продукти "Риб'ячий жир у желатинових капсулах" класифiкуються у товарнiй позицiї 1517 у таких випадках:

1) якщо риб'ячий жир (або фракцiя риб'ячого жиру), змiшаний з iншим жиром (олiєю), наприклад, лляною олiєю;

2) якщо риб'ячий жир (або фракцiя риб'ячого жиру) змiшаний з iншими компонентами, крiм вiтамiнiв, що впливають на його фiзичнi властивостi (наприклад, регулятор кислотностi, ароматизатор, барвник, емульгатор, смакова добавка тощо);

3) якщо риб'ячий жир (фракцiя риб'ячого жиру) гiдрогенiзований чи негiдрогенiзований, який був пiдданий емульгуванню, збиванню, текстурованню i т.д.

     Текстовий опис пункту 65 додатку 3 Методичних рекомендацiй

N з/п Назва товару Код товару Методологiя класифiкацiї
65 "Серветки просоченi спиртовим розчином" 30
33
34
38
До товарної позицiї 3005, вiдповiдно до текстового опису, включаються вата, марля, бинти та аналогiчнi вироби (наприклад, перев'язувальнi вироби, липкий пластир, гiрчичники), просоченi або вкритi фармацевтичними речовинами або розфасованi для роздрiбної торгiвлi для застосування у медицинi, зокрема хiрургiї, стоматологiї або ветеринарiї.

Згiдно з поясненнями до товарної позицiї 3005 до неї включаються такi вироби, як вата, марля, бинти та аналогiчнi вироби, виготовленi з текстильних матерiалiв, паперу, полiмерних матерiалiв та iн., просоченi або вкритi фармацевтичними речовинами (протизапальними, антисептичними та iн.), призначенi для застосування в медицинi, хiрургiї, стоматологiї або ветеринарiї.

Цi вироби включають вату, просочену йодом чи метилсалiцином та iн., рiзноманiтнi попередньо обробленi перев'язувальнi матерiали, попередньо обробленi припарки (наприклад, припарки з гiрчицi та лляного насiння), лiкарськi лейкопластири i т.д. Вони можуть бути в куску, дисках чи у будь-якiй формi.

Вата i марля для перев'язування (як правило iз бавовни, яка всмоктує), бинти та iн., не просоченi або не покритi фармацевтичними речовинами, також включаються до цiєї товарної позицiї за умови, що вони призначенi винятково (це може бути зазначено, наприклад, на етикетцi чи на спецiальному вкладишi) для безпосереднього продажу споживачу (приватним особам, лiкарям i т.д.) без перепакування для застосування у медицинi, хiрургiї, стоматологiї або ветеринарiї.

До товарної позицiї 3808 включаються дезiнфекцiйнi засоби та аналогiчнi засоби, поданi у формах чи упаковках для роздрiбної торгiвлi або як препарати, або у виглядi готових виробiв.

Вiдповiдно до пункту IV пояснень до товарної позицiї 3808 дезiнфекцiйнi засоби являють собою речовини, що знищують або незворотньо iнактивують небажанi бактерiї, вiруси чи iншi мiкроорганiзми зазвичай на неживих об'єктах.

Проте, до цiєї товарної позицiї включаються засоби гiгiєни та бактерiостатичнi засоби (бактериостатики - речовини, яким притаманна властивiсть тимчасово призупиняти розмноження бактерiй. Пригнiчуючи розмноження хвороботворних мiкробiв в органiзмi людини або тварин, бактеристатичнi речовини дiють як лiкувальнi препарати. (матерiали з Вiкiпедiї).

Окремо слiд зазначити, що спирт етиловий для медичних цiлей та фармацевтичної промисловостi класифiкується у 22 групi. Проте, рiзниця мiж 22 групою та 30 i 38 полягає в тому, що в 30 i 38 групах допускається просоченiсть матерiалу дiючою речовиною (по якiй i проводиться класифiкацiя), в 22 групi такий товар має бути в "чистому" виглядi.

Враховуючи, що спирти етиловий чи iзопропiловий мають як дезiнфiкуючi так i бактерiостатичнi якостi, класифiкуватись товар "серветки пропитанi спиртами" може як в 30, так i в 38 групах.

Серветки, тампони i подiбнi вироби виготовленi з текстильних матерiалiв, паперу, полiмерних матерiалiв та iн., просоченi спиртами, що дiє як протизапальний або бактерiостатичний препарат (в тому числi i дезинфiкуючий), з доповненням або без доповнень фармацевтичних речовин (просоченi або покритi протизапальними, антисептичними речовинами та iн.), та мають вiдповiдну реєстрацiю та маркування для призначення застосування в медицинi, хiрургiї, стоматологiї або ветеринарiї, класифiкуються за призначенням у 30 групi.

Серветки, тампони i подiбнi вироби виготовленi з текстильних матерiалiв, паперу, полiмерних матерiалiв та iн., просоченi спиртами, що мають як дезiнфiкуючi так i бактерiостатичнi якостi, та не мають вiдповiдного маркування для призначення застосування в медицинi, хiрургiї, стоматологiї або ветеринарiї, у вiдповiдностi до Правила 3в) Основних правил iнтерпретацiї класифiкацiї товарiв класифiкуються у 38 групi.

Окрiм того, слiд враховувати, що цiль використання наведена на упаковцi товару - очищення шкiри, або обробка шкiрних покривiв не являється лiкувальною, та не має бактерiостатичної дiї, а має гiгiєнiчну i дезiнфiкуючу мету застосування.

Серветки, тампони i подiбнi вироби виготовленi з текстильних матерiалiв, паперу, полiмерних матерiалiв та iн., просоченi спиртами з доповненнями, наприклад, поверхнево-активних речовин, косметологiчних речовин та iн., призначенi для гiгiєни або для технiчних цiлей класифiкуються у вiдповiдних товарних позицiях (33, 34 групи та iн.).

     Текстовий опис пункту 3 додатку 3 Методичних рекомендацiй

N з/п Назва товару Код товару Методологiя класифiкацiї
3 "Ароматизований папiр та вироби з нього" 33
48
У Примiтках 4 до групи 33 УКТЗЕД та 2 (с) до групи 48 УКТЗЕД зазначено, що у товарнiй позицiї 3307, зокрема, класифiкуються товари - ароматизований папiр та папiр просочений або покритий косметичними засобами.

Згiдно з Правилом 1 Основних правил iнтерпретацiї УКТЗЕД паперовi носовики, серветки тощо, класифiкуються у товарнiй позицiї 4803 - паперовi туалетнi серветки або серветки для обличчя, рушники тощо, та 4818 -носовики, серветки косметичнi, рушники, скатертини та столовi серветки, тощо.

Таким чином, вiдповiдно до норм УКТЗЕД у наведених товарних позицiях може класифiкуватись папiр, серветки, носовики та iншi подiбнi товари, якi використовуються за призначенням, визначеним виробником у якостi санiтарно-гiгiєнiчних, господарсько-побутових або медичних цiлях.

Товари виключаються з товарної позицiї 4818 за умови наявностi будь-якого покриття або просочення паперу гiгiєнiчними, косметичними, ароматичними (запашними) чи миючими засобами незалежно вiд способу нанесення чи просочення цих виробiв з паперу такими засобами, за умови, що папiр в цих випадках є лише носiєм ароматичних, косметичних, запашних чи миючих засобiв.

У товарну групу 33 включаються ефiрнi олiї та резиноїди, парфюмернi, косметичнi та туалетнi препарати. Вiдповiдно до примiтки 3 до цiєї товарної групи до товарних позицiй 3303 - 3307 включаються, серед iнших, змiшанi або незмiшанi продукти (за винятком водних ароматичних дистилятiв i водних розчинiв ефiрних олiй), придатнi для використання як товари цих товарних позицiй i розфасованi для роздрiбної торгiвлi. Примiткою 4 до товарної групи 33 визначено, що термiн "парфумернi, косметичнi або туалетнi засоби" у товарнiй позицiї 3307 означає, серед iнших, духмяний, ароматизований папiр, просочений або покритий косметичними засобами.

Ароматизований папiр або папiр, просочений або покритий косметичними засобами, що включається до товарної групи 33, має такi характеристики:

- вiдповiдно до примiтки 3 до товарної групи 33 вони повиннi бути розфасованi для роздрiбної торгiвлi;

- ароматизований папiр являє собою папiр, покритий чи просочений ароматичними речовинами (натуральними або синтетичними); такий папiр та вироби з нього використовуються для ароматизацiї шкiри, бiлизни (наприклад, у шафах, комодах), повiтря у примiщеннях, салонах автомобiлiв, тощо; папiр виконує другорядну функцiю носiя ароматичної речовини;

- папiр, просочений або покритий косметичними засобами: застосовується для догляду за шкiрою, тiлом людини (очищення, зволоження, живлення тощо) в якостi косметичних чи гiгiєнiчних засобiв; папiр виконує другорядну функцiю носiя косметичного засобу;

- пiсля застосування таких виробiв на тiлi людини, тварини чи поверхнi предметiв, пiдданих обробцi чи протиранню, залишається ефект свiжостi, зволоження чи ароматизацiї, подiбний як при використаннi парфумерних, косметичних чи туалетних препаратiв.

До способiв нанесення на паперовi вироби запашних (ароматизуючих), парфумерних та косметичних засобiв вiдносяться методи розбризкування, просочення, поверхневого покриття, пропускання їх через валки тощо.

У разi, якщо ароматизацiя паперу (зокрема, туалетного паперу) спрямована виключно для пiдвищення споживчого попиту, привабливостi товару, тобто товар не призначений для надання аромату шкiрi, предметам, для ароматизацiї повiтря (наприклад, туалетної кiмнати), такий папiр буде класифiкуватись у 48 групi.

Також слiд зазначити, що Секретарiатом Всесвiтньої митної органiзацiї прийнятi рекомендацiї L08128CEN та L08128BEN (Letter 02.NL.1016) щодо класифiкацiї згiдно з ГС ароматизованого туалетного паперу, представленого для роздрiбної торгiвлi, у товарнiй позицiї 4818 на пiдставi того, що цiльовим призначенням такого паперу не є розповсюдження запаху, аромату (ароматизацiя).

Слiд зазначити, що Секретарiатом Всесвiтньої митної органiзацiї прийнятi рекомендацiї L08128CEN та L08128BEN (Letter 02.NL.1016) щодо класифiкацiї згiдно з ГС ароматизованого туалетного паперу, представленого в упаковцi по 8 рулонiв для роздрiбної торгiвлi, у товарнiй позицiї 4818 на пiдставi того, що цiльовим призначенням такого паперу не є розповсюдження запаху, аромату (ароматизацiя).

На пiдставi вищевикладеного ароматизований папiр та вироби з нього згiдно з УКТ ЗЕД класифiкуються у товарних групах 33 або 48 в залежностi вiд їх цiльового використання, що визначається маркуванням на упаковцi товару, iнструкцiєю для використання, складом товару.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.